2015. november 8., vasárnap



Salla Simukka: Vérvörös (Hófehér-trilógia 1.)



– Tudod mit, akár igazán jó csaj is lehetnél, ha lecserélnéd ezt a borzasztó frizurát meg a hajszíned meg ezeket a greenpeace-es cuccaid, és megtanulnál sminkelni – mondta halvány mosollyal az ajkán.
Lumikki elmosolyodott.
– Tudod mit? – válaszolta – Te is egész menő és jó fej lehetnél, ha lecserélnéd az egész borzalmas személyiséged, úgy, ahogy van.


Fülszöveg:
A 17 esztendős Lumikki Andersson kivételesen zárkózott lány, aki szinte minden iskolai aktivitásból kihúzza magát. Egyik nap azonban a fotószakkör előhívójában bankjegyeket talál felaggatva a szárítóra. Mint hamarosan kiderül, Lumikki három osztálytársa tetemes mennyiségű véres bankjegy birtokába jutott, de ekkor még egyikük sem sejti, hogy egy nemzetközi drogkartell piszkos ügyeibe nyúltak. A baráti társaság egyik tagja kinyomozza, hogy apja, a közkedvelt rendőr is nyakig benne van az ügyben, és a fiatalok orosz és észt bűnözőkkel a nyomukban végül egy titokzatos kastélyban találnak menedéket, ahol a fura fedőnevű Jegesmedve vendégszeretetét élvezhetik, ki tudja meddig… Majd az évtized leghidegebb telén, mikor mindent beborít a kékesen csillogó friss hó, vércseppek lepik el az utcákat…

Könyv információk:

Eredeti mű: Punainen kuin veri
Eredeti megjelenés éve: 2013

Athenaeum, Budapest, 2014
242 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632933146 ·
Fordította: Panka Zsóka
A trilógia részei:


(befejezett trilógia)
                                                     (Az értékeléshez olvass tovább!     )



Szerintem:
Február 28-án valaki meghal. Február 29-én valakik rossz fát tesznek a tűzre és még aznap az Olvasó megismerkedik az antiszociális, ám zseniálisan leleményes, talpra esett, de titokzatos múltú Lumikkivel. Egy sötét vonulatú, ám tündérmesei elemekkel tarkított történetben ezek a szálak szépen összefutnak, mindent megértünk, aztán tátjuk a szánkat. Tetszett, hogy sok témakört érint - pl. bullying, drog-maffia, drog-problémák a fiatalok körében.

Jól felépített, érdekes történet volt. Bevallom, nem igazán vagyok oda a Hófehérkéért, de Lumikkiért nagyon is odavoltam. Szerettem, hogy olyan Sherlockos, kémes, logikus és analizáló emberke és nagyon érdekelt, hogyan is vált olyanná, amilyen most.

Az alapsztori a Hókirálynő és a Jegesmedve kergetésével, a drogos vonulattal és a maffiózók fel-felbukkanásával izgalmas volt, bár nem vett meg magának. Azért egész hamar kisakkoztam a dolgokat.


Nekem igazából az elbeszélési mód tetszett a legjobban és imádtam az apróságokat: a fekete-fehér Múmin-naptárat a falon, a kék sünis mamuszt, a ragaszkodást a feketekávéhoz. Persze kíváncsi voltam arra is, hogy mitől vált ez a 17 éves okos, paranoiás, jó megfigyelő leányzó ilyenné.

OFF: 
Az angol párbeszédek kaptak ugyan lábjegyzetben fordítást, de a fiatalok benyögései is megérdemelték volna a magyarítást, ugyanis nem mindenki tud magyarul még ennyire alap dolgokat se.

Értékelés: 4

Borító és a kiadvány

Piros lapszélek, aprócska zsebkönyvforma – engemet megvett kilóra! Nagyon egyedi és nagyon bájos, bár a borítók közül nekem a 2.-é a kedvencem. Illetve… a kivitelezése az elsőnek jobb a lapszélekkel, de a bagoly B/W borító meg a másodikon. :D De a képeken is látszik, milyen szépek együtt. (A borító hátterét képező fehér szőrme később esett le. Uh, durva.)


Ajánlom

Súlyos olvasmányokat kedvelőknek! Fordulatos és véres! Krimi- ÉS  tündérmese kedvelőknek, ugyanis mindkettő van benne. Mindenkinek, aki szereti az okos és talpra esett főszereplőket: Lumikki fantasztikus!

Kedvcsináló idézetek:
A szülei tök hülye nevet adtak neki, amely egyáltalán nem illett rá, mert nem felelt meg a valóságnak: Lumikki, azaz Hófehérke. Pedig a haja nem volt fekete, az arca nem világított hófehéren, és az ajka sem vöröslött különösebben.

Valaki más is virrasztott ma éjjel 3:45-kor. Bolondság ilyenkor ébren lenni, ellentétes az emberi természettel! Ilyenkor csak a rossz álmok rémképei vannak talpon, melyeket a felébredő ember képtelen megkülönböztetni a sötét árnyaktól.

Anya mindig is értetlenül nézte, hogy milyen jól érzi magát egyedül. Hogyhogy nem unatkozol soha? Lumikkinek nem volt kedve elmagyarázni, hogy sokkal jobban unatkozott mások társaságában, a többiek idétlen és fárasztó fecsegését hallgatva. Sokkal jobb egyedül, mint rossz társaságban. Ha egyedül van, teljesen önmaga lehet. Szabad. Senki nem akar tőle semmit. Senki nem beszél, amikor ő csöndre vágyik. Senki nem ér hozzá, amikor nyugtot szeretne magának.

☆☆☆☆☆
Képgyűjtemény a Pinteresten: Hófehér trilógia.
Különböző Punainen kuin veri kiadások borítói a GoodReads-en!
☆☆☆☆☆


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése