2018. május 10., csütörtök



Sarah Andersen: Macskapásztor (Sarah's Scribbles-gyűjtemény 3.)



Köszönet a recenziós példányért a Fumax kiadónak!


GYEREKKÉNT:
– Félek. Mi van, ha léteznek idegenek?
FELNŐTTKÉNT:
– Félek. Mi van, ha nem léteznek idegenek?


Fülszöveg:
Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.
Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!
Sarah Andersen egy fiatal brooklyni illusztrátor. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.

Könyv információk:

Eredeti mű: Herding Cats
Eredeti megjelenés éve: 2018

Fumax, Budapest, 2018
112 oldal · ISBN: 9789634700203 ·
Fordította: Tót Barbara ·
Illusztrálta: Sarah Andersen


Megvásárolható itt:

Ízelítő: KÉP 1KÉP 2
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

MACSKAPÁSZTOR: „Az, aki hiábavalóan próbálkozik valami irányítására, ami természetétől fogva irányíthatatlan.”

Büszkeségem!
A fordító dedikálta nekem a kötetem a Könyvfesztiválon! ^.^

A harmadik gyűjteményről…

Kicsit tartottam tőle, hogy az egész kötet csak mindenféle macskás néhány képkockába illesztett történettel lesz tele – ami annak ellenére tűnt soknak, hogy macskaimádó vagyok -, de szerencsére felbukkannak benne a mindennapos problémák és jelenetek, amik miatt beleszerettem Sarah comic strip*-jeibe.

*Comic strip: „vicces csík” /humoros képsor, azaz három-öt képből álló, csattanóval végződő történet, ami régebben napilapok hátoldalán vagy a vasárnapi mellékletekben jelentek meg.

A gyűjtemény foglalkozik Sarah ősz és Halloween-rajongásával, vannak benne csajos, olvasós, szerelmes részek is, de a végén van egy igazán értékes mondanivalójú önálló szekció is, ami azzal foglalkozik, hogy milyen is a művészélet napjainkban, vagyis az internet korában. Az öcsém rajzos (rajzpadon rajzolgat, videózza (streameli?), kommentálja és napjában többször is morog a forrás megjelölés nélküli rajongók miatt) és ő egészen odáig volt ettől a néhány oldalas, ösztönző részétől a kötetnek. Sarah a bírálóiról és a bírálat elfogadásáról, az ihletről, az alkotásról mesél az „Alkotás a modern korszakban. Tanácsok fiatal művészeknek” című lezárásban. Laikusként ugyan, de nekem is bejött, mert egy hatalmas adag pozitivitás rejtőzik Sarah inspiráló és erőt adó szavai mögött.

A cicás és kutyás történetekben abszolút magamra ismertem – én is imádok cicapocit dögönyözni, nehezen eresztem el a mellettem elhaladó édes kutyusok tekintetét, és néha nem is tudom, hogy cicás vagy kutyás vagyok inkább. Éppen elég állatos, állatimádós sztorit sikerült belecsempészni ebbe a kötetbe!

Összességében

Szeretem Sarah éleslátását és azt, ahogy képes megrajzolni az érzéseit, a gondjait vagy akár a meglátásait mindenről. A lustaságról, a halogatásról, a zenéről, a szeretetről, a dicséretről. Mosolygok, miközben lapozgatom a harmadik kötetet, mert ismét tele van aranyos, humoros párpaneles szösszenetekkel. Mondjuk tetszett, hogy a kötet komolytalansága kiegyensúlyozódik a gyűjtemény végére, ahol bőven akadnak inspiráló gondolatok is.

Kedvenc: 66. o. Amikor kiöntöd a lelked ()

Értékelés: 5
Kinek ajánlom a regényt?

« Mindenkinek, aki szereti a mindennapi bolondságokat, a cicákat, a kutyákat, vannak nehéz (hó)napjai, de feldobja az ősz és/vagy a Halloween közeledte. Szerintem mindannyiunkban van egy kicsi Sarahból és az ő melankóliájából, ahogy az életszeretetéből is.


Olvasnék-e még tőle? 
Naná! Mindent és BÁRMITA bármit komolyan gondolom – olvass tovább:

„Nem élhetek Doodle-k nélkül!”-feeling ellen

Amúgy rádöbbentem, hogy nem tudok meglenni a heti (hahaha… igazából heti 3-4) Sarah Andersen comics-om nélkül, ezért nagyon gondolkozom azon, hogy a következő évre beszerzek egy Sarah's Scribbles 2018-2019 16-Month Monthly/Weekly Planner Calendar: Get It Together! naplót (vagy tervezőt) magamnak. Júniusban jelenik meg, körülbelül 4000 Ft-ba kerül ($14.99/3818 HUF) és 2018 szeptemberétől 2019 decemberéig tartana ki.
Van egy 2019 deluxe edition napról napra típusú is KÉPREGÉNYNAPTÁR, ami összesen 640 oldalas. Csak igazi fanoknak: Sarah Scribbles: Adulthood is a Myth 2019 Deluxe Day-to-Day Calendar – ez ~4200 Ft kb. Mindkettővel nagyon szemezek, de megfogadtam, hogy idén végigviszem a Bullet Journal tervemet egy átlagos határidőnaplóval, és csak aztán vágok bele valami komolyabb, márkás BuJo vezetésébe… De most ezektől irtóra elcsábultam!

Kedvcsináló idézetek:
Az elterjedt tévhittel ellentétben, introvertáltnak lenni nem azt jelenti, hogyan viselkedsz az emberek között. Azt jelenti, mit csinálsz utána.
Ha valami fájón hangzana, ha másnak mondanád, akkor igazán megtehetnéd azt a szívességet, hogy magadnak sem mondogatod folyton.
Az emberek kedvelnek.
Kedvelik a dolgaid.
Van rá esély, hogy amikor rosszul érzed magad, csak egy negatív vélemény miatt van, amely a sok pozitív vélemény tengerében úszik.
– VÉGRE! Kitakarítottam és rendbe raktam a szobám! Mostantól az egyszerűségnek és a rendnek élek.
A hét vége felé
– Káosz, köszöntsd úrnődet!

♡♡♡♡♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Felnőni kiábrándító*
Herding Cats a GoodReadsen.
*Minden jog a fordítót, a kiadót és a képregény megalkotóját illeti.
♡♡♡♡♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése