2017. április 30., vasárnap



Egyéb áprilisi megjelenések, amik érdekelnek (a Könyvfesztiválra megjelenteken túl)



Kiadó szerint:
(angol) Balzer + Bray, Del Rey, Feiwel & Friends, HMH Books for Young Readers, Quirk Books, Scribe UK
(magyar) Athenaeum, Cerkabella, Delta Vision, Édesvíz, Európa, Jaffa, Kolibri, Manó Könyvek / Menő Könyvek, Móra


Igazából ez a mostani poszt csupán a hónapban megjelent, engem érdeklő könyvek töredékét tartalmazza, mivel már írtam külön egy Könyvfesztiváli megjelenésekkel foglalkozó posztot a hónapban! :))  De soron kívül is jelentek meg engemet érdeklő könyvek, ezért megtartom a havi gyűjtő bejegyzésemet is. Mindenféle stílusú, műfajú könyvet hoztam – lesz itt verses kötet, gyerekmese, romantikus YA-regény.

FIGYELEM!

A poszt nem az összes áprilisi megjelenést tartalmazza, hanem ezek azok a könyvek, amik megtetszettek a KÖNYVFESZTIVÁLra megjelenteken felül. Jóval több könyv jelent meg a hónapban, ezek azok, amik nekem szimpatikusak! 
❖❖❖❖❖

Balzer + Bray

Fülszöveg: ~
Mit kell egy 16 éves lánynak csinálnia, hogy végre megcsókolja egy fiú? Molly Peskin-Suso azt kívánja, bár tudná erre a választ. Már legalább 26 sráccal járt, de csók? Egy se. Az ikertestvére, Cassie próbál segíteni, de a tanácsai nem érnek sokat, miszerint: „csak csináld” vagy „kockáztass”. Mondjuk ő könnyen beszél, hiszen már jó pár lánnyal kavart. Cassie nem ismer félelmet és könnyedén mozog emberek között, míg Molly elég zárkózott olyasmi, amit a nagymamája zaftignak hív.
Aztán Cassie találkozik Minával és végre először igazán szerelmesnek érzi magát. Molly boldog a testvére boldogása miatt, de sosem volt még annyira magányos, mint most. Cassie és Mina eltökélik, hogy egyszer és mindenkorra véget vetnek Molly szerencsétlen szakításainak, ezért beáldozzák Willt, aki Mina barátja és meglehetősen jóképű, flörtölős, illetve Mollyhoz illőnek tűnik... Jól hangzik, mi? Ugyanakkor Molly mind több és több időt tölt Reiddel, az aranyos, kicsi geek munkatársával. Hirtelen minden roppant komplikálttá válik Molly körül – el kell döntenie, hogy ismét valaki más tanácsát követi vagy végre a saját szívére hallgat.

SZERINTEM
Ez. Szuper. Cukinak. TŰNIK!

Del Rey

> Sylvain Neuvel: Waking Gods (Themis Akták 2.)
Fülszöveg: ~
Gyermekként Rose Franklin meglepő felfedezést tett: talált egy óriási fém kezet, eltemetve mélyen a földben. Felnőttként, ragyogó tudományos karrierjének csúcsán, elkötelezte magát, hogy megoldja a titokzatos fémkéz rejtélyét: Miért volt egy ismeretlen eredetű, titáni méretű robot elásva a föld különféle pontjain a Földbe? A vizsgálatok évei érdekes választ adtak - és felvetettek még néhány zavarba ejtő kérdést. Hamarosan felbukkan egy második robot, ami jóval masszívabb, mint az első és halálos csapást mér rá.
Megelevenedik az emberiség egyik rémálma, amikor óriási gépek érkeznek és megkezdődik az invázió. Rose és a csapata megtagadja a megadást, ugyanis ha megfejtik az idegen technológia utolsó titkát is, akkor megállíthatják a pusztítást. Az emberiség utolsó és legnagyobb fegyvere a tudás ebben az utolsó vérig tartó csatában a Földért… és talán a csillagokért.

SZERINTEM
Olvastam az első részét - Alvó óriások - és nagyon tetszett a sztori, ezért alig várom, hogy megjelenjen magyarul is a folytatása. Eléggé úgy fejeződött be az első rész, hogy szidtam egy kört az írót, amiért még sehol se volt a következő rész! :D

Feiwel & Friends

> Cecelia Ahern: Perfect (A Vétkes 2.)
Fülszöveg: ~
Celestine North egy olyan társadalomban él, ahol minden a tökéletesség körül forog. Miután Vétkesnek bélyegezték a saját maga által meghozott hibás erkölcsi döntései miatt, elvesztette a szabadságát – és az életét. Mióta Crevan bíró első számú fenyegetésként bélyegezte meg, a lány mintha csak egy szellem lenne… Az egyetlen ember, akiben még megbízik – Carrick.
De Celestine-nek van egy titka, ami az egész Vétkes-rendszert lerombolhatja. Ez a titok máros számtalan ember eltűnését okozta. Crevan bíró fölényes helyzetben van, míg Celestine ideje egyre fogy, kezd kifutni az időből… ezért a lánynak meg kell hoznia a döntést, hogy önmagát menti meg vagy minden Vétkesnek kikiáltott embert.
És ami a legfontosabb, be tudja bizonyítani, hogy nincs olyan ember, aki nem Vétkes?

SZERINTEM
A Vétkes második része. Elég régóta várok rá, mert nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy folytatódik Celestine története.

HMH Books for Young Readers

Fülszöveg: ~ 
Ez a szívszorító, humoros regény három tizenéves történetét meséli el, akik sose gondolták volna, hogy az életük összefonódik.
Reggie Mason túl jól ismeri a Depresszió Három Lépcsőfokát. Úgy gondolja, hogy megtalálta a titkát annak, hogy soha ne bánthassák többet: Senki nem tud bántani, ha nem engeded őket be.
A mizantróp lány váratlan problémával kerül szembe, amikor felbukkan az indie-filmgyáros, nárcisztikus beállítottságú Snake. Bár megnyugtató a jelenléte, még sincs teljesen rendben minden, - mert a barátnője 7 hónapos terhes! Ahogy Reggie egyre jobban beleszeret Snakebe, mind jobban elgondolkodik azon, hogy nem-e kéne felülvizsgálnia a szabályokat, amik meghatározzák őt.

SZERINTEM
Oké, Oké, Oké. Sok ponton félrecsúszhat ez a sztori, de maradjunk pozitívak: Jó lesz! Igazából Reggie személye miatt érdekelne, mert ő is egy sündisznó, mint én – és fúrja az oldalamat, hogy mi történik vele / velük.

Quirk Books

Fülszöveg: ~ 
Elle Wittimer igazi geek csajszi, aki STARFIELD miatt él és lélegzik, ami egy klasszikus sci-fi sorozat. Ezt a sorozatot nézték az édesapjával egészen kiskorától kezdve! Amikor meglát egy plakátot, amin Starfield cosplay versenyt hirdetnek, jelentkezni akar, és hogy mi a nyeremény? Egy meghívó az ExcelsiCon Cosplay Bálra, ahol találkozhat a színésszel, aki az új adaptációban Carmindor herceget alakítja. Elle elhatározza, hogy nyerni fog a VarázsTöknél félretett pénzéből és az édesapja régi kosztümjeiből… hacsak a mostohatestvérei nem előzik meg!

SZERINTEM
Röviden így érzem magam: IDE. NEKEM. MOST! Komolyan mondom, hogy nekem kell ez a Hamupipőke feldolgozás, mert imádom a geek csajos, cosplayes témákat, de elég ritkán szerepelnek könyvekben. (Kicsit hasonlít a Cinder és Ellára, nem?!)

Scribe UK

Fülszöveg: ~
Az élet ebben a kisvárosban sötét fordulatot vesz, amikor titokzatos felvételek kezdenek feltűnni a VHS kazettákon a helyi Videó Hutban! 
Jeremy a Videó Hutban dolgozik Nevadában, Iowa városában. Az 1990-es évek végén járunk, a pre-DVD, és a Hollywood Video in Ames egzisztenciális fenyegetést jelent a Video Hut számára, de szerencsére vannak rendszeres ügyfeleik, a késő délutáni kavalkád borítékolható a Hutban! Jeremynek ez tökéletes megfelel: van munkája; ami csendes és átlagos; nézhet filmeket; szeret a tulajdonost, Sarah Jane-t; illetve kimozdítja őt hazulról, ahol az édesapjával ketten próbálják figyelmen kívül hagyni az édesanya „eltűnését”, aki hat évvel ezelőtt egy autóbalesetben halt meg. (OFF: WHAT?!)
Aztán megkezdődnek a furcsaságok, ugyanis jó páran azzaé a szöveggel adják vissza a kivett kazettákat, hogy „Van rajta valami…”, illetve „Van még egy film a szalagon.”!

SZERINTEM
Elég beteg horror regénynek tűnik. Van benne egy kicsi KÖR-féle paráztatás a kazikkal, de remélem, hogy bőven lesz benne eredetiség is.

Athenaeum

Fülszöveg: ~
A felnőttek ANNYIRA nem tudnak semmit!
Megváltozik az élet, új lakásba kell költözni, új óvodába kell járni, mert Apa nincs sehol, Apa Londonban van, talán vissza se jön többé. Miközben fontos apróságok derülnek ki: Jolán néni félrecsúszott haját Anya mindig megdicséri, a várfürdőben nincs is vár, Szabó úr kutyája pedig kifejezetten büdös.
Haász János svéd típusú gyerekversei egy óvodás kisfiú hangján mesélnek a megbillent egyensúlyú családban hánykódó gyerekek sorsáról. Az egyetlen történetté összeálló életképek sorozata hol humorral, hol szomorkásan, de végig elemi erővel mutatja meg, hogy az ovisok élete is épp olyan hullámvasút, mint a nagy élet – csak kicsiben.
A versek mögött Merényi (Grafitember) Dániel találó rajzai nyitnak teret a gyermeki csodavilág számára.

SZERINTEM
Belelapoztam valamelyik nap, amikor az új Líránkban voltam és nekem tetszik, ezért kíváncsi vagyok rá. Szeretem az illusztrált, rövid, kreatív könyveket!

Cerkabella

Fülszöveg: ~
Kertész Erzsi meseregényének főhőse egy UFÓ-fiú, a könyv tehát még a tündérmesék világában élő óvodások, kisiskolások és a komolyabb, tudományos tartalmakat igénylő olvasók érdeklődésére egyaránt számot tarthat.
Fény Sebestyén egy kíváncsi és kedves Idegen, aki repülő csészealjával gyakran ellátogat a Föld bolygóra.
Nagyon szeretne lekváros palacsintát enni, mert azt hallotta, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni. Jártában-keltében útba ejt még egy vidámparkot, megtáncoltat egy grizzly medvét, megtanul könyvet kölcsönözni, segít egy másik Idegennek, aki csészealj helyett rénszarvasos szánon repked – és majdnem megkóstolja egy ürge.
Közben pedig nem győz csodálkozni, milyen különös hely a Föld.
Különös, de neki azért tetszik.

SZERINTEM
Nemrég olvastam az írónőtől a Helló, felség! című mesekönyvet és szerettem - aranyos kis történet volt, ezért ez is érdekelne.

Delta Vision

Fülszöveg: ~
Valahol messze, az űr egy eldugott zugában lavíroz A'Tuin, a gigászi teknőc. Hátán a lenyűgözően őrült, páratlanul szórakoztató, sosem látott hősöktől és elvetemültektől hemzsegő Korongvilág… Kard és varázslat. Bárd és kacagás. Kalandok a világ pereméig – és még annál is tovább!

Fülszöveg: ~
Nagy A'Tuin, a Korongvilágot hátán cipelő csillagteknőc az egyetlen lény kerek e világon, aki pontosan tudja, hová tart. Hamarosan a Korong varázslói is megtudják, és akkor kezdhetnek csak igazán aggódni… A világot katasztrófa fenyegeti, s az egyetlen ember, aki megmenthetné, Széltoló, egy meglehetősen kétes hírű és gyáva varázsló, aki eltűnt. Állítólag legutóbb a Peremről lezuhanni látták egy négyszemű turista társaságában… A legmókásabb és legszokatlanabb fantasy történet az egész galaxisban. (Vagy bármely más galaxisban.)

SZERINTEM
Már elkezdtem olvasni a Korongvilágot új kiadásban*, ezért ezekre is a Deltás verzióban vagyok kíváncsi! Szép lenne mindet *így megszerezni, de azért ennyire nem vagyok eleresztve. :’)

Édesvíz

Fülszöveg: ~
Hogyan érezzük magunkat biztonságban, és bízzunk az életben, bármi történik is?
A The New York Times bestsellerszerzőnek és nemzetközi tanítónak, Gabrielle Bernsteinnek sikerült. Ezt az egyensúlyi állapotot önmaga átadása és az átszellemülés spirituális ösvénye mentén érte el. Az elénk tárt történetek és egyetemes tanulságok megadják a keretet az akadályok elengedéséhez, melyek blokkolják a mindannyiunk által vágyott boldogságot és biztonságot. A könyvben található gyakorlatok segítenek elhagyni a kontrollkényszert, hogy végre megnyugodhassunk a bizonyosság és a szabadság könnyed érzésében – és ne csak hajszoljuk, hanem valóban megéljük az életet.
Használd az univerzum energiáinak áramlását arra, hogy erőre kapj, hogy szinkronba kerülj és támogatást találj, ha elveszett vagy, hogy biztonságra lelj, szemben a bizonytalansággal. Az írónő fontos életvezetési titkokat fed fel előttünk, hogy felszabadítsa azt a megnyugtató meggyőződésünket, hogy az Univerzum figyel ránk és mindenben törekvésünkben támogat, csak rá kell tudni hangolódnunk.

SZERINTEM
Baromira bejön a címe, hatalmas pozitív töltése van! Lehet, hogy valóban egy jó kis életmódváltásos könyvecske, de már attól boldog lennék, ha naponta elolvashatnám a borítóját, a címét. (Lehet, hogy kéne egy szimpla felkelő napos poszter a falamra azzal a felirattal, hogy „A VILÁG SZERET TÉGED!”?)

Európa

Fülszöveg: ~
Ivan Iszajenko tizenhét éves, és tisztában van azzal, hogy egész hátralevő életét azon a kórházi osztályon fogja tölteni, ahol születése óta fekszik. Ennek a belarusz gyermekkórháznak minden ápoltja ugyanolyan súlyos beteg, mint Ivan: a legtöbben a csernobili katasztrófa kései áldozatai.
Ivan ebben a szörnyű környezetben – egyfajta túlélési stratégiaként –, amennyire csak lehet, leválasztja magát a valós eseményekről, és fantáziajátékokba menekül. Egészen addig, amíg fel nem bukkan egy különleges, szép lány, Polina. Az ő jelenléte teljesen kizökkenti Ivant a korábbi rutinjából.
A fiút felkavarja Polina viselkedése, aztán hamarosan vonzalom ébred benne. A Polinához fűződő romantikus kapcsolat révén minden álma valóra válik; Ivan eközben feladja minden távolságtartását, és már csak egyvalamit akar: hogy Polina életben maradjon.

Fülszöveg: ~ Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

2008 legnagyobb olasz könyvszenzációjáról egy huszonhét éves fiatalember, a torinói egyetem fizikus doktorandusza gondoskodott. Ez a könyv – Paolo Giordano első regénye – már a tavalyi évben túllépte az egymilliós példányszámot, a jogai pedig több mint 30 országban elkeltek.
A prímszámok magánya egy lány és egy fiú, Alice és Mattia sorsát kíséri végig párhuzamos történetsorokkal gyermekkoruktól felnőttkorukig. Furcsa pár ez – párnak is alig mondhatók. Mindkettejük életére nyomasztó súllyal nehezedik egy-egy titkok övezte gyerekkori trauma. A sánta Alicét kislányként síbaleset érte, magára maradt a hóban, és kis híja, hogy oda nem veszett; Mattia pedig fogyatékos ikerhúgát „veszíti” el kisfiúként örökre. Ez a két epizód menthetetlenül megpecsételi mindkettejük további életét. Sorsuk később egy szoros, ám mégis örök távolságra ítélt kapcsolatban találkozik; olyanok ők, mint a matematikában ikerprímeknek nevezett számok: egymás mellett vannak, de egy nem prímszám mindig közöttük áll: valóságosan sosem találkozhatnak, sosem érinthetik meg egymást.
Aztán egyetlen napra mégiscsak találkozik még egyszer az immár felnőtt Alice és Mattia: Alice egy ismeretlen lányban felismerni véli Mattia elveszett ikerhúgát…
Kiváló mű és lebilincselő olvasmány. Az íróról hallani fogunk még.

Fülszöveg: ~
Cheryl soha nem képes igazán ellazulni. Egyedül él, és évek óta hasztalanul igyekszik elsírni magát, pedig állandóan gombóc van a torkában. Szüntelenül kísérti egy gyerekkori emlék: hatéves korában találkozott egy fiúcsecsemővel, és azóta minden csecsemőben ugyanezt a kisbabát véli viszontlátni.
Cheryl világa mesés képzelődésekre épül. Már húsz éve dolgozik a Nyitott Tenyér elnevezésű karitatív szervezetnél, amikor a főnöke és főnöknője, egy házaspár, különös szívességre kéri: huszonegy éves lányuk – név szerint Clee – hadd költözzön oda hozzá egy időre. Cheryl élete teljesen felborul ettől a beavatkozástól – és mégis éppen ezáltal döbben rá, milyen az, ha az ember nem csak képzelődik, hanem valóban megszeret valakit.
A negyvenes, túlérzékeny nő és az öntelt, kegyetlen szőke szexbomba története megindítóan beszél az emberi intimitásról: egyik pillanatról a másikra váltva ki nevetést, meghökkenést, viszolygást vagy épp együttérzést az olvasóból.

SZERINTEM
 Ivan Iszajenko története egy megrázó YA-regénynek ígérkezik, és bár nem vagyok oda az ilyen negatív felütésű regényektől, mégis vonz valami oknál fogva. A prímszámok magánya című könyvvel több, mint öt éve kacérkodom. Megfogott a címe és bár nem érzem magaménak ezt az andalgós, analizálós, emberi sorsokkal foglalkozó regény, valamiért furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy miről szólhat! Azt viszont nem tudom, hogy miért érdekel „Az első rosszfiú”, de ugyanez a helyzet vele is: vonz.

Jaffa

Fülszöveg: ~
Jelenlegi információk szerint ez az egy életed van… Ne éld le dagadtan az életedet! A döntés a kezedben van. Te magad vagy a betegség és a gyógyszer is. Hú, ez már ilyen Steven Seagal-os volt…De most színre lépek! Megint a súlyproblémáimról fogok beszélni! Most minden erről fog szólni. Mindent elmondok, de akkor többet ne kérdezzetek!
Akármekkora közhely, de az életünk mindig küzdelem. Kezdve attól, mikor csak spermiumok vagyunk – mármint a férfiak.
Már akkor arról szól az egész, hogy gyorsabbnak kell lenni a másiknál. Én mondjuk kábé zigóta koromban voltam utoljára optimális súlyú. Mindannyian népszerűségre törekszünk, keressük a helyünket a világban. Legyen szó fogyókúráról vagy önmegvalósításról, sosem adhatjuk fel. Nem menekülhetünk hazugságokba. Elmesélem fogyókúráimat és a többi harcomat az életben, talán ebből ti is erőt meríthettek a mindennapi küzdelmeitekhez.

SZERINTEM
Imádom Dombit, kíváncsi vagyok a hülyeségeire - és természetesen a komolyabb sztorijaira is.

Kolibri

Fülszöveg: ~
A lurídiumtolvaj váratlan fordulatokkal és megfejthetetlennek tűnő rejtvényekkel teli története, amelyet 2015 legjobb ifjúsági regényének választottak Norvégiában, közel 40 nyelven jelenik meg világszerte. A William Wenton-trilógia első kötetének megfilmesítési jogait a nagy sikerű Kódjátszma rendezője vásárolta meg.
„Elolvasta a főcímet: A világ legbonyolultabb kódja Norvégiába érkezik, állt ott öles betűkkel. William már legalább százszor olvasta, de most újra végigfutotta. Szemügyre vette a fényképen szereplő titokzatos fémhengert, amelyen a legjobb kriptológusok egy maroknyi csoportja dolgozott több mint három éven át, most pedig a világ legnehezebb kódjaként tárták a világ elé. Az a hír járta, hogy szinte lehetetlen megfejteni. A leghíresebb kódfejtők közül már többen is megpróbálkoztak vele, de nem jártak sikerrel. És most végre Norvégiába érkezett. Hamarosan a saját szemével fogja látni. Alig várta már. A kiállítás holnap továbbköltözik Finnországba. Úgyhogy most vagy soha.”

SZERINTEM
Robotos ifjúsági regény, csodás borítóval és izgalmas címmel. Csalódtam volna magamban, ha nem kelti fel az érdeklődésemet! :D

Manó Könyvek / Menő Könyvek

Fülszöveg: ~
Mia még soha nem volt ennyire magányos. Annyira jó lenne, ha lenne egy barátja!
De nicsak! Mintha az egyik költözős doboz megmozdult volna! Óvatosan kiveszi a dobozból a gumicukros üvegedényt. Az edényben valami szőrös és puha dolog lapul.
– Karlo vagyok. Karlo, a macskamedve – mutatkozik be a vicces, gyűrűs farkú kis állat. Mia rögtön tudja, hogy megtalálta az új barátját. Karlo azonban nem lelkesedik annyira a kislányért, aki csak úgy beköltözött a házába, anélkül, hogy előbb engedélyt kért volna tőle.

Fülszöveg: ~
Egy regény, amely egyszerre facsarja ki és melengeti meg az olvasó szívét.
Egy fiú találkozása egy loncsos kiskutyával felejthetetlen barátsághoz vezet ebben a mélyen megindító történetben, amelyben a főszerepet maga az élet, a veszteségek és a család valódi jelentése kapták.
Ben Coffin mindig is kívülállónak érezte magát. Örökbefogadott gyerekként folyton kerülgetnie kell az iskolában az őt szekálókat, délutánonként pedig sci-fi könyveket olvas a könyvtárban. Ez azonban hamar megváltozik, amikor rátalál egy Flip nevű kóbor kutyára és összebarátkozik a könyvtáros lányával, Halley-vel. Ben életében most először érzi, hogy tényleg tartozik valahová. A lány meggyőzi Bent, hogy írjanak együtt egy regényt. De ahogy a történet kezd kibontakozni, Ben élete egyre jobban összekuszálódik, miközben megpróbálja felfedezni magában az igazságot a barátságról és az otthon valódi jelentését.

SZERINTEM
A macskamedvés roppant aranyosnak tűnik mind a borítója, mind a címe alapján, így egyértelmű, hogy miért került fel a wannaread-listámra. A másiknak meg már a fülszövegétől el akartam sírni magam, mégis nagyon érdekel a történet.

Móra

Fülszöveg: ~
Molnár Jacqueline a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztráció egyik legeredetibb alkotója, aki a Robotok című képeskönyvében új arcát mutatja meg. Nemcsak ő illusztrálta a könyvet, hanem a szövegét is ő írta. A kerettörténet szerint egy 0243 nevű, hétköznapi robot mondja el, hogy milyen is az élet Robotországban. Megtudjuk, hogy az ott dolgozó gépek épp olyan különbözőek, mint mi, emberek. Ez a költői szépségű, elgondolkodtató picture book tehát csak látszólag mesél a robotokról; igazi célja az (emberi) érzelmek sokféleségének feltárása. Molnár Jacqueline képes néhány mondattal és gyönyörű, humoros festményeivel megmutatni a 3-7 éves „olvasónak”, hogy a robotokkal együtt hogyan kezelheti dühét vagy épp szomorúságát. A szeretet és a szerelem pedig még a gépeket is „furcsa lényekké” változtatja, akik kísértetiesen hasonlítanak ránk.

SZERINTEM
Még egy robotos gyerekkönyv! Sajnálom, de irtóra érdekel! Ráadásul nagyon cuki a borítón az a robot. :)

❖❖❖❖❖
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
❖❖❖❖❖



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése