2016. április 27., szerda



Jude Watson: A kenguruk földjén (A 39 kulcs 6.)



Miért kötnek ki mindig a föld alatt?
A Cahillek talán vámpírok voltak, akik utálták a napfényt?


Fülszöveg:
A kulcsvadászat folytatódik!
A tizennégy éves Amy és öccse, Dan most a kenguruk földjére utaznak szüleik nyomait követve. De az utazás szörnyű emlékeket idéz fel Amyben. Olyan szörnyűeket, hogy nem oszthatja meg őket senkivel… még Dannel sem. Szüleik szellemétől kísértve és halálos ellenségeikkel a nyomukban Dan és Amy már azt sem tudja eldönteni, ki a barát, és kitől kell tartaniuk. Vakságuk miatt elkövetnek egy nagy hibát… ami egy titkos barátjuk életébe kerül.

Könyv információk:

  Eredeti mű: In Too Deep         
  Eredeti megjelenés éve: 2009

  Könyvmolyképző, Szeged, 2011
  222 oldal · ISBN: 9789632454986             
  Fordította: Acsai Roland
A sorozat részei:

  3. A kardtolvaj
  8. A császár hagyatéka
  9. Viharjelzés
  10. Az utolsó kulcs
  11. A Vesperek támadása                 
 (befejezett sorozat)
                                         (Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
~~~ Sorozat folytatása. :D

A történetről röviden (enyhe spoiler)

Egy nyom Ausztráliába mutat, így odautaznak, és ha már arra járnak, akkor felkeresik az édesapjuk testvérét, Shep Trentet, aki nem volt "jó" nagybácsi. Végre egy nem-Cahill! Shep bácsi igazi léhűtő, naplopó, illetve hát szörfös, aki pilótaként dolgozgat. Ez egy ide-oda röpdösős, imitt-amott nyomozgatós, kicsit széthúzós, bizalmatlankodós rész. Inkább a szüleik emléke, útja után nyomoznak, nagyon múltban turkálós rész… (Ezáltal elég nyomasztó is.)

Meglepetések negatív utánérzéssel

A Holtok felbukkanását teljesen indokolatlannak éreztem, pláne azt, hogy mivel vendégszerepeltek a regényben… Mi baja van ennek a családnak? Vagy ennek a Hamiltonnak? Nagyon meredek rész volt az a siklóernyős rész.

A másik, amit nem értek, hogy MIÉRT hagyják Isabel Kabrát élni?! Ez a nő egy dühöngő őrült, ráadásul közveszélyes – nem kéne az ilyet likvidálnia a saját ágának? Kicsit kiakasztott az a nő…

Alistair Oh szintén meglepett, mert nem vártam, hogy feltűnik ebben a részben, pláne nem, hogy OTT ahol… de örültem, hogy biztonságban van! Az ő felbukkanása – akármilyen furcsának érzem őt is jelenleg – nem érintett olyan rosszul, mint a Holt családé és a Kabráké.

Szerintem

Ez egy izgalmas rész volt. Inkább a mázli vezette a fiatalokat, mintsem a tudásuk, de nem érdekelt, mert lekötött, hogy féljek Ausztráliától. Ez a földrész engemet kikészítene az első napon! Komolyan, a koalákon kívül minden halálos, agresszív, minden az életemre tör. Kenguruk, pókok, kígyók, cápák, ráják, mittoménmik…

Jót tett a résznek a vérfrissítés is - kifejezetten üdítő volt végre egy olyan rokont megismerni, aki nem akarja legyőzni Amyt és Dant, nem akar az életükre törni vagy – csak úgy általában – nincsen tisztában az egész vadászattal. Szerettem, ahogy igyekszik kiegyenlíteni a múltat – persze szerintem nem lehet, de jó fej volt, hogy próbálkozott a fiataloknál.

Zavart a fülszövegben elkapott „valaki meg fog halni a könyvben” – jóslat, eléggé ráparáztam! Sajnos nem kamu a beharangozott haláleset, de igazán meglepett, hogy kitől vett búcsút a sorozat. Abszolút nem Őt vártam…

Összességében

Jó rész, de elég szomorú-melankolikus. Én tuti nem tenném be a lábamat Ausztráliába, akkor se, ha oda vezetnek a nyomok – már az első napon kitörne a frász valamitől. A veszélyes vadállatoktól eltekintve mégis nagyon érdekes volt az ausztrálok földalatti házait, az opálbányákat és egyéb érdekes dolgaikat megismerni. Sajnos mégis azt kell, hogy mondjam, sokkal jobban lekötöttek a múltbéli események, mint a jelenben történő dolgok… ez van.

Nagyon örültem, hogy Amy és Dan kicsit magukhoz tértek és elkezdtek visszatalálni egymáshoz. Egyébként a Cahill-gyerekek elmélkedését a bizalmatlanság felett teljesen átérzem, mert ez már a hatodik része a sorozatnak és túl sok emberről derült már ki valami disznóság. Én sem hiszek már lassan senkinek… még az olyanoknak se, akiket azért kedvelek (pl.: Nellie, Irina, Alistair). 

Kedvenc részek: Nellie „felvágós” részei. Dan és Amy visszatalálása egymáshoz és önmagukhoz.

Értékelés: 4,5

Ajánlom, ha… tipikus ifjúsági kalandsorozatot akarsz olvasni! Sokrészes, fiatal főszereplős, kalandos, ide-oda utazgató, nyom- és kincskeresős történet.

Nem ajánlom, ha… nem szeretsz (hosszabb) sorozatokat olvasni. Nem bírod a világlátó regényeket vagy a kalandregényeket. Nem szereted a Narniát, Harry Pottert, Percy Jacksont, a Spiderwick krónikákat, Artemis Fowl-t és a hozzájuk hasonló, fiatalabbaknak írt regényeket.

Kedvcsináló idézetek:
Sydney-i Operaház
    Amy néha elgondolkozott azon, mi volt a legrosszabb ebben az egészben. Nem az, amikor élve akarták őket eltemetni, vagy amikor majdnem a vonat kerekei alatt végezték, sem az, amikor bezárták őket egy múmia kriptájába. Ezek a dolgok megtörténtek vele, és túlélte őket. A legrosszabb az volt, hogy a földkerekség minden embere gyanús lett. Amy és Dan a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy mindenki lehet kém.

– (…) Szóval ki vele. Az igazsággal. Azt hiszem, megérdemlek ennyit. Mi folyik itt? És most hagyjuk az űrlényeket.
    - Rendben – fújta ki a levegőt Amy. – A nagyanyánk a végrendeletében választás elé állított bennünket. Vagy lelépünk egymillió dollárral a zsebünkben, vagy részt veszünk a 39 kulcs utáni hajszában. Ha mindet megtaláljuk, a világ urai lehetünk. Mi a kulcsvadászat mellett döntöttünk. Néhány válogatott Cahill-rokonnal együtt, akik időnként megpróbálnak megölni bennünket.
    Shep nagyot sóhajtott:
    - Ha nem akarjátok elmondani az igazat, én nem erőltetem többet.

♫ ♪ ♫ ♪ ♫
A képek a Pinterest táblámról származnak: A 39 kulcs / The 39 Clues
Egyéb In Too Deep kiadások a GoodReadsen.
♫ ♪ ♫ ♪ ♫


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése