2016. szeptember 22., csütörtök



Cressida Cowell: How to Be a Pirate (How to Train Your Dragon 2.)



'My first day at Pirate Training and I've alredy been humiliated by my pathetic swordfighting, beaten to a pulp, shipwrecked, and narrowly escaped Death by drowning. And it's not even ten o'clock yet.'

- Ez az első napom a Kalóz Képzésen és máris megaláztak a szánalmas kardvívásom miatt, vertek péppé, lettem hajótörött és éppen csak megúsztam a fulladásos halált. Ráadásul még tíz óra sincs.
~ nem hivatalos fordítás*
 *(Mivel nincs meg a magyar verzió, így pár fordítás saját, azaz nem hivatalos. Sajnálom.)

Fülszöveg (angolul és magyarul):
- Follows the further adventures and misadventures of Hiccup Horrendous Haddock III as his Viking training continues and his father leads a stranger and the Hairy Hooligans to the Isle of Skullions in search of a pirate's treasure. 
- Ebben a kötetben Harald és társai egy kalózképző tanfolyamon vesznek részt, és eközben egy koporsóra bukkannak. Amikor kinyitják, egy élő embert találnak benne. Az illető nemsokára Harald legvérszomjasabb ellensége lesz…

Könyv információk:

230 oldal ·
ISBN: 9780340999080 ·
Illusztrálta: Cressida Cowell
Magyar sorozat:

1. Így neveld a sárkányodat
2. Így lehetsz kalóz
3. Így tanulj sárkányul
3. Így beszélj sárkányul
4. Így védd ki egy sárkány átkát
5. Így fejtsd meg a tűzkő titkát
6. Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz
7. Így utazz sárkányviharon

Angol sorozat:
3. How to Speak Dragonese
4. How to Cheat a Dragon's Curse
9. How to Steal a Dragon's Sword
10. How to Seize a Dragon's Jewel
11. How to Betray a Dragon's Hero
12. How to Fight a Dragon's Fury
5. How to Twist a Dragon's Tale
6. A Hero's Guide to Deadly Dragons
7. How to Ride a Dragon's Storm
8. How to Break a Dragon's Heart
Kiegészítő kötetek:
- How to Train Your Viking, by Toothless the Dragon
-  The Day of the Dreader
- The Incomplete Book of Dragons
- The Complete Book of Dragons
11. Olvass el egy könyvet, amit nagyon szeretnél! (JOKER) 
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Szeretem a sárkányokat, a vikingeket, kedvelem Cressida Cowell történeteit és kíváncsi vagyok, hogy meddig jutok angolul a sorozattal. ;)

Szerintem…

Ez a rész néhol kiszámítható volt ugyan, de megbocsátom neki, mert akadtak benne meglepő dolgok, érdekes fordulatok (pl.: A Skullions szigeteken történtek vagy az „ajtó” mögötti dolgok) és alapvetően egy szerethető történethez volt szerencsém. De ha felbukkan egy pofa, akiről lerí, hogy nem egy jótét lélek, akkor hagy ne kelljen már elhinnem, hogy minden rendben lesz! 

Öreg vagyok már, de azért jóízűen elröhögcséltem az elemi „NE NYISD KI” feliratú dolgok kinyitása körüli kalamajkákon! A bonyodalom mindig abból származik, hogy kinyitnak valamit, amit nem kéne - legyen az koporsó, láda vagy ajtó -, ezáltal abszolút a józanész ellenére cselekednek. A másik bonyodalomforrás a férfiúi büszkeség. Ha egy jó rábeszélőképességű ember elkezd osztani, hogy nem vagy férfi a talpadon, ha nem vállalod ezt vagy azt, akkor bármilyen öngyilkos küldetésre rávesznek... Teszem azt, hogy elutazol egy olyan szigetre, ahol a talpad földre tétele után számított öt percen belül halott vagy.

Összességében

Nagyon funny volt a kezdése, ugyanis egy THOR által gerjesztett viharban folyik a Pirate Training Programme (~ Kalóz Képzési Program) egy viking hajón… Sok béna gyerek karddal hadonászik egy bárkán, amit ide-oda csapkodnak a hullámok. Ráadásul Hiccup / Hablaty a felmenőin kesereg, akik híresen jó kardforgatók mind egy szálig, míg ő maga alig bírja helyesen tartani a kardját.

Az első rész jobban tetszett, ebben a részben az volt a legjobb, hogy Hiccup legjobb barátja, Fishlegs többet szerepet kapott végre és egyáltalán nem Toothlessen van a hangsúly, mint az előző történetben. Jelen van, de kevesebbet nyom a latban. Aranyos az egész - már amikor nincs éhezés, fulladásos halál, kardvívás, satöbbi -, jó olvasni és gyorsan haladós történet.

Facepalm: Komolyan, annyira megbízható embernek tűnt nekem ez az Alvin. (Ki hisz egy ilyen alamuszi fejű egyénnek?!)

Értékelés: 4

Ajánlás: minden gyereknek. Továbbá bármely korosztálynak, aki szereti a sárkányokat és mindenkinek, aki látta és szerette a mesefilme(ke)t.

Idézetek:
~ nem hivatalos fordítások!

'We're just about to open it,' said Stoick.
'But what I'm trying to say is,' interrupted Old Wrinkly (the cleverest and most ancient Elder of the Hooligan tribe), 'it is written quite clearly on the top, „DO NOT OPEN THIS COFFIN, Cursed be he who disturbs the remains of Grimbeard the Ghastly, the greatest pirate who ever struck Terror into the Inner Isles” … In my considerable experience it is always a good idea NOT TO OPEN a coffin that says „DO NOT OPEN” on the front…'

- Épp azon vagyunk, hogy kinyissuk - mondta Pléhpofa.
- De én meg éppen azt próbálom elmondani – vágott közbe Vén Ráncos (a legokosabb és a legöregebb Örege a Szőrös Huligánok törzsének), - hogy az van ráírva tisztán és érthetően, hogy NE NYISD KI EZT A KOPORSÓT, Átok arra, ki meg meri bolygatni Grimbeard the Ghastly maradványait, ki a legnagyszerűbb kalóz volt, aki terrorban tartotta a Belső-szigeteket”… Jelentékeny tapasztalataim szerint mindig az a legjobb ötlet, ha NEM NYITJUK KI a koporsót, aminek az elejére rá van írva, hogy „NE NYISD KI”….

Hogyan vívj karddal! (viking kiképzés)
'I mean,' continued Fishlegs, 'so far today we have narrowly escaped being. 1. Torn to pieces by Skullions. 2 Eaten by Cannibal Outcasts. 3. Burned to death on board ship. 4. Drowned at the bottom of the ocean… And now here we are, trapped in an inaccessible underground cavern facing DEATH BY SLOW STARVATION… It's just been a REALLY BAD day.'
~
- Úgy értem – folytatta Halvér, - hogy ma már sikerült megúsznunk, hogy 1) darabokra tépjenek a Kopponyák, 2) megegyenek a Kannibál Száműzöttek, 3) halálra égjünk egy hajón, 4) megfulladjunk az óceán alján… És most itt vagyunk, csapdába esve egy megközelíthetetlen földalatti barlangban, ahol LASSÚ ÉHHALÁL vár ránk… Ez csakis egy NAGYON ROSSZ nap lehet.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡
Képgyűjtemény a Pinteresten: How to Train Your…
Különböző How to Be a Pirate kiadások borítói a GoodReads-en!
‡ ‡ ‡ ‡ ‡

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése