2018. március 28., szerda



Kerstin Gier: Az ​álmok harmadik könyve (Silber-trilógia 3.)




Az álmok nem tartoznak senki másra, csak arra, aki álmodja őket.


Fülszöveg:
Március van, Londonba lassan megérkezik a tavasz, Liv Silber pedig mindjárt három problémával is küzd.
Először is: hazudott Henrynek. Másodszor: az álmok egyre veszélyesebbek. Arthur olyan titkokra jött rá, amelyek segítségével az álomvilágban borzalmas dolgokat tehet. Feltétlenül meg kell állítani. Harmadszor: Liv anyja, Ann, és Grayson apja, Ernest júniusban össze akarnak házasodni. És a gonosz Bokkernek, Grayson nagymamájának nagy tervei vannak a fia esküvőjét illetően, de legalábbis egészen más tervei, mint a menyasszonynak. Liv alig győzi elhárítani a fenyegető katasztrófák sorát…
Kerstin Gier nagy sikerű trilógiájának grandiózus befejező része.

Könyv információk:

Eredeti mű: Silber – Das dritte Buch der Träume
Eredeti megjelenés éve: 2015

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
368 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634570875 ·
Fordította: Szakál Gertrúd
A trilógia részei:


(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Kíváncsi voltam a történet lezárására. Hogy amúgy miért kezdtem el olvasni, az egyszerű. Nagyon szerettem az írónőtől az Időtlen szerelem-trilógiát - (Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld értékelések a blogon.) -, így belekezdtem ebbe a háromrészesébe is, ami aztán legalább annyira megfogott az első két résszel! (Nagy örömömre sikerült a befejezést megnyernem a Blogturné Klub játékán!) ^.^

Szerintem

Tetszett is, meg nem is, mert maradtak számomra nyitott kérdések, de elég elfogult vagyok, hiszen odáig vagyok az álmokkal, a tudatos álmodással kapcsolatos könyvek iránt. Összességében szerettem az utolsó részt, és a trilógia egésze miatt megszavaztam magamban neki az 5 csillagot, akkor is, ha nem minden tetszett benne (ld.: lejjebb az árnyoldalak részt). 
Bár a cselekmény maga alig változott az eddigiekhez képest, mégis egy érdekes, pörgős és szórakoztató részt kaptam. Valami apró újdonságot mindig kitalál az írónő, most például egy köti imádó testvérpár még élő tagjánál (Mrs. Honeycutt) tartanak titkos megbeszéléseket Livék, ami egyszerre tette izgalmassá és parássá a történetet. „Gyilkos” Alfred részeitől még most is borsódzik a hátam, viszont Grayson nagyot alakított! Egyébként Arthur új képessége volt az, amitől nagyon megijedtem és elborzadtam. (Spoiler: Éberálomban magatehetetlenné teszi az embereket, és rémes / megalázó / karakteridegen dolgokat tesznek meg a valóságban, mert álomnak vélik azt. Pl.: asztalon vetkőzés, betöréses lopás, satöbbi. Spoiler vége.)


Ettem már olyan tonhalas szendvicset, amelyiknek magasabb IQ-ja volt, 
mint ennek a fiúnak.


Silber 3. Árnyoldalak

A cselekmény igazából alig változott a többi részhez képest, ugyanis hőseink nyomozgatnak, a zakkant csaj kezelgeti magát, a gonosz rosszalkodik, a családok szoktatják egymáshoz a tagjaikat és készülnek az esküvőre, vagyis minden megy tovább, ahogy eddig. Annyi változás van, hogy a végén megoldódnak a problémák. 

Liv Silber konkrétan hátrahagyta az agyát a második részben, és a harmadiknak agy nélkül vágott neki... A trilógia talpraesett főszereplője ebben a részben rémesen butácska gondolatot vett a fejébe – Spoiler: nem akarja, hogy Henry megtudja, hogy szűz (vagyis hozzá képest tapasztalatlan), ezért elcsábítja álmában a szomszéd helyes pasit, és vele gyakorolgat majd. Spoiler vége. -, és a könyv felét lazán végighazudozza emiatt, amitől majdnem falnak mentem. 
Fordítás… Valahogy zavartak a le nem fordított dolgok, amiből elég sok volt a könyvben (pl.: Frognal Academy for Boys and Girls), de zavartak a kihagyott ziccerek is. Egy emlegetett kutyus neve Sir-Barks-Alot (kb.: Sokat-Ugat-Úr), amivel a - HP széria bravúros fordítása miatt - kedvenc fordítóm, Tóth Tamás Boldizsár tuti csodát művelt volna!

Szóval lenne okom lehúzni ezt a történetet, de nem fogom, mert az írónő trilógiája az álomfolyosókkal, az összetartó tesókkal és családokkal, a titokzatos suli bloggal (amiről végre kiderül, kicsoda írja!!!), és a kicsit ijesztő „gonosz” megmozdulásokkal együtt fantasztikus. Példának okáért le a kalappal a gonosz legyőzésének ötlete, és a fanfictionös rész miatt. Mindkettő váratlanul ért, de nagyon érdekes fordulatnak tartom őket. (Meg Secrecy kilétét is, bár ez a vonal talán össze lett csapva.)

Összességében

Ennek a könyvnek megvannak a maga árnyoldalai, de képtelen vagyok ezekre koncentrálni, mert nagyon eredetinek tartom a trilógiát, egyediek és érdekesek a karakterek, és jól ki lett ez az egész találva a bloggal, az álomfolyosókkal, a csendben kötögető nénikkel, az állattá alakulással, az újraházasodó családokkal meg persze a dadus süteményeivel!

Nagyon jó élmény volt a trilógia, és be kell vallanom, hogy Liv butaságaival (OMG, majdnem lekapartam az arcom a repülőgépes témától) együtt is imádtam, és jobb lezárást kapott, mint az Időtlen szerelem-trilógia. Ugyanolyan cukin bugyuta a vége, de ez a befejezés sokkal jobban bejött.

Kedvenc: a könyv belső illusztrációi és a gyönyörű borítója! 
(Meg persze Grayson, Mia, Lottie, és a többiek.)

Értékelés: 5

Ajánlom, ha… bírod az álmokkal kapcsolatos történeket. Szereted a Londonban játszódó, romantikus, ifjúsági regényegeket. Imádod Kerstin Gier könyveit.

Nem ajánlom, ha… nem bírod a fentieket és/vagy nem szeretted az Időtlen szerelem-trilógiát.

Kedvcsináló idézetek:
Mrs. Honeycutt bólintott, és ismét a kezébe vette a kötését.
– Muriel és én már gyerekkorunkban is szerettünk kötni. – Miközben a kötőtűk csattogni kezdtek, elmosolyodott. – Muriel imádta, ha mindenre és mindenkire köthetett valami ráillőt. Szépítésnek nevezte. A tengerimalacunk, a vécépapír-gurigák, a telefonok, a kilincsek, Alfred… senki és semmi nem volt biztonságban tőle. Egyszer, akkor már harmincöt éves volt, még a porszívójának is kötött egy pulóvert.
– Nézd a dolog pozitív oldalát! – mondta Henry, és bátorítóan megveregette Grayson vállát. – Most már legalább tudjuk, miért volt olyan csendben az elmúlt hetekben. Kifejlesztett egy módszert, amivel uralma alá hajthatja a világot.
Henry elhúzta a száját. – A titkok jelentőségét messze túlbecsülik. Az elmúlt néhány hónapban épp elég titkot derítettünk fel. Nekem az is elég lenne, ha az életem hátralévő részében már csak egyetlen titkot kellene megfejtenem: téged.

◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Silber-trilógia
Egyéb SILBER #3 kiadások a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése