2014. június 21., szombat



Kerstin Gier: Smaragdzöld (Időtlen szerelem trilógia 3.)

  

„Az időt nem lehet feltartani, de a szerelem kedvéért olykor megáll.”
(Pearl S. Buck)



Fülszöveg:
*
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mit tesz az, akinek összetörték a szívét? Úgy van. Telefonál a legjobb barátnőjével, csokoládét majszol és hetekig dagonyázik a boldogtalanságban. Csak az a bökkenő, hogy az akarata ellenére időutazóvá vált Gwendolynnak egészen más dolgokra kell tartalékolnia az energiáit: például a túlélésre. Mert azok a szálak, amelyeket a kétes hírű Saint Germain gróf még a múltban illesztett egymáshoz, immár a jelenben is veszélyes hálóvá szövődtek.

Ahhoz, hogy felfedjék a titkot, Gideonnak és Gwendolynnak nem elég eltáncolni egy menüettet a 17. század egyik legpompásabb bálján, hanem hanyatt-homlok kell belevetniük magukat a kalandokba bármelyik évről is legyen szó…

Érzelmi hullámvasút az évszázadokon keresztül: Gideon és Gwen kalandjai Kerstin Gier, kitűnő bestseller-szerző tollából.

Beleszeretsz!

*
Eredeti mű: Kerstin Gier: Smaragdgrün / Eredeti megjelenés éve: 2010
Könyvmolyképző, Szeged, 2012 / 444 oldal · 
ISBN: 9789632456829 · Fordította: Szakál Gertrúd
*

Szerintem:

*
Mindig a legvége a legnehezebb, hiszen ki akarja befejezni a történetét?
*

Mi tartott ennyi ideig?

Az a helyzet, drága Molyok, hogy megakasztottatok a könyvvel. Olyan rettenet lelkesen ugrottam neki az olvasásnak a Zafírkék után, aztán elfogyott a lendület a sokadik olyan értékelésnél, hogy „Miért ez a vége? Vége, neee, Miért? Hogy lehet így vége? Nem tetszik a befejezés!” – satöbbi-satöbbi, hasonló stílusban.

Bonyolultság:

Nem terhelte meg az agyam az összeesküvések szálainak kibogozása és a titkok felderítése. Kiszámítható, de nem teszi unalmassá a sztorit. Máshogy izgalmas, más miatt jó olvasni.

Cuki-faktor:

Olyan kis idiótán bugyuta, olyan kis idiótán bugyuták. Olyan, amit a legkőszívűbb ember is bárgyú félmosollyal olvas végig, miközben arra gondol: „Aww, de arik, de bájosak.”!

Várható végkifejlet:

Ez az idióta olvasó is elgárgyul, ha meghallja a Gideon nevet. A harmadik részig sikerült elkerülnöm, de innentől hivatalosan is imádom a Gyémántot.

Bónusz pontok:

A Harry Potter és A Gyűrűk Ura könyvek / filmek megemlítéséért. Az ilyesmik miatt szeretem különösen a kortárs irodalmat!

Összességében:

Azt jövendölték nekem az előző blogos értékelésem kapcsán, hogy a Smaragzöld vége meg fog lepni. Az egészen biztos, hogy erre nem számítottam! Nekem személy szerint így kerek a sztori és hogy stílusos legyek – igazán szívesen időutaznék vissza azonnal a kezdetekhez, hogy kezdhessem elölről a trilógiát! :)

Értékelés: 5*

*megszerzem, ha beledöglök is

Bővebben:
*


Azonnal elkezdtem olvasni, mert a Zafírkék végén Paul sebe, akár halálos is lehetett volna, én pedig nem bírtam elaludni a bizonytalanságtól. Ezt tette velem a sorozat! Nem alszom, amíg biztonságban nem tudom a kis kedvenceimet. A másik, hasonló szituáció, amibe a trilógia sodort a következő:
Tegyük fel, hogy olvasunk valamit, ami nem épp kedvező végkifejlet felé halad. Mit tehet az egyszeri olvasó? Ott hagyja abba, ahol a kedvence MÉG semmi végzetes bajba nem sodorta magát, nem halt meg senki fontos és nem kétséges az, hogy jelenleg „minden rendben van”! Miután az Előszóban kiderült, hogy Paul életben marad – én félretettem a befejezést.

Egy Moly.Hu-s értékelést elkaptam, ami a komornyik (Mr. Bernhard) kilétét firtatta. Kicsoda ő? Nos, az epilógusban kiderült, az állam pedig hatalmasat koccant a padlón! Aztán azonnal elkezdtem sakkozni, hogy Gwen tuti megtudja és akkor mi lesz a hazatérése után? Ezt a szálat ugyan szépen elvarrták, de mégis maradt az olvasóban némi kétely.






Mit vártam: Gwen anyja és Falk összejön. Leslie és Raphael összejön. Gwendolyn feláldozza magát. Gideon végre megszeretteti velem magát. Gwen megmenti Pimplebottom úrfit és Lucas-t. Kiderül, hogy kicsoda Mr. Bernhard és miért segít ilyen „lelkesen” Gwendolyn-nak. Megtudom, hogy micsoda Gideon különlegessége, képessége. A sztori előrehaladtával az is a listámra került, hogy bár eltalálná egy meteor Charlotte-ot és az édesanyját – teszem azt – vásárolgatás közben. (Mindenhova kellenek idegesítő szereplők, N'est-ce pas?)





Hogy mik teljesültek? Imádom azt a hülye, zöldszemű Gideont. Megtudtam, hogy miért olyan segítőkész Mr. Bernhard. Bár megmenekült a kedvenc gőgös szellem-úrfim, kicsit sántít számomra a dolog, hiszen ha nem halt meg „idejében”, akkor nem kéne eltörlődnie az emlékének is? Vagy nem kéne kitörlődnie Gwen fejéből a tőle tanultaknak? Érdekes kérdéseket vet fel az a beinjekciózás, na… Egyébként sajnos sem Charlotte-ot, sem az anyját nem csapta agyon semmiféle aszterodia… Szóval az én befejezésem sokkal cukrosabb lenne, holott ez anélkül is jó kis olvasmány volt!
Imádtam és tetszik a happy end, de ettől függetlenül a Zafírkék rész egy leheletnyivel jobban tetszik!


Idézetek:
*

– Xemerius? Itt vagy? – kérdeztem halkan, és kitapogattam a villanykapcsolót.
– Attól függ. – Xemerius fejjel lefelé lógott az előszobai lámpáról, és hunyorgott a fényben. – Csak ha nem változol ismét szobaszökőkúttá! – Azzal magas, sírós hangon utánozni kezdett. Sajnos elég találóan. – És aztán azt mondta, fogalmam sincs, miről beszélsz, én meg azt mondtam: igen vagy nem, mire ő azt mondta, igen, csak hagyd már abba a sírást… – A démon színpadiasan felsóhajtott. – A lányok tényleg az emberi faj legfárasztóbb egyedei. Őket csak a nyugalmazott pénzügyi tisztviselők, a harisnyaboltban dolgozó eladónők és a kiskerttulajdonosok egyesületeinek elnökei előzik meg.

*
És harmadszor: a szíved nem üvegből van.
– Kő! Nem üveg – javítottam ki zokogva. – Az én szívem egy drágakő, amelyet Gideon ezer apró szilánkra tört, pontosan úgy, ahogyan Maddy néni látomásábn történt.
– Igaz, hogy nem hangzik rosszul, de… nem! A szívek valójában teljesen más alapanyagból készülnek. Ezt tényleg elhiheted nekem. – Leslie megköszörülte a torkát, és ünnepélyes hangon folytatta, mintha a világtörténelem legnagyobb titkát készülne velem megosztani: – Egy sokkal erősebb, törhetetlen és újraformálható anyagból, amelyet egy ősrégi, titkos recept alapján gyártanak. – Újabb torokköszörülés következett a feszültség fokozására. Ösztönösen visszatartottam a lélegzetemet. – Mint a marcipán! – jelentette ki Leslie.
– Marcipán? – Egy pillanatra abbahagytam a sírást, és kénytelen voltam elvigyorodni.
– Igen, marcipán! – ismételte meg Leslie halál komolyan. – Méghozzá az a fajta, amelyikben sok a mandula!

*
– És a helyiségben síri csend honolt… – suttogta Xemerius a csillárról. – Minden tekintet a pisisárga blúzos lányra irányult…
(…)
– Még az árnyékok is elnémultak a falakon, amikor ők ketten egymásra néztek, mintha épp pukipárnára ültek volna – folytatta Xemerius, és otthagyta a csillárt, hogy kövessen minket. – Romantikus hegedűszó hangzott fel, majd egymás mellett kibotorkáltak a szobából, a lány a pisisárga blúzban és a fiú, akinek sürgősen fodrászhoz kellett volna mennie. – Mellettünk repdesett, de a lépcsőnél balra fordult. – Az okos és szép Xemerius ezer örömmel követte volna őket mint gardedémon, ha az érzelmek ilyen mértékű kifejeződése után nem szükséges mindenekelőtt roppant étvágyát csillapítania. Ma végre felfalhatja azt a kövér klarinétost, aki a 23-as szobában kísért, és egész nap Glen Millert játszott…. pocsékul. – Még egyszer utoljára intett nekünk, majd eltűnt a folyosó ablakán át.


Borítók innen-onnan:

Szeretem elkülöníteni a különféle kiadások borítóit „szeretem-nem szeretem” csoportokra, de most inkább csak megmutatnám a legjobbakat. Nem lehet egyikre sem azt mondani, hogy nem szép, mindegyik kiadó kitett magáért, hogy ízléses-hangulatos csomagolást adjon a könyvnek.


Henry Holt and Co.
Corbaccio (olasz)

 Egmont (lengyel)



*

A Képek a WeHeartIt.com-os Edelstein trilogy by Kerstin Gier gyűjteményemből vannak, a borítók a GoodReads kiadás gyűjteményéből!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése