2016. december 26., hétfő



Kemese Fanni: A ​viharszívű Mya Mavis (Pippa Kenn-trilógia 2.)



– Attól, mert valaki ember, nem azt jelenti, hogy jó. Nem kell mindent elviselnünk és mindent megbocsátanunk a másiknak, csak mert kevesen vagyunk.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Pippa Kenn egész életében hús-vér embereket akart megismerni, és döbbenetes élmény számára a kolónia. Átkelt a Vörös erdőn, de vajon megérte, ha súlyos árat fizet érte? Új családja szeretete körbeveszi, de elég ez?
Mya Mavis életét gyökeresen felforgatja Pippa és a két fiú, akik a sápadtak hordája elől menekültek. Mya ismeri az egyik idegent, ezt a különös, sárga szemű lányt, akiről már az érkezése előtt álmodott. Tudja, hogy a lány olyan események sorozatát indítja el, amelyek az utolsó emberi menedék bukásához vezetnek. Az összeomlást egyedül Mya akadályozhatja meg, ha megfejti az álmai rejtélyét, és időben figyelmezteti az embereket a veszélyre.
A sápadt horda megérkezik, és elzárja a kolóniát a külvilágtól. Egyre több feszültség tör a felszínre. Amikor évtizedek óta először gyilkosság történik, az emberek ráébrednek, hogy nem attól kell igazán félniük, ami a falakon kívül vár rájuk.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2014

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
432 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633990674
Sorozat:

3. Az elveszett Gage Mack (folyamatban)

(még nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el? 
Tetszett az első rész, ez pedig épp bent volt a könyvtárban – és naná, hogy kihívásokhoz is kell! Mindazonáltal szeretem a zombis YA regényeket.

Szerintem... 
...elhagyhatatlan a zombis történetekben az a rész, amikor hőseink végre biztonságos falak közé húzódnak és ott kiderül, hogy mind közül a legnagyobb szörnyeteg az ember maga! 

A kolónia körül hatalmas fal húzódik, ami kint tartja a sápadtak hordáit és bent az embereket, akik igyekeznek békésen túlélni a világvégét - és saját kihalásukat. A borzasztóan öreg Jupiter Day vezeti őket, ő számolja ki, hogy kinek kivel kell gyermekeket nemzenie, hogy az erős tulajdonságok ne oltsák ki egymást, hanem minél jobb DNS-ű gyermekeik legyenek. NAGYON DURVA! 

Hazel és a közanyaság

Bírtam a benti világ összetettségét, a kitalált közanyaságot, a csábító illatosokat, az egymáshoz rendelt nemzőpárokat. Nem minden ötlet egyedi, de azért akadnak különlegességei, amik kiemelik a többi zombis, kihalós történet közül.

Pippa Kenn
Hol is tartunk? – SPOILERES!

Pippa végre családi körben van, Ruben pedig a testvérével, Gage-dzsel aki mégsem halt meg. Rengeteg új szereplőt kapunk, mondhatni egy egész városnyit! A leginkább Mya-t, Gage-t és Pippa családtagjai közül Phil-t szerettem meg a kötetben. Meglepő módon senki nem picsog, senki nem hisztizik, holott lenne miért. Mya rémálmaitól felállt a tarkómon a szőr – ha előttem feketedne el a leány mindkét szeme, tuti, hogy agybajt kapnék tőle! Hazel fél bevallani a szerelmét, inkább közanya lesz. Pippának megbirizgálták a DNS-sét, amíg a kórházban feküdt. Phil szerelmileg hoppon maradt, holott messze ő a legaranyosabb srác a történetben! Rubennek elment az esze, Gage pedig harmadik kerék lett egy szerelmi három… sokszögben. 
(SPOILER VÉGE!)

A regény szerkezete és sztorija

Phil és a technológia
A rész három részre oszlik. Az elsőben megismerjük az új helyet, amit az első kötetben kerestek. Belakják, megismerkedünk a bent élőkkel, és figyeljük, hogyan illeszkednek be közéjük a mi „barbájaink”. A második részben bejön egy új nézőpont, amitől én konkrétan sokkot kaptam. Ezzel a csavarral nem számoltam, teljesen váratlanul ért! Ebben a részben minden elromlik, összeomlik a falakon belül és kibuknak a titkok… vagyis a legtöbbjük. Döbbenetes, ahogy lassan egymáshoz illeszkednek a dolgok. 

A harmadik rész… Oh, mennyi halál. Nagyon izgalmas, de nagyon megrázó rész, ráadásul úgy ér véget, hogy az ember legszívesebben nyúlna a trilógia következő részéért.

A történet maga elég hullámzó hangulatú, amit a sok különféle szemszögnek köszönhetünk. Pippa és Ruben nézőpontja mellé betársul Myáé, általa pedig jobban megismerjük a benti életet is egy belső szemszögből, ami jól is jön, mert a „barbárok” tapogatása során nem minden derül ki. Sőt, még egy titkos nézőpontot kapunk: a szabotőrét… Borzalmas volt olvasni, ezért imádtam!


„A legmegdöbbentőbb felfedezésem az volt, hogy az emberek egymás mellett éltek, és nem tudták, milyen szerencsések.”


Összességében

Mya és a Mavis-átok
Jobban tetszett, mint az első rész, mert sokkal több izgalom és intrika van benne. Szerettem a sok változó szemszöget, örültem, hogy végre eljutottunk a kolóniára. Kíváncsi voltam rá, hogy milyen ott az élet, de nem lepett meg, hogy nem egy Shangri-La! 

Rengeteg titok, rengeteg ármány rejlik a védőfalak között és rengeteg a rossz ember.

Jól megírt, fordulatos és színvonalas olvasmány. Összességében örülök, hogy folytattam a Pippa Kenn-trilógiát, csak az bánt, hogy még nem jelent meg az utolsó rész. A vége picit összetörte a szívemet, mert olvasás közben néhányan túl közel kerültek a szívemhez és fájt az elvesztésük…

Kedvencek: Mya, Phil, Pippa és Gage

Értékelés: 4,5


Folytatás?
Borzasztó a gondolat, hogy még nem jelent meg a folytatása – egyben utolsó része a trilógiának. Megőrülök, amíg kiadják. Ja, hogy elolvasnám? Most azonnal nekiállnék, ha a kezem ügyében lenne! Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogyan tovább!

Ajánlom…
ha szeretted a Razorland-trilógiát vagy Az éhezők viadalát;
ha szereted a Vörös Pöttyösöket;
ha kedveled, amikor románc vegyül a világvége történetekbe és fordítva;
ha szereted a zombis könyveket.

Nem ajánlom, ha nem szereted a zombis, túlélős, világvégés könyveket. Akkor se ajánlom, ha nem szeretted a Razorland-trilógiát vagy Az éhezők viadala könyveket.

Kedvcsináló idézetek:
- Az ötös főalagút végébe. Logané a hármas, Peteré a kettes. Vidd a lányt-aki-majdnem-lelötte-Iant!
- Csak Pippa! – mondtam.
Blake megvonta a vállát. – Jelenleg az a legértékesebb tulajdonságod, hogy majdnem lelőtted Iant.
Ruben és Gage Mack
Ahonnan én jöttem, nem nézték el, de idebent máshogy vélekedtek a gyengeségről. Idebent a gyengék is hosszú életet élhettek le. Az itteniek azt gondolják, tudják, milyen úgy élni, hogy azt hiszed, te vagy az utolsó ember. Azt képzelik, sosem bizonytalanodnának el, hogy rajtuk kívül van még más is odakint. Pedig évek telnek el, mégsem jön senki, senki, senki sem érted.
– Mi a baj? – kérdezte. Szorította a karfát, elfehéredtek ujjbütykei.
– Csak szeretném… Az előbb azt kívántam, bárcsak Ruben lennél.
Elmondtam neki, pedig nem akartam. Csak úgy kicsúszott, mert annyira nyomtak a szavak. Haragot vártam, valami felcsattanást vagy gúnyos nevetést. De csak egy beletörődő, szomorú mosoly érkezett.
– Ugyanezt kívánom, mióta megláttalak.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése