2017. május 11., csütörtök



Spirit Bliss: Reményfosztottak (A Szem 1.)


 Köszönet a recenziós példányért a Könyvmolyképző kiadónak!


– Ugye felfogtad, hogy amit az előbb mondtam, az nem kérés volt, hanem fenyegetés – nézett rá Ana úgy, mintha az elmebetegség jeleit keresné rajta. Joggal. Ryland már maga sem volt biztos benne, hogy minden stimmel-e a fejében. De ha meg is bolondult, kit izgat?
– Felfogtam, csak nem érdekel – vont vállat könnyedén.

  
Fülszöveg:
Csatlakozz, vagy meghalsz!
Különleges, láthatatlan szervezet rejtőzködik az éjszakában, és olyan bűnözőkre csap le, akikre senki más nem tud, vagy nem mer.
Ana a Szem tagja.
Első törvény: bármi áron védd meg az ártatlant!
Második törvény: légy láthatatlan a rendőrség előtt!
De mi történik, ha egy zsaru az áldozat?
Ana megmenti Ryland életét, hogy lerójon egy régi tartozást. Ez a váratlan tett láncreakciót indít el, megváltoztatva mindenki sorsát.
Macska-egér játék indul az FBI és a Szem között, ám Anára egy új küldetés is vár. Meg kell találni Tamarát, a fiatal modellt, akinek furcsa körülmények között nyoma veszett.
Vajon a bilincstetkós férfiak állnak a háttérben? Vagy más a felelős a lány eltűnéséért?
Nyomozz a Szemmel, ha nem félsz a veszélytől! De ne feledd:
Megszökhetsz a rendőrségtől, kijátszhatod a törvényt, elbújhatsz a felelősség elől, de a Szem akkor is lát.
Szeress, akkor is, ha veszélyes!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Könyvmolyképző, Szeged, 2016
296 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633998144
A sorozat:

2. (?)
(még nem befejezett)

Megvásárolható itt:

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Szeretek nyitni az új élmények felé, ahogy a magyar írók felé is. Régóta kíváncsi voltam Spirit Bliss könyveire, mert egyszer valakinél vendégségben belefutottam a Démoni érintés-sorozat egyik részébe és beleolvasva kíváncsivá tett.
 
Ana (Amber Heard)
Szerintem…

Ez egy igazán belevaló, több szálon futó eseményekkel operáló krimi, amiben jó néhány érdekes mellékszál is van. Több főbb szereplője van, ugyanis a két főszereplőn (Anán és Rylandon) kívül ott vannak A Szem elnevezésű igazságszolgáltató, titkos társaság tagjai is, és mindenkinek megvan a maga (szomorú) története, amiket elcsípett félmondatokból összerakosgathatunk. Persze nem kapunk szinte senkiről komplett képet, az én fejemben csak Ana és Ryland háttértörténete állt össze teljesen.

Kaemon (Sakaguchi Kentaro)
A történetet Ana és Ryland szemszögéből ismerhetjük meg – E/3-ban -, velük vagyunk a munkájuk közben, az első találkozásuknál, a nyomozásnál a másik után, a Szem egyik megbízásának elvégzése közben. Anát nagyon kedveltem, mert a lányos név egy igazán tökös és erős csajt rejt, aki mégsem robot érzelmileg (bár úgy éreztem, hogy néha nem bánná, ha az lenne, de ez csak hozzátett a sztorihoz). Ryland felnőtt férfi létére teljesen megbolondul Anától, teljesen átmegy nyeretlen kamaszba, de abszolút megbízható és őszinte. Az aranyosságát és a kitartóságát nagyon kedveltem benne, mégis más férfi a kedvencem a regényből, mert Ryland nekem TÚL nyílt személyiség – minden szempontból.

Érződött a regényen, hogy nem elsőkönyves író műve, de azt se éreztem egy pillanatig se, hogy magyar írta - simán elment egy külföldi kriminek. (Ehhez hozzátett ugyan, hogy nem magyar helyen játszódik és nem magyar nevek szerepelnek benne, de én elsősorban a színvonalára gondoltam.)


A folytatásokról…

Manapság elég sok sorozatot úgy írnak meg, hogy más-más főszereplőpáros van benne ugyanabból a társaságból (pl.: Fekete Tőr Testvériség, Stage Dive, Maddox testvérek, etc.) és szerintem ennek a sorozatnak is baromi jól állna, ha minden részben más-más tag lenne a középpontban és lelne párra, miközben a főszálon valami bonyolult, badass ügy futna. (A végén természetesen Mr. Eye és khm… M.A.T.T. kezelője. Ld. a képen.) 

Mondjuk én Kaemon miatt bármilyen folytatásra kíváncsi vagyok! =^.^=

Összességében

Számomra nehézkesen indult, mert mindig az eleje a legnehezebb az ilyen összetettebb történeteknek, amikor a kapott puzzle darabokból el kell kezdeni a kirakóst – én meg elég lassú vagyok ebben. Kellett egy kis idő, míg leestek a dolgot, megbíztak Rylandban a nyíltsága ellenére és el tudtam helyezni Anát meg a társait a jó-rossz vonalon. Érdekes volt egy csupa szív bolondra gyanakodni és mocskos, kis titkot sejteni ott, ahol nem volt… Nagyon izgalmas volt a történet, nagyon tetszett az egész kidolgozottsága. 
Ez az a sztori, amire filmben azonnal harapnék, mert bírom a titkos szervezetes, nyomozós dolgokat kibogozni és imádom az igazságot szolgáltató, jótevő, de rejtőzködő társaságokról szóló történeteket.


Ana és Ryland nagyon jó párost alkotnak, köszönhetően az eltérő személyiségüknek, de… Sorry, az én szívemet Kaemon rabolta el, aki különleges, jó humorú, megbízható, stabil figura – és igazi barát!

Értékelés: 4,5


Kedvencem: KAEMON! A Szem tagjaként folyton szem előtt van és általában a legjobb barátja, Ana körül sertepertél, de én imádtam minden részt, amikor felbukkant a srác! Meg azt is, amikor lelépett. Pl.:
Idézet a könyvből:
– Hozok egy kis kávét a konyhából, mindjárt jövök! – pattant fel Kaemon. Nem volt túl jó színész, letagadni sem lehetett, hogy a célja nem a koffeinbevitel, főleg, hogy a kávéfőző ott állt tettre készen a sarokban lévő kisasztalon. Ana „ha most itt hagysz, meghalsz!”-pillantást vetett rá, de a férfi vagy nem tudott testbeszédet kódolni, vagy a világ legbátrabb embere volt: kisétált az ajtón. 

Kontra – a borításról:

Hogy ne csak agyba-főbe dicsérgessem a könyvet, ezért elmondom az én két szívfájdalmamat vele kapcsolatban. Abszolút semmi köze a tartalomhoz – a sztori tényleg isteni -, de a borítónak egyedül a színei tetszenek. És bár tényleg jó ez a fehér-narancs színvilág, de bár egy pénzérme lenne rajta, amin A Szem szimbóluma szerepel, ugyanis minden általuk meghurcolt vagy megölt bűnösnél ilyet hagynak a Tevők (a szervezet aktív, terepmunkát végző tagjai).

Idézet a könyvből:

A Mindent Látó Szem: A szervezet jelképe. Egy szem, melyet villám szel ketté, és napsugarak veszik körül. Jelentése, hogy a Szem mindent lát, és ha bűnös vagy, lesújt rád.


A másik zavaró tényező csupán annyi, hogy Best of Young Adult a hátulján a szöveg (szerencsére a Molyon nincs hozzáadva a címkéknél), márpedig a YA-regényeknek megvan a maguk kritériumrendszere és ez a regény a közelében sincs. Inkább misztikus kriminek nevezném, bár biztos van rá megfelelőbb besorolás. (A Young Adult kritériumrendszeréről bővebben olvashattok a Merítésben.)

Ajánlom:
Mindenkinek, aki szereti a titkos szervezetekkel kapcsolatos történeteket, illetve a krimi és a nyomozós sztorik rajongóinak! Nem egy egyszerű történet, ezért ajánlom azoknak az olvasóknak is, akik imádnak összetett regényeket olvasni és kibogozni a szálakat.

Kedvcsináló idézetek:
Az emberei mindenhatónak gondolták, olyannak, aki pontosan tudja, mikor mit kell tenni, irányítja, védi és bünteti őket, ha kell. És neki is el kellett hinnie, hogy ez így van. Ha bizonytalankodik a döntései miatt, minden szétesik. Egy gyengekezű vezető vára csak kártyavár, melyet egyetlen tüsszentés is elsöpörhet.
– És Ana? Ő is hasonlóan került oda?
– Nagyon belezúgtál, mi? – húzódott vigyorra a fiú szája. Ryland pillantása elsötétült, vonásai megmerevedtek.
– Igen. – A kijelentés döbbenetet hozott maga után. A fiú tátott szájjal tette le a villát az asztalra, egy pillanatra teljesen megfeledkezett az ízletes ételről.
– Hűha, nem hittem volna, hogy be is ismered! Akkor ez komoly?
– Őrültség, én is jól tudom, de… vele akarok lenni.
– Bármi áron?
– Bármi áron – bólintott Ryland határozottan.
– Igen, az. A legnehezebb a saját gyengeségünket legyőzni. De tudod, mit? Ha egyszer sikerrel járunk, onnantól kezdve nincs akadály, ami utunkat állhatná.
– Filozófusnak kellett volna menned – született mosoly Ana ajkán. Kaemon hevesen megrázta a fejét.
– Neeeeem. Beírtad már a keresőbe a filozófus szót? Kidob egy csomó vén, szakállas pasit. Milyen hülyén néznék már ki szakállal? – dörzsölte meg az állát. Ana odahajolt hozzá, és száját arra a pontra nyomta, ahol korábban a tenyere feküdt.
– Igazad van. Kár lenne a babapofidért – vigyorodott el gonoszan, Kaemon pedig felháborodva tátogott.

☆☆☆☆☆
A képek a Pinterest táblámról származnak: 
☆☆☆☆☆


3 megjegyzés:

  1. hát ha csak ez a két problémád van a könyvvel, akkor nagyon jó lehet! :)
    és akkor ezek szerint a történet is kerek? Le van zárva nagyjából?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is volt, de muszáj volt belekötnöm / megmondanom, hogy milyen aprócska gondjaim voltak vele... :) Igen, abszolút kerek a sztori mind a szerelmi szál, mind az eltűnt nő utáni nyomozás szempontjából. ^^

      Törlés
    2. köszi, jól hangzik, megjegyzem!

      Törlés