2018. január 14., vasárnap



John Green - Maureen Johnson - Lauren Myracle: Hull a hó

alcím: Három karácsonyi történet

A hangfalakból halkan karácsonyi jazzmelódiák áradtak, amit nagyjából annyira tartottam szívderítőnek, mint egy allergiarohamot.


Fülszöveg:
Akár egy tökéletes karácsonyi ajándék…
A karácsony varázsát az utóbbi idők három bestseller-szerzője – JOHN GREEN, MAUREEN JOHNSON és LAUREN MYRACLE – kelti életre egymáshoz kapcsolódó, kacagtató és elbűvölő történeteiben, amelyek úgy szólnak szerelemről, romantikáról és csókokról, hogy az olvasónak a lélegzete is eláll tőle.
„Olyan mulattató komédia, hogy Shakespeare-hez is méltó lenne.” 
– Washington Post Book World

Könyv információk:

Eredeti mű: Let It Snow
Eredeti megjelenés éve: 2008

GABO, Budapest, 2015
314 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634061434 · 
Fordította: Gázsity Mila
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Nagyon szeretem a karácsonyi történeteket, ráadásul ezt a kötetet 3 felkapott YA író írta – abszolút nekem való! Igazából azóta el szeretném olvasni, amióta hírét vettem a megjelenésének… Nem is tudom, miért vártam idáig!

1) Maureen Johnson: Az ünnepi expressz
5 

Az első történet főszereplője a furcsa nevű Jubilee Dougal, akit felraknak egy vonatra, hogy Floridába utazzon karácsonyra, miután a szüleit letartóztatták egy zavargásban. Egy zavargásban, amiben a tét a limitált számú Flobie Télapófalu új épületének a megszerzése volt. Igazi gengszterek, mi? Szóval Jubilee felül a vonatra, ami elakad a hóban Gracetown közelében és a lány néhány idegesítő pomponlány miatt inkább leszáll a szerelvényről és elindul halálra fagyni… Egy Waffle Houseban talál menedékre és társaságra.

Ez kétségkívül egy nagyon jó kis szerelmes sztori, ami tele van humorral és szeretettel. A bonyodalmak is viccesek benne, bár elég kellemetlenek (ld. a Télapófalu miatt lecsukott szülőket), ráadásul nagyon pörgős a történet ahhoz képest, hogy a hó miatt szinte megállt az élet Gracetownban és a környékén! Nagyon tetszett, jó kis kezdőtörténet.


Mindig kínos érzés, ha valakinek nem tűnik fel, hogy vicceltünk, és komolyan megfontolja, mit válaszoljon. Duplán kínos, ha az illető alufóliába van bugyolálva.


2) John Green: A pomponisztikus karácsonyi csoda
4,5 

Igazából John Green neve miatt figyeltem fel erre a karácsonyi kötetre, mégis kevésbé tetszett az ő sztorija, mint az első love story. JG történetének mások a főszereplői, akikkel akkor találkozunk, amikor hárman bekuckózva egyikük otthonába éppen James Bond-maratont tartanak! No, ekkor csörren a telefon és hívja őket negyedik barátjuk, a Waffle House-ban dolgozó képregénymániás, hogy beesett egy csomó pomponlány hozzájuk. Megkezdődik az ámokfutás a Waffle Houseba, amit megnehezít az időjárás.

Nagyon vidám történet ez is, amit feldob, hogy ugyanabban a környezetben kavargunk, mint Jubilee-jal, felbukkannak a már ismert mellékszereplők, de mégis egy teljesen másfajta romantikus történet bontakozik ki egy újabb lehetetlennek tűnő módon. A sztorit az egyik barát, Tobin (E/1) szemszögéből ismerjük meg.


Végig azt gondoltam, öregem, egy babakék síruhában fogom beadni a kulcsot. Anyámnak kell majd azonosítania a testemet, és az élete hátralévő részében azt fogja hinni, hogy a fia titokban mindig is arra vágyott, hogy úgy öltözzön, mint valami kihűlés szélén álló pornósztár a hetvenes évekből.


3) Lauren Myracle: A malacok védőszentje
4 

Ez tetszett a legkevésbé a három történet közül, de csak azért, mert a főszereplője egy önző, egoista hisztérika! Abbie (E/1) a Starbucksban dolgozik és azon kívül, hogy elbaltázta a nagy szerelmét, minden patent az életében. Két barátnőjének, Dorrie-nal és Tegannek viszont már eléggé elege van a felfújt problémákból és abból, hogy folyamatosan Abbie élete a beszédtéma. Közlik vele, hogy elég, figyeljen oda másokra is, mire Abbie felveti, hogy segít megszerezni a malacmániás Tegannak a micro malacot, amit Dorrie-val összeesküdve leszerveztek neki ajéndékba. A gondok ott kezdődnek, hogy Abbie önző és egoista, azaz lazán elfelejt bármit, aminek nem az ő életéhez van köze…


Iszonyatosan jó történet, de tényleg megfejeltem volna a főszereplőt néha… Mondjuk oldalanként egyszer. Nem is értem, hogy hogyan lehet Abbie a nagy gesztusok megszállottja, amikor képtelen másoknak kis gesztusokat tenni, amelyek által a többiek tudnák, hogy gondol rájuk?! Rémes barát, ráadásul a szakítása körüli történet se normális. Mindazonáltal nagyon jó az egész könyv végkifejlete éppen ő miatta! Mindenképpen érdemes elolvasni az ő történetét is!


– Nem Grincs vagyok, hanem realista –


Összességében

Mindegyik történet egyedi és színes, de a három együtt az igazi! Az a legjobb, amikor összefutnak a szálak, kiderül, hogy mindenki ismer mindenkit, mert Gracetown egy kicsi város tele szuper lakókkal. Tetszettek az apróságok, úgymint a „Fóliás Fickó”, aki egy alufóliába öltözött vontatós autót vezető férfi vagy a Hercegem és Hercegnőm vegyesbolti baki miatt Hercegem becenevet kiérdemlő fiatal. Mindhárom karácsonyi történet vicces és cuki, tele egymásba futó ciki / érdekes sztorikkal.

Ez a könyv azért lesz újraolvasós nálam, amiért az Igazából szerelem újranézős: lélekmelengető, pörgős, de bolondos. Egyszerűen jobban érzem magam tőle.

Értékelések átlaga: 4,5


Érdekesség? Rebesgetik, hogy a történetekből film fog készülni, de őszintén szólva már annyiszor eltolták az egészet, hogy felejtős. Nem állítom, hogy nem nézném meg filmen (Évente. Akár kétszer is. Plusz a családdal is egyszer, ha tényleg jó.), de kábé annyi az esélye, hogy tényleg megfilmesítik, mint annak, hogy kijön az Alaska nyomában mozifilm.

Ajánlom, ha…
…szereted az összetett, humoros és aranyos téli történeteket; ...kedveled az olyan különleges novellásköteteket, amikben más írók ugyanabban a városban és időben játszódó sztorikat írnak.

Nem ajánlom, ha…
…te vagy a Grincs, és ki nem állhatod a happy endes, romantikus, karácsonyi történeteket!

Kedvenc idézeteim:
Ti talán még sosem zuhantatok bele befagyott patakba. Ilyenkor a következőket tapasztaljuk.
1. Hideg. Olyan hideg, hogy az agyunk hőmérséklet-érzékelési és -szabályozási központja erre az álláspontra jut: „Én ezzel képtelen vagyok megbirkózni. Leléptem.” Majd kirakja az EBÉDELNI MENTEM táblát, és minden további felelősséget áthárít a…
2. Fájdalomérzékelési és -feldolgozási részlegre.
Kemény csajok ezek a pomponlányok. Kemények és őrültek. Mert ki az, aki átvág egy hóviharon, pusztán azért, hogy a kézenállást gyakorolhassa egy Waffle House-ban?
Christina bőven nyomott habot Earl málnás mokkájára, a tejszínre élénkpiros málnaszirupot locsolt, majd a poharat lezárta egy fehér műanyag fedővel.
– Tessék – jelentette.
– Köszönöm, hölgyeim – mondta Earl. Felénk emelte a poharát, és már indult is az ajtó felé.
– Szerinted előfordult már, hogy Earl favágó haverjai csúfolódtak amiatt, hogy egy ilyen csajos kávét iszik?
– Egynél többször biztosan nem – hümmögött Christina.

☃ ☃ ☃ ☃ ☃
A képek a Pinterest táblámról származnak: Hull a hó - Három karácsonyi történet
Let it Snow borítók a GoodReadsen.
☃ ☃ ☃ ☃ ☃


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése