2015. november 25., szerda



Salla Simukka: Hófehér (Hófehér-trilógia 2.)



A titkoknak van egy olyan fontos tulajdonságuk, hogy megszűnnek titkok lenni, ha elmondjuk őket másoknak is. A titok szent és sérthetetlen. Egy titkot nem szabad olyasmivel beszennyezni, hogy elmondjuk valakinek, aki nem érti meg.


Fülszöveg:
Hófehérke mindig és mindenütt belecsöppen valami elvadult kaland közepébe. Váratlanul. Kéretlenül. Most éppen Prágába vezeti a jó (vagy a rossz?) sorsa a bátor és találékony finn tinédzsert. Aki végigizgulta Salla Simukka írónő krimitrilógiájának páratlanul fordulatos és körömrágcsálósan izgalmas első kötetét, a Vérvöröst, az már tudja: ahol a Lumikki (magyarul Hófehérke) névre hallgató különös leányzó megjelenik, ott egyszerűen elszabadul a pokol. És erről ő általában a legkevésbé sem tehet… Ezúttal a média világának sötét manipulációja és egy veszélyes szekta lesz a főhősnő ellenfele, akit egy vérfagyasztó bérgyilkos űz erdőn-mezőn, metrószerelvényeken és turistahegyeken át. Ráadásul egy „áltestvérrel" és saját homályos gyerekkori élményeivel is meg kell birkóznia. Az akciófilmbe illő jelenetekben bővelkedő, mozgalmas krimi még hagy jó néhány megoldatlan rejtélyt a következő kötetre is. Várjuk csak meg a végét!

Könyv információk:

Eredeti mű: Valkea kuin lumi
Eredeti megjelenés éve: 2013

Athenaeum, Budapest, 2014
234 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632932897 ·
Fordította: Panka Zsóka
A trilógia részei:


(befejezett trilógia)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Hófehérke Prágába ment pihenni…
Károly-híd, Prága
Érdekes, meglepő fordulatokkal teli regény… ismét. 

A történet úgy indul, hogy Lumikki Prágába utazik kipihenni a rázós heteket… eseménytelen turistaútnak ígérkezik, de felbukkan Lenka és ráhozza a bajt Hófehérkénkre. A baj persze csőtül jön: lesz itt bérgyilkos, szekta, összeesküvés, vadászat, oknyomozás, túrák Prágában, kisebb maratonok, parás helyzetek és fogságba esések.

Összehasonlítás: Vérvörös vs. Hófehér

Az első rész sokkal véresebb, sokkal fontosabbak a párbeszédek és valahogy súlyosabb minden. A második részben Lumikkinek a gondolatai és az emlékei a hangsúlyosak; ráadásul nincsen kifejezetten társasága, magára van utalva egy idegen országban. Anyukám valószínűleg kitekerte volna a nyakamat, ha fogom magam és 17 évesen lelépek nélkülük egy másik országba – illetve megtettem, de nem totál egyedül, mint Lumikki -, de végre picit jobban megismerjük a családi helyzetét.

Kedvenc

A sztori meglepő ugyan, de nálam igazán Szikra, illetve Szikra és Lumikki kapcsolata vitte a prímet – le is esett rendesen az állam miatta. Olyan természetességgel vezeti fel az LMBT szálat az írónő, mintha teljesen mellékes lenne, hogy kedvencünk kedves egy másik leány volt. Pontosabban teljesen mellékes, hogy lány vagy fiú az ő Szikrája, teljesen oda volt érte, máig utána vágyakozik! (Mondjuk kifejezetten szerettem ezért a húzásért!)

Szerintem nem volt annyira jó, mint az első része, de az adalék történetek, a mesék, a bölcsességek mégis élvezetessé tették a regényt. Nem túlcifrázott vagy túlmagyarázott, hanem pont jó lett. Bevallom, én egy másodpercig sem hittem, hogy Lenka túl normális lenne, de a rész végére meg vagyok róla győződve, hogy teljesen ostoba. Kemény helyzetbe került ez a naiv leányzó, de sosem értettem a hozzá hasonlókat... (Idiótának érzem, na.) Mondjuk Lenka megítéléseben az se segít sokat, hogy ott van Lumikki, aki sosem adja fel és folyamatosan figyel, kételkedik. Lumikki egy nagyon erős, nagyon badass női karakter és rossz fényt vet a gyengékre.

Értékelés: 4

Ajánlom

Krimi rajongóknak, Prága-imádóknak, összeesküvés-elmélet gyártóknak és mindenkinek, aki vevő egy megrázó ifjúsági krimire. Kevésbé véres, mint az első része, de annál mozgalmasabb, ráadásul komolyabb témákat dolgoz fel.

Kedvcsináló idézetek:
Az emberek hősökre vágynak. Olyan történeteket szeretnének látni, hallani és olvasni, amelyekben a jó legyőzi a rosszat, Dávid Góliátot, Jézus a Sátánt, a kis hobbitok a hatalmas Szauront. Szeretnék átélni, hogy a hős legyőzi a legyőzhetetlent, megöli a megölhetetlent, elpusztítja a halhatatlant. Olyan történetekre szomjaznak, amelyekben a lehetetlen lehetségessé válik a rettenthetetlen, igazságos hős tettei nyomán.

De vajon a gyerekek megismerhetik-e egyáltalán a szüleiket? Úgy igazán, a legbelsőbb énjüket is? Hisz valójában csak egy kis darabkát, csak egy kis részletet látnak belőlük. Nem tudhatják, hogy milyenek voltak a szüleik gyerekként, hogy miről álmodoztak tinédzser korukban. Még akkor sem, ha a szüleik meséltek nekik erről, mert ezeket a történeteket mindig befolyásolja az a tény, hogy maguk a szülők mesélik el őket a gyerekeiknek.

De ez a csönd tompa volt és jeges, fojtogatóan szorította össze az ember tüdejét. Ez a csönd szinte üvöltött, úgy követelte magának a szavakat, hadd töltsék be az ürességet – de egyiküknek sem volt elég szava ehhez.
☆☆☆☆☆
Képgyűjtemény a Pinteresten: Hófehér trilógia.
Különböző Valkea kuin lumi kiadások borítói a GoodReads-en!
☆☆☆☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése