2014. november 22., szombat



Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai (Sherlock Holmes 4.)



„Álljon félre az utamból, Mr. Holmes” – mondta fejét ingatva. – „Most már igazán álljon félre.”

Ide tartozik az ifjú Sherlock Holmes-ról írt bejegyzésem.
A.C. Doyle: Sherlock Holmes bejegyzéseim: 1., 2., 3.

Fülszöveg:
Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) nevét a bűnügyi novelláit egybefoglaló Sherlock Holmes kalandjai (The Adventures of Sherlock Holmes, 1892) és a sorozat folytatása, a Sherlock Holmes emlékiratai (The Memoirs of Sherlock Holmes, 1894) tették híressé; ő alkotta meg a páratlan logikájú, minden rejtélyt megoldó mesterdetektív világszerte ismert figuráját.

A kötet az alábbi novellákat tartalmazza:
1. Ezüstcsillag         
2. A sárga arc          
3. A tőzsdeügynök titkára
4. A Glória Scott     
5.A Musgrave-szertartás  
6. A reigate-i urak  
7. A nyomorék        
8. A bentlakó beteg           
9. A görög tolmács 
10. A haditengerészeti szerződés
11. Az utolsó eset    

Eredeti megjelenés éve: 1893

Anyu olvassa éppen ezt a verziót:
Kriterion, Bukarest, 1976 / 238 oldal · Fordította: Katona Tamás

Az általam olvasott kiadás:

Szukits, Szeged, 2001 / 692 oldal · ISBN: 9639278017 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Katona Tamás, Mikes Lajos, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Tury Gyula

Szerintem:
Eddig ezek tetszettek a legjobban az eddig olvasott Sherlock Holmes történetek közül, pedig igazán szárazabb történetek voltak, mint az előzőek. Politikai és összeesküvéses vonalon mozognak a történetek, persze hangsúlyosak a családtörténetek is.

Ezekben a sztorikban egy pörgő, lendületes és ravasz Sherlock Holmest ismerünk meg. Élvezet olvasni Watson elfogult, csodáló irományait – nehéz nem vele szeretni a különc nyomozót, aki a leglehetetlenebb pillanatokban bukkan fel a doktor életében és csalja el nyomozni.

Kedvenc novella: A Glória Scott (bár több nagyon jó is van a kötetben)

Leginkább nem tetszett: A görög tolmács

Össz-Értékelés: 5

Részletesebben:
1. Ezüstcsillag   

Meglepő, érdekes történet egy tuti befutó versenylóról és az őt körülvevő csalafinta cselekről. Tetszett, tetszett, de jobban szeretem az igazi bűnügyeket.

Értékelés: 4 ✰✰✰✰

2. A sárga arc   

Ez sem volt igazi bűnügy, viszont nagyon jól megírt történet, amit képtelenség félbehagyni, mert fúrja az Olvasó oldalát, hogy mi is van?!

Összességében fordulatos és aranyos, család körül forgó történet. Én egyből kitaláltam ugyan, de még így is megdöbbentett a végkimenetel egy része.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

3. A tőzsdeügynök titkára  

De durva történet…!

NAGYON bonyolult, roppant ötletes. Imádtam olvasni, faltam a sorokat. Rájöttem, hogy ez emlékiratokban nem igazi bűnügyek lesznek, hanem nagyon fordulatos, összeesküvéses, becsapós sztorik.

Tippem sem volt, hogy most mi is van a munkákkal.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

4. A Glória Scott        

Nagyon szeretem a fiatal Sherlock Holmes sztorikat, alig vártam már őket!

A novella kibogozhatatlan, szerencsére nem csak az Olvasónak. A kötet legérzelmesebb és legérdekesebb története, egyre jobbak és jobbak a sztorik a könyvben. Átverős, csavaros, nagyon kell figyelni a jelekre!

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

5.A Musgrave-szertartás   

Pofára esés. Megismerkedünk Holmes trehány oldalával, megtudjuk, hogy mit tart a perzsa papucs orrában és hol tartja a megválaszolatlan leveleit.

A történet kincskeresős, izgalmas, kalandos. Bár öregecske vagyok a kalóztérképek iránti rajongáshoz, élveztem. Még így is sok mindenre nem számítottam a befejezés kapcsán, de már kezdek hozzászokni a nem hagyományos lezárásokhoz, ami e kötet sajátja.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰
6. A reigate-i urak     

Klasszik Sherlock!

Egyszerűen imádom ez a fiatalos lendületet. Zseniális színész, ravasz dög és pofátlan vendég – három az egyben. A cselekménye is tetszett, de a megfejtése is a sztorinak.
Bár tippem volt, de ez a megoldás eszembe sem jutott volna.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

7. A nyomorék  

Jó kis történet, ami egy öreg szerelmi háromszögről szól. Nem fogott meg, bár elég fordulatos kis történet. Rettenet suta a megoldása.

Értékelés: 3 ✰✰✰

8. A bentlakó beteg    

Érdekes, de nem túl izgalmas történet. Nagyon félbehagyottnak érzem. Jó lenne tudni, hogy miként alakult az orvos sorsa, miután…

Moffat? Igaz csak említés szintjén, de megjelent.

Értékelés: 4 ✰✰✰✰
9. A görög tolmács    

Mycroft! Annyira imádtam, ahogy megjelent és vele együtt belépett a Holmes család végre a történetbe! Érdekes volt a Diogenész Klubról olvasni, abszolút elkerülte a figyelmemet ez a némaság, ez a közösségi elkülönülés! Pedig hatalmas ötletnek tartom, hogy van egy klub a hatalmas Londonban, ahova azért járnak félénk / emberutáló emberek, hogy társaságban lehessenek egyedül.

Ettől eltekintve ez a történet engemet nem fogott meg, szomorúnak érzem. Kell az ilyen, de hagy ne örüljek neki.

Értékelés: 3 ✰✰✰

10. A haditengerészeti szerződés

BAJUSZ! Imádtam a BBC Sherlockban a bajusz körüli felhajtást – tipikus bolond fangirl dolog, tudom -, szóval elvigyorodtam az említésekor.

Említettem, hogy politikai a gyűjtemény, de ez a leg politika központúbb történet. NAGYON tetszett. Élvezetes, nem kiszámítható és nagyon meglepő történet. Sherlock ravasz, nagyon ravasz.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰
11. Az utolsó eset        

Ez a tökéletes befejezés! Én őszintén kétségbeestem, amikor a sorozatomban Sherlock meghalt, pláne, hogy a rész vége nem volt meg, csak az ugrás… (Fantasztikus videofelvétel volt… Grr…) Napokig sokkos, bánatos voltam – komolyan bezombiztam. Utána környékeztem meg anyut, hogy mesélje már el, hogy mi van?!

Szóval most csupán szíven ütött Watson írása, de nem süppedtem magamba. (Annyira. Azért elég nyomasztó.) Moriarty professzort keveselltem, a filmekben, sorozatokban hangsúlyosabb egyéniséget kap, több időt. A könyvben elhanyagolható volt a személyes kontaktus Olvasó-Moriarty vonalon. (Lesz még ő is?)

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰
Idézetek:
Sok olyan ember van Londonban, aki félénkségből vagy embergyűlöletből kerüli embertársainak társaságát. De azért ők is meg tudják becsülni a kényelmes karosszéket, élvezik a legfrissebb folyóiratokat. Az ő kedvükért alapították a Diogenész Klubot, a város társaságba és klubba végképp nem való embereinek paradicsomát. A tagoknak nem szabad egymásról tudomást venniük. Beszélni semmiféle indokolással sem szabad, csak az idegenek fogadótermében, és ha valaki háromszor vét a szabályok ellen, a bizottság elé kerül, és az ilyen fecsegőt ki lehet zárni a tagok közül.
(A görög tolmács)
– Watson, ha valaha észreveszi, hogy túlontúl biztos vagyok a képességeimben, vagy hogy lusta vagyok egy ügyet kellő alapossággal végiggondolni, legyen szíves, súgjon ennyit a fülembe: „Norbury.” Nagyon hálás leszek magának.
(A sárga arc)
„Január 4-én keresztezte az utamat” – kezdte. – „23-án már kellemetlen volt számomra. Február közepén kényelmetlennek találtam a helyzetemet. Március végén már a terveimben is akadályozott. Most, április vége felé már az a veszély fenyeget, hogy elveszítem személyes szabadságomat a maga szakadatlan munkája miatt. A helyzet egyre tarthatatlanabb.”
„Mit javasol?” – kérdeztem.
„Álljon félre az utamból, Mr. Holmes” – mondta fejét ingatva. – „Most már igazán álljon félre.”
(Az utolsó eset)

♘♘♘♘♘
A képek a „Sherlock Holmes Thing's” Pinterest táblámról és a „Oh my Sherlock...” nevű WeHeartit gyűjteményemből származnak, ott többet megtudhatsz róluk és további képek várnak. Különféle „The Memoirs of Sherlock Holmes” borítók a GoodReads-en.

♘♘♘♘♘

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése