2017. december 29., péntek



Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi



Apu találta ki a Simon-logika koncepcióját, és valahogy képtelen vagyok kinőni belőle. Jelentése: gyenge érveléssel alátámasztott vágyálom.

  
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Sokak szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.
Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…
Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…
  
Könyv információk:

Eredeti mű: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Eredeti megjelenés éve: 2015

Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Szeretem az LMBTQ-regényeket, főleg azokat, amik főleg a tapogatózásról és az elfogadtatásról szólnak. Különösen szeretem, ha YA-regényekről van szó, amikből ráadásul filmadaptáció is készül! Mesterhármas.

Szerintem...

Tulajdonképpen egy negatív történésektől mentes, apróbb döccenőkkel bevett coming-out és első szerelem sztori ez a regény. Nagyon bájos, szuper cuki és legalább olyan édes, mint az OREOs tejshake.

Adott Simon Spier, akinek két lánytestvére és egy nagyon odafigyelő, törődő szülőpárja van. A fiú családja szerető és összetartó – mi sem példázza ezt jobban, mint az, hogy A Nagy Ő-t közösen megnézik, majd gépen keresztül eljátsszák a távol tanuló lányuknak / testvérüknek? Simonnak a barátaival is mázlija van, hiszen egy érdekes és vidám baráti társaság tagja, amit maximum az bomlaszt meg, hogy megtetszenek egymásnak. A legnagyobb konfliktus is csupán a kamaszkori vágyódások, ébredő hormonok miatt van a könyvben, szóval tényleg nem mondanám, hogy igazán drámai a szituációk vannak Simon életében – azt leszámítva, hogy hogyan jelentse be, hogy MELEG?
  

„De tényleg, hogy néz ki valaki, akinek épp leomlanak a falai?”

  
A regény legkomolyabb témája Simon (és a levelezőtársának, Blue-nak) a Coming-Out-ja, ami ezért épp elég nagy probléma, lássuk be! A kis világuk megváltozik egy ilyen bejelentés után, de Simon esetében ott van a titokzatos Blue, akit a suli pletykaportálján keresztül ismert meg – és aki szintén meleg, de ezt egyedül a Jacques álnéven írogató Simon tud róla. A történet nagy része arról szól, hogy Jacques és Blue egymást bátorítja, egymásnak meséli el a balul elsült próbálkozásait és úgy általában azt, hogy mi történt velük. Persze szép lassan egymásba szeretnek anélkül, hogy tudnák, kicsoda a másik a valóságban.


Tetszett, hogy inkább a karaktereken van a hangsúly a könyvben, mint a történéseken. De nem mondanám, hogy nincs semmi történés a könyvben, vagy hogy nem keverednek a fiatalok érdekes helyzetekbe! A legtöbb rész ugyan az iskolában és Simonék otthonában történik, de azért ennél nagyobb a sztori mozgástere. (Spoiler nélkül nehéz lenne példát hozni…)

Összességében

Nagyon habos, nagyon édes történet kamaszkori vágyódásokról, romantikus ábrándozásokról és első szerelmekről. Az ember önkéntelenül is mosolyog magában, miközben olvassa a könyvet és furcsa melegséget érez a szíve táján ezek miatt a tapogatózó, aranyos fiatalok miatt. Talán furcsa, de én nagyon bírom, ha van egy titokzatos fél a történetben, akinek a kilétét egészen a sztori végéig homály fedi, mert ilyenkor mindig szinte azonnal újra akarom olvasni a könyvet, hogy figyeljem a ráutaló jeleket!

Nekem nagyon tetszett Simon, Blue és a többiek története, azt hiszem, hogy idén még talán utoljára egy újabb regénnyel bővült a kedvenc könyveim -listám.
Újraolvasósan jó!

Értékelés: 5*
*kedvenc lett

Ajánlom, ha… szereted a bájosan tapogatózó romantikus YA-regényeket, amikben a főszereplő a saját neméhez vonzódik; …kedveled a coming-out sztorikat, az OREOt, a DRARRY-t, a Waffle House-t, a színházat / a musicaleket, a golden retrievereket – és kíváncsi vagy, hogy ezeket hogyan sűrítik egy regénybe; …tudod, hogy nem minden fekete és fehér! …jobb szereted előbb elolvasni a könyvet és utána megnézni a filmadaptációt!

FILMADAPTÁCIÓ:
Love, Simon / Szeretettel, Simon (2018)
( Snitt / IMDb)

A címszerepet Nick Robinson kapta, bár én reménykedtem abban, hogy valami kis nyüzüge szőkeség fogja kapni, akiről elhiszem, hogy képes heteken át különféle Drarry (Draco x Harry) slash novellák fölött görnyedni… (Pl. Troye Sivan jó lenne, ha nem énekes lenne, hanem színész) Kivételesen megnéztem az előzetesét, mert egy kíváncsi dög vagyok – és NAGYON várom a filmet! (Úristen, melyik barátnőmet tudom rávenni, hogy ezt megnézze velem a moziban?! – De félre a problémákkal… Erre még van pár hónapom megoldást találni…) Szóval a trailer alapján a film lesz! *drukkolok fingers crossed* Az is sokat nyom a latban, hogy a Csillagainkban a hiba producerei készítették ezt is, mert azt a filmadaptációt szerettem.

Angol nyelvű előzetes:

…és Josh Duhamel játssza Simon édesapját!
…és ha átveszik a könyvből, akkor Josh Duhamel meleg vicceket fog mesélni a fiának, akiről nem tudja, hogy meleg. LÁTNOM KELL!

Kedvcsináló idézetek:
– Csak egy dementorköpenyt veszek a ruhám fölé. Szerintem nem halsz bele.
– Mi az a dementor?
Ne már, ezt nem hiszem el!
– Nora, többé nem vagy a testvérem.
– Akkor biztos valami Harry Potter-dolog – mondja.
– Tényleg el akarlak vinni valahova – mondja. – Ha nem utálnád a mozit, akkor mit néznél meg szívesen?
– Bármit – válaszolom.
– De valószínűleg egy romantikus filmet, ugye? Olyan simonosat, boldog befejezéssel.
– Miért nem hiszi el soha senki, hogy cinikus vagyok?
– Oké. Daniel F a legdögösebb – mondja Alice. Anyu és Alice mindig a „nasi a szemnek” kifejezést használják, ha ezekről a pasikról beszélnek.
– Most viccelsz? – döbben meg apu. – Az a meleg faszi?
– Daniel nem meleg – tiltakozik Nora.
– Kislányom, az ürge egy egyszemélyes Pride felvonulás. Vele fűtik a fél várost.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak:
Simon és a Homo sapiens-lobbi
(A montázsok sajátok, de mások képeit használtam fel hozzájuk!)
♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése