2017. július 15., szombat



Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám



– Nem kell a habosítás, Karinthy! Így is látjuk, mennyire nem tudsz semmit önmagadról. Lássuk az életrajzodat. Mikor születtél?
– 1882-ben… vagy ’83-ban? Mindig mást szoktam mondani. Tetszik tudni, nem emlékszem pontosan, még nagyon kicsi voltam.
– Bravó, kisfiam. De azt talán tudod, hol nőttél fel?
– Nem nőttem fel.


Fülszöveg:
Ha egy szobából nincs kiút, ha az életünk egy árulástól csöpögő cseppkőbarlang, ha tohonya élettárs-zsírszobrok feszülnek az ajtónknak, még akkor is meglepő menekülési iránynak tetszik a 20. század elejének magyar irodalma. Karinthy és Kosztolányi, a két macska, akikben a főhős tinédzserleány lelki társait, legjobb barátait és mókakomáit tiszteli, pótolni hivatott az elvált apát, a saját függőségével küzdő anyát és a többi családi árulót. Szabó Borbála regényében mindenki Geréb A Pál utcai fiúkból, és a címadásra sincs esélyesebb jelölt József Attilánál.
A könyvet tehát el kell olvasnia mindenkinek, akit valaha elárultak, aki kiszolgáltatottnak érzi magát, aki kétségbeesetten kuksol a szobájában az íróasztala alatt (tehát a többségünknek), mivel e kötet szerzőjében végre ők is lelki társra, legjobb barátra és mókakomára találhatnak. 
Megrázó és humoros, mély és felemelő, felnőttes és gyerekes. Folytathatnám a látszólagos ellentétek sorát, de mivel ez jóval sekélyesebb lenne, mint a regénynek akár egyetlen mondata is, ezért abbahagyom. Inkább olvassátok el magát a művet! Össze sem lehet hasonlítani az ajánlóval. Azt ugyanis egy komoly, tehetséges, igazi író írta. - Litkai Gergely

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
282 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634101956
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Ez a könyv is a zsűrizéshez kellett: Merítés-díj 2016. ifjúsági irodalom, egyébként lehet, hogy nem álltam volna neki, pedig imádtam! Mire nem jó a „munka”, mi?

Szerintem

Humoros, mégis kemény témát feldolgozó, itt-ott nyomasztó történet. Nem tudtam, mit várhatok az írónőtől, de szerintem fogok még tőle olvasni a jövőben, mert egyáltalán nem okozott csalódást. Nem tűnt az én típusomnak a regény, mégis lekötött és tetszett. Szerettem ezt a kicsit elmélkedős, költő-macskás, világok közt és időben utazgató témát.

Totál egyedi - így tudnám jellemezni a Nincsenapám, seanyám című könyvet. Bár elsőre unszimpatikusnak tűnt az irodalomért nem igazán rajongó kamaszlány, a végére egészen megszerettem Őt, ezért szíven ütött, hogy milyen a családja, milyen az élete. Elborzasztó, hogy nincs kire támaszkodnia, nincs senkije és csak bántják lépten-nyomon.

Őszintén szólva azon se csodálkoztam volna, ha kiderül a regény végére, hogy csóri leányzó megzakkant, és ezért kezdett el a macskáival, Dezsővel és Fricivel kommunikálni… Ütős történet, egy igazi, megrázó Vészkijárat-könyv.

Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes

Vicces érdekesség, hogy Kosztolányi Dezső Nyár, nyár, nyár című versének kezdőbetűiből a „Nyald ki a seggem Karinthi” mondat olvasható ki!


Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső között életre szóló barátság köttetett, az a féle, ami olyan, akár a testvéreké: úton-útfélen megviccelték egymást. Nem nagyon voltam képben a könyv elolvasása előtt az írók/költők életével, mert a kötelező irodalomórákon hallott érdekességek is kiesnek egy bizonyos idő után az ember, szóval kicsit utánanéztem a két „macskának” és a törzshelyüknek, a New Yorknak. Érdemes a könyv megkezdése előtt kicsit utána olvasni, de teljesen érthető és élvezhető előzetes tanulmányok nélkül is a regény! 
(További érdekességekről és tréfákról olvashatsz ezekben a cikkekben: Karinthy és Kosztolányi szellemi párbajai, Karinthy és Kosztolányi tréfái, Nyald ki a seggem. Írta Kosztolányi Dezső)

Kifejezetten tetszett, amikor a valóságtól eltérő helyszínekre látogattak el a szereplők. Két kedvencem volt! Az egyikben mindenki tanuló volt és a tanárnő Karinthyt, majd Kosztolányit feleltette a saját életükből… Igazán röhejes és felüdítő volt egyszerre! A másik kedvencem, amikor felülnek a repülőre és elutaznak „Becsületes városba”, ahol mindenki mindig az igazat mondja és reklámozza.


Bolyonganak az éjszakában. Egyszerre feltündököl a fekete égbolt, mintha a nap kelt volna föl, több nap, egy egész naprendszer. Lángbetűk szikráznak:
 „Lopunk, csalunk, rabolunk.”
– Mi ez?
– Egy bank fényhirdetése.


Az éttermek elárulják, ha a pincérei gorombák és a törzsközönség csupa szélhámosból áll, ahogy a könyvesbolt is „olvashatatlan szemétként” reklámozza a Hörgő Ervin legmodorosabb verseit. Izgalmas kirándulás lenne egy ilyen helyre elutazni, ezért kicsit irigykedtem is a főszereplőre.

Összességében
 
    Zavarba ejtő, de egyedi hangvételű, érdekes történet egy lányról, akinek a valóságbeli fiatalkora rettenetes, ezért talán hallucinálva, talán álmodozva azt képzelni, hogy a macskái* valaha élt magyar költők… Először nem tudtam hova tenni, hogy megszólaltak a macskák, az se tetszett, hogy a főszereplő folyamatosan ekézi az irodalmat és a verseket, ráadásul folyamatosan az járt a fejemben, hogy „Micsoda furcsa, elvont sztori ez!” Mégis bejött, jó lenne megnézni a színdarabot is belőle. 

*Elgondolkodtató, hogy miért épp ők lettek a macskák. Gondolom a humoros szellemi párbajaik és életre szóló barátságuk miatt… Azt hiszem, az én macskáim Endi (Ady Endre) és Sanyi (Reményik Sándor) lennének, de csak azért, mert imádom őket.

Értékelés: 4,5


Kinek ajánlom?
® Az otthoni gondokkal küzdő kamaszoknak.
® A Nyugatosok iránt érdeklődőknek, továbbá a magyar irodalom nagyjait iránt rajongóknak.
® A kicsit komolyabb ifjú vagy nem ifjú olvasóknak, akik vevőek egy kicsit elvarázsolt, kicsit kifacsart, ám megdöbbentően érdekes történetre.

…amit iszonyat jó lenne elkapni valamikor, valamerre.

A 85 perces előadás leírása:

A darab tinédzser hősnője látszólag problematikus személy, rossz tanuló, szemtelen, szókimondó kamasz.


X (főhős): Nemes Anna m.v. / Dezső: Szanitter Dávid / Frici: Ruszina Szabolcs

A szülei elváltak. A felnőttek kudarcai, újabb útkereséseik viszontagsága, ki nem élt élethelyzeteik megtalálása háttérbe szorítják a lány felnőtté érésének egyik legérzékenyebb időszakát. Egyedül marad. Dönthet: vagy engedi, hogy teljesen rátelepedjen életére a felnőttek vergődése, vagy kilép ebből, és végleg lezárja gyermekkorát, saját életet kezd. A bajban csak a két régi, hű barát, Dezső és Frici áll mellette. Hősünk macskái egyébként példátlanul furcsán viselkednek: cigarettáznak, irodalmi művekből idéznek, főleg Kosztolányi és Karinthy írásaiból.
Az előadás nem családi drámába bújtatott rendhagyó irodalom óra a Nyugatosokról. Nem ismeretterjesztés, hanem egy lány története, aki minden külső elvárással szemben a maga módján érti és szereti az irodalmat. Olvas, és amit olvas, saját életének részévé válik. Nem elemezhető, és feleletben elmondható panelekben, hanem egyszerű és zsigerekben érthető fontossággal.



Kedvcsináló idézetek:
– Itt az igazmondás oly általános – folytatja barátom –, hogy mindenki egyformán gyakorolja. Hallgasd például az alábbi apróhirdetéseket – és olvasni kezd különböző újságokból: Rovott múltú, többször büntetett, fegyházviselt pénztáros állást keres… Idegbeteg nevelőnő kisgyermekek mellé ajánlkozik… Nyelvtanár, aki a francia nyelvet göcseji tájszólással beszéli, s a helyes kiejtést növendékeitől óhajtaná elsajátítani, még néhány szabad órával rendelkezik…
– És kapnak ezek állást?
– Természetesen – válaszol Kosztolányi.
– Miért?
– Azért – szól vállát vonogatva –, mert az élet ilyen.
– Meg fogok halni – suttogom magam elé.
Dezső valamiért úgy érzi, erre válaszolnia kell.
– Gazember, hát örökké akarsz élni? – kiáltja a jobb fülembe.
Ezzel kicsit felhúz.
– Hülye állat vagy, Kosztolányi! Szerinted még nem félek eléggé…?
– Ugyan, kérlek. Nem érdemes félni.
Most Frici kacag fel sátáni gúnnyal a bal fülemnél.
– Ezt pont te mondod, édes öregem? Te, aki végigrettegted az egész életedet?
– Éppen azért – vág vissza Dezső. – Ez már ki van próbálva. Nem vált be.
– A tan-könyv szö-ve-gét csak ak-kor hasz-ná-lod, fi-am, ha ér-ted is, hogy mi-ről be-szél! És ha továbbra sem fogod be a szádat, akkor én fogom betömni a táblatörlő ronggyal!
Karinthy Frigyes ezt már nem bírja tovább, elpityeredik. De Rózsa nem vesz tudomást róla, folytatja
– Menjünk tovább. Mit gondolsz, mi indíthatta a költőt erre a kétségbeesett megnyilvánulásra?
– Feltehetően az – vágja rá Kosztolányi Dezső –, hogy be tetszett akarni tömni a száját a táblatörlő ronggyal!
– Nem azt a költőt, te szerencsétlen. Nem azt, a Karinthyt, azt a bohócot, hanem a másikat. Ezt, itt. Tégedet – azzal közelebb lép Kosztolányihoz, és pajkosan a felöltője gomblyukába akasztja az ujját. 
◈◈◈◈◈
 A képek a Pinterest táblámról származnak:
◈◈◈◈◈  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése