2016. június 2., csütörtök



David Levithan - John Green: Will & Will (Will & Will)

alcím: Egy név, két sors 

Kell, hogy jelentsen valamit, ha egy Will Grayson találkozik egy másik Will Graysonnal, méghozzá pont egy szexshopban, ahol egyiküknek sincs semmi keresnivalója.


Fülszöveg:
Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik.
A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Könyv információk:

Eredeti mű: Will Grayson, Will Grayson   
Eredeti megjelenés éve: 2010

Maxim, 2015
304 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632616223 ·
Fordította: Komáromy Zsófia
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Karácsonyra kaptam az egyik moly-barátnőmtől, @efenerától, szóval az összes elérhető várólista csökkentő kihívásra, célkitűzésre betoltam ezt a regényt, hogy tuti elolvassam!
Már akkor kíváncsi voltam a regényre, amikor még tervben se volt, hogy kiadják Magyarországon, szóval extra boldog voltam attól, hogy a Maxim hozza magyarul. Érdekel a téma és bírom John Greent.


Szerintem

Ez most nagyon jól esett! Rövid, gyorsan haladós, mégis mély gondolatokat megfogalmazó és picit nyomasztó sztori volt. Az egyik Will Graysont elnyomja a szinte csak magával (meg a musicaljével) szöszmötölő nagydarab barát, ami még úgy is zavarja, hogy igyekszik sz@rni mindenre, eközben a másik will graysonnak nincsenek is normális barátai, de amúgy is egy magába forduló és mindent elnyomó, depressziós emberke. Mégis tetszett, mégis zabáltam!

Ez a Schrödinger macskája dolog
nekem magas. :')
Érdekes és aranyos történet volt. Mondhatnám rá azt is, hogy romantikus regény, de többféle kapcsolatot dolgozott fel, és szerintem hangsúlyosabb volt a baráti kapcsolatok dinamikájával foglalkozás, mint a romantika… 

Tök jól bemutatja a könyv, hogy mennyire fontos az önelfogadás, a barátokra találás, az önmagunkra és másokra odafigyelés. A súlyos témákat gyakran félbeszakítja egy-egy nagyon kirívóan és nevetségesen kétségbeejtő szituáció – olyanféle, ami kívülről vicces, de nem akarsz az elszenvedő helyében lenni! Kamu személyi, amin még mindig kiskorú vagy? Színvallás szülőknek? A talán meleg emberkéről kiderül, hogy mégsem meleg, ellenben rájössz, hogy tetszel neki? Zabáltam az ilyen kis marhaságait a sztorinak.

Összességében

A Will Graysonok meggyőztek! Mindkettő egyedi, érdekes és imádni való karakter! Bírtam a depisebb, kisbetűs will borongós gondolatait és zabáltam az édesanyjával kapcsolatos részeket, bírtam „pofa be és tenni rá” Will döntésképtelen, gyakran morgolódó részeit. Szerettem, amikor burleszkbe illő módon összeszaladtak a szálak egy olyan helyen, amire soha nem tippeltem volna! Nekem tetszett, de nem értem ezt a nagy Mini Cooper rajongást, jócskán ellenszenves volt néha-néha… mindenesetre kíváncsi vagyok a történetére.

Értékelés: 4,5
  
Ajánlom, ha… szereted John Green útkereső és filozofálgató témáit; kedveled David Levithan könyveit; bírod a több író által (co-op) írt irományokat és nincs bajod a homo szexualitással és/vagy a musicalekkel.

Nem ajánlom, ha… nem bírod az írók munkásságát, az LMBTQ regényeket, a depressziós, útkeresős és/vagy ifjúsági „tökölődős” sztorikat!


Kedvenc borítóim!
Nincsen különösebb bajom a magyarral, bár kicsit a John Green regényekből készült filmek színészeire hajaznak a borítómodellek (gondolok itt Ansel Elgort-ra és Nat Wolff-ra). Szóval… ez van.

Két kedvencem is akad a külföldiek közül!
Az egyik a lengyel Bukowy Las kiadó 2015-ös borítója, a másik az olasz EDIZIONI PIEMME kiadó 2011-es borítója. Szépek, ugye?


A főbb szereplők (enyhe spoiler)
Will Grayson

A páratlan fejezetek Will Grayson-ja többet foglalkozik a kedvenc együtteseivel, mint a barátkozással vagy a csajozással. Kedvenc együttese a Neutral Milk Hotel, kedvenc száma tőlük a Holland, 1945.
Két szabály szerint éli az életét: 1. Szard le! 2. Fogd be!
A Legjobb - és valljuk be egyetlen - Barátja egy nagyon nagy, nagyon meleg srác: Mini Cooper, aki a Meleg-Hetero Diákszövetség tagja. Mini Cooper igazi társasági lény, így keül Willünk kapcsolatba Talán Leszbi Jane-nel és bonyolódnak össze a dolgai és az érzelmei.

Nick Roux, mint Mini Cooper
Mini Cooper

Őszintén nem értettem, miért vannak oda annyian érte… én úgy látom, hogy egy egoista, önző, minden figyelmet abszolúte kisajátító DÍVA a srác. A Nagyon Mini musical ötlete marha nagy volt, iszonyatosan csipáztam a belógatott daloknak már a címeit is, de az Engedj közelebb! váltást bírtam.
Különös srác, mert akármennyire is tisztában vagyok az egoizmusával és azzal, hogy elég rossz barát, mégsem bírtam nem kedvelni. Szerethető, nehéz rá haragudni.

Evan Peters, mint depis will
will grayson

A saját részében az összes mondatot kisbetűvel kezdő will graysonunk szemszögéből ismerhetjük meg a páros fejezeteket. A srác totál depressziós, kettesben él az édesanyjával, nem túl gazdag és totál zárkózott jelenség. A legjobb barátjának egy maura nevű leányzót neveznék, aki teljesen rá van izgulva a titokban meleg srácra. Depis will apró, szőke, nagy szemű és mindenben Mini Cooper ellentéte!
Kedveltem a történetét, mert fordulatos, érzelmes és csodálatos volt arról olvasni, hogy mennyire jó a kapcsolata az édesanyjával. Imádtam a közös részeiket!

Kedvcsináló idézetek:
Chicago, Millennium Park
    – Nos, milyen Will Graysonnak lenni? Tudnom kell, milyen érzés. – (…)
    – Én csak igyekszem befogni a számat, és leszarni mindent – felelem.
    – Ihletett szavak – mosolyog Gary. – A karaktered megformálásához a tóparti kőtömbökből fogok inspirációt nyerni: azok is némák, közönyösek, és ahhoz képest, hogy milyen keveset sportolnak, meglepően kemények.
ha az ember azt mondja, hogy az sem érdekli, ha széthullik a világ, valójában tulajdonképpen azt mondja, hogy szeretné, ha a világ egyben maradna, úgy, ahogy neki tetszik.
úgy döntök, mégsem veszem meg anyámnak azt a világ legjobb anyukája (akinek depressziós lúzer a gyereke) feliratú pulcsit, amit kinéztem neki anyák napjára. (na jó, igazából nincs is ilyen pulcsi, de ha létezne, kiscicák lennének rajta, amint épp konnektorba dugják a mancsukat.)
★ ☆ ★ ☆★
A képek a Pinterest táblámról származnak: Will Grayson & will grayson
Egyéb Will Grayson, Will Grayson kiadások a GoodReadsen.
★ ☆ ★ ☆★



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése