2015. szeptember 8., kedd



Laini Taylor: Füst és csont leánya (Füst és csont leánya 1.)

  

Az egész világon egyetlen hely volt, ahol az emberek kívánságai teljesülhettek: Kénkő boltja. És Kénkő kizárólag egyetlen valutát fogadott el. Nem aranyat, nem találós kérdésekre való választ, nem kedvességet vagy hasonló, mesebeli marhaságot, és nem, nem is lelket. Annál is különösebbet.
Fogakat.


Fülszöveg:
Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer,
hogy egy angyal meg egy ördög
egymásba szeretett.
Nem lett jó vége.

Így kezdődik a 17 Karou története. A valódi kék hajú lány Prágában él és rajzolni tanul, ám gyakran hiányzik az iskolából, mert időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain találja magát, és mindenhonnan fogakat kell vinnie Kénkőnek, aki kívánságteljesítő gyöngyökkel fizet a fogakért. Egy ilyen küldetésen méri össze Karou először az erejét Akivával, az emberfeletti szépségű szeráffal. Az első találkozást azonban több is követi a mai Prágában és más korokban, más világokban, mert tér és idő nem szab korlátot a kimérák és a szeráfok időtlen idők óta tartó könyörtelen küzdelmének. Hogy kik a kimérák, és kik a szeráfok? Kik az ördögök, és kik az angyalok? Jó-e a szép, és szép-e a jó? No és kicsoda valójában Karou, akinek a neve egy bizonyos nyelven azt jelenti, „Remény”? Lainie Taylor fantáziában, egészen eredeti ötletekben, kiszámíthatatlan fordulatokban és érzelmekben gazdag regényéből kiderül.

Könyv információk:

Eredeti mű: Laini Taylor: Daughter of Smoke and Bone
Eredeti megjelenés éve: 2011

Kossuth, Budapest, 2012
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630970327 · Fordította: Gálvölgyi Judit
A sorozat részei:

2,5. Night of Cake & Puppets
3. Dreams of Gods & Monsters

(befejezett trilógia)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Oh, egy kék hajú csajszi lesz a főszereplő! Csodás lesz! –gondoltam bután. De a jó dolgoknak nem szabadna ennyire fájnia… Nyilván eltúlzom – hiszen hajlamos vagyok rá -, de nem gondoltam ilyen mélységeket a sztoriba. Viszont többször előfordult, hogy beugrott egy-egy utalás a könyv korábbi fejezeteiből, amiket hirtelen megértettem. Vannak benne homlokra csapós pillanatok dögivel.

Zseniálisan rétegelt sztori, ezernyi külön árnyalattal, amit apránként adagol be az olvasónak az írónő, hogy aztán a végén a szín kavalkádtól már fáj a szemünk. Szép, de mégis rossz. Tetszett és hiába fájt a vége felé, mégis alig várom a folytatást. Pedig nem vagyok oda az angyalos történetekért!

Iszonyatosan tetszett Karou karaktere - a barátnőjével együtt hamar megkedveltem. Bájos különc művész csajszi, aki Prágában jár művészeti iskolába. Szabadidejében szkupikkal kíván csínytevésnyi kívánságokat vagy kalandozgat a világ tájain egy teleport-ajtó segítségével. Ha nagyban nézzük a sztorit, akkor vagy egy elátkozott szerelem története kerekedik ki belőle vagy egy véget nem érőnek tűnő harc a szeráfok és a kimérák között.
Bírtam a visszatekintéseket, az emlékezéseket – picit megzavarják a sztorit, de épp annyira, hogy érthető maradjon még. Az a poén, hogy ha egyszer könyvet írnék, akkor ilyet írnék… de komolyan. Talán nem lennék ilyen szörnyeteg a végén, de ki tudja?!


Ahogy elkezdtek kiderülni a dolgok, erősen csökkent a könyv varázsa… RÉMES! Honnan van a mágia ereje? Mire valók a fogak és mi Kénkő igazi munkája? Kik a hazajárólelkek? Mire valók a hamszák, mit jelentenek? Mi történt a kimérákkal? Ha ezekre tudod a választ, akkor ez a könyv tuti összetörte picit a Te szívedet is.
Mindazonáltal továbbra is kitartok amellett, hogy érdemes elolvasni, mert ez a könyv egyedi és varázslatos. Az elvontabb irodalmat kedvelőknek ajánlanám.

Kedvenc gondolat: Légy az a macska!!!
Kedvenc szereplők: Kénkő. Karou. Zuzana.

A borító (és az egész kiadás) gyönyörű. Igazából a kinézete miatt vettem meg végül.

Új pont a Bakancslistán: Prágában bóklászni néhány napig.

Értékelés: 5
 
Bővebben:
A szereplők
Karou

Tetovált, kékhajú leány, akit egy kiméra nevelt fel, aki kívánságokat teljesít. Rengeteg nyelven beszél, sokat utazgat és hamszák vannak a tenyereiben. Karou egy igazi különc, mind kinézetre, mind stílusra és még a múltját tekintve is. Magányos, elveszett és szeretetéhes.

Szerettem, amikor a boltban van és olyan akárha otthon lenne a családjával. Szerettem, ahogy Akiva mellett sem változtat a stílusán. Szerettem, amikor Zuzanával beszélgettek. Jó barát és jó ember.

Zuzana

Elsőre egy nem igazán szimpatikus, mindenbe belepofázós apró leányzónak tűnt, de hamar kiderült, hogy igazi barát. Annyira drukkoltam, hogy Karou mondjon el mindent a kiscsajnak. Féltem, hogy elveszti a lány barátságát a folytonos küldetésekkel, titkolózással.
Egyébként Zuzana iszonyatosan tehetséges, akárcsak Karou – kettejüket öröm olvasni!

Kénkő (és a többi nála dolgozó)

Karou felnevelője és főnöke, aki naaaagyon bizarrul néz ki. Derékig ember (a karjai és teste legalábbis az), a combja oroszláné, a lábai madárszerűek. A feje és a szarvai kosszerűek, az orra bika, az írisze krokodilé.
Ő a Kívánságkereskedő. Annyira varázslatos, érdekes ÉS titokzatos Kénkő személyisége és a munkája! Az állam a padlón koppant, amikor lerántotta az írónő róla a leplet. Nekem ő a kedvencem a regényből, kevés nála jobban megírt jószívű szörny karakterrel találkoztam eddigi életem során.

Nála dolgozik Issa a félig kígyó, félig ember, akinek rengeteg kígyója van. Twiga, a zsiráfnyakú ékszerész. Yasri, a papagájcsőrű szakács. Issán kívül nem sok szerepet kapnak, bár Issa se sokat. Kifejezetten kedves és aranyos mellékszereplőként vannak bemutatva, csak eléggé elhanyagoltak.

Akiva

Az átlag angyalkép ugye az, hogy vannak a szépséges és daliás szőkeségek, akik fehér tógában feszítenek a hatalmas és gyönyörű hófehér szárnyaikkal, ugye? Hát Akiva nem ilyen átlag-angyalka. Ő egy szeráf, de annak csodaszép. Napbarnított, a szeme akár a tigrisszem ékkő és a szárnyai tűzben izzanak folyamatosan. Nem égetnek, de égnek!


Elhiszem, hogy Karou álla leesett, amikor meglátta, mert nem semmi látvány lehetett. Sajnos sokáig robot- és/vagy katona-módban nyomja Akiva, alig tudunk meg róla valamit és az Istennek se mosolyodna el. Aztán mesél, mesél és kiderül, hogy nincs is nagyon oka mosolyogni szegénynek… Jól kidolgozott karakter, de mégis haragszom rá éppen…

Izil (és Razgut)

Marrakesh buggyant bolondja, akinek a vállán ott él egy rémséges teremtmény. Nem szokásom azokat a karaktereket kiemelni, akik taszítanak, de Izilen és Razguton nehéz túllépnem, ugyanis akármennyire is hánynom kellett tőle (és a stílusától), nagyon nagy dolgot vitt véghez.
Legalábbis akkor annak tűnt, szóval igyekszem tolerálni a pacákot. Razgut már más tészta, tuti megdögleszteném, amint elárulta a titkát.

Madrigal

(spoileres, jelöld ki:) Annyira fájt, amikor rádöbbentem, hogy mindegyik életében ugyanazt szerette és ugyanazon ajtó másik oldalára vágyott. Itt már elsírtam magam a könyvön.

HISZTI a sztori margójára (SPOILER!)

Jelöld ki, ha érdekel, de tényleg durva spoiler!

KOMOLYAN MEGHALTAK? NEM MÁR!
Amikor Akira benyögte, hogy a kiméráknak kampec, akkor legszívesebben kivágtam volna a könyvet az ablakon. ANYÁM!
Nem is a kimérák halála a bajom, hanem Kénkőé, Issáé, Twiggáé és Yasrié! Főleg Kénkő miatt vérzik a szívem. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy megy a történet, aztán Akiva lazán beközli az infót arról, hogy amíg a lány kutatott-segített-várt és a többi, addig „Jah, pardon, kinyírtunk mindenkit, aki fontos neked és a többi hozzájuk hasonlót is.”
Mi a ménkű?
(spoiler vége)

Nagyon kiborított, igyekszem lenyugodni…. tényleg nemsokára már folytatom is a második résszel.

Idézetek:
– Úgy is van – helyeselt Zuzana. – Esküszöm, napról napra egyre több embert gyűlölök. Mindenki bosszant. Ha most ilyen vagyok, milyen leszek, ha megöregszem?
– Te leszel az az ocsmány, vén tyúk, aki légpuskával lövöldöz az erkélyről gyerekekre.
– Ugyan! A légpuska csak felhúzza őket. Inkább számszeríj. Vagy páncélököl.
– Vadállat.

– Tudod, mit gondolok? Hogy a pillangók mindig ott vannak a gyomorban, mindenkiben, állandóan…
– Mint a baktériumok?
– Nem, nem mint a baktériumok. Az egyes emberek pillangói reagálnak más emberek pillangóira, mint a feromonok, így a megfelelő ember jön a közeledbe, a te pillangóid táncolni kezdenek. Nem tehetsz róla – ez kémia.

A szeretetért kunyerálástól állandóan úgy érezte magát, mint a lábhoz dörgölődző macska, amint azt nyávogja: Simogass meg, nézz rám, szeress.
Jobb olyan macskának lenni, amelyik kifürkészhetetlen tekintettel néz le a magas fal tetejéről. Olyan macskának, amelyik kerüli a simogatást, nincs szüksége senkire. Miért nem lehet ő olyan macska?
Légy az a macska!!! – írta a lap sarkába hűvösen és tartózkodón.

❀❀❀❀❀
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyv - Daughter of Smoke and Bone.
Különböző Daughter of Smoke and Bone #1 kiadások borítói a GoodReads-en!
❀❀❀❀❀

 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon el szeretném olvasni! Sürgősen! :) A Frigg rokkájával együtt! :) Köszi őket! :)

    VálaszTörlés