2017. július 24., hétfő



Leiner Laura: Egyszer (Bexi 6.)



– Ugyan, Beki. Mindig felállsz belőle. Ez a te különleges képességed. Hogy is van abban az új számodban? – gondolkodott megpróbálva felidézni az Egyszer szövegét. Azonnal tudtam, hogy mire gondol, ezért segítettem neki.
     – „Majd építek új álmot a régi romjai felett.” – suttogtam.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bexi kezd besokallni a popszakmától. A lehetőség, hogy folytathatja tanulmányait, ráadásul olyasmivel foglalkozhat, amit igazán szeret, miközben megmaradnak neki a barátai, Aszádék, Antiék, Körte és persze a legfontosabb, Nagy Márk… túl szép, hogy igaz legyen.
Azután az őrült hét után a balatoni nyaralóban minden megváltozott, Bexi és Nagy Márk kézen fogva léptek be, hogy együtt nézzenek szembe a kiadó tulajdonosával, de nem biztos, hogy a kapcsolatuk kibírja mindazt, ami rájuk vár.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2017

L&L, 2017
480 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155653377
Sorozat:


(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Könyörgöm, ez az utolsó rész. Pont ezt ne olvastam volna el? (Merüljön feledésbe, hogy az SzJGvel érthetetlen okokból épp így tettem.)


Szerintem…

Nagyon pazar lezárást kaptunk, igazi pörgős és olvasmányos lett az utolsó rész. Nálam mondjuk az 5. rész sokkal nagyobbat ütött, talán mert abban a felhőtlen boldogságra és a pihenésre volt kihegyezve minden, itt pedig azért akadtak gondok, elvarrásra váró szálak.

Miért nem 5 csillag?

Habár élveztem, feltűntek az idegesítő dolgok is… A folyamatos bunkózás random dolgozókkal, az oda nem illő helyeken való zajongás és hangoskodás, a gonosz karakter feleslegesnek látszó becitálása egyes nem kritikus pontokon és a többi. Zavartak, mert a sokadik alacsony Pabló poén már nem vicces, ahogy a csóri sétálós gyerek szívatása se. Tomit teljesen felesleges volt ennyit zaklatni, amikor az eddigiek és az új történések is bizonyították, hogy egy roppant lojális és kitartó, ámbár unalmas srácról van szó… Igazi barát a bajban.


– Mondja csak, milyen a párolt kacsa? – nézett fel az étlapból Puding.
– Kacsa. Párolva – válaszolta a felszolgáló.
– Érdekes – tűnődött el Puding
– Hozhatom azt?
– Nem, miért? – kérdezett vissza az Aszád.


Bár humoros a történet, ráadásul nagyon olvasmányos, mégis van bennem némi hiányérzet. Abszolúte hiányzik a jellemfejlődés a történetből. Számomra a Szent Johanna Gimi-történetek mellett szólt, hogy ahogy haladtunk előre, félévről-félévre mindig változott a fiatalok élethez való hozzáállása, stílusa… Itt meg semmi. Nagy Márk továbbra is hozza az önteltet, az Aszádék teljesen tahók és gyerekesek (bár imádom őket, de ez az igazság), Beka se sokat haladt előre (bár Geri végre tényleg múlt idő). Ami változik: az a munkájuk, illetve ezáltal az egzisztenciájuk.

Továbbá nagyon kevés idő telik el a könyvben ahhoz képest, hogy mennyi minden lett beleszuszakolva… Nagyon tetszett a sok visszaemlékezés, de az előző részek ismétlése SOK volt, ahogy a folytonos és rendkívül nyomasztó búcsúzkodás-hangulat is. Sok volt, hiába lett teljesen kerek a történet, túl volt tolva szinte minden. (Főleg a Tomi és Pabló körüli dolgok, mint már említettem.)

Mitől lehetett volna mégis 5 csillagos?

Az utolsó kötet csak akkor lehetett volna tökéletesebb – a fent leírtakat leszámítva -, ha Gerin hazafelé menet vagy ötször átvágtat egy öntudatra ébredt, elszabadult metrókocsi!

Összességében

Ez a történet így volt kerek nekem –a végén a wikipédiás jegyzeteket mindent vittek! Szerettem a sorozatot, mert alapvetően egy humoros, jópofa arcokkal telepakolt romantikus „kalandregény”. (Amennyiben a „kalandregényt” nagyon rendhagyó módon értelmezzük.) Mondanám, hogy mindenki révbe ért, de nem lenne igaz, inkább „Mindenki megkapta, amit megérdemelt. A rajongók is!”-érzésem van.

A végére Márkot is sikerült úgy, ahogy megkedvelnem, bár továbbra sem értem a #márker hypeot. Maradok tisztelettel #Körtefangirl és #FogdbeAszádfan!


KEDVENCEK: Applikáció, buli utáni összeesküvés Körte háta mögött, a Késtél-videó története és Körte megjelenése a kis család életében!

Értékelés: 4,5


Zene a könyvben:


Ajánlom, ha… szereted Leiner Laura könyveit, bírod a humoros, zenés ifjúsági regényeket. Gyorsan olvasható könyvet keresel, kikapcsolódásra vágysz.

Nem ajánlom, ha… nem tetszett az SzJG vagy a Bexi első egy-két része. És/vagy nem szereted a celeb/zenészvilágot és a zenészek, a sztárok életstílusáról szóló regényeket. És/vagy nem szereted a televíziós show műsorokat, amiben celebek majomkodnak.

Kedvcsináló idézetek:
– Hülyék! – förmedt rájuk Körte, majd kissé zavarba jött attól, hogy az ügyvéd előtt így kibontakozott a személyiségük, ezért köhintve korrigált. – Úgy értem, csökkent képességűek.
– Semmi gond, ne szabadkozzon, látszik, hogy hülyék – legyintett az ügyvéd kissé lazábban.
– Ő nem egy zenei menedzser! – kérte ki magának Geri, megfogva a legkevésbé fontos részletét a mondandómból.
– De az! – vágott közbe Lili.
– És kiket menedzsel? – tette szét a karját Geri.
– Fog be a pofád! – csattant fel anyu hirtelen. Ekkor mindannyian lefagytunk egy pillanatra, mert azt hittük, ezt Gerinek mondja, ezért kissé értetlenül néztünk rá a kirohanása miatt. – Mármint – köszörülte meg a torkát –, ezt az együttest menedzseli, ha jól olvastam. Fogd be a pofád.
– Fogd be Aszád – javította ki Körte.
– És óvatosan az alkohollal!
– Ez neeem – rázta meg a fejét –, ez itt málnaszörp – hazudta.
– Bogyókám, szerintem te még soha nem ittál málnaszörpöt – oltotta le anyu, mire felnevettünk.
– Most nézzétek meg – állt meg az épület előtt, és felnézett az óriás monilóra. – Ilyen nincs még egy, mint én – közölte.
Körte kifejezéstelen arccal meredt rám, és megrázta a fejét.
– Komolyan, gyerek, hogy bírod elviselni ezt az önimádatot? – kérdezte őszintén.
– Hát… – gondoltam át. – Láttad már szélvédőt lemosni? Az sokat segít a helyzeten. – feleltem.

A képek a „Könyvek - Leiner Laura” Pinterest származnak.
Nem sajátok! :)
Érdemes WeHeartIt-en is kutakodni, rengeteg BEXI kép van fent.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése