2017. május 9., kedd



Fiala Borcsa: Szerinted? (Ellenpontok 1.)



– Tudod, olyan jó, hogy az Andris még a kedves, bújós korszakát éli. Nem sértődik meg, ha megpuszilom, és nem hajt el a vérbe, ha benyitok a szobájába kopogtatás nélkül. Cserébe persze halálba kerget a folyamatos nyaggatásával, de hisz tudod, milyenek a kisgyerekek.
Vera buzgón bólogatott. Amilyen tündériek, olyan rém fárasztók tudnak lenni a kis bokaharapók!


Fülszöveg:
A Szerinted?! egy kamasz lány és az édesanyja napi csatáit követi végig, nem kevés humorral.
Olvasd el Janka naplóbejegyzéseit, majd fordítsd el a könyvet és kövesd, hogy Eszter, az anyuka hogyan éli meg ugyanazokat az örömöket, vitákat, nagy összeveszéseket és kibéküléseket..
És hogy ebből mi sül ki? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Menő Könyvek, Budapest, 2016
232 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634031932
A sorozat részei:

2. (?)

(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Nagyon érdekesnek találtam, hogy Janka történetét befejezve egyszerűen csak meg kell fordítanom a könyvet és hátulról elkezdődik az anyukájának a története. Imádom az ilyen kreatív megoldásokat, ráadásul mutatós a borító is.

Szerintem…

Vannak nagyon állat ötletek, amiket aztán rémesen valósítanak meg. Beleszerettem az átfordítható könyv gondolatába, amit ha elolvastam elölről is, hátulról is, akkor középen még van egy extra elrejtett történet, ami a két sztori kifutása. Ugye, hogy milyen jól hangzik?! A megvalósítás simán gáz volt. Már Janka történetének a nyelvezete, a gyerek stílusa, a butasága riasztó volt… Olvastam, olvastam és ültő helyemben utáltam egy nem létező leányzót. Erőltetett volt az egész… Egyetlen szereplőt sajnáltam csupán: szegény, drága Fülöp, te vak, hormonoktól meghülyült balek. Remélem, hogy észhez tértél.


Mennem kell, hív anya vacsorázni #fuckyeah.
Újabb ”""""""kellemes""""""" családi étkezés, nagy, kövér, ironikus hurrá.


A könyv megfordítás után az édesanya „naplójával” folytatódik a sztori, de mégsem napló. Konkrétan olyan, mintha egy random kávézó random pincérnője megfigyelné két vendégét. Csak és kizárólag két nőre fókuszálva ismerkedünk meg Janka édesanyjával, Eszterrel és az ő testvérével. Kikérem magamnak. Random pincérnő külső nézőpontja nem és NEM napló. Valahogy nem vált igazán személyessé, pedig nagyon bírtam Esztert! Milliárdszor értékesebb ember, mint amilyen a lánya valaha is lehet, ha úgy folytatja, ahogy az ő részében teszi a dolgait. Az időkapszulás terveket nagyon érdekesnek találtam, de hozzátett Eszter részéhez az is, hogy mennyire számíthatnak egymásra a testvérével. (Tök jó például, hogy hetente eljárnak közösen edzeni, utána pedig beülnek valahova dumálni!)

Összességében

Janka egy önző, nemtörődöm, tökkelütött, hisztis, unszimpatikus, ellenszenves, faragatlan, engedetlen, öntelt, arrogáns, alattomos, lobbanékony, ostoba, elkényeztetett dög, akivel elkirándulnék valahova, ahol balesetnek álcázva eltehetném láb alól, hogy az édesanyja, Eszter fellélegezhessen végre a kiskirálynő dührohamaitól.
Hé, Janka! Jössz túrázni?

Az ötlet bravúros, szeretem a kreatív dolgokat – viszont az elszalasztott lehetőségeket nem bírom, ez pedig az volt… Azért elmondanám, hogy rettenetesen rossz szájízem maradt volna a könyv után, ha nincs Eszter sztorija, illetve a középen elrejtett pár oldalas „megoldás”*. Kicsit hatásvadász ugyan, de nekem kellett a könyvhöz ez a néhány utógondolat. *(Alternatív jövőképnek is mondhatjuk, mert nem hiszem, hogy senki nem csapta agyon Jankát a 18. szülinapja előtt…)

Értékelés: 3

Ajánlom, ha… szereted a kreatív könyveket, illetve a fiatalos szövegezésű történeteket, amikben az anya-lánya kapcsolatok vannak a középpontban.

Nem ajánlom, ha… nem bírod a fentieket, illetve a fiataloknak szóló, több nézőpontos, kicsit hisztizős főszereplős regényeket.

Kedvcsináló idézetek:
Úgyhogy a csajokkal ellentmondást nem tűrően megállapítottuk, hogy MINDEN FÉRFI KUTYAÜTŐ. Persze ezt valahol mindig is tudtuk!
 (Kivéve a Bálintot. Mert ő szerintem tök rendes és tisztességes. Ő sohasem tenne ilyet!) (Meg mondjuk biztos vagyok benne, hogy a Fülöp sem. Ő is jó arc.) De a Bálintot és a Fülöpöt leszámítva egytől egyig mind megbízhatatlan gazember, léha lókötő, aljas csirkefogó! Mind!!!
 (Kicsit belegondolva, azt hiszem, talán a Pali sem annyira galád.) (És végül a papa is hogy teper a Cilikéért, ajándékot vesz neki, meg körbeugrálja, mint egy pincsikutya. Szóval szerintem ő se szenya, na.) (Óóó, meg az új kedvenc lieblingem, a Harry herceg is tök cukiiii… De ő más tészta, benne királyi kék vér folyik, nyilván tök lovagias és becsületes pali.)
Na de a többi MIND!
Az ofő Feribáról meg simán elhiszem, hogy reggelente egy kupica frissen facsart gyerekvérrel indít, meg ürgefejjel fojtásnak, valószínűleg attól van ilyen piszok kedve minden áldott reggel. Ma is egy fél órán keresztül üvöltözött velünk, olyanokat mondott, hogy az ilyen húgyagyú népségnek nem is gimnáziumban van a helye, mennénk inkább kiskondásnak Nagykőrösre, meg hogy ahhoz is kevesek vagyunk leszünk, hogy a teszkóba felvegyenek árufeltöltőnek.
Titkon biztos ő is arról álmodott, hogy majd eljön érte egy sármos Alejandró, és együtt tovalovagolnak a naplementébe, meg élnek majd bele a habzsidőzsibe, míg vízköves nem lesz a segge a sok jacuzzizástól.
◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak:  
◈◈◈◈◈


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése