2016. szeptember 28., szerda



Jennifer E. Smith: Milyen lesz a búcsú után?



– Két ballábas vagyok – kiabálta Aidan a zenét túlharsogva, arca kipirult a tornaterem melegében –, de nekem egy balom is jobb, mint egy két jobblábas legjobb jobbja!
Clare ellenállhatatlannak találta.


Fülszöveg:
Főiskolás éveik utolsó estéjén Clare-nek és Aidannek egyetlen egy elintézetlen dolga maradt: ki kell találniuk, hogy együtt maradjanak-e, vagy szakítsanak. A 12 órás beszélgetés során felidézik kapcsolatuk minden egyes lépését, hátha találnak valamit a múltjukban, ami meghatározza a jövőjüket. Az este barátokhoz, a családhoz, kötelékekhez, váratlan helyekre vezeti őket, ahol kemény igazságokkal és meglepő felfedezésekkel néznek szembe. Ahogy az óra jár és eléri őket a reggel, úgy közeleg elkerülhetetlen búcsújuk is. A kérdés csak az, hogy a búcsú csak a reggelre szól, avagy örökre? Bájos, édesen keserű, bölcsességgel és szeretettel teli új, ellenállhatatlan regény a döntéseink nehézségeiről abban az esetben, ha a szívünk és az élet más-más irányt diktál.

Könyv információk:

Eredeti mű: Hello, ​Goodbye, And Everything In Between
Eredeti megjelenés éve: 2015

Maxim, 2015
312 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632616629 ·
Fordította: Komáromy Zsófia
Az írónő magyarul:

Létezik térkép a szerelemhez?

Sorozat:
1. Milyen is a boldogság?
1,5. Ilyen a boldogság
9. Olvass el egy könyvet, ami 2015-ben jelent meg! 
(Az értékeléshez olvass tovább!     )
Miért olvastam el?
Mert imádom J. E. S. könnyed, humoros, romantikus történeteit – és ráadásul ezt még a Könyvmoly Párbaj listámra is felvettem, annyira érdekelt.

Szerintem
…sehol nincs az általam eddig olvasott könyveihez képest ez a regény! Hatalmas csalódást okozott ezzel a történettel az írónő… Persze ugyanúgy fogok még olvasni tőle, hátha csak ez volt baklövés?!

Jennifer E. Smith-ről érdemes tudni, hogy mindig egy átmeneti részt ragad ki a fiatal főszereplők életéből, ami mégis hatalmas hatással van az életükre. Legyen az egy repülőn utazás egyik országból a másikba, egy városunkba tévedt filmforgatás vagy akár egy döntés, hogy melyik főiskolára akarunk járni. Ezúttal egy szerelmespár két tagja Amerika két eltérő szegletébe jelentkezik főiskolára és az utolsó együtt töltött éjszakájukat követjük nyomon, azaz a történet fő motívuma az ő szakításuk. Magyarul kapunk egy nagyon aranyos, tökéletesnek tetsző párt, akik éppen pontot tesznek a kapcsolatuk végére. Kösz… Annyira negatív, annyira eltér a többi regény reménykeltő, boldogságot sugárzó sztorijától!

A regény felépítése

Igazából érdekes, hiszen minden fejezet egy megálló főszereplőink, Clare és Aidan kapcsolatában, ahova elmennek felidézni egy-egy boldog, vicces vagy szomorkás életeseményt. Nagyon tetszett, hogy megállóról megállóra mind inkább kibontakozik az olvasó előtt a történet, mind jobban megismerjük a fiatalokat, a családjukat és a barátaikat. Bírtam, hogy nem kizárólag múltidézés címszó alatt furikáztak föl ’s alá, hanem az ilyen-olyan jelenbéli társas kapcsolataikat is ápolgatták.

Rozsdi, a bója
Összességében

Abszolút értem a regényt, még némely meghozott döntést is és a végén felbukkanó utalást is, de nem. Nekem nem jött be, mert nem szeretek mások szenvedéseiről, lemondásairól olvasni. Szerettem volna jól szórakozni és kikapcsolódni, ami nem történt meg és mivel éppen az írónő regényeinek a könnyedségébe szerettem bele, nagyon rosszul esett, hogy ennyire összeillő srácok járnak pórul… Komolyan, nem képesek egymás érdekben… nem is tudom: áldozatokat hozni? Kiegyezni valamiben? Közös nevezőre jutni? Bármi?! (Pedig én aztán nem vagyok az az örök romantikus!)

Kedvenc: Rozsdi megmentése! Foltos Scotty.

Értékelés: 2,5*

*3 volt, de átgondoltam és nem érdemli meg
Ajánló:
Azt ajánlom, hogy olvasd el Jennifer E. Smith Milyen is a boldogság? című könyvét, ha valami cukit akarsz olvasni vagy a Vajon létezik szerelem első látásra? címűt, ha meg akarod érteni, hogy miként változtathat egy emberen az, hogy ki mellé ültetik a repülőn.

Nem ajánlom, hogy ezzel a könyvvel kezd az ismerkedésedet az írónővel! Egyszerűen rosszabb a többinél, csak elvenné a kedved egy amúgy tök jó kis stílusú írónőtől.

Kedvcsináló idézetek:
– De miért? – faggatja Clare. – Ez őrültség.
– Ez az utolsó esténk. Minden véget ér. Elképzelni sem tudok jobb alkalmat egy kis őrültségre. – Oldalra biccentett fejjel néz a lányra. – Te igen?
– Azt hiszem, nem – válaszolja végül Clare, bár még mindig nyugtalan. – De ha belefulladsz a tóba, én kinyírlak!
– Ja, tényleg – bólogat Aidan. – Most már emlékszem. Határozottan úgy rémlik, hogy azt mondtam neked, te vagy a legszebb lány, akit valaha láttam, aztán ott helyben megkérdeztem, nem járnál-e velem.
– Majdnem – feleli a lány mosolyogva. – Megkértél, hogy adjam oda a parmezánt.
– Á, igen – vágja rá Aidan. – Ez az egyik ritkábban használt befűzős dumám.
A srác még mindig tele van ujjlenyomatokkal, a feldagadt képén éktelenkedő fekete négyszögről már nem is beszélve.
– Semmi gáz – mondja Scotty gyászosan. – Majd azt mesélem az új barátaimnak a főiskolán, hogy az anyukám katicabogár, az apukám meg leopárd.

A képek a Pinterest táblámról származnak: Jennifer E. Smith
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése