2018. szeptember 26., szerda



Holly Black: The ​Cruel Prince - A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.) | BTK értékelés





Október elején jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Holly Black legújabb Tündérföldén játszódó története, A kegyetlen herceg! A Blogturné Klub hat bloggere vállalkozott arra, hogy bemutassa nektek, hogyan képes egy ember ikerpár helyt állni a gyönyörű és kegyetlen tündérek között. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek belőle három példányt.




– Ha megsértesz, nem fogok sírni. Visszavágok.


Fülszöveg:
v
Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.
Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.
Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.
Tartalmazza a Látogatás a lehetetlen vidéken (A Visit to the Impossible Lands) c. novellát is.

Könyv információk:
Eredeti mű: The Cruel Prince
Eredeti megjelenés éve: 2018

Könyvmolyképző, Szeged, 2018
432 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634574613 ·
Fordította: Szabó Krisztina
A levegő népe - sorozat:

3,5. Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket
(befejezett)

Várható megjelenés: 2018. október 2.

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Kegyetlen, véres, ijesztő történet, aminek a középpontjában Jude Duarte áll, akit a szülei gyilkosa, Madoc vitt Tündérföldére az ikertestvérével, Tarynnal együtt. Halandóként élni a tündérek között nem könnyű... Nagyon hamar megtudjuk, hogy mostohaapja szolgálója csípős tündérkenőcsöt a szemére, hogy átlásson a káprázaton, szárított berkenyebogyóból készült láncot akaszt a nyakába, hogy ellenálljon a bűbájoknak, és rászól, hogy fordítsa ki a zokniját, nehogy eltévedjen az erdőben.
Taryn és Jude Duarte by evilienne

Már itt kicsit leültem a történettől, pedig akkor hol voltak még a tündérgyümölcsös incidensek (a halandók elméje elborul a tündér kajáktól), hogy voltak még a megszeghetetlen ígéretek, a hatalmas táncmulatságok, árulások, kémkedések, vérfürdők! Annyira magával ragadott ez a sodró lendületű cseppet-sem-mese, hogy egyszer csak lapoztam, és nem volt több oldal...

A főbb karakterekről…

Jude fantasztikus főszereplő, mert minden vágya az, hogy a tündérkirály lovagja legyen, amihez elég vakmerő és vérszomjas... Persze ez annak köszönhető, hogy egy szörnyeteg mellett és a kegyetlen tündérek között nőtt fel. Szülei valamikori gyilkosa és jelenlegi mostohaapja, Madoc egy redcap (vörössapkás goblinfajta), akinek „éppannyira szüksége van a vérontásra, mint sellőnek a tenger sójára”, szóval a lányok nevelése kiterjedt a kardozás gyakorlására és a stratégiák megtanulására is. Jude ikertestvére, Taryn inkább a szép ruhákat, a bálokat, a csodás hajkölteményeket preferálja, de igyekszik jó testvére lenni szeleburdi testvérének is.

Oak by phantomrin
A lányok van egy Vivi nevű nővérük is, akivel közös az édesanyjuk, ám akinek az édesapja Madoc. Szerintem Vivi kamaszos lázadása abszolút üdítő volt - pláne az emberek világába szökdösése -, de én kedveltem Madoc új feleségét, Orianát is, aki viszont teljesen a legidősebb leányzó ellentéte volt a maga titokzatos, halk szavú, kicsit talán túlságosan is alázatos stílusával. A legcukibb egészen biztosan a lányok mostohaöccse, Oak, aki egy hétéves beteges, szőke fürtös fiúcska. Meg kell zabálni!


Tündérfölde gyönyörű, de olyan, mint egy aranyszarvas teteme, a bőr alatt férgek rágják a húsát, bármelyik pillanatban szétrobbanhat.


Jude és Taryn kénytelen a tündérekkel tanulni, és akárcsak a halandó gimikben, itt is megvan AZ A SLEPP, akiket lehet gyűlölni, de ártalmas szembeszállni veük... Mivel a tündérek általában gyönyörűek, itt a korona különbözteti meg a slepp vezérét a többiektől. Cardan herceg a 6. szülött gyermeke a mostani tündérkirálynak, Eldrednek, és mindig vele lóg három szintén kegyetlenkedő tündér: Nicasia, Valerian és Locke. Bár Locke megpróbál bevágódni Jude-nál, valahogy nekem nem tetszett ez a romantikus vonulat... Engem jobban izgatott Cardan, akiről nem sok minden derült ki azon kívül, hogy szeret összetűzni a főszereplőnkkel.
Hogy ne csak dicsérjem Jude-ot, el kell mondjam, hogy irtó mód utálja magát, amiért halandó, amiért törékeny, és ez borzasztó visszás volt számomra. (Hiszen egy törékeny halandó vagyok. Muhaha. Badum tss.) Bár elmeséli nekünk a három legfontosabb traumatizáló emlékét arról, hogy miért utálja, amiért nem ér fel a tündérekhez, szerintem nagyon is erős és kitartó. 

Extra novella: Látogatás a lehetetlen vidéken

Kaye by phantomrin
Teljesen más nézőpont, teljesen más szereplőkkel. Elsőre nem tudtam hova rakni, hogy Jude története után kapok egy Kaye nevű tündért, aki tündér létére a halandók világában nőtt fel, máig ott él és van egy saját kávézója - aminek amúgy nagyon állat a neve: Csészényi Hold -, aztán összefonódnak a szálak. Amikor megjelenik a regényből megismert Lord Roiben, a  Termeszek udvarának a királya, és kiderül, hogy ő Kaye szerelme és szeretője, akkor válik ez a novella egészen izgalmassá, mert a király elhívje a nőt Dain megkoronázására. Amiről már a regény olvasása után tudjuk, hogy sikerült... 


– Talán részletezhetnéd, amit az előbb mondtál – jegyezte meg elnyújtva Roiben, miközben a kardjához kapott. – Hogy Tündérfölde azért „annyira nem szörnyű”.
– Ugye, nem akarod pont most az orrom alá dörgölni, hogy „én megmondtam”? – háborodott fel Kaye.
Roiben a vérontást figyelte, szárazon válaszolt.
– Ismerd el, hogy megnyertem a vitánkat.


Izgalmas, nagyon jópofa kiegészítő sztori, és nagyon szupernek tartom, hogy lefordították, majd beletették extraként A kegyetlen hercegbe, mert Kaye narrálása legalább annyira zseniális, mint Jude-é. Csak Kaye szabad és életvidám teremtés, akinek a legtöbb örömöt az okozza, ha szívhatja a királya vérét verbális csatáik során. A novella vége pedig eszméletlenül ütős! (Amúgy Kaye-nek és Roibennek saját sorozata van: The Modern Tales Of Faerie!)

Összességében

Harcos, taktikázós, véres sztori, de annyira kalandos, hogy csak úgy olvastatta magát! Tele volt váratlan fordulatokkal, izgalmas összecsapásokkal, de a legtöbbször Jude húzásaitól esett le az állam, mert ahhoz képest, hogy halandó, nagyon merész! Én a helyében sírva menekülnék haza egy aggófű-paripán, míg ő alaposan átgondolja a dolgokat, majd belesétál az események közepébe egy karddal a kezében.
Lélegzetvisszafojtva osontam a lánnyal mindenféle elhagyott folyosókon, vele bújkáltam, kémkedtem, aggódtam és történet a fejem, hogy mi a szitu az aranymakkal meg azzal az átkozott koronával! Régen szippantott be ennyire történet, pedig nem lehet azt mondani rólam, hogy nagy tündér-fan vagyok...

Imádom Holly Blacket meg a fantasykat, amiket ír, és a szívem szakad meg, hogy se híre, se hamva a következő résznek. Annyira jó az egész felépítése, annyira ki van találva minden Mabtól kezdve a Smilax nemzetség koronázási szertartásain át a Tündérföldi sulirendszerig, hogy hihetetlen. Ráadásul a főszereplő se piskóta, hanem egy kemény, rafinált csaj, aki ügyesen bánik a karddal, és nem átall ugyanolyan kegyetlenül visszavágni a tündéreknek, amennyire ők voltak kegyetlenek vele.

Értékelés: 5

Folytatnám?
NANÁ! Ide nekem a folytatást! Ha nálam lett volna a következő rész, abban a pillanatban folytattam volna, mert nagyon magával ragadott a történet!

Ajánlom, ha...
─ ...szereted az író könyveit vagy stílusát (pl.: A vaspróba / A Fehér Macska / A Spiderwick Krónikák);
─ ...imádod a tündéres fantasy regényeket/sorozatokat (pl.: Tüskék és rózsák udvara / Vaskirály);
─ ...kedveled azokat a történeteket, amikben emberek egy másik világba vagy nem emberi lények közé keverednek!

Kedvcsináló idézetek:
v
– A mesekönyvekben nem történnek jó dolgok – vitatkozik Taryn. – Amikor mégis, akkor rögtön jön valami rossz. Ha nem így lenne, unalmas lenne a történet és senki sem olvasná el.
v
@thevioleteuphonia
A tündérek képtelenek hazudni, így tökéletesítették a fondorlatok és a kegyetlenkedés művészetét. Torz szavak, csínyek, bizonyos tények elhallgatása, talányok, botrányok… Ráadásul képesek ősrégi sérelmekért bosszút állni, amikor már maguk sem emlékeznek pontosan a történtekre. A vihar nincs olyan szeszélyes, a tenger olyan háborgó, mint ők.
v
Csakhogy egy dologról fogalmuk sincsen: igen, megrémítenek, de azóta félek, hogy idekerültem. A szüleim gyilkosa nevelt fel, szörnyetegek között. Együtt élek ezzel a félelemmel, beleivódott a csontjaimba. Csak épp ügyet sem vetek rá. Ha kimutatnám, hogy zavar, sosem bújnék ki a bagolytollakkal tömött takaróm alól, ott rejtőznék Madoc erődjében örökké. Addig sikítanék az ágyban fekve, amíg semmi sem marad belőlem. Erre viszont nem vagyok hajlandó. Szó sem lehet róla!
Nicasia téved velem kapcsolatban. Nem pusztán jól akarok szerepelni a tornán, mintha én is tündér lennék. Nyerni akarok. Nem akarok olyan lenni, mint ők.
A szívem legmélyén arra vágyom, hogy felülkerekedjek rajtuk.
v
– (...) Úgyhogy most elég! Ezentúl szembeszállok veled. Folyton azt hangoztatod, hogy én egyszerű halandó vagyok, te pedig Tündérfölde hercege. Hát akkor vésd az eszedbe, hogy ez azt jelenti, nekem nincs vesztenivalóm, neked viszont annál több. Lehet, hogy végül nyerni fogsz, elvarázsolhatsz, fájdalmat okozhatsz, megszégyeníthetsz, de minden tőlem telhetőt elkövetek, hogy megfosszalak mindentől, amitől csak tudlak. Abban biztos lehetsz, hogy ez csupán ízelítő volt, ennél sokkal többre is képes vagyok – vágom a fejéhez a saját szavait.
vvvvv

A képek a Pinterest táblámról származnak: The Folk of Air by Holly Black
A könyv kiadásai a GoodReads-en: The Cruel Prince
vvvvv



Nyereményjáték:

Holly Black Tündérföldére kalauzolja olvasóit új regényében, ahol Jude szebbnél-szebb, illetve gonoszabbnál-gonoszabb tündérekkel találkozik, ezért úgy gondoltuk, hogy megismertetünk titeket néhány ismert és kevésbé ismert tündérrel a turné folyamán. A feladatotok nem más, mint a képek alapján kitalálni, hogy ki szerepel a képen és a nevét - akár magyarul, akár angolul - beírni a rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


ÁLLOMÁSOK:

09/28 - Függővég
09/30 - Deszy könyvajánlója
10/02 - Dreamworld
10/04 - Kelly & Lupi olvas
10/06 - Sorok Között
10/08 - Dreamworld
10/10 - Kelly & Lupi olvas
10/12 - Függővég
10/14 - Deszy könyvajánlója - Interjú Holly Blackkel



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése