2017. május 7., vasárnap



Sarah Andersen: Puha ​Boldog Puffancs (Sarah's Scribbles-gyűjtemény 2.)


 Köszönet a recenziós példányért a Fumax kiadónak!


HOGYAN RAGAD MEG EGY DAL A FÜLEMBEN?
[Agy] – ÉNEKELNEM… KELL.
[Ember] – Ne most. Meló van.
[Agy] – EGY, KÉT, HÁ' ÉS!!
[Ember] – NE.

♪ ♪ ♪ DE HA A SZENT PÉTER-SZIGETEKRE MÁR BE VAN FIZETVE AZ ÚTJA ÖNNEK A MENNYORSZÁG TOURIST A LEGJOBB SZOLGÁLTATÁS NYÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚJTJA ♪ ♪ ♪

  
Fülszöveg:
Itt a fürdőruha-szezon! Készítsd fel a strandoláshoz a tested! Dolgozz azon a hasfalon! Emeld meg a feneked!
… Őöö, vagy mégse. Felejtsd el, és légy inkább puffancs. Puha boldog puffancs!
A Sarah Andersen összegyűjtött képregényeit tartalmazó második kötet ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt – vagyis összegömbölyödve egy kupac paplan alatt, figyelmen kívül hagyva a való világ kötelezettségeit. Ezek az új képregények és rajzokkal ellátott személyes jegyzetek a fiatal felnőtt-lét ádáz érzelmi hullámvasútjának magasságait-mélységeit követik: anyagi problémák, nyűglődések, a pulcsilopás rejtelmei, és egy otthonmaradós- pizzázós nap örömei. Mindenki a fedélzetre!
Sarah Andersen egy fiatal brooklyni képregényrajzoló és illusztrátor. Igazából menő és kiegyensúlyozott életet él. De tényleg.

Könyv információk:

Eredeti mű: Big Mushy Happy Lump
Eredeti megjelenés éve: 2017

Fumax, Budapest, 2017
128 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155514951 ·
Fordította: Tót Barbara ·
Illusztrálta: Sarah Andersen
Kötetek:


Megvásárolható itt:

Ízelítő: KÉP 1, KÉP 2

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Már az első képregényes kötetet is imádtam, ráadásul rendszeresen olvasom mind a készítő, mind a fordító facebookos oldalát, mert pikk-pakk fel tudják dobni a kedvemet valamivel.

Már megint rajongok ezerrel!

Jól érzem, hogy ez a kötet jobban sikerült, mint az előző? Napokig csak olvastam és olvastam, faltam az oldalakat, aztán újraolvastam az egészet, de hátulról indítva… Már amikor nem az extravagáns bolyhos borítót cirógattam, ami hatalmas ötlet volt a kiadó részéről!

ISMÉT számtalanszor magamra ismertem egy-egy megrajzolt szituációban, hiszen szörnyedtem már el TÚL drágának tartott ruhától és hátráltam el tőle, nehogy elrontsam véletlenül. De van elvetemülten sport- és egészségmániás ismerősöm, aki néha a frászt hozza rám, amikor habzó szájjal osztja az észt az új trendről.


Sarah egy nagyon szimpatikus személyiség, aki nem fél telibe közölni a rajzain keresztül velünk, hogy hót herótja van az interneten zakatoló macskamániából, amit nem is ért meg, amíg… nem lesz egy kis rágcsáló gondja. Egyébként ennek a macskás sztorinak az érdekessége, hogy belerajzolta az édesanyját is. Szeretem Sarah stílusát, bírom azt, ahogy meglátja a humort a hétköznapi dolgokban és képes lerajzolni, átérezhetően megfogalmazni.

Összességében

Aranyosan humoros, szerethető stílusban írt és rajzolt képregényekkel teli kötet, amit kortól és nemtől függetlenül bárki élvezetesnek találhat! Bár elég sok csajos (menstruációs) témájú történet szerepel benne, mégis sok pasi odavan ezekért a képregény szösszenetekért. (Nem viccből mondom. Az öcsém rám írt, amikor mentem Könyvfesztre, hogy ezt a gyűjteményt még véletlenül se felejtsem el beszerezni, nélküle haza se menjek. Tündéri, mi?) 


Jobban tetszett, mint az első gyűjtemény, mert a vége felé több, hosszabb történetet is kapunk! Jó volt picit még jobban belepillantani az illusztrátor / képregényrajzoló életébe és kicsit jobban megismerni őt, illetve azt, hogy látja a világot. Érdekes volt például megtudni, hogyan szerette meg a macskákat! Annyira nevetséges, ahogy elolvad Mici láttán – ezt a pár oldalt többször is újra meg újra elolvastam.

Kedvenceim: 
Mici sztorija, Elfogyasztva, Férfipamacs, Buksifüles, Hogyan ragad meg egy dal a fülemben?

Értékelés: 5*
*IMÁDOM!

Borító:
Simizhető anyagú a pulcsi és a cím a borítón. Megőrülök, akkora ötlet! Egyébként a címről jut eszembe, hogy a fordító mesélte (), hogy az eredeti címmel - Big Mushy Happy Lump - kicsit meg volt lőve. Végül kihagyta a Big (=Nagy) szót, mert gagyin hangzott, hogy „Nagy Puha Boldog Puffancs”!

ÉRDEKESSÉGEK a’la Deidra_Nicthea (Doodle Time)
  
Az én kedvenc érdekességem a Férfipamacs / Férfi pamacs körüli poén, amiről ezt írta a fordító: „kénytelen vagyok felhozni a 44. oldal borzalmát. A man bunt. 40 perc tömény brainstorming kellett hozzá a párommal anno, mikor kijött, volt ott már minden (valami olyasmi is, hogy „kontyos hapsi meg lompos tapsi”, nem emlékszem pontosan, ez a maga átvitt értelmű módján mégis csak perverz kissé – meg sz*r). Aztán végül sikerült (?) összehozni, a mai napig frappáns, de azért igencsak kompromisszumos megoldásnak tartom. :D

De érdemes szóvá tenni, hogy az egész fordítás körüli témázás onnan indult, hogy a magyar verzióban a főszereplő lány fejében a Tankcsapda – Mennyország Tourist című száma szól! Mivel láttam az eredeti verziót, tudtam, hogy az OutKast - Hey Ya! helyett tette be. Bevallom, én örültem ennek a változtatásnak! Egy másik cserét észre sem vettem (Taylor Swift – Shake It Off helyett a magyar Welhello – Apu Vedd Meg szerepel), mert egyiküket se ismerem. (Mondjuk Taylor Swiftről már legalább hallottam, ugyanis szerepelt Az emlékek őre filmverziójában egy picit.) 

Ajánlom:
Mindenkinek! Nagyon aranyos, nagyon találó és zseniális!

Kedvcsináló idézetek:
EREDMÉNYEK
Ébresztő nélkül keltem!
Tényleg megreggeliztem!
Végre beágyaztam!
Tiszta és egymáshoz passzoló zoknikat találtam!

– Láttad, hogy egy újabb gimis barátnődnek született gyereke?
– Csend!
– KEMÉNY VAGYOK, MINT A KÁD SZÉLE!
– NEM ÉRDEKEL, MIT MONDANAK MÁSOK!! AZT CSINÁLOK, AMIT CSAK AKA-
– Valaki olyat mondott, amivel megbántott, igaz?
– …
– Talán.
A SZÜLEIM KOROSZTÁLYA A HÚSZAS ÉVEIK KÖZEPÉN:
– Na, mindketten lediplomáztunk és jó munkánk van.
– Pénzt spóroltunk és lakást is kerestünk.
– ÉÉÉS!! Összeházasodunk!
– BIZONY! Készen állunk elköteleződni és családot alapítani.
ÉN:
– Készen állok elköteleződni erre a sajtra.
♡♡♡♡♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Felnőni kiábrándító*
Big Mushy Happy Lump a GoodReadsen.
*Minden jog a fordítót, a kiadót és a képregény megalkotóját illeti.
♡♡♡♡♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése