2016. június 29., szerda



Cecelia Ahern: A Vétkes (A Vétkes 1.)


 Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)
     

Aki egyszer hibázott a múltban, nem vállalhatott vezető szerepet a jövőben.
Több százezer ember vonult fel a kormányzat ellen, így aztán eldöntötték, hogy a társadalomból ki kell irtani, ki kell gyomlálni mindenkit, aki vétkezik.
A jövőben nem engedhetjük meg senkinek, hogy a saját hibáiból tanuljon, mindenkinek, tényleg mindenkinek előre kellett gondolkodnia, mielőtt késő, mielőtt hibát követ el.


Fülszöveg:
A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.
Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.
Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet.
A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.

Könyv információk:

Eredeti mű: Flawed
Eredeti megjelenés éve: 2016

Athenaeum, Budapest, 2016
382 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632935362 ·
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
A duológia részei:


(befejezett)

Megvásárolható ITT:

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Imádom a disztópiákat, odáig vagyok értük, ráadásul az írónőért is! Eddig még csak a romantikus / chick lit regényeivel találkoztam, szóval érdekelt, hogy mit tud ifjúsági disztópia stílusban alkotni.

Szerintem

Fan art: heroin-dolls.tumblr
Ismét egy működőnek tűnő rendszerű utópia, aminek csak akkor látod a bajait, ha tényleg kinyitod a szemed vagy leveszed a szemellenződet. Főszereplőnk, Celestine North egészen addig kajálja a barátja apja (Crevan bíró) által vezényelt Vétkes-rendszert, amíg rá nem döbben, hogy milyen szinten embertelenné váltak az emberek egymás problémáira. Támogatja és megvédi a rendszert a támadóitól, aztán iszonyatosan pofára esik, amikor ellene fordul minden.

Zabáltam a sztorit!

Elsőre megrémített, hogy megkaptam a világ legtökéletesebb főszereplőjét, aki szép is, intelligens is, fantasztikus a családja, a pasija és az egész életének a középpontja az, hogy még tökéletesebb legyen… és matekot tanulhasson a főiskolán / egyetemen. MICSODA?! Megdöbbentett, hogy ezzel az eltúlzott pogyásszal együtt sem éreztem üresnek a karakterét, hanem elkezdtem kedvelni… Aztán hamarosan megszakadt a szívem érte.

A regény egészen hamar átmegy kegyetlenbe. A cselekmény döbbenetes és sokkoló, ráadásul annyira zsigeri szinten fájt az egész, hogy elképesztő. A tökéletes lánynak hazudnia kéne (ami ebben a világban bűn!) ahhoz, hogy mentse magát… ne alázzák meg, ne kerüljön a társadalmi létra aljára, ne vethessen keresztet a fiújára, a jövőjére – hogy ne legyen Vétkes. Őrület, ami Celestine-nel történt, de eleinte bájosan naivan, majd egyre erősebbé válva és mind jobban kinyíló szemmel állta a sarat.
Imádtam az egészet!

Celestine (tumblr szépség)
Összességében

Nagyon jól esett, hogy nem egy szimpla disztópiát kaptam, amiben tüzes vassal rondítják össze egy kamasz lány bőrét, hanem kőkeményen belekeveredett az egész történetbe a politika és a hatalom! Különösen tetszett, hogyan változik meg Celestine és a hozzá közel állók véleménye az egész Vétkes-rendszerről amiatt, ami a lánnyal történik – nagyon jól fel volt építve a történet, hiszen még a „tökéletes” szülők hozzáállása is változásnak indult a fejlemények miatt!
Alapvetően disztópia-fan vagyok, szóval hiába szerettem az írónőtől eddig olvasott könyveket - Ahol a szivárvány véget ér, Utóirat: Szeretlek! - egyértelműen ez a favoritom tőle!

Folytatás? Juj, egyedül a belengetett szerelmi háromszög miatt tartok a folytatástól, de ez nem tart vissza semmitől! Azonnal elkezdeném olvasni, ha megkaparintanám!

„Imádtam”-szereplők: Celestine North és az édesanyja, Summer. 
Gyűlöltem teljes szívemből: Crevan bírót…

Értékelés: 5

Ajánlom, ha… bírod a sokkoló, torokszorító történeteket; kedveled a disztópiákat, pláne az ifjúságiakat; érdekel egy érdekes és valóban gondolatébresztő regény.

Nem ajánlom, ha… nem bírod azt, ha megalázzák az embereket valamiért, vagy ha az emberi hús sülő húsának az illatát ecsetelik. Nem kicsit sokkoló itt-ott a cselekmény!

„A skarlát betű és A beavatott ötvözete” – e?

Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire skarlát betűs* (ld. moly link) a történet, mert nem olvastam – hiába klasszikus… egyelőre csupán tervben van -, de egyáltalán nem éreztem azt, hogy hasonlítana A beavatotthoz. Disztópia és van benne egy szószólónak kiválasztott fiatal – majd mindegyik disztópia ilyen, nem? *A Skarlát betű kapcsán összefoglalnám a cselekményt: a társadalom szabályainak ellenszegül egy fiatal lány, akit tüzes vassal megbélyegeznek - körbe zárt F betűt kap az angolban (Flawed), körbe zárt V betűt a magyarban (Vétkes) -, illetve hordania kell a ruháján egy betűvel ellátott vörös karszalagot.

Aprócska morgás

Egyedül a borítót tudnám felróni hibaként, ami nagyon bejön, de a főszereplőnk egy sötét bőrű leányzó és valahogy félrevezet Hófehérke talpacskája. Ettől eltekintve iszonyat jól néz ki, nem bánom, hogy nem az eredetiket vettük át.


Érdekesség: a könyvből filmadaptáció is várható valamikor. Nem tudom, hogy kiket kérnék fel az egyes karakterek eljátszására, de a két szőke, göndör Crevan férfi szerepére őket javasolom:
- Art Crevan: Alex Pettyfer
- Crevan bíró: Simon Baker


Nem érdekel hogyan, sminkeljék őket megfelelő korúra, de egyszerűen haláliak lennének a szerepekre! Alex P. a maga örök kisfiús bájával és vigyorával, míg Simon Baker a maga dögösen vigyorogva hátba szúrós stílusával. Úúúú, tökély! (Jelige: egy kicsit sem elvadult rajongójuk)

Kedvcsináló idézetek:
– Ez nem én vagyok. Én szeretem a szabályokat, az észszerűséget, a problémákat, amiket megoldhatok. Én nem tudok olyasmiről beszélni, amihez nem értek. És nem akarok kilógni a sorból. Én be akarok illeszkedni. Nem akarok senkinek és semminek a szószólója lenni.

Art és Celestine
Kiskoromban azt hittem, ahhoz, hogy valaki elmeneküljön, fel kell állnia, és ténylegesen el kell rohannia otthonról, mint a gyerekek teszik a filmekben. Egy haragos kiáltás, egy bevágott ajtó, és indulás világgá. Később rájöttem, hogy sokan menekülnek el anélkül, hogy megmozdulnának.

Az Igazság Napján eldöntik a bírák, hogy a gyanúsított Vétkes-e. Ha annak találják, nyilvánosan kihirdetik a vétkét, a bőrébe pedig beleégetik a V jelet az öt lehetséges hely egyikére. A megjelölés helye attól függ, milyen hibát vétettek.
A rossz döntésekért a halántékukra sütik a jelet.
Hazugságért a nyelvüket égetik meg.
Ha megkárosították a társadalmat, a jobb tenyerüket jelölik meg.
Ha hűtlenek voltak a Vizsgálóbizottsághoz, a szívük tájékán a mellkasukat billogozzák meg.
Ha nem illeszkedtek be a társadalomba, a jobb talpukra kerül az égetett V.
A Vétkesek ezenkívül mindig kötelesek viselni a vörös V betűs karszalagot, hogy az emberek bármikor megismerjék őket, és hogy elrettentő példaként szolgáljanak mindenki számára. Nem kerülnek börtönbe, hiszen nem sértettek törvényt, tettük nem illegális, mégis károsnak bizonyul a társadalom számára. Köztünk járhatnak, de a közösség kitaszítja őket. Száműzetnek a társadalomból, és más szabályok vonatkoznak rájuk.

◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Flawed by Cecelia Ahern
Egyéb FLAWED kiadások a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈


1 megjegyzés: