2016. december 19., hétfő



Soman Chainani: Itt ​nincsenek hercegek (Jók és Rosszak Iskolája 2.)


 Köszönet a recenziós példányért a Twister Media kiadónak!
(FB / Weboldal  / Moly)


– A mesék azt sugallták, hogy egy olyan szép kapcsolat, mint a tiétek, nem tarthat sokáig. Miért? Azért mert egy fiú közétek áll. Egy olyan fiú, akit annyira megrémített a történetetek, hogy ölni is hajlandó azért, hogy tönkretegye. Ám az én iskolámban az igazat tanítjuk nektek. (…) Azt tanítjuk, hogy a lányok fiúk nélkül lehetnek a legeslegboldogabbak.


Fülszöveg:
Soman ​​Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?

Könyv információk:

Eredeti mű: A World Without Princes
Eredeti megjelenés éve: 2014

Twister Media, Budapest, 2016
542 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786158041546 ·
Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
Sorozat részei:

3. Jótett helyébe (2017)
(befejezett)

Megvásárolhatóak ITT:
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem…

Nagyon jó folytatása egy érdekes sorozatnak. Örültem, hogy nem folytatódik a suliba járás, hanem egy teljesen más irányvonalon indulunk el a történetben. Más iskolában, más szabályok között és más tanórákra járva kell túlélniük Sophienak és Agathanak. A könyv eleji gavaldoni rész eléggé untatott, de aztán pillanatok alatt vált letehetetlenné a könyv. Izgultam Sophie miatt, féltettem Agatha-t, kíváncsi voltam, hogy mi ez a dolog a kék pillangókkal és miért akarták lerombolni a lányok városkáját a titokzatos emberek?! 

Merőben eltért a varázslatos iskolát bemutató első résztől és úgy érzem, hogy a harmadikban sem fogunk visszatérni a könnyedén kiismerhető Jók és Rosszak Iskolájába.

Jók és Rosszak Iskolája Lányok és Fiúk Iskolája

Nekem NAGYON bejött ez a nem várt csavar, hogy a hercegnők fogták magukat meg a boszorkányokat és összeálltak lányiskolává, ahol a hercegnőknek nem kötelező szépnek lenniük, a gonoszoknak nem muszáj elcsúfítaniuk magukat! Abszolút támogatom a tündérmesék leányainak feminista megmozdulásait! Egyébként roppant humorosnak találtam ezt az oldalát a változásoknak. 

A fiúk részéről már nem tudok nyilatkozni, ugyanis elkeserítő, hogy mennyire elhagyják magukat a hercegeket, akiknek nincs egy nőjük, akiért harcolniuk kell. Persze – és ezt muszáj lekopognom – lehetett volna rosszabb is. (Például ha kitalálják, hogy gladiátor harcokat szerveznek egymás ellen?!) 
Kicsit túl volt spilázva a Jó vs. Rossz szerintem az előző részben, de most kifejezetten poénosnak találtam az éles Lány vs. Fiú ellentéteket és az összes ebből fakadó gondot vagy történetet. Vicces volt olvasni, szerettem.

Összességében

Akadtak benne más történetekből megismert dolgok (átváltoztatás, emlék átélése), de még mindig egyedinek tartom az író stílusát! Valahol egyetértek a regény mondanivalójával - felnőttként gyakran választanunk kell a párunk vagy a barátaink között -, de tetszett, hogy sikerült egy ennyire jó sztorit írni köré. A legjobban a ’Nincs bocsánat’ verseny, Evelyn Sader története, Filip d’ Mount Honora térhódítása és az átíródott tündérmesék tetszettek. Arthur király „igaz története” szíven ütött, mert kedvelem ezt a mondakört – már-már sajnáltam Tedrost is az anyja meg az apja miatt… 
A második részben tetszett, hogy Sophie, bár hozta az előző könyvben megismert butácska stílusát, mégis sikerült valamicskét változnia a könyv közepe/vége felé! Annak is örültem, hogy kicsit jobban megismerjük Tedrost, aki eddig csak annyi volt, hogy „Ó, be szép! Micsoda deli herceg!” Nagyon kevés derült ki róla, ebben a részben végre mélységet kapott a karaktere, ami – valljuk be – marhára ráfért. Bírtam a történetét, remélem, hogy a továbbiakban is előtérben fog maradni!

Talán az első lezárása ütősebb volt, most picit fáj a szívem értük… De alig várom a folyatást, mert felcsigázott a következő könyv trailere!

Értékelés: 5

Extra - Könyvtrailer

Imádom, amikor egy könyvhöz készítenek valami kis beharangozót. Kicsit furcsa ez az új megközelítés – jobban tetszett az első könyv trailere a maga meseszerű megoldásával -, de érdemes megnézni.


Viszont a harmadik rész (Jótett helyébe) könyvtrailere az valami eszméletlenül megfogott magának! Zseniális, ráadásul több tündérmese gonoszt beharangoz! Alig várom, hogy a kezembe kaparintsam a folytatást és megtudjam, hogy kerül a Gonosz Farkas és Hook kapitány a trilógia utolsó részébe!


Érdekesség – extra fejezetek
A második részben szerepel néhány olyan fejezet, ami az első részből kimaradt. Még nem találkoztam olyannal, hogy a bónusz részeket beletették volna a folytatásba, de kifejezetten érdekesnek találtam ezeket a röpke történeteket. (Mondjuk nem bánnám, ha valóban megismernénk picit jobban Pöttyöt!)
A kedvencem abszolút a kecskés volt!

Ajánlás… azoknak, akik igazán ki vannak éhezve a mesékre szerették az első részt! (Nem fognak csalódni a folytatásban.)

Kedvcsináló idézetek:
– Ti jelentéktelenné tettétek a hercegeket – felelte lady Lesso. – Tehetetlenné tettétek őket. Kilöktétek őket a divatból, mondhatni. És arra késztettétek, sőt, kényszerítettétek őket, hogy bosszújukat beteljesítendő új vezetőhöz pártoljanak.
– Az első versenyfeladat neve: Nincs bocsánat – jelentette ki a dékán. – Annak érdekében, hogy meg tudjátok védeni egymást a közelgő háborúban, meg kell tanulnotok ellenállni a férfiak vonzerejének. Mindannyian szembe fogtok nézni egy fantomfiúval. Ezt a fantomfiút a múltban ismertétek, és bizonyos érzéseket tápláltatok iránta. Mészároljátok le kegyetlenül, akkor is, ha a legszívesebben megbocsátanátok neki. Most már az ellenségetek, és ő is ellenségnek tekint benneteket. Minél dühödtebben mészároljátok le, annál magasabb rangot kaptok.
– Juhéééé! Végre itt lehettek a legjobb órán! Bárcsak az első héten is lehettetek volna! Hamupipőke történetét vettük. Tudtad, hogy a csaj azután ment feleségül a hercegéhez, miután az ráíratta az egész királyságát? Aztán várbörtönbe záratta, és egymaga uralkodott. Közben úgy tett, mintha boldog házasságban élne. Mint kiderült, a fiúk emberemlékezet óta titkolták az igazságot a mesékről, csak azért, hogy a lányokat gyengének és ostobának állítsák be, és el is hitessék ezt velük. Aztán Aranyhaj történetébe mentünk bele, aki megszelídített három medvét, majd bundát csinált belőlük. Elemeztük Hófehérke történetét is, aki mérgezett almával irtotta ki azokat az undok, nőgyűlölő törpéket!

♛ ♛ ♛ ♛ ♛
A képek a Pinterest táblámról származnak: Jók és rosszak iskolája
A World Without Princes borítók a GoodReads-en.
A sorozat honlapja mindenféle extrával.
♛ ♛ ♛ ♛ ♛


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése