2016. február 22., hétfő



Leiner Laura: Késtél (Bexi 1.)



  - Mit keresek egy olyan világban, ahol minden Nagy Márk körül forog? - suttogtam magamnak, a plafon felbámulva.
  - Hé, te is ilyennek látod a világot? Mert én is - vigyorgott Márk undorító magabiztossággal az arcán.

  
Fülszöveg:
Budai Rebeka, aki tizenhat évesen egy gimnáziumi együttesben játszott, egy átlagos napon zenés videót posztolt az egyik közösségi oldalra. A dal pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett, és Rebekát felkarolta Körte, a tetoválóművészből lett zenei menedzser. Azóta az egész ország Bexiként ismeri a tinisztárt.
Bexit most egy zenei tehetségkutató műsor elődöntőjébe hívják, hogy duettet énekeljen Nagy Márkkal, az egyik versenyzővel. Menedzsere tanácsára a lány eleget tesz a felkérésnek, mert kell a reklám a hamarosan megjelenő második lemezének. És ezzel kezdetét veszi egy nagyon zűrös hét.


Könyv információk:

  Eredeti megjelenés éve: 2014      
GABO, 2014
416 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789636899578
Sorozat:

1. Késtél
2. Hullócsillag
3. Illúzió
4. Nélküled
5. Valahol
6. Egyszer 

(befejezett)  
                                                  (Az értékeléshez olvass tovább!     ) 

Budai Rebeka, Bexi
(Stefanie Russell egyik senior fotója)
Miért olvastam el?

Szimirza barátnőm már jó ideje mondogatja, hogy olvassam már el, olvassam már el.

Értékelés:

A regény nekem… Tetszett!

Bevallom, nem ezt vártam, mert abszolút kiesnek az érdeklődési körömből az aktuális sztárcsináló műsorok, a kedvencekre szavazgatás, a celebek és a celebekkel foglalkozó bulvárműsorok, szóval elég elutasító vagyok a témával kapcsolatban. (Általában a sztárcsinálók első pár adását – a selejtezőket? -, azért meg-megnézem a bénázások miatt.)

Röviden: nem kiszámítható, nem erőltetett, szórakoztató, vicces szituációkat felvonultató, egyszerű nyelvezetű, ám relatíve átlagos ifjúsági regény.

Nagy Márk
(szerintem: Bradley Simpson)
A regény fő humorforrása maga Nagy Márk volt, akitől lehet le kellett volna olvadnom, de sokkal inkább csak kiröhögtem fejezetről-fejezetre. Iszonyatosan kész a gyerek! Folyton kacsintgat és elnevezi a márkcsintásnak, kiborul, ha evés közben nem rohanják le a rajongóhordák, totális képzavarban van a celebek és a zenészek világával kapcsolatosan meg hasonlók. A végére nem gondoltam ugyan s.ggfejnek, de nem is lettem Márker.

Bexivel gyakran kerültem egy platformra, ugyanis eléggé nagy ripacsnak gondolja Nagy Márkot, ki van ábrándulva a hírességek világából és egész jó a rálátása a valóságra. (No, meg Ian Somerhaldert dögösebbnek gondolja, mint az aktuális közönség kedvenc nyálas kölyköt, akikért odadöglenek a lányok…) Beki jó arc, vérbeli realista, humoros, néha átmegy teljesen idiótába, de közben nem egy rinyálós, teljesen életképtelen kamaszlány (mint mondjuk az SzJG-széria Renije).

Voltak benne nagyon jó jelenetek – pl.: Anti megjelenése Bexi életében, a megismerkedése Aszádékkal, az elcsodálkozásai Márkon, a magántanár rémuralma, stb. Nagyon jók voltak a szereplők, mindenkit lehet szeretni a török gyrosostól az extetoválóművész menedzseren át a felhajtásból kihagyott kistestvérig. Mindenki megkapja a maga részét, senki nincs túltolva, de mindenki egyéniség. Egy nagy, boldog család szerethető karikatúrája – abszolút megértem Márkot, hogy szeret közöttük lenni.

Kedvenc: Bexi, Körte

Legjobb mellékszereplők: Anti, Fogd Be Aszád, Kemál

TROLL: a befejezés. (Mi.Volt.EZ?! Nagyon jó húzás, de valószínűleg csak azért tartom annak, mert itt van nálam a folytatás.) /enyhe spoiler, jelöld ki, ha érdekel/

Zene a könyvben:


(Életemben nem hallottam egyiket se, de az alsó kettő valahogy jobbnak tűnik, mint az ezerszer emlegetett Gotye szám… Azért Gary Jules – Mad World-je is előkerült, ami viszont régi kedvencem!)

Értékelés: 4

Ajánlom, ha… szereted Leiner Laura könyveit, bírod a humoros, zenés ifjúsági regényeket. Gyorsan olvasható könyvet keresel, kikapcsolódásra vágysz.

Nem ajánlom, ha… őszintén és szívből gyűlölöd a valóságshowkat, a szavaztagtós- meg a sztárcsináló műsorokat, esetleg a celebvilágot.


Kedvcsináló idézetek:
Körte (szerintem: Matt Pokora)
– Mi van veled, meghülyültél? – pillantott rá Körte.
– Relaxáltam – közölte Márk rekedten.
– A fiúk Xbox-szal relaxálnak – vett el egy baklavát, és az egészet benyomta a szájába, miközben sebességbe váltott, és elindultunk.
– Hát – ingattam a fejem –, Márk inkább a köntösömben flangált valami pakolással.
– Baszki, otthagylak egy éjszakára három nővel, és te is azzá válsz? – röhögött fel Körte teli szájjal.

– Ez de szar! – akadt ki teljesen.
– A leves? – kérdeztem.
– Nem. Ez az egész. Szombaton imádnak. Hol vannak most azok az emberek? – fordult körbe dühösen. – Az ott! – mutatott egy másik asztalnál ülő lányra. – Az miért nem rajong?

– Tudjátok, hogy ki vagyok?
– Mindenki tudja, hogy ki vagy – érkezett a válasz.
– Jó, oké, csak nem úgy viselkedtetek, mint akik… – kerestem a szavakat.
– Nem ájultunk el? – segített ki Puding.
– Ja – ismertem be megkönnyebbülve.
– Elájuljunk?
– Nem, nem, dehogy! – nevettem.
– Mer' elájulunk, ha akarod.
A képek a „Könyvek - Leiner Laura” Pinterest származnak. Nem sajátok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése