2017. április 8., szombat



Mini-könyvklub a’la Vegazus - 7. FELVONÁS! (fantasy)


A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

Májusban startol a Mini-könyvklub HETEDIK fordulója és az egyik kedvenc műfajom került kiválasztásra: a FANTASY! Napok óta azon drukkoltam, hogy nehogy végre megválasszuk az általam olyannyira rettegett memoir témát… Na, akkor elmerengtem volna afelett, hogy jelentkezem-e a klub következő fordulójára. 
Nem ám!
Nem is tudom, milyennek kéne lennie a választható könyvek felhozatalának, hogy ne vágjak bele! ,) Alig vártam, hogy Vegazus (A Könyv-sarok bloggere és a szervező) elérhetővé tegye a következő forduló jelentkezési űrlapját és megszavazható könyvek listáját.
Én már jelentkeztem és szavaztam is!

De miről is van szó?

Történt egyszer, hogy egy bloggernek az eszébe ötlött: mi lenne, ha alakítanánk egy blogos könyvklubot?!

A blogger neve Vegazus, a blogja pedig a Könyvsarok.

2015 májusában megalapultunk és 3+1 hónapig romantikus könyveket olvastunk… Nem volt rossz, de nem az a műfaj a kedvencem. Aztán jött egy sci-fi/disztópia kör, amit egy fantasy regényekkel eltöltött negyedév folytatott, aztán egy újabb fordulónyi sci-fi/disztópia következett – mindhármat igazán élveztem, nagyon jó élményekkel gazdagodtam. A rákövetkező krimi/thriller körben valahogy nem találtam meg a helyem, de végre megismerkedtem Hercule Poirottal, ami jó volt! A 6. forduló témája a romantika volt, ami nem igazán sikerült. Mármint a könyveket nem sikerült eltalálnunk, mert nem minden romantikus, amit annak címkézünk a Molyon... 
Idén májusban a hetedik kört fogjuk elkezdeni és most lesz 2 éves a Mini-Könyvklub! :)

INFORMÁCIÓK:

IDŐTARTAM: 
2017. május 1-től augusztus 31-ig
Téma / műfaj: FANTASY
Jelentkezés*: 2017. május 31-ig 

*(és abban a hónapban már el kell olvasnod a megszavazott könyvet)

A cél a közös olvasás élménye és nincs nyereményjáték!

Műfajok - én mire szavaztam?

SCI-FI (utópiák, disztópiák) és FANTASY

Ki gondolta, hogy nem ezekre fogom leadni a voksomat? Igazából elmerengtem a klasszikus irodalom felett is, de úgy voltam vele, hogy jön a nyár és baromi nehezen rágnám át magam a majd 1000 oldalas Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij által írt A Karamazov testvérek című regényen. (Nem mintha Vegazusnak valaha is eszébe jutna ezt berakni a 10 választható közé és arra is kicsi az esély, hogy jól megszavaznánk, de sosem lehetünk elég elővigyázatosak! :D)

A szavazásra bocsátott KÖNYVEK

Mivel nem célom, hogy bárkit befolyásoljak, így csak azt mondom, hogy mely könyveket olvastam már, azt nem, hogy mire szavaztam. :P Egyetlen könyvet olvastam a felsoroltak közül (Lev Grossman: A varázslók értékelés a blogon), de rettenetesen nehéz volt kiválasztani közülük azt a párat, amire végül szavaztam! Muszáj hozzátennem, hogy szerintem nagyon jó a 10 választás, nehéz volt ráböknöm 5 darabra. (Igen, mindet elolvasnám. Nagyon, nagyon, nagyon. Még A varázslókat is újra.)




Jelentkezés! Szavazás!

A szabályok az előző fordulók óta megszigorodtak, szóval a régi motorosknak is érdemes átolvasni újra a SZABÁLYZATOT Vegazus blogján: A SZABÁLYZAThoz ide kattints!

Szemezgetés a szabályokból:
- Az első három hónapban előre meghatározott könyveket kell olvasni, tehát májusban, júniusban és júliusban is minden résztvevő ugyanazt a regényt olvassa (minden hónapban egyet). Az utolsó hónapban, vagyis augusztusban szabad a vásár, de feleljen meg a kötelező kritériumoknak a könyv és Vegazus OKÉZZA le privátban. 
- Mind a négy hónapban az aktuális könyvről ajánlást/kritikát kell írni. Ez a könyvértékelés legalább 10 saját, bővített mondatból kell álljon, tehát ebbe nem tartozik bele a fülszöveg, az idézetek és egyéb könyvinformációk. Az értékelésben legalább 5 olyan mondat kell legyen, ami nem a cselekmény leírásáról szól, hanem a saját véleményről, a kiváltott érzésekről, gondolatokról, vagy a könyv méltatásáról. 
- Ha nincs blogod, de szeretnél részt venni, az is megoldható, mert van egy közös blog, ahova írhatsz Vegazus segítségével! 
- Ha annyira szenvedsz a könyvtől, hogy nem akarod tovább olvasni, az nem probléma, ez esetben is írj róla értékelést, amiben kifejted, hogy miért nem tetszett, ezt is el fogom fogadni. 
- Ha már olvastad korábban a könyvet és van róla olyan bejegyzésed, ami 6 hónapnál nem régebbi, akkor nem kell újra olvasnod, elég ha elküldöd ennek a bejegyzésednek a linkjét. 
- Ha 6 hónapnál régebbi a bejegyzésed, vagy nincs is, akkor új bejegyzést kell írnod róla, és ehhez erősen ajánlott a könyv újraolvasása. 
- Újítás, hogy a három közösen olvasott könyv közül legalább egy biztosan magyar írótól fog származni. (Vagyis a legmagasabb pontszámot kapó magyar tuti bekerül a közösen olvasottak közé.)

ISMÉTLÉS: 1 könyvre és a róla szóló megértékelés megírására 1 hónapod van, és NEM csúszhatsz át a következő hónapra.

Szóval, ha kedvet kaptál…!

MÁJUS 31-ig jelentkezhetsz itt: Könyvsarok/Mini-könyvklub 7, de ne felejtsd el végigolvasni a szabályokat a félreértések elkerülése végett! Jelentkezés után pedig ne felejts el szavazni az olvasni kívánt könyvekre, DE persze ezt csak akkor teheted meg, ha április végéig jelentkeztél!

✿✿✿✿✿
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
✿✿✿✿✿


1 megjegyzés:

  1. Jaj, ne már, memoárból is jókat válogatnék! :) (Legalábbis megpróbálnám...)
    Az ezer oldalas könyvekkel meg nyilván nem lennék népszerű, ha ilyenekre lehetne szavazni. :P Sőt, én magam se tudnám elolvasni időre. :)

    VálaszTörlés