2018. október 14., vasárnap



Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős | BTK értékelés




Mindenki fél valamitől, de ez nem mindig rossz, sőt! A félelem erőt és elszántságot is adhat. A Bookline Könyvek gondozásában jelent meg Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős című gyermekkönyve, melynek témája a félelem és annak leküzdése. Ha a Blogturné öt bloggerével tartasz, akkor te is többet megtudhatsz arról, milyen módszerek léteznek a lámpaláz, pánik és az izgalom csillapítására. És ahogy megszokhattad még egy játékon is részt vehetsz, melynek végén tiéd lehet a kiadó által felajánlott három könyv egyike.


– Na látod! Nem az a bátor, aki nem fél, vagy aki félelem nélkül tesz meg valamit. Az a bátor, aki fél valamitől, mégis meg meri tenni azt, amitől tart! Vagy legalábbis tesz egy próbát.


Alcím: Mese arról, hogyan félj bátran
Fülszöveg:
«
Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart.
Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned – teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni!
Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való.
Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal.
Csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2018
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
72 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634373469 ·
Illusztrálta: Al Ghaoui Hesna
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

Ez egy kedves történet egy félős lányról, aki úgy érzi, hogy lelki gondjaival és a félelmeivel magára maradt! Azt hiszem, hogy a legtöbben magunkra tudunk ismerni Holliban, és nekem éppen emiatt tetszett ez a kellemesen szellős, bőven illusztrált a könyvecske.

A történet nagyon ütősen kezdődik, mert főszereplőnk arról álmodik, hogy ő bizony senkitől és semmitől nem fél. Már itt elszorult a torkom a kislány csalódásától, ugyanis hamar ráébred,  hogy nem a saját álmai rettenthetetlen hőse... Hanem „csak” Holli, aki gyávának érzi magát, mert fél fellépni az iskolai ünnepségen és tart a mennydörgéstől.  


– Te nem csak a mesékben létezel?
– Miért? Rettenthetetlen kislányok, akik semmitől sem félnek, nem csak a mesékben léteznek? – kérdezett vissza a házi rém huncutul.


Mumus színre lépése szerintem jópofa volt, ahogy az is, hogy hogyan igyekszik megértetni a kislánnyal a félelem jelentőségét az életünkben! Röpke történet, de tele van érzelmi tuninggal és bátorságra ösztönző szöveggel, de abszolút korrekt, mert a jó tanácsokat adó Mumus is FÉL valamitől, ahogy a kislány édesanyja is... így Holliban szintén megszületik az a gondolat, hogy félni egészséges, és része az életnek, vagyis nem baj, ha bizonyos dolgokban gyáva.
Talán csak az zavart, hogy végül nem derült ki, hogy Holli miért is lenne hős. A történet arra lyukad ki, hogy teljesen normális félni, és Hollit boldoggá tette, hogy erre rádöbbent. (A befejezés miatt inkább kedvesnek és jószívűnek gondolom.)

Borító belső - Mumus skiccek.

Az illusztrációt értékelni nehéz ügy, mert nekem tetszettek az írónő rajzai, de nem szépek... Hozzátenném, hogy Holli minimalista designja kifejezetten tetszett, de a picit kancsi Mumusok... Hááát... Rondák, no. Ugyanakkor imádni valóak és imádtam is őket, ezért azt mondanám a rajzokra, hogy passzolnak a történethez, de szeretetreméltóan művésziek!

Összességében

Jól esett a lelkemnek, mert jó tudni, hogy nem csak én vagyok egy gyáva nyuszi... Persze jobb lett volna 20 éve kézbe venni, de így jártam. Az illusztráció bájosan otromba, de bejött, és a történet is tetszett. Holli és Mumus párosa telitalálat volt nálam, ahogy a rengeteg bátorító gondolat is. Nem éreztem úgy, hogy túl lett tolva – általában itt szokták elszúrni az írók -, éppen megfelelő mennyiségű és jól a történetbe épített biztató elemet tartalmazott. 
...annyira cuki volt! Olvassátok el!

Értékelés: 4,5

Ajánlom, ha...

─ ...szereted a mesekönyveket, amiket az írójuk illusztrált; ...kedveled a tanító / bátorító történeteket; ...örök gyerek vagy, és valami fincsi olvasnivalót keresel; ...a gyerkőcödnek keresel valami bájos, oktató mesét.

Kedvcsináló idézetek:
«
– (…) Gondolj csak bele, Holli: ha eltűnne az emberekből a félelem, milyen sokan átmennének az úton száguldozó autók között, és mennyi baleset történne! Hányan nyúlnának be a ketrecekbe az állatkertben, mondjuk, hogy megsimogassák az oroszlánt, nem tartva attól, hogy az beléjük harap! A félelem segít abban, hogy ne csináljunk olyan butaságokat, amik bajba sodorhatnak minket.
«
– (…) De a legfontosabb, hogy elhidd: akkor sincs semmi baj, ha valami nem sikerül elsőre. Az nem azt jelenti, hogy nem vagy ügyes, vagy hogy kevesebbet érsz! Néha sokkal többet tanulhatunk a kudarcokból, mint abból, ha valami egyből sikerül.

«««««
A képek a könyvből származnak, az írónő rajzai.
(Csak az insta kép az enyém meg a gondolataim. :))
«««««


Nyereményjáték:

Tudtad, hogy léteznek olyan emberek, akik félnek a lila színtől? Meg olyanok is, akik a savanyú íztől rettegnek. Készülj, mert most furcsa félelmek nyomába eredünk! Minden állomáson találsz egy rövid leírást, neked pedig rá kell jönnöd, milyen fóbiára gondoltunk. A feladatod, hogy a helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írd.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Feladvány: Félelem a lila színtől.



ÁLLOMÁSOK:

10.12.   Sorok Között
10.16.   Könyv és más
10.18.   Szembetűnő
10.20.   KönyvParfé



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése