2015. december 23., szerda



Josh Malerman: Madarak a dobozban


Mini-könyvklub 2. felvonás: sci-fi és disztópia
A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.


Egy világban, ahol nem nyithatod ki a szemed, nem egy szemfedő a legtöbb, amiben reménykedhetsz?


Fülszöveg:
Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.

A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.

Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve.

Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg?
Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról.

Könyv információk:

Eredeti cím: Bird Box
Eredeti megjelenés éve: 2014

Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Ajánló:
Éjszaka van. Mindenki alszik, csak Te vagy ébren. Nem szól a tévé, nincs zene, kint alszik a város és csak a saját lélegzetedet hallod. Csukd be a szemed.

Vegyél egy mély levegőt, aztán lassan fújd ki. Hallod? Hallod, ahogy szinte felszakítod a csendet? Hirtelen minden hangosabb és hallod... a nyikordulást a bejárati ajtódnál, valami meglegyinti az ablakodat, hozzáér a redőnyödhöz. Az ásványvizes üveg megpattan, nyelsz egyet, egyre jobban félsz.

Na, most képzeld hozzá azt, hogy nem szabad kinyitnod a szemed, mert akár melletted is állhat valami, amit meglátva kényszert érzel arra, hogy megöld magad. Mi lehet? Vagy ki? Mit láthattak meg, azok körülötted, akik aztán a saját kezükkel vetettek véget az életüknek? Kiugrottak az ablakból, szíven szúrták magukat egy ollóval és hasonlók. Hetek óta erről szól a tévé, az élelmed fogytán, miközben a süket csöndben szinte hallod, ahogyan reszketve lélegzetet veszel. Ki kell menned a szobából, el kell hagynod a lakásodat, végig csukott szemmel – még véletlenül se felnézve! Tapogatva, botorkálva kell élelmet keresned, pihenő helyet, segítséget… Hogy érzed magad?

Hát ilyen ezt a könyvet olvasni: tömény rettegés, mert nem tudod, mitől félsz, ki hal(hat) meg legközelebb, mit lát(hat)ott a halála előtt és - úgy általában - mi fenyeget. Már az éhhalálon, farkasokon, más embereken kívül!

Aki abszolút bele akarja élni magát a rettegés-élménybe, annak én az éjszakai olvasást ajánlom, mert nagyon beparáztatja az olvasót a könyv! A félősebb embereknek nem ajánlom, továbbá azoknak sem, akik nem szeretik a horrorokat, disztópiákat és/vagy posztapokaliptikus társadalmakat.


Egyébként ez egy történet egy terhes fiatal nőről, aki körül összeomlik a világ és egy másik történet egy anyáról, aki évekkel később ebben a világban igyekszik felnevelni két gyermeket. Miközben fél, retteg, nem nyithatja ki a szemét – csak a házon belül, ám az étel fogyóban és valaki akármikor beengedheti maguk közé a Halált. Felváltva vagyunk a rémes jövőben és a titokzatos, majd egyre sötétebb jelenben - nekem kifejezetten tetszett ez a történetmesélési megoldás. Szóval nekem bejött, de annak mégsem örülnék, ha kiderülne róla, hogy sorozat, ugyanis ez így komplett. Nyilván vannak még kérdéseim az egésszel kapcsolatban, de jobb, ha marad pár elvarratlan szál / titok, mintsem, hogy egy újabb, ám erőtlen, erőltetett folytatást írjanak ehhez az egyébként jó könyvhöz.

Értékelés: 5

Szerintem:
Egyedi? Abszolút. Ijesztő? Kell hozzá a hangulat, nyilván nem ütne akkorát fényes délben, miközben az Olvasó körül kacag a család, de éjszaka… a csendben. "A csend túl hangos." - mondják a könyvben és milyen igaz! Huh, én igazi éjszakai bagoly vagyok, aki úgy ismeri a terepet, mint a tenyerét, DE SZÉTPARÁZTAM magam a sötétben minden reccsenésen, álmos forgolódáson és végül inkább felkapcsoltam minden elérhető villanyt magam körül.

Tetszett. Engemet megvett magának, mert élvezetes, kegyetlen, ijesztő és ütős kis történet, holott a legnagyobb para az, hogy azt sem tudom, mitől félek! Mármint tudom, hogy ott van VALAMI, de ahogy megy a sztori, egyre inkább misztifikálja a Valamiket az író. Addig-addig, amíg már nem akarom a szememet felemelni a sorokról, mert mi van, ha… létezik. Bent van a lakásban. Ott áll. Rám vár.

Nyilván vannak benne torokszorító, nagyom szomorú jelenetek. Volt egy pont, amikor abba akartam hagyni, ám érdekelt a folytatás, a befejezés. A gyereknevelés ebben a világban, az állatok jelenléte, a leírt fájdalmak és kétségek.

Iszonyat jól ábrázolja azt a jövőt, amiben egyáltalán nem tudnék élni… És ráadásul ez az író első könyve!

Első könyvnek nagyon dögös lett, bár szerintem filmen nem működne ennyire a dolog és maximum egy élvezhetetlen horrort hoznának ki belőle. Pedig nem kifejezetten horror, inkább thriller. Oda üt, ahol igazán fáj: megtámadja a logikát és beveszi, elhiteti, hogy az olvasóra is les valami .(Általában a Szellemlaborra szoktam elaludni, hát olvasás után jobban csúszott nekem a SpongyaBob Kockanadrág.)

Kedvenc szereplők: Tom. Lány. Fiú. Malorie. Victor.

OFF-zóna: Egyébként, nekem végig egy film járt az eszemben az elején (és ami elég elcsépelt dolog ugyan, de azt vártam, hogy ugyanaz sül ki a sztoriból, mint a filmben…): Az esemény (2008)Jobban utána olvasva ki is derült, hogy a Madarak a dobozban piszkozatából rendezték a filmet. Háááát... Végülis, ja, az eleje stimmel.

Figyelem! 
Várhatóan film is fog készülni a történetből, bár véleményem szerint ebből képtelenség jobbat kihozni és örülni fogok, ha egyáltalán a nyomába ér az egésznek. Ne legyen igazam, cáfoljanak rám!

Kedvcsináló idézetek:
Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon.
Úgy gondol a házra, mint egy nagy dobozra. Ki akar jutni belőle. Tom és Jules odakint vannak, miközben mégis ennek a doboznak a foglyai. Az egész bolygó bezárkózott. A világ egy olyan kartondobozban sínylődik, mint amilyenben a madarak az ajtón túl. Malorie tudja, hogy Tom a fedél nyitját keresi. A kiutat keresi. Ám Malorie azon tűnődik, nincs-e a fedél fölött egy második fedél, afölött pedig egy harmadik.
Bezárva, gondolja. Örökre.
A Köztes pillanat.
Aközött, hogy eldöntöd, kinyitod a szemed, és aközött, hogy ténylegesen megteszed.

◈ ◈ ◈ ◈ ◈
A képek a könyvhöz tartozó tábláról származnak: Madarak a dobozban.
A könyv a Goodreadsen: Bird Box.
◈ ◈ ◈ ◈ ◈


3 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg elég para. És azért megnézed majd a filmet, vagy inkább messziről elkerülöd?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tényleg lesz, megnézem. :)) Maximum majd dunnyogok. :))

      Törlés
  2. Eddig is kívánságlistás volt, de most már tényleg el KELL olvasnom ;)

    VálaszTörlés