2016. október 6., csütörtök



Jeanne Ryan: Nerve - Idegpálya


 Köszönet a recenziós példányért a GABO kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)


– Ha tényleg részt akarsz venni a MERSZ-ben, akkor iratkozz fel holnap este Követőnek!
– Miért kéne fizetnem azért, hogy nézhessem a műsort, amikor akár nekem is fizethetnek, ha játszom? Már épp eleget voltam szemlélődő életemben. – És azt a cipőt is annyira szeretném, hogy már szinte érzem a bőr illatát.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Amikor a kissé visszahúzódó Vee egyszer csak belecsöppen egy interneten követhető bátorságpróba-játékba, hirtelen azzal szembesül, hogy a névtelen irányítók mindent tudnak róla. Olyan nyereményekkel kecsegtetik, melyek után az EzVagyokÉn oldalán vágyakozott, majd a számára tökéletes pasival, a dögös Iannel szervezik egy csapatba. Először jó mókának tűnik a dolog – a rajongók buzdítására egyre kockázatosabb feladatokat hajtanak végre, egyre értékesebb jutalmakért. De az események komoly fordulatot vesznek, amikor öt másik játékossal egyetemben egy titkos helyszínre irányítják őket, ahol a fődíjért kell harcba szállniuk, s a mindent vagy semmit játékban már az életük a tét.
Jeanne Ryan első regénye izgalmas thriller, egyszerűen letehetetlen olvasmány.

Könyv információk:
Eredeti mű: Nerve
Eredeti megjelenés éve: 2012

GABO, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634063605 ·
Fordította: Lacza Katalin
Megvásárolható ITT:
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Már régóta el szerettem volna olvasni, ugyanis elég régen felfigyeltem rá a GoodReadsen. Szeretem a médiával, a közösségi médiával és a(z online) játékokkal kapcsolatos sztorikat.

A történetről röviden…

A színházi háttérmunkás (sminkes) lány, Vee feldúltságában kitalálja, hogy poénból eljátssza a MERSZ nevű játék egyik beugró feladatát. Kicsi az esély rá, hogy beszavazzák még egy körre, de mégis kap egy sms-t. Annyira jól sül el a beugró videó, hogy az új feladat értelmében találkoznia kell X helyen egy sráccal, és ha teljesíti a sráccal kapcsolatos feladatot, akkor övé a limitált cipő, amire régóta vágyott. A feladatok folyamatosan nehezednek, de az ajándékok is mind értékesebbek…
 
Ian (Dave Franco) és Vee (Emma Roberts)
Szerintem…

Nekem bejött! A történet alapját képező probléma, hogy mit nem tennénk meg a népszerűségért, egy-két elérhetetlen, ám nagyon vágyott dologért – zseniális! Én úgy érzem, hogy mind inkább efelé haladunk, hogy kiadunk magunkról mindenféle infót (kívánságlisták, lájkolt cuccok, satöbbi), amik kapcsán aztán el lehet húzni a mézesmadzagot az orrunk előtt, és ha egy picit nem vagyunk észnél, akkor bekapjuk a csalit, aztán egy világ szeme láttára csinálunk majmot magunkból…

Vee nem volt észnél, amikor rávette magát a nevezésre, ahogy Tommy sem, aki örült, hogy a lány számít rá valamiben! Ha valaki egyszer belekezd valami hasonló őrültségbe, akkor már mindegy, nem? A könyvben is mindig volt egy újabb ok, egy újabb csavar vagy egy újabb káprázatos ajándék, ami rávette az embereket a folytatásra…


MERSZ?!

A Felelsz vagy Mersz! –játékot önmagában is rizikósnak tartom, szóval nem hinném, hogy belemennék abba, hogy JÁTÉKOS legyek. A történetben két módon lehet bekerülni a MERSZ-be, aki nem akar játszani, lehet KÖVETŐ! A Követők igazából nézők, akik vagy személyesen (mobillal felvéve az eseményeket) követik a játékosokat, vagy online követik az eseményeket.
  

A JÁTÉKNAK NINCS VÉGE, AMÍG MI AZT NEM MONDJUK.


Rettenetesen meredek ez az egész és akkor még minden Játékos kap a nyakába egy csürhe fanatikust, akik lehetnek csak enyhén buggyant kukkolók vagy igazán veszélyes emberek is. Sajnos túl sok aspektusa nem derült ki a Követő dolognak, szívesen olvastam volna róla még, ahogyan Vee társáról, Ian-ről is! Egyedül az fájt a sztoriban, hogy elsikkadt a srác múltja, az indokaira csupán homályos utalásokat kaptunk. Érdekes, de ezt az egész elsikkasztott múltat egyáltalán nem bánom Vee barátai kapcsán. Abszolút hidegen hagyott Sydney is, Tommy is… és egy picit sem érdekelt, hogy mi volt vagy lesz velük.


Összességében

Pár óra alatt kiolvastam ezt a 300 oldalas könyvet, mert nem bírtam letenni! Nagyon tetszik az alapötlete a MERSZ játékkal, a Játékosokkal, a feladatokkal és a Követőkkel. Olvasás után az első gondolatom az volt, hogy: tuti, nem fogok EzVagyokÉn oldalt vezetni magamról. Aztán rájöttem, hogy manapság már bárkinek a szíve szottyát le lehet nyomozni egy kis odafigyeléssel, ami totál beparáztatott.
Marha para, de izgalmas és fordulatos történet.
 
Fent: Ian a filmben és Ian szerintem
Lent: Vee a filmben és Vee szerintem

Negatívumként hoznám fel, hogy Vee visszakozásaitól és nyafijaitól idegbajt kaptam, Ian sztoriját pedig keveselltem, de ennyi. Pozitívum? Több van, mint negatívum. Például amikor rájöttem, hogy mi van az Előszóban követett leányzóval (vagyis mi derül ki róla a könyv közepén!), akkor leesett az állam. Ahogy egyébként egy-két feladatnál is! Végső soron logikus, rengeteg beteg ember van…
Én azt mondom, hogy a vége volt a legjobb! Mégis csak thrillerről van szó, nem? Így kell lezárni egy ilyen történetet - legyen szó filmről vagy könyvről.

Folytatás: az Idegpálya önálló regény, de az írónőnek van egy másik egyrészes könyve, aminek a címe „Charisma”. Szívesen elolvasnám, tetszenek a beteg ötletei.

Értékelés: 4,5

FILM: Idegpálya (2016)

A mozifilmet beterveztem, mert látom benne a potenciált, de remélem, hogy akció dúsabb lesz és látványosabb. A könyv inkább lelkileg volt megterhelő feladatilag… Azért elgondolkodtam azon, hogy mit tennék meg egy-egy nagyon vágyott dologért és mit nem. 
Ugyan az előzetes láttán került a kívánságlistámra a könyv - akkor szereztem tudomást a magyar megjelenésről! -, de én valahogy számítottam rá, hogy nagyban el fognak térni egymástól a filmmel. Manapság nem divat tökéletes adaptációkat készíteni! Az a helyzet, hogy ennek a sztorinak filmen jobban fog állni, ha teljesen másmilyen lesz és csupán az izgalmas alapokat (magát a játékot, a játékosokat és maximum a követőket) hagyják meg neki és mindent mást felturbóznak.

ELŐZETES: magyar / angol

Ajánlom, ha… érdekelnek a valóságshow-k, az internetes játékok, a young adult thrillerek. Ha kedveled a lelkileg megterhelő, nyomasztó és gondolatébresztő történeteket.

Nem ajánlom, ha… képtelen vagy arról olvasni, hogy mit meg nem tesznek emberek a pénzért vagy a jutalomért. Nem szereted a játékokkal kapcsolatos történeteket. Nem szereted a thrillereket.

Borítók innen-onnan:
Tetszik a magyar borító, mert látványos, de van még egy kedvencem a 2016-os Alfaguara által kiadott spanyol borítóról van szó, amit muszáj megmutatnom:


Kedvcsináló idézetek:
Csak ülünk és vigyorgunk egymásra, s közben várjuk a MERSZ visszajelzését. Hihetetlen, hogy nem is olyan sokkal korábban ma este még egy koszos függöny mögül lestem duzzogva, amint a legjobb barátnőm hátba támad. Most pedig? Díjak várnak rám, móka, és lehet, hogy még némi pénz is. De ami a legfontosabb, itt egy állati vonzó srác, aki úgy néz rám, amitől menten elolvadok.
Imádom ezt a játékot.
A MERSZ úgy tesz, mintha idomított majmok lennénk, akik ugrálni kezdenek, valahányszor meglengetnek egy banánt az orrunk előtt.
– Csak ne reménykedj! Ez a srác nem ér annyit. Már mondtam, ősrégi történet. – Semmi se feledtet gyorsabban egy fiút, mint egy másik vonzó fiú.
– Mennyire ősrégi?
A telefonomra pillantok.
– Úgy háromórás.
★★★★★
A képek a Pinterest táblámról származnak: Könyv & Film – Nerve / Idegpálya
Egyéb NERVE kiadások a GoodReadsen.
★★★★★ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése