2016. június 13., hétfő



David Levithan: Hold me Closer - Engedj közelebb! (Will & Will)



Úgy vélte, elég, ha úgymond kibocsát magából megfelelő mennyiségű szeretetet a végtelen univerzumba, az pedig a tökéletes pasi formájában fog mintegy visszacsapódni rá.
Ő lesz igazi. A lelki társ.


Fülszöveg:
Különösen számunkra, akik valamiért mellőzöttnek érezzük magukat, a reflektorfény valóságos bűvkör, mely előcsalogat minket a mindennapok árnyékos oldaláról. Jól vigyázzatok exbarátok, húzzatok el goromba edzők! Mini Cooper kiáll elétek, és megmondja a magáét – méghozzá dalban!
A Hold me Closer – Engedj közelebb! mérsékelten szabad szájú, szerethető musical-szövegkönyv, melyről először John Green és David Levithan díjnyertes bestsellerében, a Will & Will című regényben esik szó, bővelkedik az őszinte, humoros és harsány, hömpölygő, életteli zeneszámokban.
Mini végre a színpad közepére áll… és semmi sem lesz már olyan, mint annak előtte.

Könyv információk:

Eredeti mű: Hold Me Closer
Eredeti megjelenés éve: 2010

Maxim, 2015
232 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632616445 ·
Fordította: Vince Judit Andrea
Will & will sztorik:

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el? - Kihívások miatt olvastam el a hónapban, de nagyon kíváncsi voltam a könyvre, mert tetszett a Will&will című könyv.

Szerintem

Elsőre abszolút feleslegesnek mondanám, mert a Will&will egy korrekt LMBT regény, ez pedig annak a könyvnek az egyik szereplőjének, az egyik meleg srácnak az élettörténete… színpadi műként előadva. Dalok, prózában elmondott szövegek, instrukciók, stb. Mégis tetszett, szórakoztató volt!

Mini Cooper sokkal közelebb került hozzám ebben a viccesen elmesélt darabban, mint a Will&will regényben, ahol egy kizárólag önmagával foglalkozó, önző srácot ismertem meg a személyében. Nem is értettem, hogy mi ez a rajongás, miért szeretik mások?! Továbbra is úgy gondolom, hogy Mini egészen különösen áll a valósághoz, nem áll a realitás talaján… Mindent máshogy lát, mint egy normális ember és teljesen mások a prioritásai, de ebből semmit nem vesz észre.
Furcsa volt ez az ő által írt és előadott sztorit elolvasni, bár szinte átsuhantam az oldalakon, olyan könnyed és szellős a tartalma a könyvnek. (Pontosan egy Dunaújváros – Budapest, Népliget vonal oda (lassú járat) – vissza (gyors járat) megjárása alatt kiolvastam. :D)
A fordítás összességében tetszett, bírtam a dalokat – bár mivel nem volt meg a dallam, így sima versként olvasva itt-ott megbicsaklottak a rímek, de ez lehet az én hibám. Nem vagyok muzikális és botfülem van. A szövege tetszett, bár azért néha sok(k) volt nekem Mini és az ő élete.

SZTORI

Érdekes, humoros és fordulatos. Vannak benne furcsa dolgok, de tipikusan olyan a megfogalmazása, hogy mosolyt csal az olvasója arcára. Többször is csak úgy vigyorogtam magamban a srác bolondságain, kommentárjain.
The Reunion by Cris-Art
(deviantart)
A történet lényegében Mini Cooper élettörténete – a megszületésétől addig a bizonyos iskolai előadásig, ahol először kerül ez a színdarab színpadra. Erősen vázlatos, csupán néhány kulcsfontosságú részt fejt ki bővebben. Prózás, dalos, eljátszási javaslatokkal megtűzdelt mű.

Összességében azt kell, hogy mondjam, hogy én megnézném ezt a színdarabot. Kifejezetten jópofának tartom David Levithan ötletét, hogy musicalt ír Mini Coopernek, aki igazából egy másik író (John Green) elmeszüleménye. Vannak, akik rossz ötletnek tartják, hogy színdarab formában adta közre Mini Cooper sztoriját, de én így tartom jónak, mert ennek örülne Mini is. Bírom ezt a kicsit furcsa, kicsit önző és nagyon meleg srácot. (OFF és spoiler: én azért azt hittem, hogy lesz valami szép nagy happy endje a depis will graysonnal... (spoiler vége, jelöld ki, ha érdekel))

Szerettem részek: A szülők hozzáállása, Mini színvallását Phil Wraysonnak meg a 2. felvonást úgy általában. (Abban tűnnek fel az exek.)

Értékelés: 4

BORÍTÓK
Nekem mindkettő magyar tetszik, bár a puhatáblás szövegkönyv formája jobban, mert jobban illik a tartalomhoz. Mázlimra ezt kaptam meg ajándékba az LMBTQ 4.0 ajándékozásra.

Kedvcsináló idézetek:
    MINI:
Pedig olyan tehetséggel játszottam el a heterót,
hogy Tony-díjat érdemelnék.

    PHIL:
Inkább egy rakás „Én kicsi pónim”-at!

    MINI:
Szóval ennyire nyilvánvaló?

    PHIL:
Csak úgy, mint ahogyan a nap keleten kel,
Az oroszlánkirály ráveti magát a gnúra,
Harry Potternek villám alakú a forradása,
és a republikánus politikusok besurrannak a
melegbárokba az éj leple alatt.

Mert erősnek lenni, egyszersmind tahónak, nem nagy dicsőség. A tahóság ugyanis kiöli az egészséges öntudatot az emberből. Ezek után sikerrel pályázhatnak vezető pénzügyi pozíciókra, de hogy normális párkapcsolatuk nem lesz, az biztos.
    PHIL
(…) (a közönséghez) Atyám, mit is beszélek? Azt hiszem, mindez azért van – itt most átmenet következik –, mert a szerelem hülyét csinál az emberből. Hiába teszünk egyszer hülyeséget, újból megtesszük, mert nem tanulunk belőle. Azt mondják, a szerelem vak, és ebből sokat azt a következtetést vonják le, hogy akkor az egy jó dolog. Vagyunk azonban néhányan, akik reménytelenül bolyongunk a sötétségben, és hülyeségeket mondunk vagy csinálunk.

★ ☆ ★ ☆★
A képek a Pinterest táblámról származnak: Will Grayson & will grayson
Egyéb Hold Me Closer: The Tiny Cooper Story kiadások a GoodReadsen.
★ ☆ ★ ☆★


Hagyjatok! Olvasok! (@anitiger_mosolya) által közzétett fénykép,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése