2017. március 2., csütörtök



Sylvain Neuvel: Alvó ​óriások (Themis Akták 1.)



Úgy fest, közelharcra szerkesztették. Gőzöm sincs, mi ellen kellett harcolnia, de az biztos, hogy nagy volt. A kard összpontosítottenergia-fegyver. Mint egy fénykard, csak szélesebb, dupla élű, olyan középkori. Amikor A Gyűrűk Ura belecsöppen a Csillagok háborújába.

Privát naplóbejegyzés Dr. Rose Franklin, PhD

Fülszöveg:
Deadwood, Egyesült Államok: egy kislány oson ki sötétedés előtt kipróbálni az új biciklijét, hirtelen azonban eltűnik a lába alól a talaj. Egy mély veremben ébred, miközben a mentőcsapat épp ereszkedik le érte. De azok, akik a gödör pereméről néznek le rá, valami sokkal különösebbet látnak egy egyszerű kislánynál…
„Mindig előre nézünk, soha nem hátra.”
A kislány felnő, és Dr. Rose Franklin lesz belőle: zseniális tudós, kutatási területének az egész világon elismert szakértője. Ez a terület pedig nem más, mint kislánykori felfedezése: egy óriási, díszes kéz, amelyet hihetetlenül ritka fémből készítettek jóval korábban, mint hogy a kontinensen bármilyen emberi civilizáció kialakult volna.
„De ez a dolog… más. Igazi kihívás. Újraírja a történelmünket.”
Olyan tárgy ez, melynek eredete és rendeltetése egyszerre lesz a leghatalmasabb rejtély, amelyet eddig az emberiségnek meg kellett oldania. Származásának titkát felfedve talán megváltozik minden, amit eddig az életről hittünk. És még hány hasonló darabra bukkanhatunk a nagyvilágban…
„Kénytelenek vagyunk megkérdőjelezni mindent, amit eddig önmagunkról tudni véltünk.”
Mi lehet ez a szerkezet? Ki készíthette? Hogyan lehetséges, hogy anyaga a bolygón előforduló legritkább fém? Vajon képes lesz valaha irányítani az ember? Mi van, ha nem is annyira a véletlen műve, hogy rátaláltunk? És mi történik majd, ha végül az utolsó darabot is a helyére illesztjük ebben a gigantikus, globális kirakóban?
„Bármi megtörténhet.”

Könyv információk:

Eredeti mű: Sleeping Giants
Eredeti megjelenés éve: 2016

Agave Könyvek, Budapest, 2016
286 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634191605 ·
Fordította: Török Krisztina
Themis Akták:

2. Waking Gods (angol)

(még nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Érdekelt - tetszik a címe, a borítója, de még a fülszövege is -, és kellett kihíváshoz is. ;)

A könyvről spoilermentesen

Négy nevesített főbb szereplőnk van - Dr. Rose Franklin, Kara Resnik, Ryan Mitchell és Vincent Couture -, akikkel egy Titokzatos Úr beszélget, akinek nincs neve... Majdnem az egész történetet a Névtelen Férfi által rögzített beszélgetésekből tudjuk meg, de néha be-becsúszik egy privát naplóbejegyzés vagy újságcikk is. Szóval ez nem egy regény, hanem akták sokasága, amiket valaki összegyűjtött és mi elolvashatjuk, hogy aztán a sok-sok aktából összeálljon a nagy egész. Nem csupán a rejtélyes óriás kéz (majd egyéb testrészek) felbukkanását követhetjük nyomon, de a gyűjtő csapat összeállását, aztán a csapattagok között kibontakozó szerelmi szálakat és gondokat is.

És itt eléggé elcsúszik ez a dokumentációs jelleget kapó mű: néhol már-már szappanoperába illő jelenetekbe torkollik a szerelmi része a történetnek… Ettől függetlenül akadtak benne olyan részek, amiket csak olvastam döbbenten – pl. a teherautós rész, a két gomb lenyomása -, és próbáltam kisakkozni, hogy mi jöhet még?!

Szerintem

Egyedi hangvételű is lehetett volna ez a könyv, ha nem olvastam volna már a szintén dokumentációs jellegű World War Z – Zombiháború című regényt pár éve, amit Max Brooks írt. Ettől eltekintve tetszett, mert ötletesnek találom a regényformától eltérő stílust, látom a fantáziát az ilyen történetekben. 

Sajnos nincs nagyon igény az ilyen kötetekre, mert NEM REGÉNY, de élvezetes, ha tudjuk, hogy mire számíthatunk ÉS érdekelnek az összeesküvés-elméletek. Nem hiszem, hogy működne regény formában… csak egy tucat scifi lenne, de így elég ütős volt.
És… Még ütősebb lenne, ha megfilmesítenék!

Kara Resnik, főtörzszászlós (pilóta)

Nagyon kedvelem az erős, karakán női karaktereket, így ebben a könyvben az egyik kedvencem Kara volt. Egyenes, értelmes, nem picsogós nő, aki mégsem egy kőszívű dög. Van szíve és néha bizony roppant forrófejű módon reagál a dolgokra, ami ugye egy katonánál nem feltétlenül előnyös.

Nagyon szerettem a beszélgetéseit a Titokzatos Férfival, mert nemn fél visszapofázni neki, holott tudja, hogy micsoda hatalma van. Pl.:

– Lehet, hogy az érdes felszín mélyén magában is ott él a kislány, aki csak a herceget várja a fehér lovon.
– Naná, hogy ott él. De eddig elég jól befogtam a kis csitri száját.


Összességében

Olvastam mások értékelését, de csak ámultam és bámultam… Nekem iszonyatosan bejött és az első pillanattól lekötött a stílusa ellenére is. Bár szinte csak párbeszédekből áll, tele van érzelmekkel, mindenkinek jól kiérezhető az egyénisége és az is, ha éppen elveszti a kontrollt vagy elbizonytalanodik. (Például a Titokzatos Pasi a végére néha kicsúszott a Világ Ura szerepből szerintem, és már-már emberi megnyilvánulásai voltak. Poén volt a pacák, kedveltem. Komolyan, mintha Mycroft Holmes lenne inkognítóban és jóval mobilisabban, mint amilyennek A. C. Doyle megálmodta őt.)

Értékelés: 4

A kedvencem egyértelműen az volt, amikor megjelent a görög mitológia a történetben – leesett az állam, hogy milyen jól sikerült ráhúzni a dolgokat!

Az epilógus jelentősen feldobta a végét, alig várom a Waking Gods című folytatását a Themis Aktáknak!

Logikátlanságok?enyhe spoiler!

Nyilván voltak benne, hiszen nem egy létező helyzet vagy történés dokumentációja, de oda se neki. A leginkább az zavart, hogy találunk egy kezet – a cím tekintetében és a spoilerek elkerülése érdekében legyen egy ÓRIÁS keze -, ami csuklótól középső ujjhegyig 6,9 méter hosszú és 32 tonnát nyom. Amikor összerakják az egész óriást, az vajon hány tonna?! Ha megmozdul, akkor valószínűleg földrengést idéz, nem? Egyszerűen nem láttam magam előtt, hogy csóri „óriás” talpra áll és nem szakad be alatta a Föld…

Kedvcsináló idézetek:
Hát nem érti? A mi párosunk vagy a legblődebb kozmikus vicc, amióta világ a világ, vagy egyszerűen így kell lennie. A legröhejesebb, hogy kicsit se hiszek a sorsban. De mondom, nem lesz velünk gond, jól megleszünk Karával. A maga helyében ezerszer jobban aggasztana, hogy mit cseszünk el legközelebb mi ketten együtt.

249-ES AKTA Beszélgetés Vincent Couture-rel, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég (cégjegyzékszám: 462753) tanácsadójával
– Kedveli a szuperhősöket?
– Jaj, hagyjon most a metaforáival.
– Csak a kedvemért. Ki a kedvenc szuperhőse?
– Fogalmam sincs. Superman. Nem, inkább Hulk.
– Rendben. Játsszon el egy pillanatra a gondolattal, hogy… hogy hívják, amikor nem Hulk alakban van?
– Honnan tudjam? Rég elmúltam tizenkét éves! Várjon egy percet… Lisa, hogy is hívják a fickót, aki Hulkká változik, ha bedühödik? … Ő se tudja… És Supermant?… Supermant Clark Kentnek hívják… Köszönöm, Lisa.

094-ES AKTA Beszélgetés Robert Woodhull-lal, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával
– Alice Csodaországban, megvan? Csak azt akarom mondani, hogy a föld alá voltak temetve ezek a cuccok. Lehet, hogy közel sem olyan romantikus okokból, mint azt reméljük…

047-ES AKTA Beszélgetés Vincent Couture-rel, végzős egyetemi hallgatóval
– Ez nem egészen annyiból áll, Robert, mint, mondjuk, egy veterán kocsit kipofozni. Idővel megcsinálják.
– Remélem, nem téved. Maga se szeretne úgy bevonulni a történelembe, mint az idióta, aki egy gigászi papírnehezék miatt robbantotta ki a III. világháborút.

094-ES AKTA Beszélgetés Robert Woodhull-lal, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával
◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Themis Akták
Egyéb Sleeping Giants kiadások a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése