2016. március 2., szerda



Gordon Korman: Egy hamis hang (A 39 kulcs 2.)



A Kabráknak volt pénzük, Holtéknak izomzatuk, Irinának fortélya és kiképzése, Alistairnek tapasztalata, Jonah-nak pedig hírneve. Amy és Dan Cahillnek esze és másból nem sok. Mégis egyedül ők tárták fel a második kulcsot.
Hajszára fel.


Fülszöveg:
A hajsza folytatódik…
Folyik a verseny a 39 Kulcs felkutatása után, ami roppant hatalmat őriz, és a tizennégy éves Amy Cahill és öccse, Dan megdöbbenve találják magukat az élen. A kutatás Bécsbe viszi őket és náluk van Mozart egy művének kódolt kottája is, ami a második Kulcshoz vezető nyom. De egy hordányi hataloméhes rokon lohol a nyomukban és Amy és Dan nem tudhatják, hogy a diadal felé hajóznak-e vagy egyenesen a halálos csapdába.

Könyv információk:

  Eredeti mű: One False Note         
  Eredeti megjelenés éve: 2008

  Könyvmolyképző, Szeged, 2010
  186 oldal · keménytáblás ·
  ISBN: 9789632452951 ·
  Fordította: Farkas Orsolya
A sorozat részei:

  8. A császár hagyatéka
  9. Viharjelzés
  10. Az utolsó kulcs
  11. A Vesperek támadása       
 (befejezett sorozat)
                                                (Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Tetszett az előző rész, kíváncsi lettem a sorozatra!

A történetről röviden (enyhe spoiler)

Mozart testvérek
A nyomok Amerikából Ausztriába, majd onnan Olaszországba vezetnek, ami kicsit megterhelő anyagilag a szegény rokonoknak. A Cahill gyerekek a velük utazó Nellie-nek pénzt ígértek, a szintén útitárs a macska (Saladin) ízlése pedig kényes, ugyanis csak a 30$-os vörös csattogó halat enne, amire már igazán nincs keret. Szóval a nyomozás mellett a kevés útravalóval is szembe kell nézniük. Mázlijukra Nelli jólelkű és segítőkész, nem úgy Saladin, aki ragaszkodna a prémium macskakajához…

Ezeket a mellékszálakat félretéve ott van a nagyobbik gond: a Cahill család, akik akár ki is nyírnák a többieket a kincsért! Bombák, mérgek, lenyomozás – sok mindent ki kell bírniuk a kulcsok utáni hajszában. (Persze nincsen semmi véresen vagy komolyan előadva, fiataloknak emészthető formában van megírva.)

Amy és Dan melyik ágról származhat?

Az első két rész kapcsán picit jobban megismerhettem a Janus és a Lucian ágakat, és úgy gondolom, hogy egyiknek se drukkolok, ha tényleg a világuralom a kulcsvadászat kincse / célja. Két ennyire unszimpatikus társaságot?!
A Cahill gyerekeket viszont Grace nem világosította fel szinte semmiről – se a család múltjáról, se a 39 kulcsról, se a saját águkról, semmiről. Ők is csupán találgatják, hogy vajon melyik családi ághoz tartozhatnak, melyik felmenőjükben ismerhetnek magukra. (Pl. Jonah Wizardnak épp olyan a szeme, mint az ágát alapító ősének!)

Üvegharmonika
Összességében

Nem volt annyira érdekes a történet, de szerintem több vicces jelenet volt ebben a részben, mint az előzőben. Nem annyira feltűnő az íróváltás, Korman épp olyan élvezetesen ír, mint Riordan.

Bírtam, hogy a macska (Saladin) és Nellie is nagyobb részt kapott a történetben, még ha a háttérbe is húzódtak. A történet fő témája nem fogott meg (klasszikus zene, elnyomott női tehetségek, művészet), ugyanis nem vagyok kifejezetten ezeknek a rajongója, de csupán emiatt vontam le fél pontot. A Cahill gyerekek csapata, a nyomok utáni hajsza, a poénosabb hangvétel és a felnagyított mellékszálak kifejezetten tetszettek.

Kedvenc rész: Nellie zenebolti figyelemelterelő hadművelete Velencében!

Értékelés: 4,5

Ajánlom, ha… tipikus ifjúsági kalandsorozatot akarsz olvasni! Sokrészes, fiatal főszereplős, kalandos, ide-oda utazgató, nyom- és kincskeresős történet. Rengeteg országba, városba eljutnak a főszereplők és nagyon sok híres emberrel (zenészek, feltalálok, stb.) megismerkednek.

Nem ajánlom, ha… nem szeretsz (hosszabb) sorozatokat olvasni. Nem bírod a világlátó regényeket vagy a kalandregényeket. Nem szereted a Narniát, Harry Pottert, Percy Jacksont, a Spiderwick krónikákat, Artemis Fowl-t és a hozzájuk hasonló, fiatalabbaknak írt regényeket.

Az egyes Cahill-ágakról - LUCIAN ág

(minimális spoiler!)
 (Luke Cahill alapította)

Jelképük két kígyó egy kard köré tekeredve.

A Lucianek közé tartozott Napóleon, Benjamin Franklin, Theodore Roosevelt, Winston Churchill, Nagy Katalin (II. Katalin orosz cárnő).
A titkolózás, szabotálás, kémkedés, stratégia mesterei. A mérgek és fegyverek ismerői, igazi vezetők.
A sorozat első két részéből kiderül, hogy a Kabra testvérek szülei a jelenlegi vezetői az ágnak, de a Kabra családon kívül még egy kulcsvadász (minimum) a család ezen ágának tagja: Irina Szpaszkij.

Kedvcsináló idézetek:
– Grace soha nem mondta, mi melyik ághoz tartozunk. Lehet, hogy a Janushoz. Én tudok zongorázni.
– Nézz szembe vele, Amy. Nem játszol jól. És én még vonalzóval sem tudok egyenes vonalat húzni. Kábé annyira vagyunk művésziek, mint két hokikorong.

– Utálom Franciaországot – morogta Hamilton Holt, egy aprócska hamburgert szorongatva óriási kezében. – Olyan, mintha az egész ország fogyókúrázna.

Nellie elindult a polcok között, jobbról-balról CD-ket vett le. (…)
Az eladó elképedve nézte, ahogy Nellie hatalmas tornyot épít a lemezekből.
– Meg is van – fejezte be, és rádobta a kupac tetejére Frank Zappa válogatásalbumát. – Ez kezdetnek elég is lesz.
– Maga igazi zenerajongó – mondta elkerekedett szemmel a pénztáros.
– Nem, csak kleptomániás vagyok. – Azzal Nellie kiszálguldott az ajtón.

♫ ♪ ♫ ♪ ♫
A képek a Pinterest táblámról származnak: A 39 kulcs / The 39 Clues
Egyéb One False Note kiadások a GoodReadsen.
♫ ♪ ♫ ♪ ♫

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése