2016. május 18., szerda



Marni Bates: Itt a vége, lúzer véle! (Smith Gimi 4.)



Ha a gimis tapasztalataimat hullámvasúthoz hasonlítanám, Szarmageddon lehetne a neve, amely tele van fájdalmas, gyomorforgató, éles kanyarokkal. Szar élmény, tény és való, de legalább tudom, mire számíthatok.


Fülszöveg:
Áll a bál a Smith gimiben! Az egész suli bezsongva várja a tavaszi bulit, három diáknak viszont olyan fordulatot hozhat ez az este, amire egyáltalán nincs felkészülve…
Melanie a csajkódex miatt nem mer járni a barátnője öccsével. De irtó nehéz ellenállni Dylannek, aki maga a két lábon járó kísértés.
A lúzer Isobelt az egyik legszexibb srác valamilyen rejtélyes okból randira hívja. A lányt már ettől is kitöri a frász, hát még attól, hogy a kamu kapcsolat Spencerrel esetleg valódira fordulhat.
Corey álmában sem gondolta, hogy egy rocksztárral járni ennyire bonyolult. Vajon elég erős a szerelmük Timmel, hogy megküzdjenek a folytonos médiacirkusszal, na meg a melegellenes tüntetőkkel, akik próbálják kitiltani őket a buliból?
Lehet, hogy ez a bál mégsem lesz mindenkinek leányálom…

Könyv információk:

Eredeti mű: Awkwardly Ever After
Eredeti megjelenés éve: 2014

Móra, Budapest, 2015
340 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789631199505 ·
Fordította: Béresi Csilla
A sorozat részei:


(befejezett sorozat)

(a ReadySet Dominic Wyattjével a főszerepben)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el? Sorozat utolsó része, hogy a mákos tésztába ne olvastam volna el. :)

Szerintem:
A könyv az elvarratlan szálak miatt jöhetett létre, hiszen az írónő mindegyik könyvében van egy főszereplő páros, a többiek sztorija meg a háttérben megy és az ebben a könyvben szereplőkről eléggé elfeledkezett… eddig. Egyszerre három történetet kapunk az utolsó Smith Gimi kötetben: Mel, Isobel és Corey szerelmi életét, vergődését és eszmefuttatásait ismerjük meg.

Peter Capaldi Fan Art |
Doctor Who | BBC America
Persze cukik voltak a párosok és vicces kis történetek voltak a regényben, amiket jól esett olvasni. Szerintem ez volt a legjobb kötet – még Corey rinyálásával együtt is -, szerettem, hogy rövidek, kompaktak ezek a szösszenetek és nagyon ízlésesen vannak átvezetve a szálak a következő történetbe. A legjobban Isobel sztorija tetszett, mert igazi geek a csaj – folyamatosan a Csillagközi rombolót (Battlestar Galactica) és a cylonokat, a Ki vagy, doki?-t (Doctor Who) meg a tardist emlegeti. Ez adott egy kis extra löketet a jókedvemnek.

Elsőre különös volt, hogy minden fejezet kezdésénél ott van egy-egy (néha egymásra reflektáló) újságcikk, ami vagy a Smith Gimi suli újságában Smithonian-ben, vagy az újonnan felbukkanó – Jane Smith által szervezett - Wordsmith-ben jelent meg. Iszonyat izgalmas volt, egyre kíváncsibb és kíváncsibb lettem, ahogy mind személyesebbé váltak a cikkek.

Összességében jó kis sorozatzáró kötet volt, én szerettem. Nem világmegváltó mű, nem is szabad tőle ilyesmit várni, de egy laza, jókedvre derítő sorozatnak teljesen megfelelt. Voltak benne szomorkásabb részek, de némi komolyság jól állt a résznek. Különösen jó volt, hogy minden részben más-más páros volt kiemelve, így még én sem felejtettem el, hogy kivel, mikor és mi történt.

Érdekes mellékszereplő:
Megint találtam valakit, aki jobban érdekelt, mint amennyi figyelmet kapott – ő lenne Sam (sosem Samantha). Isobel barátja, aki kiáll az LMBT egyének egyenlő bánásmódja mellett és a botrányokozástól sem riad vissza.

Kedvenc: Isobel! ^.^ De Spencert is nagyon bírtam!

Értékelés: 5

Akkor az egyes történetekről dióhéjban:
(enyhe spoiler)
#1 Melanie (és Dylan)

Őszintén szólva nekem egyrészt kicsit kamu probléma volt, hogy a barátnőm öccse tetszik, és ő mit szól majd hozzá, satöbbi. Másrészt furcsának érzem, hiszen a leány elsős a gimiben, a srác pedig nyolcadikos. Lehet, hogy öreg vagyok, de nekem ez a páros túl fiatal a NagyLove-hoz…
A legérdekesebbnek Isobel mellékszála tűnt, örültem, hogy a kötet második története az övé.

#2 Isobel (és Spencer)

Ez a sztori és Isobel személye NAGYON tetszett! A tökéletes kinézetű Mel meg a szép focista srác után jól esett erről a nagyon okos, kicsit dagadt / pufi. Elsőre ugyan megijesztett, hogy egy klasszikus „A csaj nem jár egyedül”-féle rom-kom-os balgaság fog kisülni belőle, de szerencsére Marni tartotta magát ahhoz, hogy úgy kell elfogadni az embereket, ahogyan vannak.
Poénos, bolondos páros – én nagyon bírtam ezt a részt (és később – Corey történetében – is tök cukik voltak!)

#3 Corey (és Tim)

Corey-t nagyon megszerettem az első részben, nagy kedvencem volt a „meleg barát”. Sajnos az utolsó romantikus szösszenet inkább a fiú vergődését, mintsem a boldogságát helyezte a középpontba, aminek nem örültem. Mindig kedveltem a fiúk párosát a maga hétköznapi ember párkapcsolata egy sztárral problémáival, de ez rettenetesen rinyás rész lett… Corey hatalmas Drámakirálynő…
Jobb szerettem a háttérszereplőket, például Sam-et, aki ugye a melegek elfogadásáért küzd a Smith Gimiben. Kiállt valamiért, karakán, lázadó személyiségű emberke, aki roppant kevés részt kapott.

Kedvcsináló idézetek:
Nem arról van szó, hogy a félelmeim szorításában nem merek teljes életet élni, hanem az ösztöneimre hallgatok.
    Az ösztöneim pedig azt súgják, hogy jobban járok, ha nem jövök össze egy Menővel, aki lehet, hogy képes SMS-ben dobni! Egy Spencer King-féle srác valószínűleg három emotikont se pazarolna rám.
    Pont ez hiányzott volna nekem.
Az én zseniális legjobb barátnőm azonban teljesen megfeledkezett arról, hogy célponttá vált, talán, mert úgy bámult egyik félről a másikra, mintha egy különösen izgi szappanoperát nézne.
    – Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy részleteket várnak tőled – mormolta halkan. – Használj egészen rövid szavakat. Lehetőleg egy vagy két szótagúakat.
    Totál viccesnek találtam Izzie benyögését. Csak sajna ezzel egyedül voltam. Mindenki más elképedve meredt rá.
    – Ostobának neveztél? – hördült fel Steffani, ügyet se vetve Spencerre, és úgy nézett a barátnőmre, mintha el akarná hamvasztani a tekintetével.

❖❖❖❖❖
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyvek – Marni Bates
Különböző (Smith High, #4) kiadások borítói a GoodReads-en!
❖❖❖❖❖

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése