2016. július 4., hétfő



James Lecesne: Trevor



Valami baj van velem, és ez nyilvánvalóan látszik is. De micsoda? Nem számított, milyen hosszasan álltam a tükör előtt, nem számított, milyen feszülten meredtem a tükörképemre, 
nem láttam azt, ami mássá tesz a többiekhez képest. 
Az életem nyilvánvaló tragédia: vicces, 
hogy pont én vagyok az egyetlen, aki nem látom.


Fülszöveg:
Trevor egy vidám, jó humorú, tizenhárom éves fiú, de otthon és az iskolában különcként kezelik. Trevor művész szeretne lenni, mégpedig olyan, aki megváltoztatja a világot. De miért vesz föl csillogó Lady Gaga-jelmezt halloweenkor? Trevor szerint azért, mert jól néz ki, és amúgy is Lady Gaga a példaképe. A többieknek erről teljesen más a véleménye. Egy ideig a szülei és a barátai is megpróbálnak úgy tenni, mintha Trevor egy átlagos srác lenne. Hisz ez volna a legjobb, nem? Könnyebb elfogadni azt, aki olyan, mint te vagy én. Ha valaki nagyon más, akkor mindenki félrenéz, és reménykedik, hogy nem jól látja. 
De Trevor különleges, tehetséges és más, és ilyen is akar maradni. De meddig úszhat szemben az árral?
A Trevor egy fordulatos, amerikai kisregény a kamaszkori útkeresésről, a másságról és az elfogadásról. Elfogadni magunkat és egymást nem a legegyszerűbb, de a legszebb feladat a világon.

Könyv információk:

Eredeti cím: Trevor
Eredeti megjelenés éve: 2012 

96 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155441400 ·
Fordította: Moldova Júlia
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Régóta terveztem a könyv elolvasását, mert érdekelnek a különféle lelki folyamatokkal, illetve az önelfogadással és az önelfogadtatással foglalkozó történetek.

Guernica (1937)
(Pablo Picasso képe)
Trevor, én meg a címkék

Trevor nem szereti a címkéket, és én sem vagyok oda értük. Nincsen sok közöm a szivárvány színeihez, de elég ideges tudok lenni mások hozzáállása miatt. Szerintem fontos önmagunk és mások elfogadása, tolerálása (legyen szó heteo-, homo- vagy bármilyen egyéb szexualitásról) - úgy általában. 
A másik, amit nem értek, hogy mi értelme másokat bántani? Persze akkor is idegbajt tudok kapni, amikor leszólják a szivárványos olvasmányaimat, mondván, hogy "Ilyet csak a buzik olvasnak! Mi van buzi vagy?"… Szánalmas. Amúgy meg mi az már, hogy "buzis", mindenkinek szíve joga azt olvasni, amit szeretne és úgy szeretni, ahogy akar. Tolerancia párti vagyok.

Szerintem...

Kicsit földhöz vágott, meghatott és megérintett a könyv.
TREVOR nagyon aranyos főszereplő, bár néha összeszorult a szívem a naivitása és a sérelmei miatt, majd megszakadt a szívem érte... (Legszívesebben belerúgnék Pinky-be!)

Voltak olyan dolgok a könyvben, amik később kezdtek el nyomasztani, pl.: eleinte egy különös hobbinak gondoltam a meghalós-játékot, amit a tizenhárom éves Trevor játszott – mit mondhatnék? Vicces volt, aztán kezdtem el azon kattogni, hogy nem túl egészséges játék azt játszani, hogy kiáll egy kés a hátamból… Ezzel ellentétben az első pillanattól kezdve zavart a szülők nemtörődömsége. Engemet csak izgatna, ha a gyerekemnek furcsa hobbijai / játékai vannak! Mondjuk amúgy meg egészen normálisan álltak hozzá a kisfiú dolgaihoz, szóval nem tudok rájuk nagyon haragudni.

Jó kis könyv, hat az Olvasóra, de engemet érdekelne, hogy mi lesz a mi Trevorunkkal a továbbiakban! Olyan rövidnek éreztem, olyan nehezen engedtem el a kezét, olyan hirtelen hagyott ott!  Szerethető, élvezetesen megírt regény, amit még a relatíve kemény témájához képest is jó volt olvasni.

Értékelés: 4,5
  
Zene a könyvben: Anything Goes

Mínusz fél pont:
Nem kell kétségbeesni! Nem amiatt vontam le, mert valami hiányossága van a regénynek, inkább a bennem maradt kérdések végett... (spoiler: totál lezáratlannak éreztem a könyvet, annyira olvastam volna még Trevor további életéről! - spoiler vége!)

Ajánlom, ha… 
  • érdekel, milyen szembesülni azzal, hogy „más” vagy, mint a többiek;
  • szereted az LMBTQ regényeket;
  • nem zavarna, hogy a kisfiad Lady Gaga, a kislányod pedig G.I.Joe akarna lenni farsangkor. 

Nem ajánlom, ha nem szereted az LMBTQ témájú regényeket vagy csak nem érdekel a téma.


TREVOR-VONAL

Nem is annyira maga a történet fogott meg (bár az is csodás), hanem az egész Trevor -projekt, amit az író segített létrehozni Trevor történetével. Az Utószó-t olvasva potyogtak a könnyeim, ugyanis az író elmeséli, hogy miként fogant meg Trevor története a fejében, honnan merített inspirációt, hogyan lett belőle monodráma, aztán rövidfilm… Nagyon érdekes a könyv háttere!

A Trevor-vonal pedig egy létező, aktív krízis- és öngyilkossági segélyvonal, ahova leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és bizonytalan tinédzserek fordulhatnak támogatásért, segítségért.


Bónusz piros pont:
Különösen jó ötletnek tartom, hogy az ilyen témájú regény után beszúrták a szerkesztők a különféle segítségnyújtó- és támogató szervezetek elérhetőségeit!

Kedvcsináló idézetek:
Marat halála
(Jacques-Louis David képe)
A szeretet, amit ma érzel, csak ez az a szeretet, amit ismersz, jó vagy rossz, ezzel kell boldogulni. Az emberek nem veszik észre, hogy néha egy érzés olyan erős, hogy inkább csak lefeküdnél és meghalnál, mint hogy tovább érezd.

Vicces, ha az ember halottnak tettei magát, és csak hever ott, miközben a világ megy tovább nélküle. Véleményem szerint ez sokkal hasznosabb időtöltés, mint a baseball.

[…] csapdába estem egy olyan helyen, ahol mindenki azt hajtogatja, hogy meleg vagyok. Nem az volt a kérdés, hogy meleg vagyok-e vagy nem. Hanem ez: nem helyes megállapítást tenni mások szexuális hajlamairól, és pont ugyanennyire nem helyes azt követelni, hogy valaki nyilvánítsa ki szexuális hajlamait, ha ő ezt nem akarja. Csak azért, mert valakit zavar a bizonytalanság, és nem bírja a paradox vagy kétértelmű helyzeteket, még nem jelent azt, hogy a világon mindenki így működik. Vagyunk páran, akik inkább maradunk rejtélyek – még saját magunknak is –, amíg nem állunk készen.

☀ ☀ ☀ ☀ ☀
A képek a Pinterest táblámról származnak:
TREVOR a GoodReadsen.
☀ ☀ ☀ ☀ ☀


Ha segítségre van szükséged, akkor őket keresd:

Névtelenül és ingyen hívható: 116-111

Információs és Lelkisegély Szolgálat elérhetőségei:
Telefonon mindennap 18-23 óráig:
(1) 329 3380 (alapdíjas szám)
137-37 (ingyenesen hívható a következő szolgáltatóktól:
Telekom vonalas és mobil, Telenor, Vodafone, Invitel)
SKYPE mindennap 18-23 óráig: "segelyvonal"
Chat: http://chat.hatter.hu, hétfőn és szerdán 18-23 óráig




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése