2016. január 24., vasárnap



Vavyan Fable: A pokol is elnyeli (Halkirálynő 0.)



– Ne haragudjon rám.
– Dehogy. Miért haragudnék? Szétverte az embereimet, betört a házamba, mi több: a hálószobámba. Végtére is mi okom lenne orrolni magára?
– A szőnyegét is leöntöttem – figyelmezteti Joy Smith szerényen.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Patrick Wyne, az akciócsoport fáradt vezetője éppen aludni készül, amikor váratlan látogatója érkezik: Joy Smith. A lányról csak annyit lehet tudni, hogy nem az, akinek kiadja magát, viszont remekül rajzol, s ha kell, verekedni is tud. Ennek aztán nagy hasznát veszi, mert rövidesen többen is üldözni kezdik. A titokzatos lány a kommandósok segítségét kéri egy már-már hihetetlen ügyben: meggyilkolt barátjáért akar bosszút állni, akit egy embertelen orvosi kísérletnek vetettek alá, és valami emberrablásról is mesél. Joy gyönyörű nő, Wyne viszont esendő férfi. Kötélnek áll tehát, és vele tartanak a társai is. A sötét história hajmeresztő kalandokban folytatódik, s számos meglepetést tartogat. Amikor már-már úgy tűnik, vége a hosszú „szafárinak”, nem késlekedik a fordulat: hosszú üldözés veszi kezdetét. (Patrick Wyne-t és akciócsoportját a Halkirálynő sorozatból ismerhetik az olvasók. E regény egy korábbi akciójukat meséli el, amelyben a kommandónak jutott a főszerep.)

Könyv információk:

Megjelenés éve: 1988

Ifjúsági, Budapest, 1988       
304 oldal ·
ISBN: 9634229034
     

A sorozat részei:

1. A Halkirálynő és a Kommandó     
2. A Halkirálynő és a dzsinnek    
3. Ki feküdt az ágyamban?
4. Ébredj velem!


6. A Hold forró jegén
7. Apád, anyád ide lőjön!          
8. Csontfuvola
9. Habospite
10. Tündérlovaglás
11. Szamurájszív

(még nem befejezett)
További Fable könyvek a blogon:


 
8. Olvass el egy olyan könyvet, amit egyszer már félbehagytál! 
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Ez a könyv egy régi tartozás önmagam felé!
Vavyan Fable az egyike annak a két magyar írónak, akik miatt beleszerettem az olvasásba (- a másik Böszörményi Gyula), de van néhány könyve, amit még nem olvastam, hiába állnak a születésem óta a polcon. (Ráadásul ez a kiadvány éppen annyi éve anyumé, mint én, mert egy évben születtünk. :D) Már félbehagytam párszor, mert nincs benne se a Belloq család, se a Wry család, de idénre megfogadtam, hogy elolvasom.

Szerintem:
Már a Daniel és Denisa által vitt Halkirálynő sorozatban is nagy rajongója voltam Patrick Wyne „fantasztikusainak” és imádtam Joy-t, a titokzatos művésznőt, de valahogy sosem volt hangulatom a regényhez – bele-belevágtam és pár fejezet után ott hagytam. Hogy miért? Így olvasás után bizton állíthatom, hogy azért, mert egy MARHA vagyok!

Órák alatt elolvastam, mert képtelen voltam letenni. Elképesztően izgalmas volt, bár az elején valóban nem bilincselt le, de amikor elkezdődött Joy elrablásának kísérletével, folytatódott a három jó barát szomorú történetével és kibontakozott a háttérben álló susmus?! Kihűlt a teám, megszáradt a hajam és elmúlt éjfél, mire a végére értem.

Crawfurd Adamson
Egyszerre volt humoros és akció dús. Egyszerre volt szomorú és vidám. Nem csak Joy és Patrick szerelmi története, de a férfi által vezetett akciócsoport tagjait is behatóbban meg lehet ismerni a Halkirálynő 0. részében. Tetszett, komolyan nem értem, hogy miért hagytam már félbe…

A karakterek egyediek és imádnivalóak (persze ezt így kereken nem merném a „fantasztikusak”, illetve itt „Szürke Ruhások” szemébe mondani)! A sztori mégsem giccs - egymás torkának ugranak, harcolnak a tévé távirányító felett, félszegen toporognak meglőtt társuk mellett, röhögve cserélnek eszmét, verekednek, lőnek, tökön rúgnak, vagy éppen Murphyt idéznek és sikító frászt kapnak a Murphy idézetektől.

Kedvencek? 
Mindenki! Szeretem ezt a csoportot és Joyt!

A történet

…egy rejtélyes dolog miatt haldokló emberrel kezdődik, majd egy elrabolt másikkal folytatódik – mindketten Joy legközelebbi barátai, aki úgy dönt, hogy csak a fényképről megbízhatónak ítélt Patrick Wyne segíthet az ügyet felgombolyítani. Ezért betör hozzá, hiszen mi mást tehetne, ha máshogy sosem éri el?! A fáradt férfit szórakoztatja, ahogyan a magát újságírónak hazudó lány randevúra invitálja estére, de az Ördög nem alszik, ezért megfigyelteti magukat beszélgetés közben. A történet akkor válik izgalmassá, amikor a bizalmatlanságnak hála megóvja a lányt egy elrablástól és szép lassan megismeri a haldokló és az eltűnt barát történetét, meg a háttérben álló dolgokat. 
Sok akció, sok erőszak, sok humor.

A folytatásról

Sajnos a többi részben ilyen tömören nincsenek benne az akciócsoportosok, se Joy, de fel-felbukkannak elég sűrűn. Én kifejezetten imádom azokat a részeket, amikor feltűnnek, és együtt pihennek, kirándulnak vagy felfedeznek.

Értékelés: 5
 
Ajánlás:

Én szívem szerint mindenkinek ajánlanám Fable összes művét, de ez főleg a nyomozós-kalandos regények kedvelőinek fog tetszeni, akik szeretik az összetett karaktereket. Inkább a Halkirálynő kötetek után vagy mellé ajánlom, de önmagába is tökéletesen megállja a helyét.

Kedvcsináló idézetek:
Steve Delgado lucskosra izzadva, de fergeteges jókedvvel áll a tűző nap alatt. Amikor kifogy szóbeli ötleteiből, melyek a lány kilétének felfedését célozzák, fürgén hátraszaltót csinál. Hajlékony teste szép ívben fordul meg a levegőben, majd rögtön talpra áll. Harmincadik születésnapjára bohócsapkát kapott Wyne-tól, valódi csengettyűkkel. Ez kötelezi.

Magának nincs szüksége arra, hogy beszélgessen? Hogy kiöntse a szívét, megfogalmazza gondolatait? Jól érzi magát egyedül? Tudja, hogy egyedül van? Ha száz ember veszi körül, akkor is egyedül van. Miért szereti mégis mindenki?ú

Lehet, hogy nem felelünk meg a magunkfajtáról alkotott elképzeléseinek. Megmondom őszintén: azért nem köpdösök, mert respektálom a perzsát. Nem hordok sarkantyúkat a cipőm sarkán. Próbáltam, de örökké összeakadtak, és én pofára estem. Nem próbálom megkefélni magát, mert ma már elfogyasztottam három szűzet, vérükben is megmártóztam, úgyhogy csömöröm van. A kedves ismeretlen, aki végett fáradozunk, levelében mintha kétségbe vonta volna, tudunk-e írni, olvasni. Mi pedig azért fogjuk kiszabadítani ezt az Oliver Brown nevű rokonszenves urat, mert szeretnénk elújságolni neki: ha szótagolva is, de haladunk már a betűvetésben.

✰✰✰✰✰
A képek a „Könyv - Fable Halkirálynő sorozata” Pinterest táblámról.
✰✰✰✰✰ 

1 megjegyzés:

  1. Nekem is nagy kedvencem volt Fable, úgy 20 évvel ezelőtt. Nagyjából minden könyvét olvastam, de nagyon kíváncsi vagyok, ha most újraolvasnám ugyanúgy imádnám-e. Értékelésedet olvasva úgy érzem, van rá esély. :) Bea

    VálaszTörlés