2016. április 19., kedd



Patrick Carman: Sötét erők (A 39 kulcs 5.)



– Az én szívemet nem lehet meglágyítani, még húsklopfolóval sem!


Fülszöveg:
A tizennégy éves Amy Cahillt és öccsét a távoli Oroszországba csalja a titokzatos NRR távirata. Messzire az egyetlen személytől, akiben megbízhatnak.
Ezzel kezdetét veszi a hajsza a nácik által elrabolt kincsért, mely során fellebben a fátyol az orosz cári család meggyilkolásának titkairól. Az oroszországi kincsvadászat a Lucianek által állított csapdának tűnik, de a csalinak nem tudnak ellenállni…
Vajon mekkora kockázatot vállal Amy és Dan azért, hogy rájöjjenek, mi történt valójában szüleik halálának éjszakáján?

Könyv információk:

  Eredeti mű: The Black Circle         
  Eredeti megjelenés éve: 2009

  Könyvmolyképző, Szeged, 2011
  168 oldal · ISBN: 9789632454894 
  Fordította: Acsai Roland
A sorozat részei:

  3. A kardtolvaj
  8. A császár hagyatéka
  9. Viharjelzés
  10. Az utolsó kulcs
  11. A Vesperek támadása          
(befejezett sorozat)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el? Kíváncsi vagyok a sorozat végére, eléggé rákaptam. 

A történetről röviden (enyhe spoiler)

Haza anyácska hív! -szobor
The Motherland Calls (Volgográd,)
Egy titokzatos személy, NRR titokzatos üzenetet hagy Dannek és Amynek a repülőtéren – hamis útlevéllel, kamu álcával és két repjeggyel egyetemben, amik Oroszországba szólnak. A két kölök fel is kerekedik – hátrahagyva Saladint és Nelliet -, hogy utána járjanak a következő kulcsnak. Az olvasó kap egy kis ízelítőt az orosz városokból (pl.: Volgográd, Szentpétervár, Moszkva, Jekatyerinburg) és az orosz látnivalókból (úgymint Juszupov Palota, Haza anyácska hív! szobor, a cárok faluja (Carszkoje Szelo), Kreml, stb.). Vérbeli országjárás. Főleg a Lucianok és a Tomasok zavarják a fiatalok köreit, akik ide-oda utazgatnak, néha szövetséget kötnek a családtagjaikkal, néha menekülnek előlük.

Szerintem

A Vérző Megváltó temploma
(Szentpétervár)
Nagyon tetszett, hogy iszonyat jól kiemelte a városok jellegzetességeit és a látnivalókat, ezáltal élvezetessé tette az egész Oroszországban játszódó részt. Bírtam, hogy ideiglenesen összefogtak a fiatalok egy másik csapattal és a végén nem verik át őket, vagyis nem viselkednek „Cahill-módra”. Imádtam a fiatalokat, ahogy bejárják az országot kettesben! Egyébként éppen ez a része a bajom… ki hiszi el – bármilyen álca ellenére! – egy tizenpár éves kölyökpárosról, hogy egyedül utazhatnak, adhatnak nekik kölcsön motort vagy kocsit? De komolyan… Ritkán rontja el a korom az ifjúsági regények élvezetét, de ezzel nem voltam kompatibilis, mert akármilyen cukormókus Dan Cahill egy álbajuszkával, akkor se adnék neki robogót, ha félmillát lobogtatna előttem. Most kivételesen fellázadt bennem a felnőtt.

Új kedvenc szereplő? Egyre inkább megkedvelem Irinát, ahogy halad a sztori, pedig még mindig ijesztőnek gondolom. Jó volt picit közelebb kerülni Irinához lélekben, bár többet szerepelne; nagyon szeretném, ha több helyet kapna a sztoriban! Kíváncsi vagyok a történetére.

Kedvenc részek: A Holtok zsibbasztó izomagy poénjai

Értékelés: 4

Ajánlom, ha… tipikus ifjúsági kalandsorozatot akarsz olvasni! Sokrészes, fiatal főszereplős, kalandos, ide-oda utazgató, nyom- és kincskeresős történet.

Nem ajánlom, ha… nem szeretsz (hosszabb) sorozatokat olvasni. Nem bírod a világlátó regényeket vagy a kalandregényeket. Nem szereted a Narniát, Harry Pottert, Percy Jacksont, a Spiderwick krónikákat, Artemis Fowl-t és a hozzájuk hasonló, fiatalabbaknak írt regényeket.

OFF (enyhe spoiler!)

Tényleg nagyon buli volt ez az igazi ruszki hangulatú, kémkedős, összefogós, titokzatos segítős kötet, de sutának éreztem itt-ott. Különben egy jó rész volt, mert az egyik kedvenc mesém a Disney Anasztázia és általa rengeteget olvastam a Romanov családról meg a kapcsolatukról Raszputyinnal.

Kedvcsináló idézetek:
Kb. így tudtam elképzelni
Dant álcázva
Amy sírva fakadt, Dan szemei megteltek könnyel.
Ez már mindkettejüknek sok volt: egy segítség, ami nem segítség, egy szövetséges, aki talányokkal traktálja őket, és célzásokat tesz a szüleikre és Grace-re.
Dan érezte, hogy a talaj megmozdul a lába alatt. Megint. Senkiben sem bízhatnak, sehol sincsenek biztonságban. Még otthonuk sincs, ahová hazamehetnének.

– Hiába hajtogatom – füstölgött Madison –, hogy csendesebben mozogj. Amíg nem tanulsz meg úgy lopakodni, mint egy macska, sohasem győzünk.
– Nézd ezt a fegyvert! – mutatott sziklakemény bicepszére az apja. – Erre nem rakhatsz hangtompítót! Ez bunyózni akar!
– Az apám egy izomagyú. Mentsen meg valaki! – fohászkodott Reagan.

♫ ♪ ♫ ♪ ♫
A képek a Pinterest táblámról származnak: A 39 kulcs / The 39 Clues
Egyéb The Black Circle kiadások a GoodReadsen.
♫ ♪ ♫ ♪ ♫


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése