2018. október 2., kedd



Anna Banks: Nemezis (Nemezis 1.)

alcím: A szeretett ellenség


És utolsó Kovácsként senki sem osztozhat a feladatomban, hogy óvjam a spektóriumot az ártó kezektől. A spektórium Kovácsa vagyok, én lettem az utolsó védelmezője.


Fülszöveg:
v
Serubeli Sepora hercegnő az utolsó Kovács az öt királyságban. A spektórium, amit alkot, mindenkinek energiát ad, de apja most módot lelt rá, hogy fegyverré tegye, és mivel feltett szándéka, hogy háborúba kezd, a lánynak menekülnie kell előle. Az ellenséges vonalakon át Theoria királyságába menekül, de terve, hogy rejtőzködik, kudarcba fullad, amikor elfogják és az ifjú király szolgálatába kerül.
Tarik csak most vette át Theoria irányítását. és szembe kell néznie az országában dúló pestissel, ami polgárait tizedeli. Egy akadékoskodó szolgára van legkevésbé szüksége, aki a figyelmét szeretné felhívni magára. De Sepora hercegnőt nem lehet levegőnek nézni. Amikor ők ketten végre szemtől-szembe találkoznak, valószínűtlen kapocs alakul ki köztük, ami úgy bonyolítja meg az életüket, ahogy azt egyikük sem képzelte volna.
Sepora képessége megmentheti Tarik királyságát a csendes pestistől. De megbízhat nemezise iránt érzett erősödő érzéseiben, vagy minden áron rejtse el, mire képes?

Könyv információk:

Eredeti mű: Nemesis
Eredeti megjelenés éve: 2016

Maxim, 2017
352 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632617770 ·
Fordította: Stier Ágnes
A duológia:
(befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért olvastam el?
Egyrészt szeretem a Dream válogatásba kerülő könyvsorozatokat, másrészt imádom a romantikus, fantasy YA-regényeket. (Ráadásul ezer meg egy éve tervezek már olvasni Anna Bankstől így kapóra jött, hogy ez a könyv volt a szülinapi ajándékom tavaly.)

Szerintem…

Ebben aztán van minden! Szökött hercegnő, fiatalon trónra kerülő király, hatalmas háziállat macska, hatalmas és repülni tudó védelmező lény, vérengző sellőszerű lények, szökés a háremből, emberkereskedelem, végzetes járvány... Hűha! Ahhoz képest, hogy csupán 350 oldalas ez a könyv, nagyon kalandos és fordulatos.

Az írónő stílusa elsőre megtetszett, amikor megjelent a kissé pofátlan királyi tanácsadó, aki helyre tette a trón várományos hercegecskét... Tetszett az is, hogy a királyságából elszökött lányt, bár elkapják az emberkereskedők, ő mégis kiszabadít egy emberre életveszélyes lényt („Paranit” = sellő) ahelyett, hogy önmagával törődne. Egyszerre humoros és vakmerő, ám közben a főbb karakterek is összetettek.

A főbb karakterekről…

A serubeli Sepora hercegnő egy értelmes, makacs és bátor teremtés, aki elhagyja a királyságát, hogy a környező birodalmakat leigázni készülő apjától elvegye a fegyvert, ami ő maga. A lány az utolsó serubeli Spektóriumkovács, a spektórium pedig egy rendkívül erős anyag, mivel az ország kereskedett is. A hercegnő eltűnése után a spektórium szép lassan hiánycikk lesz, amit nem túl látványosan, de ügyesen becsempészett az írónő a fő sztoriba.


– Amit az elméd még nem tud, azt a hiányosságot majd pótolja a szíved – erősködik Rashidi. – Azzal bizonyítod, hogy elég bölcs vagy az uralkodáshoz, hogy beismered, hogy még nem állsz készen rá. Az emberek szeretnek téged. Hagyd, hogy támogassanak!


Tarik, a Sólyomherceg, akit a titokzatos járványban haldokló apja mellett ismerünk meg, és akiből nem sokkal történetünk kezdete után a Sólyomkirály lesz... avagy Theoria fáraója. (Sokat váltogatják a király, a fáraó és a mindenféle címeket a sztoriban, de mivel elég egyiptomi beütésű nekem Theoria, így a fáraónál maradok a továbbiakban.) A 18 éves fáraó magára marad a harcosnak tanuló (vagyis „Majai”) öccsével, a 15 éves Sethossal, aki két emberkereskedőtől megveszi neki ajándékba a Bazárba szállított Seporát. Hercegnőnk így kerül a fáraó háremébe, akinek elég sok fontosabb dolga van, mint az apjáról rámaradt ágyasokkal törődni, így Seporának nem kevés energiájába telik, míg sikerül felhívnia magára a figyelmét.

Esküszöm, hogy Sepora és Tarik találkozása szinte mindent vitt! Az egyik legjobb rész a könyvben az, ahogy mindenféle furmányoskodás, kavarodás után végre találkoznak! A fiatalok szócsatája, illetve az, hogy Rashidit, a fáraó tanácsadóját majdnem megütötte a guta a hangnemtől, amit Sepora megütött Tarikkal szemben – egyszerűen isteni volt. Persze Tarik keresztbe húzza a távozni vágyó lány terveit, és a palotában marasztalja tanácsadó szolgaként.

A regény felépítéséről...

A történetet Tarik (E/3) és Sepora (E/1) szemszögét váltogatva ismerjük meg. Míg a fiatal fáraó küzd az országát emésztő járvánnyal, addig a lány igyekszik segíteni neki, de titkolva a kilétét. A regény egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy nem csupán a lány különleges képességű – bár az ő képessége nagyon ritkának számít -, hanem Tarik is. A theoriak között vannak olyanok, akik képesek kiolvasni másokból a hazugságot (akár a leveleikből is), őket hívják Lingotoknak, és ilyen a fáraó is.


– Milyen jogon kérdezel ilyet tőlem? – vág vissza amikor észhez tér.
– Ugyanolyan jogon, mint te tőlem.
– Te szolga vagy. Én király vagyok. Talán nem ismered megfelelően az etikettet. Talán túl elnéző voltam...



Összességében

IMÁDTAM. Nem mondom, hogy nem voltak benne kiszámítható események, de annyira sodort a sztori, hogy nem agyaltam ezen túl sokat. A főszereplőket imádtam is, utáltam is attól függően, hogy egy adott helyzetben hogyan reagáltak, de iszonyatosan érdekel, hogy mi lesz velük, mert ez a lezárás...
A történet egyedi, tele van szuper ötletekkel – például: a szerpenek, a Lingotok, a spektórium és a kovácsság, a Paranik és a „Nagy Bíró” -, és Sepora stílusa is haláli. Ahogy földbe döngöl, ahogy makacskodik, ahogy visszabeszél a fáraónak, vagy kioktat másokat... (De tényleg mindent vitt a háremes téma!) Tetszett, hogy bár YA-regény, nem a szerelem meg a romantikázás a központi eleme, hanem teljesen magára a történetre fókuszált az írónő. Jól esett!

Értékelés: 5

Folytatnám?
De még mennyire! Amikor befejeztem, akkor majdnem megütött a guta, hogy nincs a kezemben a folytatás, ezért azt ajánlom, hogy egyből szerezzétek be mindkét részt! Tényleg olyan, hogy KELL a folytatás, amint elolvassátok a Nemezis utolsó oldalát. Szerencsére a duológia befejezése október 7-én MEGJELENIK! =^.^=

Egyéb borítók:

Német borító (cbt) / Angol borító (Square Fish)

Kedvcsináló idézetek:
v
– Hadd küldjek el veled valakit! Hogy megvédjen.
– Tudok magamra vigyázni.
– Amikor legutóbb magadra vigyáztál, elraboltak a sivatagban, és eladtak a háremembe.
v
Még sosem találkoztam Lingottal - bár talán Rolan az volt -, és már maga a gondolat is lenyűgöz. Valaki beszél minden nyelven, és meg tudja különböztetni a hazugságot az igazságtól? Ez tényleg lehetséges? Csábít a gondolat, hogy mostantól kezdve folyamatosan hazudjak neki, hogy próbára tegyem a képességeit, és talán a türelmét is.
v
– Van egy kis gond azzal, hogy elengedjelek - mondja végül. Feldereng előtte a megoldás, és próbál nem elmosolyodni. - Tudod, az öcsémtől kaptalak ajándékba. Még sohasem kaptam tőle ajándékot.
Sepora álla láthatóan megfeszül.

vvvvv
A képek a Pinterest táblámról származnak: Nemezis duológia
A könyv kiadásai a GoodReads-en: Nemesis #1
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése