2018. április 30., hétfő



Áprilisi megjelenések, amik kíváncsivá tettek és nem a Könyvfesztiválra jelentek meg!


  

Kiadó szerint:
(magyar) Európa, GABO, Helikon, HVG Könyvek, I.P.C., Könyv Guru, Könyvmolyképző, Park

(angol) Harlequin Teen, Ballantine Books / Virago, Balzer + Bray, CreateSpace, Del Rey, Delacorte Books for Young Readers, Ecco, Greenwillow, HMH Books for Young Readers, Hodder Children's Books / Pan Australia, Little, Brown and Company / Bloomsbury, Saga Press, Simon Pulse, Swoon Reads, Tor.com, Wednesday Books, William Morrow, Yearling / Chicken House

  
Az a helyzet, hogy az áprilisban megjelent könyvek nagy részéről már írtam a Könyvfesztiválos megjelenések posztomban tárgyidőben, de azokon a könyveken felül jelentek meg még érdekességek ebben a hónapban! ,) 
31 könyv, aminek a a nagy része külföldi megjelenés, de abszolút vegyes a társaság – relaxáló és retelling könyvtől vikinges regényen és a más írótól származó folytatáson át az LMBTQ YA-ig meg a sci-fi-ig mindenféle könyv megtalálható a lenti felsorolásban. 

FIGYELEM!
A poszt nem az összes havi megjelenést tartalmazza, hanem ezek azok a könyvek, amik megtetszettek a friss megjelenések közül. Röviden: jóval több könyv jelent meg a hónapban, de ezek azok, amiket kedvem támadt elolvasni! 
vvvvv

Magyar megjelenések
Európa

Fülszöveg: ~
A Beren és Lúthien Tolkien legszemélyesebb története, melyet felesége iránt érzett szerelme ihletett. Talán éppen ezért nem adatta ki élete végéig. Most, 100 évvel a mű születése után, végre nyomtatásban olvashatjuk fiának, Christophernek köszönhetően.
Az ember és a tünde közötti szerelem történetén túl azt is megismerjük, hogyan változott Beren és Lúthien legendája Tolkien élete folyamán. Egy része már megjelent A szilmarilok-ban, de megírta próza, elbeszélő költemény, vázlat formájában is. Egy kötetben összegyűjtve viszont most találkozhatunk először a történettel, amit Edith Tolkien tánca ihletett a yorkshire-i erdőben, és amely életük végéig elkísérte őt és férjét.
A legenda szerint Berennek egy szilmarilt kell szereznie Morgoth, a gonosz szellem vaskoronájából Thingol királynak, a lánya kezéért cserébe. Lúthien pedig követi szerelmét, és segítségére siet a küldetés végrehajtásában.
De Beren ember, Lúthien pedig tünde, így választania kell: halhatatlan marad és túléli a férfit, vagy emberré lesz, és meghal vele együtt.

SZERINTEM
Terveim szerint egyszer meglesz az összes létező Tolkien történet magyarul, és mindet el fogom olvasni! :)) Némelyik vastagságát nézve ez egy lakatlan szigeten fog történni, ahova véletlenül szobástul elteleportálódom.

GABO

Fülszöveg: ~
Ceony Twill súlyos titkot őriz, amit még tanárával, Emery Thane-nel sem mer megosztani. Miközben olyan kísérleteket végez, amelyeket korábban egy mágus sem tartott lehetségesnek, készül a végső vizsgájára is.
Emery Thane, hogy a részrehajlás látszatát is elkerülje, régi riválisához küldi Ceonyt, hogy ott készüljön fel a sorsdöntő vizsgára, ám a lány nem tudja teljes mértékben a tanulásnak szentelni idejét, múltjából ugyanis felbukkan egy gyilkos bűnöző. Ceony a családját féltve a szökött fegyenc nyomába ered, akinek mágiája talán erősebbnek bizonyul, mint a papírmágustanonc minden képessége együttvéve, bosszúszomja pedig csillapíthatatlan.

SZERINTEM
Attól függetlenül, hogy nem ájultam el az első résztől – A papírmágus -, nagyon érdekes ez a világ! Egyébiránt a folytatása tetszett, csak még nem írtam róla értékelést.

Helikon

Fülszöveg: ~
Az okostelefon lassan a mindenünk: személyiségünk menedéke, lelkünk nagyfelbontású tükre, emlékeink szabadon bővíthető tárháza. Bizalmas vallomásaink és kisebb-nagyobb hazugságaink, örömeink és sérelmeink megbízhatónak vélt őrzője, amelynek nemcsak arról van tudomása, hogy az adott pillanatban hol tartózkodunk a térképen, hanem arról is, hol tartunk épp személyes kapcsolatainkban vagy karrierünkben. Ám miközben mobilunk egyfajta megnyugtató biztonságérzetet nyújt, egyúttal nagymértékű kiszolgáltatottságot is magában rejt – ha elveszítjük, egész privát életünk kerülhet illetéktelen kezekbe.
Miután hét évet töltött ártatlanul börtönben, Ilja hazatér, hogy újra felfedezze magának Moszkvát – zsebében egy rendőr százados kalandos körülmények között megszerzett iPhone-jával. Ennek segítségével próbál tájékozódni az időközben idegenné lett városban, eligazodni a korrupt rendőrök és nehézsúlyú maffiózók sötét üzelmeiben, választani bosszú és megbocsátás között. Mindeközben egyre mélyebbre merül a telefonban talált képekben, videókban és üzenetekben – mivel sajátjától megfosztották, másvalaki kölcsönvett életét kezdi el élni. Fordulatokkal és tragédiákkal teli története egyszerre illúziómentes látlelet napjaink Oroszországáról, valamint sodró lendületű thriller, amely XXI. századi díszletek között eleveníti fel az orosz klasszikusok nagy történelmi és lélektani dilemmáit. Felesleges bűnök és hiábavaló bűnhődések magával ragadó, elgondolkodtató krónikája.

SZERINTEM
Megtetszett a figyelemfelhívó borító.

HVG Könyvek

Fülszöveg: ~
Egyszerű, ám hatásos gyakorlatok a nyugalomhoz és tisztánlátáshoz
Heves szívdobogás, örökös aggódás, légszomjjal kínzó, álmatlan éjszakák ezek a minden negyedik embert gyötrő szorongás tünetei. A szorongás gyakran eluralkodik rajtunk, de kezünkbe vehetjük az irányítást.
Corinne Sweet gyönyörűen illusztrált kötete amelyben a saját gondolataink is helyet kaphatnak bárhol és bármikor elvégezhető gyakorlatokkal és inspiráló gondolatokkal segít feltárni szorongásunk okait és kezelni a stresszes helyzeteket.

SZERINTEM
Stresszoldó könyvet mindenkinek! ;)

I.P.C.

Fülszöveg: ~ Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A regény a Büszkeség és balítélet élvezetes folytatása, amelyből a még hajadon Bennet lányok sorsát ismerhetjük meg.
Mary Bennet nem álmodozik házasságról. Anyja legnagyobb rémületére, Mary nem kíván nővérei, Jane (most már Mrs. Bingley) és Lizzy (most már Mrs. Darcy) nyomdokaiba lépni. Mary és Kitty még a szülői ház biztonságában él, azonban őt – húgával ellentétben – egyáltalán nem érdeklik sem a férfiak, sem a divat, sem a hízelgés. Reményei egyszerűek; zongorázhasson, olvashasson, s ne kelljen hozzámennie az első férfihoz, akit az anyja kifog neki. Csakhogy Mrs. Bennetnek nem szokása, hogy a lányaira hallgasson. Mikor Meryton egyik legtehetősebb lakosa bejelenti, hogy a fia visszatér a városba, Mrs. Bennet azonnal elhatározza, hogy egyik lányának bizony megkondulnak majd azok az esküvői harangok. A társasági életbe csöppenve Mary rájön, hogy az ígéreteket megszeghetik, a pénz győzedelmeskedhet a szerelem felett, s hogy a boldogsághoz vezető út nem mindig a kötelesség. Ám mire ráébred, hogy talán rosszul látta a dolgokat, már lehet, hogy el is szalasztotta az esélyt arra, hogy olyan jövője legyen, amilyenről soha nem is álmodott.

SZERINTEM
A B&B-t imádom, és bár lutri mindegyik folytatás, azért ez kíváncsivá tett.

Könyv Guru

Fülszöveg: ~
Főszereplőnk Kópé, az erdei manó, aki kirándulók fogságába esik, majd az erdőből egy fővárosi lakótelepre kerül. A manó megszökik a rabságból, és meghúzódik egy limlommal zsúfolt erkélyen. Nem esik kétségbe, hanem kényelmes kuckót alakít ki a kacatok között. Kopé az épület előtt magasodó akácfán közlekedik az erkélyek között. Így talál egy barátot, Dórit, aki egyedül él az anyukájával, és soha nem járt erdőben. A manó mesélni kezd az otthonáról, az odvas tölgyről, a barátairól. A mesékhez Dóri rajzokat készít. A rideg lakótelepen nem ismerik egymást az emberek, és éppen Kópé kalandozása, kíváncsisága hozza őket össze. Dóri megismerkedik Olga nénivel, akitől kertészkedni tanul, virágokat nevel az erkélyen, másoktól cicát kap.
A könyvben az izgalmas kalandokat, mint például amikor Kópét majdnem elüti egy autó, vagy amikor lepottyan egyik erkélyről a másikra, mulatságos részek gazdagítják. Az erdei élővilág valósághű bemutatása is keveredik a fantáziavilágbeli lények, tündérek és manók jellemzésével. Megtudhatjuk például, milyen is egy manó esküvő!

SZERINTEM
Cuki! :))

Könyvmolyképző

Fülszöveg: ~
Van ki gyűlöl minket, akasztófára való zsiványként gondol ránk.
Van ki retteg tőlünk, démonnak tart, máglyára vetne mindannyiunkat.
Van ki bálványoz minket, az istenek gyermekeinek vél.
De egy sincs, ki ne hallott volna rólunk.
Elegem van belőle, hogy kihasználnak, bántanak, aztán félrelöknek.
Adelina Amouteru túlélte a vérlázat. Egy évtizede már, hogy a halálos betegség végigsöpört az országon. A fertőzöttek többsége meghalt, és sok gyereken, aki túlélte, furcsa nyomot hagyott a betegség. Adelina fekete haja ezüstössé vált, a szempillája kifehéredett, és csak egy szabálytalan forradás maradt ott, ahol korábban a bal szeme volt. Durvalelkű apja szerint ő egy malfetto, irtóztató, utálatos teremtmény, aki szégyent hoz a családjukra, és a boldogulásuk útjában áll. De a pletykák szerint, a láz túlélői közül néhányan nem csak forradásokkal lettek gazdagabbak – úgy tartják, néhányan rejtélyes hatalomra tettek szert, és bár a kilétük titokban maradt, úgy kezdték emlegetni őket, hogy a kiválasztott ifjak.

Fülszöveg: ~
Az embereknek tudniuk kell rólunk. Azokról a lányokról, akik a fájdalmukat a testükre írják.
A 17 éves Charlie Davist a Creeley pszichiátriai intézetben kezelik sikertelen öngyilkossági kísérlete után. Eddigi élete csupa szomorúság, tragédia és mellőzöttség volt: édesapja halála után elmenekült otthonról bántalmazó anyja elől. Pénz és barátok nélkül élt az utcán, megtapasztalta a teljes kiszolgáltatottságot, az éhezést és a fizikai fájdalmat.
A klinikán hozzá hasonló, önbántalmazó lányok társaságában van. Casper doktornő segítségével megindulhatna a gyógyulás útján, de anyagi helyzete nem engedi, hogy ott maradjon. Munkát és lakást talál, ám egyenlőtlen kapcsolatba keveredik a drogos, alkoholista, „majdnem híres” zenésszel, Riley-val, aki kihasználja őt, és nem engedi kiszabadulni az ördögi körből.
Charlie-nak azonban – szinte tudtán kívül – új barátai és támogatói lesznek, akik visszarántják a szakadék széléről, és erőt kap tőlük ahhoz, hogy hátat fordítson a kilátástalan, veszélyes kapcsolatnak.
Nem könnyű olvasmány. Nemegyszer megríkatja az olvasót, de reményt is ad.

Fülszöveg: ~
Helena Conway szerelmes lesz.
Akaratlanul.
Észrevétlenül.
De nem véletlenül. Kit Isley pontosan az ő ellentéte – rejtélyes, fékezhetetlen és a legkevésbé sem óvatos. Mindez akár remekül is alakulhatna…
Ha nem Helena legjobb barátnőjével találkozgatna. Helena kénytelen dacolni a szívével, helyesen cselekedni, és másokra is gondolni. Egészen addig, amíg fittyet nem hány az egészre.

Fülszöveg: ~
LIBBY
Amikor rátaláltam Killianre, valami elveszett hercegre emlékeztetett, és épp részegen hevert az udvaromon. Az arca, akár egy istené, és pont olyan arrogánsan is viselkedett. Nem volt hajlandó elmenni. Szexi, elbűvölő és egy icipicit mocskos a fantáziája – szép lassan ledönti a falaimat, és én egyre többre vágyom.
Az enyém lehetne, ha lenne hozzá bátorságom. A probléma az, hogy az egész világ őt akarja. Hogyan tartsak meg egy bálványként imádott rocksztárt, amikor mindenki azon mesterkedik, hogy elvegye tőlem? 
KILLIAN
A világ egyik legnagyobb rockbandájának énekeseként áloméletet éltem. De egyetlen végzetes döntés elég volt hozzá, hogy mindez a darabjaira hulljon.
Most minden romokban hever.
Aztán megismertem Libertyt. Morcos, magának való lány – de egész aranyos. Á, kamu. Az igazság az, hogy ha csak hozzáérek, eszméletlenül dögössé válik, és sokkal jobban vágyom rá, mint bármelyik, a nevemet sikító rajongómra valaha is.
A világ hangosan követeli, hogy álljak vissza a színpadra, de nem vagyok hajlandó elhagyni őt. Ki kell találnom, hogyan csalogassam ki a csigaházából, hogy velem maradjon.
Mert mióta megismertem Libbyt, minden megváltozott. Minden.

SZERINTEM
A Könyvfesztiválos megjelenések közé nem vettem be egy KMK-s könyvet se, mert vegyesen május vagy április elején megjelenősök, így nem specifikusan akkorra tűzték ki a premierjüket, viszont azért jelentek meg érdekes KMK regények is a hónapban… Főleg a Marie Lu történet érdekel, mert imádom a LEGENDA-trilógiát tőle.

Park

Fülszöveg: ~
Egy szép párizsi reggelen Laurent Letellier épp a könyvesboltja felé igyekszik, amikor az utcán elhagyott női táskát talál.
Nincs benne semmi, amiből kiderülhetne, kié, ám annál több személyes holmit rejt: fotókat, hajcsatot, egy üveg parfümöt, dobókockákat, mobiltelefon-töltőt, Patrick Modiano egyik regényét és egy feljegyzésekkel teli, piros noteszt. Miközben Laurent a noteszt lapozgatja és az ismeretlen nőtől származó feljegyzéseket olvasgatja, egyre erősebbé válik benne az elhatározás: meg kell találnia a táska tulajdonosát. Kitartó nyomozása szép lassan szerelmi fogócskává alakul, amely nemcsak az ő, de a titokzatos ismeretlen életét is fenekestül felforgatja…

SZERINTEM
Szeretem a titokzatos ismeretlenes dolgokat, így ez is érdekel! (Plusz könyvesbolt!!!)

Külföldi megjelenések

Fantasy Young Adult
 (Delacorte Books for Young Readers)

Fantasy Young Adult
 (HMH Books for Young Readers)

Romantikus Young Adult
(Simon Pulse)

Vikinges Fantasy Young Adult
(Wednesday Books)

Westernes Horror Young Adult
(Greenwillow)

Kalandos Ifjúsági Fantasy
(Yearling / Chicken House)

Romantikus Young Adult
(Hodder Children's Books / Pan Australia)

Történelmi Fantasy Zombis Horror Young Adult
(Balzer + Bray)

Fantasy Young Adult
(Harlequin Teen)

LMBTQ Young Adult
(Balzer + Bray)

Történelmi Romantikus Young Adult
(Swoon Reads)

Misztikus Történelmi Humoros
(William Morrow)

Varázslatos Görög Istenes Mitologikus Újramesélés / Retelling
(Little, Brown and Company / Bloomsbury)

Fantasy Horror
(Del Rey)

Sci-fi Disztópia
(Ecco)

Dark romance Pszicho-thriller
(CreateSpace)

(Ballantine Books / Virago )

LMBTQ Történelmi Időutazós Sci-fi
(Tor.com)

Gót / Horror / Fantasy
(Tor.com)

Sci-fi / Fantasy / Humor
(Saga Press)

vvvvv
Köszönöm a figyelmet! Jó olvasást!
A borítók a könyvek borítói. Az Érdekel és Megjelenik táblán gyűjtöm őket.
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése