2018. február 15., csütörtök



Cookie O'Gorman: Kamuzások, kavarások




– És hogy történt? – kérdezte. – Azt akarod mondani, hogy egyik reggel felébredtél, és rájöttél, hogy belezúgtál Becksbe, a srácba, akivel második óta barátok vagytok? A srácba, aki csodák csodájára pont ugyanakkor döbbent rá, hogy odavan érted? A srácba, aki Tobey Steinman tizenharmadik szülinapi buliján mindenki szeme láttára megevett egy gilisztát?
Hát igen, nem az volt élete nagy pillanata.


Fülszöveg:
 
Sally mindjárt begolyózik! 
Komolyan, ha a legjobb barátnője még egy lúzert rászabadít, tutira bekattan. Ahhoz, hogy megússza a ráerőltetett randikat, a lánynak szüksége van egy álpasira, méghozzá gyorsan, és Becks, a szívdöglesztő, szuperokos focisztár vállalja is a feladatot. (Ami fura, mert Sally le merné fogadni a kedvenc griffendéles pulcsijában, hogy a srác sajna kizárólag barátként tekint rá.) 
De hiába a sok bizsergető csók − a hitelességért mindent! −, a barátnője mégsem veszi be, hogy Sally tényleg szerelmes Becksbe. A fene se gondolta, hogy néha az igazság tűnik a legnagyobb kamunak.

Könyv információk:

Eredeti mű: Adorkable
Eredeti megjelenés éve: 2016

Móra, Budapest, 2017
300 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634156185 ·
Fordította: Erényi Mónika
A sorozat részei:

2. Ninja Girl (angol)

(önálló regények,
de egy suliban játszódnak)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Szeretem a LOL-könyveket, néha nagyon ki tudnak kapcsolni, ráadásul ennek tetszett a sztorija, mert ez olyasminek tűnt a fülszöveg alapján, amihez hasonlókat szívesen megnézek filmen is.

Szerintem…

Ez egy vidám, cuki történet, vagyis az én elvárásaimnak 100 %-osan megfelelt: szórakoztatott és kikapcsolt. Nagyon szimpatikus volt az alapsztori, miszerint rémes-érdekes nevű főszereplőnket, Sally Sue Spitz-t (E/1) elkezdi zavarni, hogy az édesanyja és a legjobb barátnője összefognak ellene, és nekiállnak randiztatni őt. Szó szerint elcsalják moziba, és micsoda poén: egy random srác várja Sally-t. Történetünk kezdetén már ott tartanak, hogy az édesanyja vacsoravendéget hív – egy másik lányt, hátha azért nem kapott a srácok után Sally, mert leszbikus.

Igazából annyira groteszk volt ez az egész, hogy már az elején megvett magának a sztori, de ha mélyen magunkba nézünk, volt olyas ismerősünk*, aki szingli korunkban megpróbált összehozni „valakivel, aki illene hozzánk”. (*Ha Te vagy AZ az ismerős, akkor el kell, hogy mondjam neked, ezzel szerzel ám néhány kínos pillanatot a barátaidnak! Ne csinálj többé ilyen butaságokat!) Sally meglépi azt, ami minden ilyen helyzetbe kevert ember megtesz vagy megtenne: hazudik magának egy kapcsolatot. Az egészen feldobta a történetet, amikor kiderült, hogy a kamu kedvesébe igazából szerelmes már elég régóta…

Érdemes megemlítenem, hogy én nagyon kedveltem Sallyt, mert egy igazi kis geek: griffendéles pulcsiban nyomja, a vulcani nép üdvözlését használja, Star Wars-fan és egyéb nyalánkságok. Én személy szerint bírom az ilyen kicsit furcsa karaktereket az általam olvasott történetekben. A fiú legjobb barátján, Becks viszont nem volt elsőre túl szimpatikus, mert egy közkedvelt sportoló, aki mindenkivel közvetlen, bárki megtapizhatja a borostáját, ha közeledik a meccs, és olyan nagyon egyszerű gyereknek tűnt jó ideig. Bejött, bár elég egysíkúnak volt ábrázolva a történet elején, aztán szerencsére kiderült róla, hogy intelligens** és vicces srác, máris több lett számomra, mint egy kockás hasú, középsulis sportoló… **(Oké, amikor egy ponton a sportoló srácok félmeztelenül „mindent a szemnek” húspiacot tartottak, akkor forgattam a szemem, mit ne mondjak…)


Becks és én sosem viselkedtünk furán egymás társaságában. Még akkor sem, amikor elmondtam neki, hogy halálosan szerelmes vagyok Lucius Malfoyba a Harry Potterből. Az a haj, az a hang, az az egész komor gonosztevős-arisztokrata imázs… Tudom, tök ciki, de egyszerűen kész voltam attól a pasitól. Ez semmiség ahhoz képest, nem?


Itt-ott kicsit ugyan nyálasabb a sztori, mint amit szükségesnek tartottam, de az elejétől a végéig jópofa volt a történet. Persze meg van spékelve néhány klisével, de legalább nincsenek túltolva a dolgok, mint a Mire jó a rosszfiú? -ban. Érdekesek voltak a háttér-történetek, a kicsit elnyújtott játszadozás egymás és a kamukapcsolat körül. Talán csak azt nem értettem, hogy mi értelme volt bevonni Sally apját az egész sztoriba, illetve hogy miért kellett Becks-nek zokszó nélkül hagynia, hogy bárki megtapogassa babonából. (Az előbbi kimaradhatott volna a könyvből, míg az utóbbinak volt jelentősége, csak irritált…)

Összességében

Vannak benne olyan dolgok, amik élvezetessé és egyedivé teszik, ezért nem éreztem úgy, hogy zavarnának a benne felbukkanó klisék. Ez egy olyan könyv, amivel jól esett bekuckózni a hideg elől, és „csak úgy” jól éreztem magam olvasás közben. Szórakoztató, cuki sztori. Nagyon bejött az író humora és a fandomok behozatala, így vevő vagyok az írónő további regényeire is. (Khm… Ninja Girl… khm…) 
Legjobb részek: Az elfogadó anya és a randi az elején; Becks találgatja, hogy ki lehet Sally szerelme; a németes fordulat; a Han Solo-s dolog a szerelemmel

Értékelés: 5

Film a könyvben: Tombstone - A halott város (Port, Snitt, IMDb)


Kinek ajánlom?
® A szerelmes YA-regények rajongóinak, akiket nem zavar, ha egy szerelem egy hazugságból / játékból válik szerelemmé.
® Főleg suliban játszódó, ezáltal túlnyomórészt tanulók közötti poénkodással, bolondozásokkal teli regények kedvelőinek!
® Mindenkinek, aki szereti a fiatalos stílusban megírt, kamasz lelkivilágot hűen ábrázoló sztorikat, amikben a főszereplő egy igazi kis geek!

Kedvcsináló idézetek:
 
Gyanús volt ez nekem.
– És mégis mit kerestél te egy könyvesboltban? – kérdeztem.
– Hát nem nyilvánvaló? – kuncogott. – Téged fiúban.
 
– Ugye tisztában vagy vele, hogy a griffendéles pulcsi van rajtad?
Már nyitottam a számat, hogy elmondjam, ez a pulcsi limitált szériás darab, egyenesen a hivatalos Harry Potter-ruhakollekcióból, de ő folytatta:
– És ugye azzal is tisztában vagy, hogy amikor Daisy megérkezett, felemelted a jobb kezed, és azt a furcsa Star Trek-es kézjelet csináltad?
(…)
– Az a vulcani nép üdvözlése – motyogtam.
– Rendben – folytatta anya –, de muszáj volt hozzátenned, hogy „Hosszú és eredményes életet”? 
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Kamuzások, kavarások
Adorkable borítók a GoodReadsen.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése