2018. február 26., hétfő



Matt Haig: A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.)




És talán te nem is Karácsony apónak ismered őt.
Hanem úgy, hogy Mikulás vagy Télapó vagy Fagyapó, vagy Santa Claus, esetleg Sinterklaas, Kris Kingle, Pelznickel, Gyed Maróz, vagy úgy, a Nagyhasú idegen, aki Rénszarvasokkal Társalog és Ajándékot Hoz.


Fülszöveg:
Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat.

Könyv információk:

Eredeti mű: A Boy Called Christmas
Eredeti megjelenés éve: 2015

Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155591556 ·
Fordította: Magyari Andrea ·
Illusztrálta: Chris Mould
A sorozat részei:


(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Nagyon szeretem a karácsonyi meséket, főleg az illusztráltakat. Egyébként nemrég olvastam az író önéletrajzi irományát - Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?  -, ami miatt kíváncsi lettem, hogy milyen meséket írt onnan lentről…
Minden illusztráció Chris Mould munkája!

Szerintem…

Mindenképpen figyelemre méltó ez a történet, hiszen sosem elég a különféle Mikulás/Télapó történetekből, sosem olvashatunk elég karácsonyi vagy koboldos történetet! Úgy gondolom, hogy minden felnőttben ott él egy kisgyerek, akinek igénye van arra, hogy néha megnézze a Télaput vagy a Karácsony Artúrt (vagy bármelyik habos mesét a karácsonyi filmes listámról), illetve él bennünk az igény egy aranyos karácsonyi és/vagy Télapós mesére.

Ez egy aranyos karácsonyi mese a fiúval, aki Karácsony apóvá fog egyszer válni, néhány elvetemült rénszarvassal, egy egérrel, aki hisz a sajtban és sok kobolddal, akiknél eltolódtak a politikai dolgok, és immár nincsenek oda a vendégekért...

Vicces, blőd, néha kiborítóan realista, máskor meg bájosan fantasztikus ez a mese, de tulajdonképpen elég hiteles, hiszen akár így is eshetett Karácsony apó története! Elmenekülhetett még Nikolas nevű kisfiúként a gonosz banya nénikéjétől, támadhatta meg a később Villámnak elnevezett vadrénszarvas és kerülhetett a koboldok börtönébe egy troll és glimpi mellé!

Miért ne?
Simán elhittem, hogy Matt Haig megírta a Mikulás történetét.


A hit maga a módszer. Ha az ember hisz magában, és szorult belé némi varázserő, akkor képes megállítani az időt, kiszélesíteni egy kéménylyukat, de még a világot is körülutazni egyetlen egy éjszaka alatt.



Ami azért furcsa ebben a gyerekkönyvben…

Enyhén spoieleres rész következik, szóval, ha nincs kedved belefutni, akkor ugorj két bekezdést! Mindenekelőtt tudni érdemes rólam, hogy furcsán viszonyulok az ürítési témákhoz, ami azt jelenti, hogy nem szeretek pisilésről és kakálásról olvasni… (Az alpárian megfogalmazott hugyozás-szarás párostól egyenesen kiver a frász!) Nos, ebben a történetben előszeretettel tojik és pisil egyik-másik szereplő a hóba vagy egy másik karakter fejére… Persze a gyerek ezen várhatóan nevetni fog, csak én húzom ezeken a számat.

A másik dolognak még poén szinten sincsen helye szerintem egy mesében: az egyik karakter azért ül börtönben, mert előszeretettel etet-itat másokkal daruhájat, aminek hatásaként az evő vagy ivó feje felrobban. A kegyetlen gyilkosság, aminek a legfőbb oka az, hogy az elkövető szerint viccesek a felrobbanó fejek, hát… Nem, nincs helye egy ennyire aranyos mesében egy ilyen durva dolognak.

Összességében

Vicces, megható és nagyon ötletes a sztori, ráadásul el vagyok ájulva Chris Mould cukor rajzaitól! Annyira bírtam, hogy minden olyan enyhén timburtönös volt a könyvben, még néhol maga a cselekmény is! Amikor kiderült, hogy micsoda a páctánc, akkor csak fogtam a fejem, hogy ekkora h*lyeséget?! Máskor meg igyekeztem lenyelni a torkomban kialakuló gombócot…
A legapróbb karaktertől – a kisegér Mikától – kezdve a legnagyobb trollig – aki igazából nem is troll volt, hanem egy Villám nevű rénszarvas – szuper a történet. Volt benne két (engemet) zavaró dolog, de összességében meg vagyok elégedve vele. Sőt, tovább megyek: elhiszem, hogy Matt Haig megírta Karácsony apó igaz történetét.

Értékelés: 5

Ajánlom, ha…
…valami nagyon karácsonyira vágysz; …szereted az így történt, hogy lett egy Mikulás / Télapó / Karácsony apó a világunkban sztorikat; …kedveled a humoros és illusztrált meséket!

Kedvenc idézeteim:
Az idegen is barát, csak még nem szoktad meg a kinézetét.
– Az óhajtósóhajtás egyfajta varázslás. És a rénszarvasoknál is működik, ha óhajtósóhajtanak.
– És hogyan működik?
– Összegyűjti az összes jót, ami benned van, és még jobban megerősíti. Varázserővel ruházza fel. Ha valami jót kívánsz, a varázslat működésbe lép. Rettentő unalmas varázslat, ha engem kérdezel. Jónak lenni ugyanis iszonyú unalmas.
Boldogságkalauz
Hogyan maradjunk vidámak nehéz időkben is?
1. Együnk minél több mézeskalácsot, csokoládét, lekvárt és tortát!
2. Mondjuk ki gyakran a „karácsony” szót!
3. Ajándékozzunk meg valakit játékkal, könyvvel, kedves szóval vagy egy nagy öleléssel!
4. Nevessünk akkor is, ha nincs min – illetve főleg akkor!
5. Idézzük fel a boldog múltat – vagy a boldog jövőt!
6. Járjunk pirosban!
7. Higgyünk!
(Részletek Karácsony apó Boldogságkalauz című könyvéből)

☃ ☃ ☃ ☃ ☃
A képek a Pinterest táblámról származnak:
A Boy Called Christmas borítók a GoodReadsen.
☃ ☃ ☃ ☃ ☃




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése