2017. január 15., vasárnap



Alexandra Bracken: Sötét ​elmék (Sötét elmék 1.)



– Próbálj belegondolni, hol lennénk nélküled, kedves – jegyezte meg halkan. – Akkor talán belátod, milyen szerencsések vagyunk, hogy velünk vagy.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​​nap titokzatos betegség üti fel a fejét, mely a tizenéves gyerekeket támadja. A kór gyorsan terjed, és félelmetes pusztítást végez. Csak kevesen maradnak életben. Ám amikor kiderül, hogy a megmaradt fiatalok mellékhatásként különleges, de egyben veszélyes képességekkel rendelkeznek, megkezdődik a „rehabilitációs táborokba” gyűjtésük, ahol kutatók és orvosok dolgoznak azon, hogy a gyerekek újra egészségesek legyenek. Úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben megy, hisz az elnök fiát már meggyógyították. És bár a közvélemény úgy tudja, hogy ezeket a helyeket a gyerekek megmentésére hozták létre, valójában kegyetlen eszközökkel próbálják féken tartani őket.
Ruby szintén túlélte a betegséget, így nála is megjelent egy képesség, amely talán mind közül a legveszélyesebb. És képtelenek uralni. Tízéves volt, mikor Thurmondba, a legkegyetlenebb táborba hurcolták. Az évek teltek, a napok egyformák voltak, és nem volt semmi remény, hogy egyszer majd kiszabadul Ám egy nap az egyik ápolónő segítségével sikerül elmenekülnie, de hamar kiderül, hogy a nőben sem bízhat, így egyedül kell boldogulnia. Útközben találkozik Liammel, Charlesszal és Suzuméval, akik szintén táborlakók voltak egy másik városban. Közösen indulnak el, hogy megtalálják East Rivert, ami a szóbeszéd szerint az egyetlen biztonságos menedéket jelentheti a szökött gyerekeknek. Az út során Ruby és Liam egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ám amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik.

  Könyv információk:


  Eredeti mű: The Darkest Minds
  Eredeti megjelenés éve: 2014

  Maxim, 2014
  462 oldal · puhatáblás ·
  ISBN: 9789632615509 ·
  Fordította: Bozai Ágota
  Trilógia:

    1. Sötét elmék
    2. Sötét játszmák
    3. Sötét hajnal
(befejezett)

Kiegészítő sztorik (angolul):

1,5 Alexandra Bracken: In Time
1,6 Liam's Story
2,5 Alexandra Bracken: Sparks Rise
1,5; 2,5; 3,5 Alexandra Bracken: Through The Dark
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Ez egy YA disztópia különleges képességű fiatalokkal a főszerepben! Miért NE olvastam volna el? Azóta szerettem volna rátenni a kezem a trilógiára, amióta megláttam az első fotókat a könyvekről a tumblr-en.

A regényről röviden

A történet Ruby szemszögéből (E/1) meséli el, hogy kislánykorában hogyan jelent meg az IAAN (Idiopathic Adolescent Acute Neurodegeneration – Ismeretlen eredetű akut serdülőkori idegsorvadás) vírus / megbetegedés a környezetükben, hogyan került sok más fiatallal együtt a Thurmond táborba, mi történt a szüleivel, majd hogyan jutott ki a táborból kamaszkorában és találkozott a Black Bettyvel furikázó fura fiatalokkal. Általa ismerjük meg a Pszí-katonákat, a Fejvadászokat, a Gyermek Ligát és a Szökött Kölyköt.
Meglepően csavaros, jól kitalált és elmesélt történet. Elképesztő, hogy egy ezredik YA disztópia is mennyi érzelmet képes kiváltani az olvasóból… Néha humoros, néha tragikus, néha gonoszkodó és néha mellbe vágó volt a történet!*



Érdekesség: The Darkest Minds Never Fade In The Afterlight – a címek angolul egy mondatot alkotnak. Igazából emiatt is figyeltem fel az írónőre, hiszen mekkora királyság már, hogy ennyire kreatív a trilógia koncepciója?

Szerintem…

Régen imádtam ennyire főszereplőt, mint most Ruby Elizabeth Daly-t! Ruby néha gyáva, néha bizonytalan, de messze a legkitartóbb és legerősebb csaj, akiről mostanában olvastam! Szerettem a főbb mellékszereplőket is, akik szintén jól kidolgozottak, akárcsak a főszereplő. Senki nem volt egysíkú vagy klisé karakter, megvolt a maguk szerepe a történetben és nem csak az arcunkba vágták a háttér sztorijukat, hanem igényesen beleépültek a történetbe. Ejj, de még mennyire, hogy beleépültek! A szívem szakadt meg, amikor bármi történt Suzuméval, Liammel vagy Dagival!

A legnagyobb logikai baki szerintem az, hogy kizárólag az USA-ra koncentrálunk és teljesen olyan, mintha csak őket sújtaná ez az egész betegség… Értem a falakat, értem a szomszédos országok elhatárolódását, de nagyon hamar elintézték őket… Érdekelne, hogy mi a helyzet Amerikán túl!

*Néha pár rövid mondattal nagyon mélyet tudott ütni a sztori és bevallom, hogy én ezt imádtam! Nagyon erős érzelmeket képes kiváltani olvasás közben, holott „csak” egy újabb tini disztópia!


„Vannak hangok, amiket az ember egyszer hall, és sosem felejt el. Csont reccsenése. A jégkrémes kocsi zenéje. Fegyver kibiztosításának kattanása.”


Összességében

Liam és Ruby
(solesofwind.tumblr)
Az első haláloknál, az első IAAN-ról szóló híreknél, de még az első iskolabusz felbukkanásánál sem sejtettem még, hogy ez a csodaszép borítójú könyv ennyiszer fogja összetörni a szívemet – a vége földhöz vágott. (Meg én is majdnem földhöz vágtam a könyvet, csak hát nem vagyok olyan. Nagyon örülök, hogy trilógia, mert tuti, hogy falnak mennék, ha egyrészes regény lenne!) 
Elképesztő olvasmány volt. Bírom, hogy rengeteg akció, kegyetlenség, de összetartás és humor is volt a sztoriban. Picit menekülős, utazgatós, csapat összekovácsolós, képességet kitanulós történet volt.
Zavart, hogy szinte semmi információt nem kaptunk magáról a pszí-betegség történetéről. Senki nem tud semmit? Nagyon érdekel a betegség miértje és hogyanja! Valaki csak rájött, hogy mitől van és hogyan alakult ki, nem? (Mutáció? Valami gyerekvírus?)

Értékelés: 5*
*Kedvenc lett.


Ajánlom, ha…
…szereted a szuperhősös ÉS/VAGY szuper / különleges erővel rendelkező emberes történeteket; …kedveled az ifjúsági / YA disztópiákat; …bírod, hogy nehéz döntéseket kényszerül meghozni a főszereplő mások védelmében.

Nem ajánlom, ha… az előbbiekre nem a válaszod, tovább nem szereted a felkapott és/vagy megrázó történeteket.

Borító?
Shame on me, de én szerelmes vagyok ebbe a borítóba! (Meg a sorozat összes borítójába, ha már itt tartunk…) Kicsit minimalista, de mégsem teljesen az, hiszen nagyon sok mindent elmond a könyvről. Olvasás közben pedig egyszer csak rádöbben az ember, hogy többet jelent, mint gondolnánk! I.M.Á.D.O.M!

ÉRDEKESSÉG - Egyéb borítók:
Sorrend: balról jobbra!


ACT  2015-ös orosz kiadás – Ebben végülis benne van minden, ami a könyvről elmondható, de mégsem tetszik. Livre de poche jeunesse 2015-ös francia kiadás – Ez tipikusan az a borító, amivel NEM venném meg a regényt, mert félnék, hogy éjszaka rémálmaim lennének tőle. Borzasztóan ijesztő. Goldmann Verlag 2014-es német kiadás – Egyszerűen semmilyen. Full snassz borító, ami semmiről sem mond el semmit…


HarperCollins Publishers 2013-as angol kiadás – Ez még úgy ahogy tetszik, de ijesztőnek találom. Elmondható róla, hogy illik a könyv hangulatához, de… azért ez sem patent. Ugyanakkor kreatív, érdekes. Fantasious 2014-es indonéz kiadás – az én kedvenc borítóm fordítottja. Nem rossz, de színeiben nem az igazi.


Otwarte 2014-es lengyel kiadás – Illik a sztorihoz és Rubyhoz, de nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem. (Annyira nem, hogy kedvet kapjak megvenni a könyvet ezzel a borítóval.) HarperCollins Australia 2012-es angol kiadás – Szép, de totál más, mint a könyv. Lehet, hogy elolvasnám a fülszövegét, de a könyvhöz nem kap az ember kedvet ezzel a borítóval (vagy marha nagy csalódás lesz, hogy itt egy szép borító a könyv meg egy disztópia!)

Kedvcsináló idézetek:
Ott nyitottam ki a könyvet, és meg sem kellett néznem a gerincét, hogy pontosan tudjam, mi az. Gesztenye, a honalapító. Richard Adams regénye. Nem csoda, hogy ilyen nagyon titkolta, mit olvas. Arról szól, hogy egy csapat nyúl próbál boldogulni a világban. Liam teljesen kiakadna tőle.
De nekem nagyon tetszett ez a könyv, és Dagi nyilván ugyanazt a régi kiadást forgatta, amiből apa szokott felolvasni nekem lefekvés előtt, amit ki szoktam lopni a dolgozószobájából, és a saját könyvespolcomra tettem, hogy olvasgatni tudjam éjjelente, amikor nem tudtam aludni. Micsoda véletlen, hogy éppen akkor került a kezembe, amikor a legnagyobb szükségem van rá!
Dagi bosszúsan sóhajtott.
– Nem örülök, hogy nekem kell felvilágosítanom téged, Zöld, de úgy látszik, még nem mondták neked. Viszont elég gyorsan rá fogsz jönni magadtól is: pillanatnyilag senkinek nem vagyunk fontosak. Senki nem akarja az érdekeinket képviselni. Mindenki eléggé el van foglalva azzal, hogy az ország siralmas állapotban van.
– Akkor mi kikkel vagyunk? – kérdeztem, mert muszáj tudnom.
– Magunkkal – felelte Liam egy kis idő után. – Ennyi.
Rögtön észrevettem Liamet. Nem ült tuskóra, inkább állt. Két tál csilit tartott, és körbenézve keresett valamit. Dagi elment volna mellette, ha Liam nem szólítja meg. Kérdezett tőle valamit, de csak mordulásféle választ kapott.
– Ó, kösz, nem. Olvastam a Legyek urát… Elkezdenek táncolni, és befestik az arcukat, és egy levágott disznófejet imádnak, aztán valakit megcsap egy nagy kő, és bele is hal, és micsoda meglepetés, az a valaki történetesen a szemüveges kövér gyerek.
Liam felnevetett, de én is láttam, mennyire zaklatott Dagi.
– Azt hiszem, inkább biztosra megyek és olvasok… nahát, itt van Ruby! Ti ketten csak élvezzétek az emberi faj elkorcsosulását nélkülem.

☆☆☆☆☆
Képgyűjtemény a Pinteresten: The Darkest Minds / Sötét elmék
The Darkest Minds #1 kiadások borítói a GoodReads-en!
☆☆☆☆☆


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése