2016. szeptember 24., szombat



Neil Gaiman: Felkavaró ​tartalom

A nyugalom megzavarására alkalmas történetek

Tessék, figyelmeztetve lettek. Nagyon sok apróság van a sötétben most is, ahogy ezt írom. Ezt a könyvet korrektül elláttam figyelmeztetéssel. Most már csak az összes többi könyv miatt kell aggódnunk, és persze az élet miatt, ami hatalmas és komplikált, és nem szól előre, hogy bántani fog.
- Bevezető

Fülszöveg: 
Új novelláskötetében Neil Gaiman a maszkjainkat lerántva próbálja feltárni sebezhető, igazi énünket. Finom humora és borzongató képzelőereje olyan novellákat eredményez, melyeket újra meg újra el akarunk olvasni.
A Fekete kutya című, eddig sehol máshol nem olvasható történet az Amerikai istenek világában játszódik, és Árnyék kalandjait szövi tovább. A gyűjtemény többi része is hasonlóan varázslatos: Gaiman számos stílust és műfajt – horror- és kísértettörténet, science-fiction és tündérmese, tanmese és vers – felvonultatva deríti fel az emberi érzések, élmények és tapasztalatok birodalmát. Egy novella az Óceán az út végén mellé, egy öregkori Sherlock Holmes-rejtély, egy közösségi média inspirálta kisprózafüzér és további húsz írás található a kötetben, mely méltó párja a Tükör és füstnek és a Törékeny holmiknak.

Könyv információk:

Eredeti mű: Trigger Warning
Eredeti megjelenés éve: 2015

Agave Könyvek, Budapest, 2015
362 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155522420 ·
Fordította: Pék Zoltán, Orosz Anna, Galamb Zoltán, Török Krisztina, Gálla Nóra, Juhász Viktor

5. Olvass el egy novellás- vagy verseskötetet! 
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Neil Gaiman az egyik kedvenc íróm, ami persze nem jelenti azt, hogy leborulok az összes műve előtt… Inkább azt jelenti, hogy nagyon szeretem a kissé elvont megoldásait, kitalációit, szereplőit és úgy általában a történeteit. Nem állítom, hogy csak jókat írt - Dehogy! -, de jelentős mennyiségű művéért odáig vagyok, így beterveztem ezt a kötetet, hátha találok benne pár gyöngyszemet.

Összességében

Akadtak benne olyan történetek, amik miatt kár lett volna kihagyni a kötetet, de voltak benne olyanok, amik cseppet sem szórakoztattak vagy dobtak fel… Felkavaró meg iszonyat kevés volt. Mivel szeretem Gaiman bácsit és a bolondságait, így a meséit is kedvelem… nem mindet, de jó párat.

Szerettem-irományok: Mesenaptár; A halál és a méz esete; Semmi óra; A sovány, fehér herceg visszatér; Az alvó és az orsó

Összértékelés: 4,18

Az egyes novellákról…
Elöljáróban muszáj hozzátennem, hogy a verseket nem osztályoztam… mert egyszerűen nem érzem őket igazán a magaménak, de ettől még nem rosszak. Talán csak nem volt hangulatom a versekhez, még lehetnek jók, ráadásul fura kis sztorikat mesélnek el (már amelyik). Róluk van szó: Hogyan rakjunk össze széket (Making a Chair - Török Krisztina), A boszorka dolga (Witch Work - Gálla Nóra), Relig Odhráin földjén (In Relig Odhráin - Gálla Nóra).

Bevezető
(Introduction) Pék Zoltán


„Nem félek a rossz emberektől, gonosztevőktől, szörnyektől és az éjszaka teremtményeitől.
Azoktól félek, akik biztosak a saját igazukban. Akik tudják, hogyan kell viselkednie és mit kell tennie a szomszédjuknak, hogy jóban legyenek.”


Nagyon hangulatos, nagyon humoros bevezető, ami kedvet ad az olvasáshoz – bár én nem az elején kezdtem a gyűjteményt, hanem a közepén (a Mesenaptárnál). Érdekes adalékok az egyes irományokhoz, hangulatépítő előzmény sztorik, amik elmesélik a művek megszületését vagy az ihletadó dolgokat / számokat / meséket.
Tetszett. Némelyik írásnál is jobb.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Holdlabirintus
(A Lunar Labyrinth) Pék Zoltán

Érdekes volt! Tuti, hogy én is megpróbálnám a múló telihold fényénél végigjárni a labirintust. Nagyon jól elmesélt sztori, igazán hangulatos atmoszférateremtés.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

Ami Cassandrát illeti
(The Thing About Cassandra) Török Krisztina

Meglepő, felkavaró történet, ami nagyon jól megkavarja az olvasót „Mi a valóság?” témakörben, de én untam…

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆

Le a komor tengerhez
(Down to a Sunless Sea) Török Krisztina

Annyira felejthető történet, hogy az értékeléshez újra kellett olvasnom. Úgy gondolom, hogy ez mindent elmond róla, de még muszáj hozzátennem, hogy hiába volt az elejétől a végéig sötét és szomorú, cseppet sem érintett meg…

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

 „Az igazság egy barlang a fekete hegyen”
(‘The Truth Is a Cave in the Black Mountains…’) Juhász Viktor

Mondanám, hogy igazi kalandregény, de a rövidsége miatt maradjunk a kalandnovella megnevezésnél. Van benne titkos és nehezen megközelíthető barlang, árulás, kincsek, törpe, révész, mindenféle finomság. Nekem nagyon tetszett, jó kis esti mese, bár a galagonyabokor-sztorijánál a hideg a rázott…

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Utolsó házinénim
(My Last Landlady) Török Krisztina

Érdekes tagolású, rejtett sztorijú akármicsoda. Különösebben nem ragadott magával…

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆

Kalandos történet
(Adventure Story) Pék Zoltán

Olvasás közben volt bennem egy „mintha ezt már olvastam volna valahol”-érzés, amit nem tudok hova tenni, de ettől függetlenül tetszett. Csak rövid. Nagyon!

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

Narancs
(Orange) Galamb Zoltán

Na, ez marha jól ki van találva, hogy az olvasónak kell összerakosgatnia a történetet a kapott részinformációk, apró töredékek nyomán – egy lány válaszaiból! Maga a sztori egyszerre volt vicces és nyomasztó, inkább a formája tette izgalmassá.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Mesenaptár
(A Calendar of Tales) Török Krisztina


„Novemberben váltságdíjlevelet kaptam, amiben részletesen tájékoztattak, mit kell tennem, ha valaha élve akarnám viszontlátni Theobald bácsikámat. Semmiféle Theobald bácsikám nincsen, de azért egész hónapban rózsaszín szegfűt hordtam a gomblyukamban, és salátán kívül egyebet nem ettem.”
- idézet a Májusi meséből

Már olvastam korábban, ugyanis ez egy ingyenesen elérhető, illusztrált sztori-köteg, amit ITT elolvashatsz, ha tudsz angolul.

Akkor ezt írtam róluk és nem változott a véleményem (enyhén spoileres):
Egy hónap – egy történet, a történet végén egy rajongó által készített illusztráció meg Neil kérdése és a válasz, ami megihlette. Zseniális! Imádom! Nagyon jópofák lettek ezek a röpke novellák és úgy vannak megírva, hogy szinte átragad az olvasóra a hangulatuk. ~
 
Június (illustration's credit)
– Januárban démonokra vadásztunk a kölyökkel és Tizenkettővel.
– Februárban kislányok voltunk egy monokróm tengerparton, akik nyakláncokkal „játszottak”.
– Márciusban kalózhajóztunk és beleszerettünk.
– Áprilisban kacsákkal pókereztünk, mert miért ne?!, de a kacsák nagy csalók.
– Májusban furcsa üzenetek és még furcsább ajándékok érkeztek nem létező helyekről.
– Júniusban megismerkedtem egy soha egyet nem értő szülőpárossal és a szerencsétlen kölykeikkel.
– Júliusban a könyveinkből iglut építettünk és elképzeltük, hogy körülöttünk jégvilág, felettünk meg az északi fények vannak.
– Augusztusban rádöbbentünk arra, hogy semmi sem tart örökké.
– Szeptemberben bumerángos viselkedésű oroszlánfejes gyűrűkkel álmodtunk… mindig visszatért a gazdájához.
– Októberben mesei szép találkozása volt egy dzsinnek és egy illusztrátornak.
– Novemberben tűzre vetettünk mindent, amit el akartunk felejteni. (Nagyon tetszett! Keresem az én varázsparázstratóm.)
– Decemberben egy nő elmondta a múltbéli, hontalan önmagának, hogy nem szabad a metsző decemberi hidegben feladnia… én meg utána újraolvastam a májusi mesét, hogy egy szép esti mesével búcsúzzak a könyvtől és ne fázva.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

A halál és a méz esete
(The Case of Death and Honey) Pék Zoltán

Neil Gaiman Sherlock Holmes története!!! Már ezer meg egy éve el szerettem volna olvasni – akárcsak a Doctor Who-sat, ami szintén ebben a kötetben volt elrejtve -, szóval ez volt a második sztori, amit elolvastam a kötetben.
Kicsit zavaros, de egy az egyben zseniális. Totál eltér a Doyle-féle SH-történetektől, nagyon magán viseli Gaiman stílusát, de ez inkább hozzáadott, mintsem levont volna belőle. Nekem nagyon tetszett, holott Mycroft részénél majdnem elbőgtem magam…

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆


Aki elfelejtette Ray Bradburyt
(The Man Who Forgot Ray Bradbury) Juhász Viktor

Király volt, szinte kedvet kaptam, hogy beleássam magamat Ray Bradbury könyveibe! Megható, bár pöttyet elvadult iromány.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Jeruzsálem
(Jerusalem) Galamb Zoltán

Totál homály, hogy mi van. Nem értem, nem tetszett és hatalmas butaságnak tűnik. Biztosan van valami jól elrejtett metaforája, amit nem sikerült felfognom…

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

Klikk-Klakk, a Zörgőszörny
(Click-Clack the Rattlebag) Orosz Anna

Gaiman ezt írta róla a Bevezetőben: „Egy szörnyes könyvnek írtam, amit Kasey Lansdale szerkesztett, de először hangoskönyv formájában jelent meg az Audible kiadásában. Ingyen kínálták halloween alkalmából, sőt pénzt adtak egy jó ügyre mindenki nevében, aki letöltötte. Így mindenki örült, kivéve, akik késő éjjel hallgatták meg, aztán mehettek felkapcsolni a villanyt.”
Horror történetecske – olyan, amit tábortűz körül ülve mesélünk egymásnak, hogy aztán senkinek ne legyen kedve elaludni azon az éjszakán, amikor elhangzott a sztori. Kiszámítható volt, de bejött.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

A Közömbösség Rásegítő
(An Invocation of Incuriosity) Pék Zoltán

Ötletes, érdekes. Tetszett az eredetisége. Végre egy tipikus elborult NG-sztori.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

 „És zokogni, mint Alexandrosz”
(‘And Weep, Like Alexander’) Orosz Anna

Háhá! Ez is nagyon király történet volt! Hihetetlen ez a fickó, hogy ENNEK is képes volt happy endet költeni… Nem számítottam rá, hogy egy ennyire humoros és elgondolkodtató történetet fogok kapni ilyen béna címmel.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Semmi óra
(Nothing O’Clock) Galamb Zoltán

Végre a várva várt Doctor Who (Ki vagy, doki?) fanfiction / történet, amit Gaiman alkotott! Életem első DW sztorija, de szívem szerint azonnal nekiesnék a tévésorozatnak, majd a különféle időlordokkal terhelt köteteknek. Humoros és érdekes volt ~ komolyan úgy érzem,. hogy végig kéne néznem az összes évad összes részét. (Fel is került a Bakancslistámra.)

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆


Gyöngyök és gyémántok: tündérmese
(Diamonds and Pearls: A Fairy Tale) Pék Zoltán

Elvont, elborult, túlmodernizált tündérmese. Nem volt ugyan a legjobb, de mindenképpen egy nagyon érdekes feldolgozás volt.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

A sovány, fehér herceg visszatér
(The Return of the Thin White Duke) Orosz Anna

Sosem voltam David Bowie-fan, így nem tudtam, hogy honnan és miért kapta ez a történet a címét, de az egészen biztos, hogy ez lett az egyik kedvencem a novellák közül! Volt egyféle kómából ébredős feelingje, ráadásul ez a cyberpunkos vagy sci-fis tündérmesés dolog nagyon a szívembe talált. Annyira jól esett, hogy el sem tudom mondani.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Nőnemű végződések
(Feminine Endings) Pék Zoltán


„A mosolyod árulta el, hogy külföldi vagy, még mielőtt hallottalak volna beszélni. Az én országomban kis adagokban mosolygunk, mint amikor előtör a nap, és megvilágítja a földeket, aztán megint felhők mögé bújik. A mosoly itt értékes ritkaság. Te viszont állandóan mosolyogtál, mintha örömmel töltött volna el minden, amit láttál. Mosolyogtál, amikor először megláttál, még szélesebben, mint előtte. Mosolyogtál, és én elvesztem, akár a gyerek egy hatalmas erdőben, aki soha többé nem talál haza.”


EZ. BETEG.
Ez az első a kötetben, ami tényleg eléggé felkavart. Amúgy is tartok-parázok ezektől az önmagukat szobornak álcázó, óraszámra mozdulatlanul álldogáló művészektől, de egy ilyen történet után…?! Ütött rendesen.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Tekintettel a formaságokra
(Observing the Formalities) Török Krisztina

Rövid, ironikus, de nem sikerült megfognia. Kár érte.

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

Az alvó és az orsó
(The Sleeper and the Spindle) Török Krisztina


„De az út, ami a halálhoz vezet, immár elkerülhetetlenné válik, szívdobbanásról szívdobbanásra gyalogol végig rajta.”


Az úgy volt, hogy Gaiman elmerengett azon, hogy mi lenne, ha Hófehérke tökös leány lenne, Csipkerózsika története meg kamu. Aztán megírta ezt és én szeretem ezért. (Ennél jobban már csak akkor imádnám a sztorit, ha az illusztrált verziót sikerült volna megkaparintanom! (LINK ITT))
Egy elég sötét történetről van szó, aminek különösen a vége fogott meg és kavart fel. Imádom, hogy Gaiman előszeretettel szakít a megszokásokkal és nem átallja félretolni az elvárásokat. Iszonyatos ÉS iszonyat jó lett!

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆
 
(Chris Riddell illusztrációja)
Fekete kutya
(Black Dog) Juhász Viktor

Sörözős, kocsmázós, állatbarát novella. Olyan so-so volt. Akadtak dolgok és emberek, akiket bírtam benne (pl.: Árnyékot), de elég kiszámítható volt maga a történet és a befejezés. Egynek jó volt.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

☆☆☆☆☆
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyvek – Neil Gaiman
Különböző Trigger Warning kiadások borítói a GoodReads-en!
☆☆☆☆☆

1 megjegyzés:

  1. (a fene, most majd olvashatom újra én is az egészet, hogy ehhez képest én mit gondolok :D amúgy nekem a Ray Bradbury-s történetet tetszett a legjobban, bár mindkét fanfiction jól sikerült és mindig dagad a mellem, hogy legitimizálja a műfajt)

    VálaszTörlés