2016. március 24., csütörtök



Peter Lerangis: A kardtolvaj (A 39 kulcs 3.)



   – Ez egy zseton a lézerharcpályán lévő videójátékokhoz! – sziszegte Dan.
   – Alistair bácsi szerint nem – motyogta Amy. – Ő numizmata.
   – Nyilvánosan levetkőzik? – kérdezte Dan.
   – Azt jelenti, érmegyűjtő!


Fülszöveg:
HALÁLOS SZÖVETSÉG
A világ különböző részein elrejtett 39 Kulcs utáni hajszában csak egy szabály van: NE BÍZZ SENKIBEN. De mikor a vadászat Japánba vezeti a tizennégy éves Amy Cahillt és öccsét, Dant, úgy tűnik, ha meg akarják találni a harmadik Kulcsot, egyetlen esélyük megbízhatatlan nagybátyjuk, Alistair Oh. Vajon elég bolondok lesznek, hogy megkössék a szövetséget? Mivel szükségük van a Kulcsra, Amynek és Dannek talán nincs más választása. De a Cahill családban az a módi, hogy ha az ember megbízik a rokonaiban, akár meg is ölhetik…


Könyv információk:

  Eredeti mű: The Sword Thief         
  Eredeti megjelenés éve: 2009

  Könyvmolyképző, Szeged, 2015
  160 oldal · keménytáblás ·
  ISBN: 9789632453453 ·
  Fordította: Farkas Orsolya
A sorozat részei:

  3. A kardtolvaj
  8. A császár hagyatéka
  9. Viharjelzés
  10. Az utolsó kulcs
  11. A Vesperek támadása            

(befejezett sorozat)
                                        (Az értékeléshez olvass tovább!     ) 

Miért olvastam el?

Kifejezetten kedvemre való ez az ifjúsági kalandsorozat! Imádom az ide-oda utazgatást a regényekben és nagyon megszerettem a kis főszereplőket is.

Metró, Tokió
A történetről röviden (enyhe spoiler)

Japánba kéne menni, már meg is vannak a jegyeik a mi Cahilljeinknek, amikor a Kabrák elrabolják azokat és ők szállnak fel Nellie (meg Saladin) mellé a gépre. Amy és Dan ott áll a reptéren tanácstalanul, amikor egy titokzatos fekete limuzin megáll nekik …és bumm: Alistair Oh!

Alistair bácsiban már csalódtak néhányszor, de az öreg koreai most a segítségét ajánlja a csapatnak: menjenek vele Tokióba és keressék meg együtt a 3. nyomot. Amy és Dan beleegyezik az utazásba – jobb híján -, de azért elég távolságtartóan viselkednek Alistairrel. Némi átverés, néhány rejtvény, egy foglyul ejtés és egy borzasztó alagútban ragadós, nindzsa meg jakuza támadás után nagy nehezen elindul a csapat Koreába. Kicsit megismerkedünk Alistair történetével és házával, belekeverednek az egyenletbe a Kabrák (és hozzák Nellie-t).

Tomas VS. Ekat ágak

A könyv japán borítója!
Az izomagyú Holt család a Tomas ágról származik, míg Alistair Oh az Ekatok feltalálója. A történetben most a két ház egymáshoz való viszonyára és a történetükre – főleg a Tomasokéra – helyeződik a hangsúly. Az elme pallározók és a test tökéletesítői két ellentétes póluson helyezkednek el, így abszolút nem meglepő módon az ágak tagjai sem jönnek ki egymással.

Alistair-t kedvelem, de a Holt famíliától az idegbaj kerülget – főleg az apától -, mert rettenetesen butának vannak beállítva… A túszul etjés utáni párbeszédtől szinte éreztem, ahogy hullik a hajam… Szórakoztató, de fárasztó, mert túl van spilázva és magyarázva. Pl.:


– A Sherwood az az erdő, drágám – erősködött Mary-Todd. – A nyomozót Sherlocknak hívták.
– Majd utánanézünk! – jelentette ki Eisenhower. – Hadd emlékeztesselek, Mary-Todd, hogy a West Point-ban megmérték az IQ-mat, és majdnem kerek száz lett. Hát, jó, nyolcvankilenc, de még csak nem is készültem!


Összességében

Toyotomi Hideyoshi by Rekishi no Tabi
~ flickr
Örültem, hogy többet tudtam meg Alistair bácsiról és az egyes ágakról - illetve a közöttük fennálló ellenségeskedésről -, bár így lett volna a helyszínekkel is. Régen éreztem Japánt ennyire… semmilyennek. Egyáltalán nem érintett meg, pedig igazán szeretem mind az országot, mind a kultúráját.

Alistair izgalmas és sokat megélt pacák, kezdem megkedvelni és abszolút nem bántam, hogy ennyire körülötte is forgott a rész. A kötet felénél felbukkanó Kabrákkal is elkezdtem szimpatizálni, de aztán észbe kaptam – azért ennyire naiv nem vagyok… Még is szépen átvertek: mind Alistair Oh, mind Ian Kabra. (Spoiler: Ian Kabra vonzalma és törleszkedése Amyhez kicsit kizökkentett, akárcsak Alistair „halála” a rész végén. Spoiler vége.) Ezek mellett még a több World of  Warcraft utalás, Jar Jar Binks poén és Narancsvidék utalás fogott meg, amúgy nem vagyok elájulva ettől a résztől…

Sajnos az egész tétova, a poénok néha erőltetettek és mindig „túl” kiélezettek a veszélyhelyzetek. Szájbarágósabb volt, mint az előző két rész és az egész történetvezetési stílus elüt azoktól, ráadásul az összes többi csapat elsikkadt (Irinát is csak egy röpke rész erejéig említik meg az elején). Általában nem tévesztjük őket ennyire szem elől…

Kedvenc részek: A két nagy becsapást igazán élveztem (még ha haragudtam is értük olvasás közben). A fenékbe harapott XY. :D És bírtam, ahogy Dan megoldja a rejtvényeket.

Értékelés: 4

Ajánlom, ha… 
tipikus ifjúsági kalandsorozatot akarsz olvasni! Sokrészes, fiatal főszereplős, kalandos, ide-oda utazgató, nyom- és kincskeresős történet.

Nem ajánlom, ha… 
nem szeretsz (hosszabb) sorozatokat olvasni. Nem bírod a világlátó regényeket vagy a kalandregényeket. Nem szereted a Narniát, Harry Pottert, Percy Jacksont, a Spiderwick krónikákat, Artemis Fowl-t és a hozzájuk hasonló, fiatalabbaknak írt regényeket.


Az egyes Cahill-ágakról - TOMAS ág

(Thomas Cahill alapította)
Jelképük a jegesmedve. (Lásd a címeren jobbra.)

A Tomasok közé tartozott Tojotomi Hidejosi (Kopasz Patkány – 3. rész), George Washington, Neil Armstrong, XIV. Lajos francia király, Ulysses S. Grant, Sacagawea.

Erősségeik: katonai vezetés, izom, atlétika, harcászati módszerek, kegyetlenség és jók a navigációs képességeik is.

A sorozat első három részéből kiderül, hogy a Holt család ehhez az ághoz tartozik, de senki más közülük nem vesz részt a versenyen.


– A Holt család, ők Tomasok. Úgy néznek ki, mint valami fatuskók, egy dinoszaurusz agyával. Ez a fickó olyan, mint egy menyét.


Személyes véleményem szerint esélyük sincsen és még az 5 ágbéli versenyző is sok(k), ugyanis folyamatosan a többi versenyző nyomán haladnak – nem igazán fejtettek meg egyedül (illetve hát családilag) még egy kulcsot sem! (Legalábbis semmi erre utaló nem szerepel a könyvekben.)

Kedvcsináló idézetek:
– Talán csoportokat kellene alakítanunk – javasolta Ian. – Csinálunk egy versenyt. Amy és én átnézzük a két felső polcot, Natalie és Dan az alsó kettőt.
– Kitűnő – mondta Alistair. – Egyetértesz, Amy?
– Ööö… – válaszolta Amy, és nem nézett Ianre. – Ööö…
Kár, gondolta Ian. Olyan sok lányból váltja ki ezt a reakciót, ami tényleg megnehezíti a beszélgetést.

– Mi történt? – kérdezte Amy.
– Egy nindzsa harc résztvevői voltunk – mondta ámuldozva Dan. – Nemvirtuális életemben először. És utáltam.

Az ajtó becsukódott az orruk előtt, és a busz zajosan pöfögve elindult. Dan utánafutott, és kopogtatott az ablakon.
– Állj! Pasta!
Pasta? – kérdezte Amy megrökönyödve.
– Nem túl nagy a szókincsem! – Kiáltotta Dan. – Linguini! Mangia! Buon giorno! Gucci!
Egy fekete limuzin állt meg csikorogva néhány centire tőlük, és majdnem elütötte Amyt.
Gucci. Tudtam, hogy ez megteszi – mondta Dan.

♫ ♪ ♫ ♪ ♫
A képek a Pinterest táblámról származnak: A 39 kulcs / The 39 Clues
Egyéb The Sword Thief kiadások a GoodReadsen.
♫ ♪ ♫ ♪ ♫


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése