2018. április 5., csütörtök



Róbert Katalin: Szelídíts meg!




– Szerintem nem az a tételmondata – szólalt meg Herczeg. Róka felkapta a fejét. – Hanem az, amelyik arról szólt, hogy örökre felelős vagy azért, akit megszelídítettél. Mert ő különleges számodra.


Fülszöveg:
Róka kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak. Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból. Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát. A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…
Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2017

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571421
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Az egyik kedvenc könyvem A kis herceg és imádom a (YA) retellingeket / újrameséléseket. (A könyvről írtam a Forever Young Adult című Merítés rovatomban is: Ismerkedjünk magyar szerzőkkel 1.!)

(A képek az írónő FB-os fényképei közül valók, a Merítéshez készültek.)

Szerintem...

Ha valaki egy igazán ötletes retellinget (újramesélést) szeretne olvasni, akkor el kell olvasnia ezt a könyvet. A kis herceg című klasszikus romantikus YA-regénnyé átírása éppen azt a hatást hozta, amit vártam: feldobott és szórakoztatott.

A történetet…

…felváltva ismerjük meg a két főszereplő, Róka és Kisherceg elregélésben (E/3). Követjük őket az iskolába, velük vagyunk, amikor Róka osztályfőnöke rábízza a fiúra a korrepetálásra szoruló lányt, ott vagyunk az osztálykirándulásaikon, és velük vagyunk, amikor a kezdeti ellenségeskedés barátsággá, majd valami többé alakul bennük.

A szülei válása miatt Budapestre költöző magas, vékony, vörös hajú Kelemen Regina (becenevén: Róka) egy káromkodós, ellenséges, magányos, kilencedikes lány, aki szeret DOTÁzni, olvasni, zenét hallgatni és rajzolni. Barátkozni vagy iskolába járni viszont utál, így nem viseli jól, amikor a szerinte „véla” beütésű osztályfőnöke a nyakába sózza a tizenegyedikes Kisherceg becenevű Herczeg Mátyást, hogy tanítsa. Kisherceg egy helyes, magas, szőke srác, aki roppant előzékeny mindenkivel, mindenben benne van, rengeteg faktra jár - és nagy általánosságban mindenre igent mond, mert imád segíteni másoknak.

Kettőjükön kívül még egy elég érdekes karakter van a történetben, mégpedig Kisherceg kényes, önző és egoista barátnője, Rozi. Első, második és sokadik pillantásra se volt szimpatikus, végtelenül bosszantó volt számomra az egész Rozi-jelenség! Ugyanakkor nála vettem észre először azt, hogy a regény A kis herceg újramesélése! A mesében a rózsa köhint, amikor magára akarja vonni a kis herceg figyelmét, ahogy Rozi is teszi, és SPOILER Rozi ugyanúgy elküldi a távozni vágyó, ám felelősségteljes Kisherceget, ahogy a virág a könyvben a fiút! SPOILER vége.

Rozi és Kisherceg (avagy Emma Roberts és Alex Pettyfer)

Aztán jöttek a fiú a titkos helyéről végigkövetett naplementéjével, amit többször szívesen újranézett volna, ha megteheti, hogy arrébb húzza a székét egy kicsit, mint névrokona tette B-612-es kisbolygón. Egészen egyszerűen odáig voltam az ilyen eredetiből visszarémlő részeknél! Annyira boldog voltam, amikor felismertem egyik-másik bolygólakóban a Kishercegünk által végiglátogatott dolgozó felnőtteket.


„Kisherceg megtorpant a küszöbön, és valójában most először gondolt arra, hogy Róka mennyire szép. Nem úgy volt szép, mint Rozi, akinek tökéletes, babaszépségű, szimmetrikus arcát kihangsúlyozta a smink és a mindig gondosan elkészített frizura. Róka vonásai szögletesebbek voltak, és hangsúlyosabban látszott rajta kelletlenség, a rosszkedv, de a vidámság és az elmélyülés is. Róka attól lett szép, hogy valódinak tűnt.”


Negatívumok

Ha negatívumot kellene említenem a regényből, akkor az egyik kedvenc karakteremnél Rókánál kezdeném a példálózást, ugyanis egy idő után nagyon zavart, hogy ilyen gyilkos meg olyan lesajnáló pillantásának 2.6 / 2.0 / satöbbi verziói vannak... Folyton ezekkel jött, ezeket fejlesztgette... Egy ideig vicces volt, aztán unalmassá vált. Eleinte nagyon zavart Rozi kényeskedése mellett az is, hogy Kisherceg nem egy „kemény legény”, a legtöbb dologban alárendeli magát a körülötte lévő emberek akaratának – főleg Roziénak a könyv elején, de az eredetiben is kimondja a kis herceg, hogy a rózsája megszelídítette őt, és ugyanez van itt is -, és nagyon idétlennek tűnt, hogy képtelen kedvenc faktot választani, megijeszti a jövő. Aztán rájöttem, hogy nagyon tetszik benne, hogy nem átlagos pasi karakter, hanem kicsit tétova és céltalan. Ha jól belegondol az ember, ez kellett is ahhoz, hogy nekiálljon felfedezni a maga „bolygóit”, belevágjon a „boldogság” keresésébe. Szóval ez igazából átcsúszik nálam a történet pozitívumai közé.

Pozitívumok

Pozitívumot könnyebb találnom, mert élveztem olvasni a könyvet. Az egész bájos, megható és nagyon őszinte. Ráadásul az összes üzenete nagyon pozitív, vagyis fontos az őszinteség, valahogy be lehet illeszkedni egy már összeszokott csapatba (vagy osztályba) is, a gyermeknek béke kell, az otthonnak egy nyugodt résznek kell lennie az életünkben, és mindenekelőtt egyenesnek kell lennünk másokkal. 
Persze abszolút a Szelídíts meg! mellett szól az is, hogy modern, mai. A fiatalok félnek a továbbtanulástól, koncertre mennek a haverokkal, ballagáson vesznek részt, számítógépes játékot játszanak, Sofi Oksanent olvasnak, Punnany Massif-ot hallgatnak, Harry Pottert emlegetnek, és nem lámpagyújtogatót, királyt meg hiút látogatunk, hanem készletgazdálkodót, ügyvédet meg tévébemondót.

Összességében

Nálam jó pontokkal indult a regény, mert szemet gyönyörködtető a borítója, szeretem a bájos YA-regényeket, szeretem a retellingeket és az egyik kedvenc mesém A kis herceg.
Imádtam, amikor rádöbbentem, hogy Rozi épp olyan kevély, kényes és önhitt, mint a kis herceg rózsája, de ugyanúgy köhög, ha figyelemre tart igényt, és ugyanúgy spoiler - elhajtja maga mellől spoiler vége - a fiút! Szuper volt, a két főszereplő – nagyon bírtam Róka stílusát és Kisherceg lojalitását, bár a lánynak a 2.0-ás meg ilyen olyan pillantásai zavartak, ahogy a fiú tétovasága, céltalansága is (bár ez utóbbi legalább visszaköszönt az eredetiből…). Érdekes volt Kisherceg életcél- és boldogság keresése a felnőttek világában, de nem mindig jöttem rá, hogy melyik felnőtt melyik bolygótulajra akart utalni.
Igazi élmény volt, és a különlegessége miatt csak ajánlani tudom.
Újraolvasósan jó!

Értékelés: 5*
*kedvenc lett

Ajánlom mindenkinek, aki...
…szereti a bájosan tapogatózó romantikus YA-regényeket; …szerette A kis herceg című mesét; ...szereti az újramesélt történeteket, főleg a klasszikusokat; ...kíváncsi egy bájos, megható, de nem átlagos YA-regényre; ...szereti az írónő stílusát.


Kedvcsináló idézetek:
– Arra vagy kíváncsi, jól keresek-e? – kérdezte az ügyvéd kissé sértetten. Kisherceg a fejét csóválta.
– Arra vagyok kíváncsi, boldog-e?
Az ügyvéd úgy nézett rá, mint aki nemigen tudja értelmezni a kérdést.
– Mit olvasol? Magyarra kell?
– Önszorgalom – morogta Kisherceg. Megdöbbentette, hogy még tizenhét évesen is akadnak olyanok a környezetében, akik nem értik, miért olvas valaki saját szórakozására, túl a kötelezőkön. e lassan kezdett beletörődni, hogy akadnak olyan emberek, akik nem akarnak mindent megismerni vagy megérteni maguk körül.
– Én nem akarom azt csinálni, amit ők. Nem akarok olyan lenni.
– Mármint milyen?
– Beszűkült. Kapkodó. Fáradt. Kedvetlen. Meggyötört. Beletörődő.
A Pilóta lassan bólogatott, ujjai a térdén doboltak, még mindig azzal a mindentudó tekintettel nézte Kisherceget.
– Felnőtt – tette hozzá Kisherceg hirtelen.
– Pardon?
– Nem akarok felnőtt lenni. Ha ez ilyen.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak:
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése