2016. március 10., csütörtök



Cassandra Clare: Bane krónikák 5-6.



Tündérekhez menj, ha vámpírokról akarsz pletykálni, vérfarkasokhoz, ha tündérekről akarsz pletykálni, a vérfarkasokról viszont ne pletykálj senkivel, mert le akarják majd harapni az arcod.
Ez volt Magnus mottója.



5. Cassandra Clare – Maureen Johnson: A Dumort Hotel tündöklése
6. Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Raphael Santiago megmentése


A Dumort Hotel tündöklése / The Rise of The Hotel Dumort (2013)

Fülszöveg:

Manhattanben járunk, az 1920-as években. Magnus Bane a jazzkorszak csillogó fővárosának elitjével cimborál. A halhatatlan boszorkánymester igyekszik minél többet kihozni a húszas évek forgatagából. Aktívan részt vesz New York társasági életében, és éli lüktető, jazztől hangos világát. Mindeközben felépül a csillogó Dumort Hotel, amely a legújabb gyöngyszemnek ígérkezik Magnus miliőjében. Csakhogy talán mégsem minden az, aminek látszik…

Olvasott kiadás:

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
56 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633738474 · Fordította: Kamper Gergely

Raphael Santiago megmentése / Saving Raphael Santiago (2013)

Fülszöveg:

Az 1950-es évek New Yorkjában egy kétségbeesett anya felfogadja Magnust, hogy kutassa fel eltűnt fiát, Raphaelt. De ha elő is kerül, vajon meg lehet még menteni a fiút?

Olvasott kiadás:

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
56 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633738511 ·
Fordította: Kamper Gergely


5. Cassandra Clare – Maureen Johnson: A Dumort Hotel tündöklése

A történet helyszíne: NEW YORK - 1929

Főbb szereplők: Magnus Bane, Edgar Greymark

Értékelés: 3
Szerintem:

Nem lett kedvenc, de Magnus, mint bártulaj? Imádtam ezt a már majdnem polgári foglalkozást űző boszorkánymestert! Naná, hogy nem bírta volna ki, hogy ne varázsoljon, ámítson és áruljon alkoholt a szesztilalom idején! Bírom a pasit!

Ez a Wall Street, tőzsdekrach, magasból kiugráló öngyilkosok csupán halványan toporognak az történelem óráról visszamaradt emlékeim peremén, nem igazán állt össze nekem. Jobban tetszett a Dumort Hotel alternatív felhasználása, az ősöreg boszorkánymester (Aldous Nix) és az, hogy szegény Magnus megint tök hiába tépte a száját az árnyvadászoknak.

Nem feltétlenül volt jó megoldás Magnus életébe behozni egy nagyobb történelmi eseményt, mert óhatatlanul is érdekesebb volt, mint maga a sztori a zugivóval, a pénzsóvár emberekkel, akik azt hiszik, hogy a pénzükért bármit megkaphatnak. Igazából a vége kifejezetten untatott, sajnáltam, hogy Magnus megunta „Mr. Száraz”-at…

Idézetek:

Egy összetört szívet úgy lehet a leggyorsabban meggyógyítani, ha rögvest új kalandokat keresel…

Magnus leadta a rendelést a szobaszolgálatnak, akik már rég nem lepődtek meg, ha Mr Bane huszonnégy tányér tojásrántottát rendelt, meg annyi kávét, hogy meg lehessen tölteni vele egy nagyobbacska fürdőkádat.

6. Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Raphael Santiago megmentése

A történet helyszíne: NEW YORK – 1953 nyara

Főbb szereplők: Magnus Bane, Ragnor Fell, Raphael Santiago, Raphael anyja

Értékelés: 5

Szerintem:

Kifejezetten tetszett ez a rész, nagyon hamar megfogott magának a sztori. Raphael vámpírrá válása, Ragnor Fell felbukkanása és összebarátkozása Raphaellel (!) és Magnusék megoldása a gyerek megmentésére – mind-mind bejött. Tetszettm mert humoros volt, szórakoztatott és tényleg egy könnyed, bár a téma komolyságához túlságosan is bolondos, könnyed történet volt.
(Komolyan… Ragnor és Raphael BFF-je mindent vitt.)

Persze maga a kezdés és kíváncsivá tett: MAGNUS, mint MAGÁNDETEKTÍV?! Ez a pasas… állati. Mondjuk a smaragdzöld szerelésnél, picit felsírtam, de valóban nem egy ballonkabátos-típus.

Negatívumként egyetlen dolgot tudok felhozni: sajnos az egész regény csak akkor vicces / érthető, ha ismeri az ember a szereplők elő- és utóéletét.

Idézetek:

Magnus gyakran gondolt rá, hogy beszerez egy háziállatot, de az soha fel nem merült benne, hogy egy duzzogó tinivámpír lesz az. Az jutott eszébe, hogy ha egyszer megszabadul Raphaeltől, kerít egy macskát. És annak a macskának minden évben születésnapi bulit rendez majd.

– Ne, Raphael, ne hagyj el! – szólt fahangon a boszorkánymester. – Hol lennék édes mosolyod fénye nélkül? Ha elmész, a földre vetem magam, és zokogni fogok.
– Tényleg? – Raphael felhúzta a szemöldökét. – Mert ha igen, inkább maradok, és végignézem a műsort.


– Mostanra betöltöttem volna a tizenhatot. – felelte lassan Raphael.
– Jaj, Magnus! – nyögött fel Ragnor – Ez gusztustalan! Hogy tehetted? Talán nincs ki mind a négy kereked?
– Mi van? – ismételte meg a kérdést Magnus.
– Megállapodtunk , hogy tizennyolcnál húzzuk meg a határt – felelte Ragnor. – Te, Catarina és én megesküdtünk egymásnak.
– Nos … Hoppá! Te azt hiszed , hogy én Raphaellel járok? Raphaellel? Nevetséges! Ez…

Összegzés:

Tulajdonképpen nem rosszak a történetek. Az egyik jobb, a másik kevésbé jó, de én nagyon szeretem Magnust és érdekelnek az életeseményei. Bírtam a zugivót, amit üzemeltetett és szerettem a nyomozót, akit alakítani próbált. A legkülönösebb a boszorkánymesterek hosszú élete kapcsán mindig is az volt számomra, hogy miképp nem unnak bele az életbe? Hogyan képesek még újabb és újabb száz éveket lehúzni, amikor egy átlag ember már 2 évet sem képes otthon malmozva eltölteni anélkül, hogy becsavarodna valamennyire?

Érdekes volt. Mindeneesetre én csak igazi Magnus fanatikusoknak vagy az Árnyvadászos sztorik kedvelőinek szoktam ajánlgatni ezeket a röpke történeteket, mert egy „kívülálló” nem értheti meg Magnus varázsát.


Bane krónikák – sorozat







(befejezett sorozat)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése