2015. május 8., péntek



Marie Lu: Legend - Legenda (Legenda-trilógia 1.)



„Le foglak vadászni. Egyenként kutatom át Los Angeles összes utcáját utánad. A Köztársaság minden utcáját átkutatom, ha kell. Átverlek, lépre csallak, hazudok és lopok, hogy megtaláljalak, előcsallak a rejtekhelyedről, és addig űzlek, amíg nem lesz hová menned. Még nem tudod, de már halott vagy.”


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát.

De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Könyv információk:

Eredeti mű: Marie Lu: Legend
Eredeti megjelenés éve: 2011

Könyvmolyképző, Szeged, 2012
302 oldal · puhatáblás · 
ISBN: 9789632457031 · 
Fordította: AncsaT
A sorozat részei:


(befejezett)

Szerintem:
Elég régóta tologattam és egy TEO (Tömeges Együtt Olvasás) kellett, hogy végül nekiálljak. Őszintén mondhatom, hogy kár volt halogatnom! Nem tipikus Vörös Pöttyös regényről van szó, ahol végigromantikázzák a regény 90%-át. Dehogy!

Iszonyat jól felépített, zseniálisan kitalált és nagyon jól megírt történet, ami habár ifjúsági disztópia elég súlyos és komor részeket is tartalmaz. Akad benne romantika, de nem nyomja el a történet főszálát, ami inkább nyomozás, tervezgetés. Szeretem, hogy a főszereplő csajszi (June) is és a főszereplő srác (Day) is erős, kitartó és kemény szereplő. A történet különlegessége az, hogy mindkét főszereplő szemszögét olvashatjuk, azaz sztori felváltva folytatódik általuk.

Kifejezetten tetszett Day része, amikor a körözéséről gondolkodik. Picit jobban szerettem eaz ő mindennapi küzdelmeit és erőfeszítéseit. Azért gazdagéknál minden más, akkor is, ha nem minden tökéletes.


Ajánlás: Igényes ifjúsági disztópia kedvelőknek, akik a picit komolyabb témájú történeteket szeretik. (Eddig nálam veri Az éhezők viadalát és A beavatottat.)

Értékelés: 4

Bővebben, enyhe spoiler:
A karakterek, kedvenc szereplők és a katonasági szál

Tartottam a történettől, mert nem csak a háborúkat, a csatákat nem szeretem, de a katonasággal kapcsolatos történetekért sem vagyok oda. Ráadásul az első 1-2 fejezetben máris megszerettem egy durci katona pasit – June bátyját -, Metiast! A társát elsőre se bírtam, utáltam, ahogyan csorgott a nyála a leány után…

Rajta és June-on kívül nem találtam egyik katonát, ezredest, századost, senki bírhatónak vagy legalább elviselhetőnek. A testvéreken kívül mindenkiben találtam valami kivetnivalót, talán csak az Első Polgár fiában fedeztem fel némi eltérést. Őt sem kedveltem, de kitűnt a többi katona, a többi gazdag és magas rangú közül.

Anden Primo? A bemutatásakor ott lévőkhöz képest szimpatikus, de akár fogadnék is arra, hogy lesz itt miatta szerelmi háromszög (ne adj Isten, négyszög, sokszög). Vele ellentétben első blikkre unszimpatikus volt számomra a pultos csajszi, Kaede. Viszont ő az első rész végére a szívembe lopta magát.

Metiashoz hasonlóan egyből megszerettem a két 15 éves főszereplőt: June-t és Dayt, de Day társát is, akinek a neve Tess és egy tündéri 13 éves leányzó! A könyv mellékszereplői is érdekesek és van saját történetük, csak azt remélem, hogy Tessről is több információt fogok kapni lehetőleg minél előbb. Kíváncsi vagyok a csajszira.

Miért nem 5 csillag?

Nem az apró logikai bakik miatt, amelyek fel sem tűnnek, ha valaki nem érzékeny az ilyesmikre. Engemet két elég nagy dolog zavar. Először is Ollie, June kutyája. Nekem kutyám van és elképzelhetetlennek tartom azt, hogy nem gondoskodom jó előre a kutyámról, ha lelépni készülök. Vagy tuti visszamennék, akkor is, ha csapda… A második ilyen otthagyott lény pedig Day öccse. Felfoghatatlan számomra, hogy ezekre a dolgokra miért nem figyeltek vagy miért nem tért ki a könyv pár mondat erejéig. Meg tudnám magamnak magyarázni, mert hirtelen jött a dolog, csapdát állíthattak neki(k) vagy tudom is én… de egy könyvet nem jó megmagyarázni.

Szerelem első látásra – a japán kiadás borítója:



Tulajdonképpen abban a másodpercben megvettem volna ezzel a borítóval, amint megjelent! Ez valami gyönyörűség! Mondjuk hozzáteszem, hogy ezt a szériát a borító miatt vettem meg így is (és beszámított a hatalmas karácsonyi adventi akció 2014 végén az első két könyvre.) Nemrég megvettem ugyan a harmadik részt is, bár nem volt rá túl nagy akció, csak már nem bírtam magammal. 
GYÖNYÖRŰ a BAJNOK!









Hogy mire lennék még vevő? A graphic novel kiadására a sztorinak: Legend: Graphic Novel. Szeretem, ha egy regény megképregényesítenek, megmangásítanak – akármilyen bután is hangzik. Elolvastam a Percy Jackson első 3 könyvének is a megjelent képregény-verzióit, de a nem-regényből-adaptált mangákat, képregényeket is csípem.

Idézetek:
– Lángész vagy – mondja. – Ugyanakkor tiszta őrült, ha együtt akarsz maradni egy magamfajtával.
Kezének érintésére lehunyom a szemem.
– Akkor mindketten őrültek vagyunk.

Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz.

Mekkora poén! Szegény kis gazdag csajszi belezúg a Köztársaság legismertebb bűnözőjébe. És hogy még viccesebb legyen, a srác elsősorban miatta van sitten!

– Hol vagyok?
Az orvos türelmetlenül néz rám.
– A Batalla-székház kórházi szárnyában. Iparis ügynök parancsára kezelnünk kell a lábát. Nyilvánvalóan nem engedhetjük meg, hogy meg haljon, mielőtt kivégeznék.

✪✪✪✪✪
A képek a Pinterest táblámról származnak – Legend (Marie Lu).
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en: LEGEND!
LEGEND wikia – az angolul értőknek rengeteg plusz infóval!

✪✪✪✪✪

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése