2016. március 12., szombat



Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és Kockafej

alcím: A fiam autista, de nem zseni

 Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)


Mint egy kém valamely kalandfilmből, megsúgom a neveket, elcsípem a beszélgetéseket, amelyek az ő ingerküszöbét el sem érik. Mintegy „kihangosítom” ezeket. Társas hallókészülék vagyok neki, messzelátós mikroszkóppal kombinálva. Lökhárítóval és villámhárítóval felszerelt, általában láthatatlan, nonstop szolgálatban álló házimanó vagyok, amíg még lehetek.


Fülszöveg:

A szerző életrajzi regényében fiával való kapcsolatát tárja elénk, a gyermek születésétől napjainkig, tinédzser koráig. Zsombi Asperger-szindrómás, és mint ahogy az alcím is írja, nem zseni. Nincs 130-as IQ-ja, nincsenek különleges képességei, legalábbis olyanok, amilyeneket a hollywoodi filmek vagy a média olykor hamis képei alapján képzelnénk róla.
Az autisták és Asperger-szindrómások közössége egy meg nem értett közösség. „Autista? Na és mit tud?” hangzik el rendre velük kapcsolatban, és Kartali Zsuzsanna hiánypótló könyvében megkísérli megválaszolni az unásig ismert kérdéseket, no meg a kimondatlanokat is. Bemutatni az értetlen, gunyoros, rosszindulatú vagy éppen kedvesen kíváncsi tekintetektől kísért „más” gyerekek mindennapjait, életét, lehetőségeit a bölcsődétől az iskoláig.
Az Anyacsavar és Kockafej a megismerésről szól, arról, mennyire érthetsz meg egy másik embert, az anyaságról és a gyermeklétről, olyan életekről, melyek a külvilág számára különösnek, akár furcsának is tűnnek, de van, akinek ez a valóság.
Fontos könyv, irodalmi igényességgel megírt, humorral és empátiával átszőtt kis kötet egy nőről, aki szeretné, hogy gyermeke a „normális” társadalom részévé válhasson, és a fiúról, aki megtalálja a saját útját, legyen az mégoly kacskaringós. És nem utolsósorban: a toleranciáról.

Könyv információk:

     Athenaeum, Budapest, 2016
     280 oldal · puhatáblás ·
     ISBN: 9789632935270

Megjelenés: 2016. március 24.    

Megvásárolható ITT:

Az alábbi linken beleolvashatsz:
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem…

Egy élmény volt megismerni Kartali Zsuzsanna és a családja történetét. Bevallom, először a könyv ötletes, egyedi címe fogott meg – Talán valami mesekönyvszerűségre asszociáltam? -, aztán a fülszöveg elolvasása után kíváncsi lettem Zsombi történetére.

A könyv a család életének kisebb-nagyobb történéseit meséli el a nő terhességétől a fiú középiskolás éveinek elejéig/közepéig – rengeteg hosszabb-rövidebb életszeletke által ismerjük meg a családot. Néha kalandosan, néha humorosan, sőt, néha kifejezetten önironikusan beszéli el a család hétköznapjait, kiruccanásait és a viszontagságait is. Ahogy haladtam az egyes fejezetekkel, úgy szerettem meg mind jobban a zsombiságokat, vártam a következő, való életből kiírt, szó szerint elhangzott párbeszéd-részletet (vagyis a belső családi poénokat), kedveltem meg a szerető, törődő, igyekvő és mindent megoldó mesélőt és persze Zsombort. Igazi volt az elejétől a végéig és emiatt nagyon tetszett… Talán kicsit jobban is a szívemre vettem a gondjaikat, mint kellett volna…
  
Nagyon megfogott, hogy szinte dől a szeretet a mondatokból, a történetekből - még olyankor is, amikor éppen Zsombi makacsságát ecseteli vagy a dührohamairól mesél az írónő. Nem rajongja túl a gyermekét, hanem úgy szereti őt, ahogy Zsombi a morcos-makacs-szerethető önmaga. Egy-egy anyasággal vagy neveléssel kapcsolatos gondolatot vagy felmerülő gondot több nézőpontból is igyekszik megvizsgálni, ezáltal élővé teszi az egész regényt. Kétkedik, bizakodik és kitartóan megy előre. Mint egyszeri olvasó, úgy érzem, hogy mindent megtett, amit lehetett, pedig nem volt könnyű… (Pláne az ölelés és puszi stop lehet nehéz... Én imádom puszilgatni a barátnőim gyermekeit.)

A könyv fejezetein alkalomadtán nagyokat mosolyogtam, ugyanis mindegyik fejezethez van egy jól kitalált – bolondos - cím és egy alcím, amiből megtudjuk, miről fog szólni a fejezet. Pl.:
  
Bemegyek, mert mindjárt esik.
Anyu, te még homokozhatsz!

Nyaralás: kinyílik a világ
Nézd, Apu, mind a két láb mezít!

Kismama- és kispapa-neurózis
  
Negatívumként talán azt róhatom fel a könyvnek, hogy nem lineáris az elbeszélésmód. Mivel általában lineáris cselekményt elmesélő regényeket olvasok, így furcsa volt, hogy egy fél mondattal előrevetíti a későbbi történéseket. Eleinte zavart ez az össze-vissza ugrálás az időben, de megszoktam.

Kedvenc részem: Nagyon szerettem a nyaralást, a kínai utazást, és az összes zsombiságot!

A borító: annyira gyönyörű lett! Földi Andrea már az új sorozatlogókkal megszerettette magát velem, de ezzel a borítóval remekelt csak igazán.

Értékelés: 5


Már csupán egyetlen kérdés motoszkál bennem - vajon mikor döntötte el végleg, hogy megírja a könyvet? Jó lenne tudni, mi kapcsán jutott eszébe, melyik volt az a pont, amikor biztos volt benne, hogy ebből könyv lesz.

Ajánlom, ha… kedveled az őszinte és nem öntömjénező könyveket, továbbá szereted az érdekes, emberközelien megírt életrajzokat. Különleges, olvasmányos, sztorizós.

Kedvcsináló idézetek:
Természetes realitásérzékem már az olvasgatós felkészülési időszakban megsúgta, hogy az „ideális gyermeknevelési körülmények”-et és az ezeket biztosító „tökéletes kismamá”-t már csak önvédelemből is hamar el kell felejtenem. Egész egyszerűen azért, mert nem léteznek. Szívesebben nézegettem inkább az olyan karikatúrákat, amelyeken az anya (sőt, az apa!) úgy néz ki, mint az Ezerkarú Buddha, azzal a különbséggel, hogy lótuszbimbó, bambuszág helyett minden kezük más-más házimunkával van tele. Ezek optimista lelkiállapotban kárörvendő, pesszimistában ironikus kuncogásra ingereltek, de legalább kissé eltávolították tőlem az örök szorongást, amit az elérhetetlen tökéletesség képe dörgölt volna az orrom alá.

A gyerek egyszerűen rugalmatlan. Nehezen követi a változásokat, utálja az újdonságokat, a monotóniában és az egyedüllétben keres megnyugvást. A közösség ahelyett, hogy stimulálta volna, túlterhelte az idegrendszerét. Amikor csinálni kellett volna valamit, mondjuk, rajzolni vagy mondókázni hívták, szó nélkül odébbállt. Kilépett a helyzetből.

Az első néhány, stresszteli nap leteltével sem vállalkozott Zsombi az önálló utazásra, pedig az útvonallal igazán nem volt baja. A gond megint azzal volt, hogy a megállóban és a buszon kikkel találkozunk, és hogyan kell velük viselkedni. A tömegközlekedésben még mindig elkél Anyu segítsége. Visszalépés ez a korábbi önálló suliba járáshoz képest, de az mégis csupán öt perc magányos séta volt, ez pedig egy elbizonytalanító társas akadálypálya, ami a kiszámíthatatlanság veszélyével terhes.

◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak:
◈◈◈◈◈

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése