2016. november 9., szerda



V. Kiss Orsolya: A ​herceg fekete lovon érkezett


 Köszönet a recenziós példányért az Ad Librum kiadónak!


– Holnap egy új nap, és egy újabb lehetőség a magas, jóképű idegennel való találkozásra!


Fülszöveg:
Janka a csinos, 31 éves pincérnő leghőbb vágya, hogy belépjen életébe a nagy szerelem. Amikor megismerkedik Dáviddal, a híres énekessel, úgy érzi, benne megtalálta azt, akit mindig is keresett. Kapcsolatuk mégsem alakul felhőtlenül, bármilyen szenvedélyesen szerelmes is a popsztárba. Ahogy egyre jobban megismeri Dávidot, kiderül a férfi sötét oldala. Janka azonban nem tud tőle elszakadni…
A könyv arra keresi a választ, hogy milyen egy bántalmazó férfi és egy bántalmazói kapcsolat. Hogyan lehet egy ilyen kapcsolaton túljutni és önmagunkra találni annak ellenére, hogy képtelennek érezzük magunkat az elszakadásra? Hogyan lehet egy fájdalmas kapcsolaton túl is újra boldognak lenni?

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Ad Librum, 2016
180 oldal · puhatáblás
ISBN: 9786155110917


Megvásárolható ITT:

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Tetszik a borító és a cím, kíváncsi voltam a történetre.

Szerintem

Dávid, az énekes
Érdekes, amikor egy történet azzal foglalkozik, hogy mi történik, amikor egy hétköznapi nőt vagy férfit valaki kiemel a mindennapjaiból, hogy a híresek (párjának az) életét élje! Az már más, hogy engemet egészen másvalaki ragadott meg a történetben… Míg Janka beleszeretett a dögös énekesbe, addig én anyukám tanácsát követve – miszerint „Azt a pasit válaszd, aki kedves, vicces és JÓL főz!” – a szakácsnak kezdtem el drukkolni! Mit nekem felkapott híresség?!

Tetszett, hogy voltaképpen megismerjük Jankát, az ügyes pincérnőt, aztán eltöltünk vele egy évet. Vele vagyunk a boldogtalan szingliségben, a párra találásakor, a szerelmes hetekben, a szomorú hónapokban, a depressziós időszakában és a talpra állását is nyomon követjük.

Stílus? Mellékszálak?

Janka, a pincérnő
Nagyon magyar a történet hangvétele és a párbeszédek stílusa, bármelyik kávézóba beülve hasonló beszélgetésekbe botlik az ember. Reálisnak tartom azt, ahogy Janka a barátnőivel kitárgyalt mindent, ahogy alkalomadtán elhanyagolta őket Dávid miatt és hogy végső soron mégis ott voltak egymásnak hárman. Persze hozzá kell tennem, hogy nagyon bírta, a barátnők saját mellékszálait is (bár Edina a végére eléggé eltűnt), de ugyanez a helyzet Janka édesanyjának és édesapjának a sztorijával is. Feldobták a történetet!

Egyetlen egy gondom van a könyvvel – azon kívül, hogy rövid -, mégpedig egy elírás: Yoda mester neve Jodának van írva a 20. oldalon. Illetve elég sok rész foglalkozik a „bántalmazó férfi” lélektanával; örülök, hogy ennyi mindent megtudtam Jankával együtt erről a típusról és igen, megláttam a párkapcsolatával való az összefüggéseket is, de sokalltam.

Ha jobban belegondolok, akkor inkább elkeserítő volt ez az egész dolog Dáviddal, de ráfért a nőre, hogy észhez térjen! Kedveltem Jankát, rendkívül „normális” főszereplő, aki akár igazi ember is lehetne. Az igazi kedvencem viszont – a szakácson kívül – az egyik barátnője, Vali volt, aki szóról szóra olyan, mint én. (Vivát a kis piros Matizt vezető, állig érő, tűzvörös hajú nőknek, akiknek egyedi elképzelésük van a vezetésről!)


Összességében

Érdekes élmény volt egy ennyire rátelepedő kapcsolatban élő nő mindennapjairól olvasni és kicsit jobban rálátni a témára. Boldog vagyok, hogy nem durvult el túlságosan a történet – bár hozzá kell tennem, hogy én „ennyi” után is mennék a rendőrségre feljelenteni a pasit… Kedveltem Jankát, nagyon drukkoltam neki, hogy végre boldog legyen vagy legalább rálépjen arra az útra, ami után a „Boldogan éltek, amíg…” következik. 
Eléggé összetett regény ahhoz képest, hogy milyen rövid, de jól áll neki ez a kompaktság. A vége tökéletes volt! ♡♡♡

Értékelés: 4

Ajánlom, ha…
…kedveled a több szálon futó történeteket és az érdekes mellékszálakat; …szeretsz önmagukra találó nőkről / férfiakról olvasni; …bírod a rövid, ám összetett műveket.

Nem ajánlom, ha…
…nem kedveled a magyar neveket a könyvekben; …jobban szereted a hosszú regényeket; …nem szeretsz bántalmazó párkapcsolatról olvasni.


Kedvcsináló idézetek:
– Tudod, úgy nehéz bepasizni, ha az előző barátod miatt sírsz az új jelöltek előtt. Ezt a férfiak valami okból kifolyólag nem szeretik – folytatta Vali, ahogy az utcára értek.
– Ne aggódj, nem vagy egyedül.
– Téged legalább szeretett Péter.
– De nem annyira, hogy közös jövőt akart volna velem.
– Hallottál róla valamit mostanában?
– Nem, semmit. Hogy dögölne meg ott, ahol van – szögezte le Vali.
    Janka elmosolyodott.
– Azért irigyellek, hogy te milyen jól kezeled a helyzetet.
Be kellett vallania magának, néha egyszerűen nem értette a férfit. Ő szereti és csodálja, soha nem akarna tudatosan rosszat neki. Néha azonban az a megérzése támadt, hogy Dávid bántó szándékkal kötözködik vele. De miért? Hát nem veszi észre, hogy ő a legnagyobb rajongója? Annyira szereti őt! Csak arra vágyik, hogy boldogok legyenek együtt.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: A herceg fekete lovon érkezett
A könyv a kiadó honlapján: A herceg fekete lovon érkezett.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡

1 megjegyzés:

  1. hát, ha nem sikerülne megnyerni, akkor is kívánság listás lesz a kötet! Felkeltetted az érdeklődésem :) Köszi!

    VálaszTörlés