2016. október 9., vasárnap



Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt (Tündérföld 2.)



Bentről mély, dallamos hang trillázta: – Mondd fel, kérlek, a teadélután periódusos rendszerét, helyes sorrendben és az elemek jelével!
A-tól Ly-ig leült szép, fekete hátsó lábára, behunyta szemét, és sorolni kezdte: - Homoktövislekvár (H), herbária (He), liliomtea (Li), bergamott (Be), bodza (B), cukor (C), nádméz (N), oolong (O), fekete tea (F), négyórai tea (Ne)…


Fülszöveg:
Tündérföldön nincs minden rendben…
Szeptember első kalandja óta visszavágyott Tündérföldre. Amikor végre visszajut, megtudja, hogy a birodalom lakóinak árnyéka – és varázsereje – már egy ideje Alsó-Tündérföldre szivárog. Az alvilágnak új uralkodója van: Halloween, a sivár királynő, Szeptember árnyéka. Halloweennek pedig esze ágában sincs visszaadni Tündérföld árnyait.
Valente első Tündérföld-könyvének rajongói tobzódhatnak a buja környezetben, az érdekes karakterekben, Szeptember utazásának gyönyörű nyelvezetében. Mindezeket Ana Juan, a kiváló grafikus kelti életre. Az olvasók ismét viszontláthatják Ellyt, a könyvgyíkot és Szombatot a máridfiút. Alsó-Tündérföldön azonban még a legjobb barátok sem mindig azok, aminek látszanak…

Könyv információk:

Eredeti mű: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There
Eredeti megjelenés éve: 2012

Ciceró, Budapest, 2014
276 oldal ·
ISBN: 9789635398881 ·
Fordította: Kleinheincz Csilla ·
Illusztrálta: Ana Juan
Sorozat részei:

0,5. The Girl Who Ruled Fairyland - For a Little While
3. The Girl Who Soared Over Fairyland and Cut the Moon in Two
4. The Boy Who Lost Fairyland
5. The Girl Who Raced Fairyland All the Way Home

(magyarul elkaszált?)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Tetszett az első rész bohém, vidám kalandozása Tündérföldén, ráadásul az írónőért is odáig vagyok! És hogy miért tologattam idáig? Mert magyarul nincs több rész kiadva, és így nincs több rész, amire várhatok… Imádom Szeptembert, nehezen engedtem el a kezét. (Várólistát is csökkentek a könyvvel. ;))
 
Szeptember és az árnyéka, Halloween
A történetről röviden

Szeptember idősebb, kísérti a csodás kalandozás Tündérföldön és hiányoznak a barátai. Amikor valahogyan sikerül átjutnia, rádöbben, hogy nagy a baj – Tündérföld kezdi elveszíteni a varázsát, amiről ráadásul ő tehet, így az ő dolga rendbe hozni is. Irány Alsó-Tündérföld!
Közben találkozunk jó és rossz Árnyékokkal, teázunk, lósellőkkel beszélgetünk, éjdodókat fogadunk örökbe, megismerjük a rénszarvas-embereket (hrein-ek) és a teadélután periódusos rendszerét, illetve találkozunk egy järlhoppal is.


Szerintem

Nagyon jól felépített sztorit kaptam ismét. Abszolút jól kapja fel az előző rész fonalát, szinte azonnal visszarázódik az olvasó a történetbe akár egy nagyobb kihagyás után is. (2015 februárjában olvastam az első részt, tudom, miről beszélek.) Tetszett, hogy egy hiba kiküszöbölésénél többet kaptam a regénytől, ugyanis több új szereplőt hoz be az írónő, akik elregélik a kis meséiket, aztán mennek a dolgukra, vagy utaznak tovább Szeptemberrel, hogy segítsék / nehezítsék az életét. Mindenkinek megvan a szerepe, semmi nem hangzik el csak úgy feleslegesen. Abszolút precíz, minden összesimul a végén.

Padlizsán, az éjdodó
Voltak kiszámíthatóbb és kevésé kiszámíthatóbb dolgok. Az egyik nagy meglepetés a labirintus volt, ugyanis nem volt labirintus a történetben, aztán mégis felbukkant egy minótaurusz?!

Azért volt, ami nem tetszett… Például marhára nem éreztem úgy, hogy visszakaptam volna a máridfiút, Szombatot vagy a könyvgyíkot, Ellyt! A mostani Szombat és Elly satnya árnyékai* voltak az első részben megismert és megszeretett karaktereknek. (*Árnyékai, ha érted…)

Összességében

Nagyon szerettem, mert odáig vagyok Valente stílusáért és a zseniálisan felépített, összetett történeteiért! Ez is élvezetes és okos történet volt, hol viccesebb, hol szomorúbb. Tetszettek az „új” szereplők, a labirintus – sőt, még a phizika is.

A fő történeti szál, amiben Szeptember igyekszik megmenteni Tündérföldet, nem volt rossz, de engemet jobban megragadtak a melléktörténetek, úgymint az éjdodó meséje, arról, hogy hova tűntek a dodók a „kihalásuk” után, illetve hogy mi is az igazi története a minótaurusznak! Több bújtatott mesét rejtett el a mesében, imádom az ilyesmit! Sajnos a vége nagyon sírósra sikeredett, de kifejezetten tetszett így is.

Szomorú? Nagyon!
Több szomorú melléktörténetet kaptam, mint vártam. A szívem szakadt meg az éjdodó miatt, aztán a kenguruk (järlhoppok) története döngölt földbe, aztán a végén… (Érdemes egy nagyobb adag papírzsepivel a közelben olvasni a könyvet.)

Kedvenc:
Szeptember kabátja, ruhája - mindene! Nagyon jó segítőt kapott Padlizsán, az éjdodó személyében, a ruha és a kabát meg annyira különlegesek, hogy én is akarok egyet-egyet belőlük. (Meg éjdodót is természetesen.)

Értékelés: 5

Ajánlom, ha…. szereted a tündérmeséket és azokat a történeteket, amikor egy gyerek keveredik Tündérföldre! Kedveled az illusztrált történeteket, összetettebb sztorikat.

Kedvcsináló idézetek:
– Szörnyeteg vagyok – szólalt meg váratlanul a Márkinő árnyéka. – Mindenki ezt mondja.
A minótaurosz felnézett rá. – Mind azok vagyunk, kedvesem – mondta szelíden. – Csak az vár eldöntésre, hogy milyen szörnyek legyünk. Az a fajta, aki városokat épít, vagy az, amelyik lerombolja azokat?
Tudod, a könyvek ajtók. Mindig és mindörökké. A könyv ajtó egy másik helyre, másik szívbe és másik világba.
– Kereszthivatkozás! – kiáltotta Elly vidáman. – Te tanítottad, nem emlékszel? Alsó-Tündérföld A betű, a Főváros F, és már meg is van: Tündérfoncsor! (…) Általános importáruk: rizs, mágneskövek, eső, tartalék motorok, nem kívánt gyermekek, tavaszi hajadonok, bizonyítani vágyó hősök, kísértetek és árnyékok. Általános exportáruk: mágia, tea, kávé és gránátalma. 
♡♡♡♡♡
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyvek - Catherynne M. Valente.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!
♡♡♡♡♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése