2017. március 9., csütörtök



Timo Parvela: Pate ​focikönyve (Pate 2.)




Anyu: Mi van Patéval? Egy falatot sem evett.
Apu: Valóban. Csak hat húsgolyót, három krumplit, két szelet kenyeret, három pohár tejet és két adag desszertet. Ha ez így megy tovább, egészen elfogy a fiú.
Anyu: Én is ezt mondom. Beszélj vele!


Fülszöveg:
A finn Timo Parvela népszerű Ella-sorozatából megismert Pate saját focicsapatot szervez, hogy részt vehessen a Labdamágus-kupán. Játékosnak meghívja Messit, Ronaldót, Zlatant és más sztárokat, csupán annyi a bökkenő, hogy kicsit nehéz elérnie őket. Amíg a jelentkezésüket várja, Pate új barátaiból próbál csapatot toborozni. A jelöltek közt van a kilencvenéves szomszéd bácsi, a parkban tanyázó hajléktalan, Erkki, aki utálja a focit és egy háromlábú kutya is. Vajon mennyi esélye van a furcsa csapatnak?

Könyv információk:

Eredeti cím: Paten Jalkapallokirja
Eredeti megjelenés éve: 2015

Cerkabella, 2016
128 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789639820845 ·
Fordította: Kovács Ottilia ·
Illusztrálta: Pasi Pitkanen
Sorozat részei:

3. Pate horgászkönyve
(hamarosan)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Az első részét szerettem, aztán egyszer csak megláttam ezt a részt a könyvtárban… és nem bírtam ott hagyni.


Szerintem… 
Egész jó folytatása az első résznek, ezért azt mondanám, hogy aki szerette Paté szupertitkos blogjának a történetét, neki ez is tetszeni fog. Talán a témája miatt nem került annyira közel a szívemhez, mint az előző sztori. (Nem vagyok valami nagy focis… No, ezt csak meg lehet nekem bocsátani. Ugye, Paté?)

Humoros, nem lenéző stílusú, nem szájbarágós és nem ismétli önmagát, nem mondd el mindent ötvenszer. Ez utóbbitól kiráz a hideg a gyerekkönyvek esetében! 
Persze nem minden ciki-cuki a történetben… Sajnos felbukkan benne a való világ egy apró szelete is, hiszen hogy is kerülhetnének be a gazdagok gyermekei a csapatba, ha nem a csapat megtámogatásával. Elszomorító volt, de valószínűleg engem jobban bántott, mint a kis főszereplőt, aki nem igazán fogta fel mi van. (Mondom én, hogy naiv…) 


A képek még mindig imádni valóak! Annyira édes kölyök ez a Paté! Hogy lehetne rossz vagy unalmas egy könyv, aminek egy ennyire tündér kis srác a főszereplője? Ilyen bájosan naiv és aranyosan segítőkész srác nincs még egy a gyermekirodalomban szerintem. A kedvenceim nyilván nem a foci-központú részek voltak, hanem a talált/kóbor kutyusosak. Nagyon egymásra talált ez a két ugrabugra hebehurgya!

A vége pedig… FENOMENÁLIS!
Abszolút tökéletes, így kell ezt!

Értékelés: 4,5


Ajánlom, ha… szereted az illusztrált képeskönyveket; a humoros sztorikat, bájos történeteket és a bolondos családokat.

Nem ajánlom, ha… nem szeretted az első részt (MICSODA?!) vagy nem kedveled a bájos főszereplős, illusztrált, aranyosan butácska gyerekkönyveket. Akkor tényleg nem neked való.


Kedvcsináló idézetek:
Edző: Végül szeretném megköszönni Riku és Raku apukájának a pompás új mezeket, amivel a csapatunkat támogatta.
Ezután az edző egy élénkpiros mezt vett ki a dobozból. A hátára ez volt írva: RIKU 10. A következőre pedig ez: RAKU 11.
Csodálkoztam. Honnan tudták előre, hogy az ikrek nevét kell rányomtatni a pólókra? És még azt is, hogy Rikué lesz az én számom?
Én: De én gondoskodnék róla!
Anyu: Megígérni könnyű, megtartani viszont annál nehezebb. A kutyák sok törődést és figyelmet igényelnek.
Én: Most senki nem törődik vele! A kevés gondoskodás is több, mint a semmi, nem?
Apu: Ebben van igazság.
Anyu: A helyedben ahhoz tartanám magam, amit megbeszéltünk. Semmi szükségem egy harmadikra, akiről szintén nekem kell gondoskodnom. Bőven sok két gyerek is!
Csodálkoztam, mennyire nem tud számolni az anyukám, pedig még iskolaigazgató is volt. Hiszen a családunkban én vagyok az egyetlen gyerek.
Apu: Visszamehetek a szobámba? Még nem fejeztem be az autóversenyt a számítógépen.

◈◈◈◈◈
A képek a könyvből származnak és Pasi Pitkanen munkái!
Paten Jalkapallokirja borítók a GoodReads-en.
◈◈◈◈◈ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése