2017. június 20., kedd



Caroline Solé: Szavazz ​rám!



Ha egy nap az öledbe hull a hírnév, ahogy a galambszar pottyan az ember fejére, egy percig se játszd az eszed napszemüveg mögé rejtőzve: menekülj.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az emberi szükségleteket öt kategóriába lehet sorolni. Ezen az elméleten alapul most egy új valóságshow a televízióban: Az emberi szükségletek piramisa. Velem együtt 15 000-en veszünk részt a játékban, ám öt hét múlva már csak egyvalaki marad. De mit keresek én ebben az egészben?
Mondjuk azt, hogy Christopher Scottnak hívnak. Mondjuk azt, hogy tizennyolc éves vagyok. Hogy egy darab dobozkartonon lakom, az utcán, Londonban. Végül is tök mindegy, hogy hívnak, hány éves vagyok. Én lettem a 12 778-as számú játékos. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetne velem.

A 20. század legvégén született, Párizsban élő Caroline Solé szeret a szabadságért küzdő, társadalom peremén élők sorsáról mesélni. Ilyen első regényének menekülő hőse, a kamasz Christopher, aki egy valóságshow szereplője lesz. Szavazz rám! című regénye 2015-ben jelent meg Franciaországban, és számos elismerés mellett elnyerte a Les escales littéraires d’Auvergne és a Enlivrez-vous à Thionville fődíját.

Könyv információk:

Eredeti mű: La pyramide des besoins humains
Eredeti megjelenés éve: 2015

Móra, Budapest, 2017
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634156932 ·
Fordította: Pacskovszky Zsolt
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Már a Könyvfesztiválos megjelenések kigyűjtésénél felfigyeltem rá, mert nagyon ütős a borítója, a címe és a fülszövege is a könyvnek! //OFF: Nemrég megláttam a könyvtárunk hírlevelében, hogy beszerezték, mentem is azonnal foglalni, de az egyik gyermekkönyvtáros figyelmét is felkeltette és simán lenyúlta előlem, szóval nem én vagyok az első olvasója.// ;)

 (A BEJEGYZÉS ENYHÉN SPOILERES!) 
A könyvről….

Elmondhatom, hogy őszintén meglepett, milyen kis vékony könyvecskéről van szó… Amúgy bővelkedik ám elgondolkodtató dolgokban! Nagyon különleges volt ez az egy hónap, amit a 18 éves Christopher Scott-al töltöttem… akinek nem Scott a vezetékneve és nem is 18 éves, ezeket csak a jelentkezéskor hazudta az űrlapon…

Adott egy kamasz, aki meglógott otthonról, mert az édesapja gyakran adott neki „ökölpuszit”. Szóval Christopher felszáll egy vonatra, eljut Chinatownig, ahol vígan éli világát addig, míg unalmában nem jelentkezik Az emberi szükségletek piramisa elnevezésű valóságshowba játékosnak!


„Szóval a celebség olyan, mint az ember fejére pottyanó galambszar, és ha el tudsz ugrani előle, az csak jó.”


A leginkább az tetszett, hogy bár megdöbbenti őt a játékos profilját övező őrület, mégis képes önmaga maradni… ember maradni. Élvezetes, elgondolkodtató történet egy nagyon szimpatikus sráccal a középpontban. Abszolút minimalista az egész regény: kevés szereplő, kevés helyszín, korlátozott eszközök vannak benne… Ebben is idomulna a könyv ahhoz a gondolathoz, hogy Christopher kevéssel is elvan, amíg hagyják élni?

A történet felépítése különleges és ötletes. A bevezető a Játékszabály elnevezést kapta, a főbb részek pedig Maslow motivációs piramisának szintjei után lettek elnevezve! Az első rész címe például:
1. szint
15000 játékos
Fiziológiai szükségletek
Ivás, evés, alvás, szex

Szintenként fogy a játékosok száma és változnak a szükségletek is, mígnem az ötödik szinten már csupán 2 játékos áll szemben egymással és „Az önmegvalósítás szükségletét” kell kielégíteniük.

Érdekes, ahogy szembeállítja a médiát, a közösségi oldalakat / profilokat a nincstelenséggel. Egy olyan játékossal, akinek nincsen 0-24 netes kapcsolata. Aki nem is akar folyamatosan a gép előtt ülni és bogarászni a róla szóló híreket. Aki nem oszt meg mindenféle ostobaságot ötpercenként. Aki nem akarja eladni magát.

A könyv üzenete…?

Nem tudom, hogy az üzenete – miszerint: „jobb csövezni valahol a nagyvilágban úgy, hogy a mindenünk egy hálózsák”, mint otthon lenni a (kicsit problémás) családunkkal -, mennyire elfogadható / pozitív üzenet. Úgy érzem, hogy kicsit túlromantizált Christopher megoldása és remélem, hogy emiatt a könyv miatt soha senki nem szállt vonatra / nem fog vonatra szállni.

Összességében

Nem vagyok maradéktalanul boldog, mert a vége egy nagy NULLA. Mégis azt kell, hogy mondjam, nagyon is bejött nekem ez a történet. Igen ritkán találkozom olyan regényekkel, ahol a főszereplő hajléktalan – pláne hajléktalan kamasz -, érdekes volt ennyire realistán látni a dolgokat. Mégsem éreztem nyomasztónak, holott azt vártam, hogy az lesz!

A valóságshows alapgondolat igazán tetszik, akárcsak a megvalósítás. Tényleg sajnálom, hogy a lezárása ennyire semmilyenre sikeredett, kifejezetten utálom, amikor az író kitalál valami nagyon zseniálisat és képtelen lezárni - akár jól, akár rosszul, akár boldogan, akár szomorúan, de úgy, hogy az olvasó még kapjon egy extra löketet a végétől. Most semmit nem kaptam, pedig volt kraft a regényben.

Értékelés: 4

Ajánlom, ha…
érdekel, milyen lehet kamaszként az utcán élni.
kíváncsi vagy arra, hogy mi történik, ha egy hajléktalan valóságshow szereplővé válik.
kedveled a fiatal, vagány főszereplős történeteket, amiket E/1-ben mesélnek el.

Nem ajánlom, ha nem szereted a komolyabb élethelyzeteket boncolgató könyveket.

Maslow-piramisról bővebben

„Abraham Maslow motivációs rendszere szerint a szükségleteknek létezik egy hierarchiája, amelyet egy motivációs piramisban foglalt össze.
A piramis legalsó szintjén az alapvető élettani szükségletek, mint például az éhség, szomjúság stb. helyezkednek el, majd a piramis csúcsa felé haladva egyre magasabb rendű motívumokkal találkozunk. Maslow szerint a piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek. Például a piramis második szintjén található biztonság iránti szükséglet csak akkor lép fel, ha az alsó szinten lévő fiziológiai szükséglet részben kielégített. A piramis csak az emberre jellemző szükségleteket is tartalmaz, ilyen a megbecsülés, a kognitív, az esztétikai és az önmegvalósítás szükséglete. Az önmegvalósítás alatt a bennünk lévő lehetőségek kiteljesedését érti. A Maslow által elképzelt hierarchia azonban nem minden esetben érvényesül, például ez a rendszere a motivációknak nem magyarázza meg az éhező tudósok, vagy az éhségsztrájkot folytatók viselkedését, akik alapvető szükségleteiket alárendelik egy magasabb szükségletnek.”

Kedvcsináló idézetek:
Alig két hét alatt túljutottam két virtuális szinten anélkül, hogy a mindennapi életemben bármiféle változás következett volna be. Sajgó tagok, nyilvános vécé, koldulás. Az álnevem felfelé kapaszkodik a piramison, de még mindig az utcai vízelvezető mélyedésben élek.
Amikor még nem az utcán aludtam, fel sem fogtam, milyen fontosak a barátok. Nem azért, hogy emeletes ágyon osztozhassunk velük, hanem egyszerűen azért, hogy ne bolonduljunk meg, legyen kihez szólnunk. A tudattól, hogy más is ugyanolyan nyomorult helyzetben volt vagy van, négylevelű lóhere nő az ember szívében.
Ettől a harmadik szinttől kezdve egyes szám harmadik személyben kezdek élni. Mint a kamaszok, akik képernyőn bámulják a profilképként felrakott avatárjukat, úgy figyelem én christopher.scott54 celebbé válását.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
La pyramide des besoins humains borítók a GoodReads-en.
✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése